“Je mag maar € 0,19 per gereden kilometer bij je opdrachtgever in rekening brengen.” “Je hoeft over je kilometervergoeding geen BTW te rekenen.” Het doorberekenen van reiskosten is voor veel ZZP’ers nog niet altijd even duidelijk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit deze 2 foutieve beweringen, die ik helaas te vaak zie langskomen.

Zo heel vreemd zijn de bij veel ZZP’ers levende misverstanden over de kilometervergoeding ook weer niet. Google er zelf maar eens op: je zult zien dat veel zoekresultaten betrekking hebben op werknemers. Maar wij zijn geen werknemers, we zijn ondernemers!

In dit artikel leg ik je niet alleen uit hoe het écht zit. Ik leg je ook uit dat € 0,19 weinig te maken heeft met je werkelijke kosten per gereisde kilometer.

Reiskosten als omzet

Alles wat jij in rekening brengt aan je opdrachtgever is omzet. Hoe jij het noemt, zal de Belastingdienst worst wezen. Da’s helemaal aan jou – en wat je met je opdrachtgever bent overeengekomen, natuurlijk.

Weet je wat de Belastingdienst ook niet uitmaakt? Hoe hoog het bedrag is dat je voor je reiskosten op je factuur zet. Zoals ik al schreef: jij bent ondernemer, geen werknemer. Je hoeft je dus niet te beperken tot € 0,19 per kilometer.

Zodra je reiskosten in rekening brengt aan je opdrachtgever, is het omzet. En als jij een BTW-plichtig ondernemer bent, moet je BTW in rekening brengen over al je omzet. Dus ook over de reiskostenvergoeding.

Reiskosten als kosten

Uitgaven die jij doet om omzet te realiseren, kun je opvoeren als zakelijke kosten. Je omzet wordt verminderd met die kosten, de uitkomst is het resultaat: je winst of – als het tegenzit – je verlies.

Als jij zakelijke kilometers maakt, maak je zakelijke kosten. Die voer je dus op, ongeacht of je die kosten doorberekent aan een opdrachtgever.

0,19 Per kilometer - 2Rijd je met een ‘auto van de zaak’, dan voer je die reiskosten niet op per gereden kilometer. Je voert gewoon alle kosten op die je voor je auto maakt voor brandstof, reparatie en onderhoud, afschrijving, verzekeringspremies en wegenbelasting. Jouw omzet wordt dus verminderd met de werkelijke reiskosten.

Rijd je met je privé-auto zakelijke kilometers, dan ligt het helaas anders. In al zijn (of haar?) wijsheid heeft de wetgever ooit besloten dat alle zakelijke autokosten gefinancierd kunnen worden uit de riante kilometervergoeding van € 0,19. En dan bedoel ik ook echt ALLE. Parkeerbonnetje? Als daar geen BTW op staat, kun je het rustig weggooien. Bonnetje van de veerpont? Idem. Je kunt niets met die kosten!

Privé-auto en BTW

Staat er BTW op een bonnetje voor je auto? BEWAREN!! Je mag namelijk de BTW terugvragen voor de zakelijk gereden kilometers. Let wel even op: als jij gedurende langere tijd bij een opdrachtgever op locatie werkt, zijn de kilometers van je huis naar de locatie van de opdrachtgever géén zakelijke kilometers.

Hoe hoog zijn je reiskosten werkelijk?

Of je je zakelijke kilometers wel of niet doorberekent aan je opdrachtgever, of je rijdt met een auto van de zaak of een privé-auto: het is altijd handig om te weten hoe hoog je werkelijke kosten per kilometer zijn.

Ik vind de berekenaar van de ANWB een goeie. Er wordt namelijk uitgelegd hoe de berekening in elkaar zit, welke kosten daarvoor allemaal van belang zijn. Zo kun je zelf de kosten berekenen van een auto op grijs kenteken, of van eentje die al wat op leeftijd is.

Je kunt nu berekenen wat je werkelijk overhoudt aan een klus aan de andere kant van het land. Of tot de conclusie komen dat je beter ‘nee’ kunt zeggen tegen bepaalde klussen. Of dat je voor dergelijke klussen een hoger tarief moet rekenen.

0,19 Per kilometer - 3Je kunt ook uitrekenen of het lonend is om een ‘auto van de zaak’ aan te schaffen en zo ja, wat voor eentje. Of dat je voorlopig beter in je eigen auto kunt blijven rijden, of …

Kortom: als je weet wat je zakelijke vervoer je werkelijk kost, kun je bewust keuzes maken voor je bedrijf. Keuzes die op dat moment het beste passen en bijdragen aan je zakelijke succes.

Weet jij wat je zakelijke kilometers je werkelijk kosten? Rijd jij in een ‘auto van de zaak’ of niet? Waarom heb je die beslissing genomen? Ik lees je reactie graag hieronder!

 • “Bonnetje zonder BTW weggooien” is niet altijd aan te raden. Betaal je namelijk met creditcard dan blijk je de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld parkeren wel degelijk te kunnen opvoeren. Tenminste dat is wat mijn accountant aangeeft. (Meeuwsen Ten Hoopen te Lelystad)

  • Dankjewel voor je reactie, Brigitte.
   Natuurlijk kan ook ik altijd een foutje maken, dus heb ik voor de zekerheid nog alle mogelijke naslagwerken geraadpleegd. Overal staat toch echt dat, bij zakelijk rijden met een privé-auto, de kostenaftrek is gemaximeerd op € 0,19 per zakelijk gereden kilometer. Leuker kunnen ze het niet maken, meer ook al jaren niet. 😉

   Vaak is parkeergeld dat je betaalt ‘parkeerbelasting’. Maar, parkeergarages en parkeerterreinen worden vaak geëxploiteerd door commerciële bedrijven. Zij brengen wél BTW over het parkeergeld in rekening.

   Vergeet in die gevallen dus niet een kwitantie te vragen, want BTW kun je alleen maar terugvragen als ‘ie ook op de bon/factuur/kwitantie vermeld staat. (OV is daar een uitzondering op.)
   En inderdaad, denk eraan die kosten met je zakelijke pinpas/creditcard af te rekenen.

   • Ook al is het geen commercieel parkeerterrein zou ik de bon altijd bewaren. Je kunt deze namelijk wel opvoeren als kosten, waardoor je winst minder wordt. Bij een eenmanszaak heb je dan minder winst dus hoef je minder inkomsten belasting te betalen.

 • Bedankt voor dit verhaal. Heel veel onduidelijk over de manier waarop je kunt declareren.
  Zoals ik hier lees, dan kan ik met mijn privé-auto gewoon BTW declareren. Echter wel als ik alle bonnen bewaar van de kilometers/getankte beurt.
  Onderhoud kan niet worden gedeclareerd als je een auto ook privé gebruikt?

  • Ja hoor, Freek. De BTW die samenhangt met het zakelijke gebruik van een privé-auto kun je terugvragen, dus ook op onderhoud en reparaties. Je moet wel aan kunnen tonen welk deel van het totale gebruik van je auto zakelijk was. Dat kan met een goede kilometerregistratie.
   Die zelfde kilometerregistratie kun je desgewenst ook gebruiken om de zakelijke ritten à € 0,19 op te voeren als kosten. Je mag natuurlijk ook gewoon ‘losse’ verantwoordingen in je boekhouding opnemen.

   In mijn artikel op de site van de Hondenuniversiteit, bij aandachtspuntje 4 van de privé-auto, staat een rekenvoorbeeldje.

 • Mijn vraag is:
  Als ik een factuur schrijf voor trainingen in het onderwijs dan is het BTW vrijgesteld. Hoe zit het dan met de gemaakte reiskosten? Moet ik hier dan wel of geen BTW over betalen?

  • Alles wat jij factureert aan je opdrachtgever ‘gaat mee’ in dezelfde BTW-regels. Als jij reiskosten in rekening brengt, zijn ook die dus BTW-vrijgesteld.

   Waar je voor de reiskosten bij gemengde omzet wel rekening mee moet houden, is bij het terugvragen van de BTW over het zakelijke deel van je autokosten (brandstof, onderhoud en reparatie). Omdat je een stuk(je) onbelaste omzet hebt, kun je niet alle BTW terugvragen.

   Wat je wel kunt terugvragen, wordt in dit geval bepaald door twee verdeelsleutels.

   Verdeelsleutel 1: je zakelijke kilometers, oftewel (zakelijke kilometers : totaal gereden kilometers).
   Deze uitkomste vermenigvuldig je met de BTW op je autokosten (brandstof.

   Verdeelsleutel 2: je belaste kilometers, uit te rekenen met (belaste omzet : totale omzet)
   Het bedrag dat je met verdeelsleutel 1 hebt uitgerekend, vermenigvuldig je met verdeelsleutel 2.

   Kom je er met deze uitleg niet helemaal uit, stuur me dan even een berichtje.

 • Renee je stelt, dat de reiskosten van je huis naar de werklocatie van de opdrachtgever soms niet als zakelijke kilometers worden gezien. Ik heb dit nergens kunnen vinden. In welke gevallen is dit zo?

  • Dat klopt, Mindert. Als jij (voor langere tijd) bij een opdrachtgever op locatie werkt, wordt dit door de Belastingdienst gezien als een vaste werkplek. Reizen naar een vaste werkplek wordt – ook voor ZZP’ers – gezien als woon-werkverkeer en daarmee als privé. Net als reizen van je huis naar je eigen externe werkplek.

   Let op: dit is alleen zo voor de BTW, níet voor de Inkomstenbelasting!
   Je kunt die kilometers dus gewoon opvoeren als kosten, maar voor het berekenen van de verdeelsleutel voor het terugvragen van de BTW tellen ze niet mee als zakelijk.

   Je kunt dit terugvinden op de site van de Belastingdienst (onderaan 1e paragraaf).

 • Toch nog onduidelijk voor mij: als je in een privéauto rijdt, mag je dan niet meer dan 0,19 cent per km. opvoeren voor de belasting, en wel voor je klant? En mag je ook benzinebonnen opvoeren voor de boekhouding?

  • Jos, splits even je denken in Omzet en Kosten:

   Alles wat jij aan je klant in rekening brengt (kunt brengen), is Omzet. Wat jij aan je klant berekent en voor hoeveel, moet je helemaal zelf weten. Hoe meer, hoe beter. 🙂 Zolang je je aan de BTW-regels houdt, zul je de Belastingdienst niet horen piepen. Hoe meer Omzet je maakt, hoe meer belasting je in principe zult gaan afdragen.

   Wat jij op je Omzet in mindering mag brengen om je Winst te bepalen, zijn Kosten. En omdat de Belastingdienst graag zoveel mogelijk belasting van je ontvangt (je Winst graag zo hoog mogelijk ziet), krijg je hier te maken met (aftrekbeperkende) regeltjes.
   Rij je in je privé-auto, dan is de kostenaftrek voor zakelijke kilometers gemaximeerd op € 0,19. Dit bedrag wordt geacht ALLE kosten voor het zakelijk gebruik van de auto te dekken. Het is een maximum, je mag/kunt er geen aanvullende kosten bij in rekening brengen. Het antwoord op je vraag over benzinebonnen is dus helaas ‘nee’.

   Leuker kan ik het niet maken, duidelijker – hoop ik – wel. 🙂

   • Ook de kosten voor reperatie zijn niet af te trekken als je van het tweede geval uitgaat? En gelden dezelfde regels voor fietsen of met de scooter?

    • Nee Marije, dat zou dubbelop zijn: de verrekening van (het zakelijke deel van) die kosten wordt geacht in die € 0,19/zakelijk gereden kilometer te zitten.

     Voor zakelijke fietskilometers zijn de regels grotendeels hetzelfde. De bedragen (voor aanschaf en onderhoud van een fiets) overduidelijk niet. Om te bepalen hoe je de kosten voor het zakelijke fietsen in de je administratie verwerkt, kun je ook weer het beste gaan rekenen. De informatie op deze website kan je hiermee verder helpen.

     Het lijkt mij dat er verschil gemaakt zal worden tussen een bromscooter en een ‘motor’-scooter. Helaas heb ik daar geen eenduidige informatie over kunnen vinden. Voor ‘motor’-scooters kunt je in ieder geval dit artikel lezen.

 • Hi Renee,

  Wat een drama als ik dit zo allemaal lees. Welk mens cq ondernemer heeft er nou zin in om dit zelf te doen. Als ondernemer moet je je bezighouden met je corebusiness en laat aub anderen, zoals jij, de dingen doen waar ze goed in zijn. Mijn advies: geef je boekhouding uit handen!!

  De uren die je steekt in je eigen boekhouding en dan ook nog uit zou moeten zoeken wat de regeltjes zijn, zijn verloren uren. Je ziet zelf veel te gemakkelijk iets over het hoofd en dat is dus kostentechnisch niet handig. Dus ondernemers: geef uit handen 🙂

  • Wilme, ik ben het op dit punt helaas niet met je eens. De corebusiness van een ondernemer is namelijk … ondernemen.
   Zicht op en controle over je financiën is nou net waar het allemaal om draait.

   Natuurlijk is het belangrijk dat je een goed product of een goede dienst levert. Dat je de juiste kennis en technieken bezit om die te verkopen (vermarkten).
   Maar als puntje bij paaltje komt, hangt het bestaansrecht van je bedrijf af van wat er onderaan de streep overblijft.

   Zelf (een deel van) je administratie bijhouden helpt bij het krijgen van inzicht en controle, maar als je dat niet wilt, kan een goede boekhouder je ermee helpen.

   Bepaalde basiskennis is hoe dan ook noodzakelijk om de beste beslissing voor je bedrijf te kunnen nemen.
   Je boekhouder loopt altijd achter de feiten aan. Hij (of zij) kan alleen registreren wat jij al hebt gedaan. En je hooguit adviseren iets in de toekomst op een andere manier te doen.

   Heb je een boekhouder, gebruik hem of haar (en/of dit blog en de workshops 😉 ) dan vooral om de basiskennis te krijgen, waarmee je het in één keer goed kunt doen. En om ingewikkelder zaken (vooraf!) mee te bespreken.

 • Besten,

  Ik heb mijn auto op de zaak staan en betaal bijtelling. Dus ik kan al mijn autokosten opvoeren in mijn boekhouding. Nou heb ik ook de reiskosten a 19ct/km, die ik heb doorberekend aan mijn klanten, als kostenpost afgetrokken van mijn totale omzet. Dit omdat ik gelezen had dat je geen belasting hoeft te betalen over deze reiskosten.

  Nu ben ik aan het twijfelen of dit goed gaat. Ben ik het nou dubbelop aan het doen? Auto zakelijk rijden (kosten aftrekken) en reiskosten a 19 ct aftrekken. Of mag het wat ik doe.

  Alvast dank voor jullie antwoord.

  • Ja Niek, dat ben je dubbelop aan het doen. 🙂

   Alles wat je aan je klanten in rekening brengt, is omzet. Of dat nou kilometers zijn, diensten of producten: alles.
   De Belastingdienst stelt hier geen voorwaarden aan: hoe hoger, hoe beter. 😉
   Je hoeft je dus niet te beperken tot € 0,19/km!

   Wat jij aan kosten opvoert, daar heeft de Belastingdienst wél wat over te zeggen.
   Staat jouw auto op de zaak (op de balans)? Dan zijn de regels voor de kosten die je mag opvoeren, duidelijk, zie punt 4 van dit artikel.

   De door jou opgevoerde € 0,19/km voor je autokilometers (die je dus met je auto-van-de-zaak hebt gereden) moet je dus zo snel mogelijk corrigeren!

   Ga jij een keertje op je privé-fiets of met een (andere) privé-auto naar een klant, dan mag je die kilometers wél tegen € 0,19 het stuk als kosten opvoeren.

 • Hi Renee,

  Als ZZP-er bereken ik een uurtarief waar mijn reiskosten in verdisconteerd zijn. ik reis met het openbaar vervoer. Het is mij niet helemaal duidelijk of ik voor mijn belastingaangifte dan gewoon het aantal kilometers (wat ik anders met de auto gereden zou hebben) maal 19 cent in aftrek kan brengen? Of moet ik de werkelijke kosten die ik gemaakt heb met het openbaar vervoer in aftrek brengen?

  • Voor reizen met het openbaar vervoer (OV) mag je kiezen, Peter. Dus óf € 0,19/zakelijk gereisde kilometer (van deur tot deur!) óf de werkelijke kosten (de prijs van je OV-kaartje).
   Het mooie hiervan is, dat je kunt kiezen wat voor jou het gunstigste is. 🙂 (Waarschijnlijk zijn dat de kosten voor je treinreizen, maar dat weet je dan maar zeker.)

   Twee aandachtspuntjes hierbij:
   • IN de prijs van je OV-kaartje (of je dat nou met je OV-chipkaart regelt of niet) zit 6% BTW. Die moet je er dus nog even uitrekenen en kun je terugvragen.
   • Je zakelijke reiskosten regel je in je boekhouding, niet in je belastingaangifte. Het zijn gewoon bedrijfskosten.

   Succes met de zaken!

   • Hartelijk dank voor je reactie Renée. Voor mij zijn de kosten per kilometer gunstiger. Ik begrijp alleen het eerste punt bij jouw aandachtspunten niet. Als je opteert voor aftrek obv kilometerkosten, dan neem ik toch aan dat de btw op de treinkosten niet ook nog aftrekbaar is?

    • Nee inderdaad, Peter – het is of/of.

     Het is een aandachtspuntje voor het berekenen welke van de twee voor jou gunstiger is (of de werkelijke kosten (= kaartje OV), of € 0,19 per zakelijk gereisde kilometer).
     Als de werkelijke kosten voor jou gunstiger waren geweest, was het nog een aandachtspuntje geweest voor het juist opvoeren van de kosten en het terugvragen van de BTW.

     Nu jij hebt berekend dat de kilometerkosten voor jou gunstiger uitvallen en besloten hebt die op te voeren, kun je met de treinkaartjes niets – behalve weggooien. 😉

   • Hallo Peter en Renée,

    Bij sommige opdrachten reis ik meerdere dagen naar de klant: de ene keer met het openbaar vervoer, de andere keer met de auto. Mag ik beiden kostensoorten op één factuur zetten?

    Groeten,
    Marijke

    • Marijke, wat jij op de factuur voor je opdrachtgever zet, mag je helemaal zelf weten. De enige beperking aan de omzetkant is wat je met je opdrachtgever hebt afgesproken.

     Let wel even op de BTW: ALS jij met je opdrachtgever hebt afgesproken dat je alleen de werkelijke OV-kosten factureert (en alleen dan), bereken je eerst de prijs van je kaartje exclusief BTW (IN de prijs zit 6% BTW.) Dat bedrag zet je op je factuur en daarna reken je er JOUW BTW-percentage over – waarschijnlijk 21%.

   • Ik dacht eigenlijk, dat je alleen € 0,19 per zakelijk gereisde kilometer mocht aftrekken van je winst, als er gebruik gemaakt wordt van “eigen vervoersmiddel”. In geval van het OV gebruik je geen eigen vervoersmiddel. Kosten van de OV kosten kunnen dan wel opgevoerd worden.

    Groeten,
    Michael

 • Toch nog even:Ik rijd met prive auto, ik factureer alle reiskosten (0,19 ct per km) bij mijn opdrachtgever. Mag ik dan ook nog €0,19 als kosten van mijn inkomsten aftrekken? of is dat ook dubbel?

  • Nee, volgens mij is dat niet dubbel, zie Renee’s reactie op mijn reactie en dan laatste alinea. Als je auto zakelijk opvoert en dan ook 0,19ct van je inkomsten aftrekt dan is het wel dubbel.

   Maar hey, ik ben helaas geen specialist 🙂

   Succes!

   *** Sorry Niek, deze reactie was in de spammap beland, maar heb ik eruit gevist en alsnog doorgeplaatst. ***

  • Dankjewel voor je reactie, Ben. 🙂

   Lees nog even mijn reactie op de vraag van Jos (29-10-2014) over het verschil tussen omzet en kosten. Dat is ook het antwoord op jouw vraag.

 • Renee grote lof voor je duidelijke uitleg.

  Ik denk dat ik het snap. Maar 😉 voor de zekerheid.
  Privé-auto en BTW
  0.19 cent per kilometer zijn je onkosten daar kun je GEEN btw van aftrekken.
  Dat kan dus alleen als je bonnen hebt die aannemelijk met deze kilometers te maken hebben. (dus benzinebonnen bewaren is interessant voor de BTW net als mogelijk de bon van een garage)

  • Bijna helemaal goed, Iwan. 😉

   De bonnen hoeven niet met je zakelijke kilometers te maken te hebben, ze moeten te maken hebben met de auto waarmee je die zakelijke kilometers hebt gemaakt.

   Het zakelijke deel van de BTW op die bonnen bepaal je aan de hand van de verdeelsleutel = het aantal zakelijk gereden kilometers gedeeld door het totaal aantal gereden kilometers.

   Dus inderdaad je benzinebonnen en garagebonnen bewaren, allemaal!

   (En niet te vergeten: dankjewel voor je mooie compliment! 🙂 )

 • Belangrijke toevoeging hier: als je ervoor kiest om GEEN kilometeradministratie bij te houden voor je zakelijke kilometers in een privé auto, mag je 100% van de BTW terugvragen over ALLE kosten (gebruik, benzine, onderhoud, etc etc), verminderd met 1.5% van de cataloguswaarde van de auto. Zeker gezien de woon-werk uitzondering is dit voor veel zap-ers een gunstigere optie… en het scheelt nogal in de administratie.

  • Dank voor je bijdrage, Ralph.

   Dit is inderdaad een mogelijkheid, maar is zeker niet voor alle ZZP’ers een gunstiger optie. Ik zal ‘m om die reden dus ook nooit zomaar adviseren. Net als in alle gevallen geldt ook hier: meten is weten.

   Stel even dat de oorspronkelijke cataloguswaarde (incl. BTW en bpm) van je auto € 20.000 is.
   1,5% x € 20.000 = € 300
   Dit is de BTW over € 1.428; dat houdt dus in dat je – inclusief BTW – meer dan € 1.728 aan autokosten gehad moet hebben voordat de forfaitaire correctie gunstiger is.

   Heb je dat niet, dan kun je natuurlijk altijd nog vanwege het gemak voor de forfaitaire correctie kiezen, maar dan weet je tenminste hoeveel dat gemak je kost. 😉

   Als je op z’n minst het eerste jaar een kilometerregistratie bijhoudt, kun je daadwerkelijk uitrekenen welke optie voor jou het gunstigst is (of hoeveel je betaalt voor gemak).
   Dat uitrekenen doe je vervolgens iedere keer als er iets (ingrijpend) verandert. Bijvoorbeeld zodra je in een andere auto gaat rijden. Of als je meer of minder kilometers gaat rijden. Of …

 • Ik blijf het moeilijk vinden… Ik wordt als ZZP-er door 2 verenigingen ingehuurd om lessen te geven. 3 maal per week moet ik ongeveer 44 km rijden met een privé auto op 2 verschillende locaties. Daar langs geef ik ook vaker workshops, hiervoor moet ik ook behoorlijk wat kilometers maken.

  Ik krijg per lid betaald en op mijn factuur staat dus geen reiskosten.

  Als ik het goed begrijp kan ik de BTW (Die op de tankbonnetjes staat) dus niet terugvragen, omdat de belastingdienst dit ziet als privé gebruik, echter kan ik dit wel opgeven als kosten?

  Workshops kan ik de btw wel terugvragen omdat dit altijd op andere locaties zijn?

  *** Sorry Sven, deze reactie was in de spammap beland, maar heb ik eruit gevist en alsnog doorgeplaatst. ***

  • Sven, ook voor jou geldt ‘omzet, kosten en BTW zijn 3 verschillende zaken, óók voor zakelijke kilometers’.

   In mijn antwoord ga ik ervan uit dat jij BTW in rekening brengt op je facturen voor de workshops:

   Omdat je je zakelijke kilometers in een privé-auto rijdt en geen reiskosten in rekening brengt aan je opdrachtgevers, blijven er nog 2 zaken over: de kosten en de BTW.

   Kosten
   Je mag maximaal € 0,19/zakelijk gereden kilometer opvoeren, verder NIKS

   BTW
   Je mag BTW terugvragen over je gebruiks-, onderhouds- en reparatiekosten voor het zakelijke deel van je gereden kilometers. Hoe reken je dat zakelijke deel uit? Je deelt je aantal zakelijk gereden kilometers door het totaal aantal gereden kilometers en vermenigvuldigt die uitkomst met het totaal aan BTW op je bonnen voor gebruiks-, onderhouds- en reparatiekosten.

   • Renee

    om je totaal gereden kilometers uit te rekenen. Mag je dan simpel weg
    Aan het begin van het jaar je kilometerstand opnemen.
    En aan het eind weer.
    Het verschil is je totaal gereden kilomters.?

    Of moet je dat bij ieder ritje opschrijven? (heb veel mensen met schriftjes in de auto gezien)

    • Sorry voor de late reactie, Iwan!

     Voor het bepalen van je totaal aantal in een jaar gereden kilometers is dat inderdaad dé manier.
     Die schriftjes (of appjes of – zoals in mijn geval – mini-blocnootes) zijn voor het noteren van de zakelijke kilometers. 🙂

 • René,

  Met veel belangstelling deze uitleg gelezen, maar -omdat ik net gestart ben als eenmansbedrijf – heb ik toch nog een vraag.

  – Ik rijd in een private lease auto en heb dus geen onderhoudskosten, etc alleen brandstofkosten.
  – De lease gaat uit van 12.000 km per jaar.
  – Ik wil geen kilometerregistratie bijhouden.
  – De te verwachten BTW op brandstof bedraagt ca € 240,00 per jaar
  – De 1,5% forfait over de catprijs van de auto bedraagt € 319,00 per jaar, tenzij ik wel ga registreren want dan verwacht ik 10/12 deel van de btw te kunnen verrekenen, maar die keuze maak ik zelf.
  – Mijn opdrachtgevers breng ik een kilometervergoeding in rekening

  Nu lees ik dat ik de kosten van mijn bedrijfje kan verhogen door € 0,19 per kilometer in rekening te brengen zodat mijn ‘winst’ kleiner wordt.
  Hoe werkt dat als ik toch geen kilometerregistratie wil doen?

 • Dag Floris,

  Beter één vraag meer gesteld, dan één te weinig. 🙂

  Anders dan bij een ‘verklaring geen eigen gebruik’ (waarbij je voor een auto-van-de-zaak verklaart niet meer dan 500 km/jaar privé te rijden), hoeft een kilometeradministratie voor het zakelijk rijden met een privé-auto niet sluitend te zijn.
  Het geeft je dus mogelijkheden.

  Je schrijft dat je je opdrachtgevers een kilometervergoeding in rekening brengt. Die kilometers heb je dus ergens vastgelegd.
  Je hoeft niks extra’s te administreren om diezelfde kilometers à € 0,19 op te voeren als zakelijke kosten.

  Neem bijvoorbeeld per maand gewoon het aantal kilometers dat je die maand aan je opdrachtgever(s) in rekening hebt gebracht als reiskosten op in je boekhouding. That’s all. 🙂

  Wil je toch ook iets doen met de eventueel terug te vragen BTW, dan wordt het misschien een iets ingewikkelder verhaal (zie de info bij ‘Privé-auto en BTW’).
  Ik zou er toch even serieus naar kijken: naast de BTW op brandstofkosten heb je namelijk ook te maken met de BTW die het leasebedrijf jou in rekening brengt. Alles bij elkaar kan het toch echt de moeite waard zijn!

  Als je alleen maar zakelijke kilometers bijhoudt die je gedurende langere tijd van je huis naar de locatie van een opdrachtgever rijdt, heb je (voor de BTW) geen zakelijke kilometers. In dat geval kun je het hele BTW-verhaal vergeten.

  Bij het zakelijk rijden in een privé-auto heb je overigens niets te maken met welk forfait dan ook. Die zijn namelijk bedoeld voor het corrigeren van privé-kilometers die je hebt gereden in een auto-van-de-zaak.

  Enne, je hebt gewoon een bedrijf, laat dat -je er maar af. 😉

  Succes met je bedrijf!
  Renée

  • Hallo Renée,

   Dank je wel voor je reactie (ik zie dat jij ook tot de degenen behoort die nog laat achter zijn pc zit, gezien het tijdstip van beantwoording 🙂 ).

   Omdat ik net gestart ben (1 maart met pensioen gegaan), heb ik nog niet alles duidelijk in beeld.

   Ik heb een opdracht voor een project van een jaar (1 dag per week) op een vast adres, dus dat valt onder woon-werk-verkeer.
   Voor de BTW zal het dus beperkt blijven tot een verrekening van inkomende BTW uit de omzet en hier en daar wat BTW van betaalde facturen.

   • Nu dan een reactie op een iets acceptabeler tijdstip, Floris. 😉

    Inderdaad, met zo’n ‘rijpatroon’ kun je inderdaad weinig met de BTW op autokosten. Maar goed, die € 0,19/km als kosten scheelt in ieder geval iets, toch?

    Let je met een dergelijke opdracht wel even op de voorwaarden voor je VAR-wuo?
    De info waarnaar ik je verwijs, is al wat ouder, maar nog steeds actueel. En met name lekker overzichtelijk. 😉

    Last but not least: gefeliciteerd met -naast je kersverse bedrijf – je pensionering!!

 • Hallo,

  Hoe zit het met een factuur van een GreenWheels auto voor een zakelijke rit. In ieder geval opvoeren om de btw af te trekken, begrijp ik. Maar kan ik de kosten verder niet aftrekken of juist wel zoals bij de treinkaartjes. Hoor het graag.

  Groeten,
  Mickey

  • Hallo Renee,

   Ansluitend bij vraag van mijn voorganger: ik heb een greenwheels abonnement en een NS abonnement.
   – Mag ik de abonnementskosten ook in mindering brengen?
   – En mag ik ipv een kilometerpauschale ook de ritkosten met de Greeenwheels auto aftrekken?

   Graag hoor ik van je.
   Mvg, Kat

   • Dag Kat,

    Dank voor je niet-standaard vraag. 🙂

    Op zich zijn de regels behoorlijk duidelijk en in principe ook erg strikt.

    Voor de Greenwheelsauto kom je helaas niet om de ‘harde’ beperking van € 0,19/km heen. Als je reist met een vervoermiddel dat níet op de zaak staat, wordt die € 0,19/km geacht ALLE kosten te dekken. Aanvullende kosten worden dus niet geaccepteerd.

    Als je met het OV reist, mag je de werkelijke reiskosten opvoeren. En dat geeft – in mijn ogen – wel degelijk ruimte voor de kosten van je abonnement.

    Nou weet ik niet:
    • wat voor een abonnement je hebt (korting op een kaartje of vrij reizen);
    • of hierover jurisprudentie bestaat.

    Je zult in ieder geval AL je reizen moeten kunnen verantwoorden, zowel je zakelijke als je privé-reizen. Ik neem aan dat dat ergens door de NS wordt vastgelegd en/of dat er overzichten van te krijgen zijn? Dat helpt namelijk enorm mee!
    De kosten van je abonnement moet je dan verdelen over zakelijk en privé-gebruik.

    Heb je een abonnement dat voordeel geeft op je kaartje, dan zijn de kosten van je kaartje (of het digitale equivalent daarvan) in ieder geval op te voeren als kosten.

    Een aantal aandachtspuntjes:
    • zorg dat je agenda aansluit bij je zakelijk gereisde kilometers (bewijslast bij een controle);
    • vergeet de BTW niet!

    Groeten, Renée

  • Mickey, ik had jouw voorafgaande vraag helemaal over het hoofd gezien!

   En gelukkig maar, want hoe langer ik erover nadenk, hoe ‘oneerlijker’ ik het vind als de kosten van een ‘huurauto’ ook afgedaan moeten worden tegen € 0,19/km. Je hebt tenslotte een duidelijk overzicht van de werkelijke door jou voor een zakelijke rit gemaakte kosten.

   Ik ga dit daarom verder uitzoeken en eventueel voorleggen aan de Belastingdienst. Oftewel: ik kom hier nog op terug!

   Bewaar hoe dan ook al je facturen van Greenwheels. Als daar ook een ritspecificatie opstaat: geef per factuur vast aan welke rit zakelijk was en welke privé – dat is een onderscheid dat je tenslotte ook voor je BTW moet kunnen maken.

   • Beste Renee,

    heb je sinds dit antwoord dit al verder uitgezocht bij de belastingdienst? Ik wil mijn privé ConnectCar abonnement gebruiken voor af en toe zakelijke ritten.
    Dus kan ik bij de belasting alleen 19 ct per km aftrekken, of kan ik de hele factuur van een zakelijke rit met huurkosten inboeken als bedrijfskosten?

   • Ook in ben benieuwd of je hier nog een uitgebreider antwoord van de belastingdienst op hebt gehad Renee

 • Beste Renée,

  Dank voor het artikel. Ik rij met mijn prive auto ca 1500 km/jaar zakelijk. Als ik deze kilometers registreer (doe ik nu nog niet) dan kan ik ze bij de jaaraangifte in mindering brengen op mijn winst tegen een tarief van €0,19 per km.

  Daarnaast kan ik, als ik het goed begrijp, de btw op brandstof en onderhoud ieder kwartaal in mindering brengen op mijn btw aangifte vwb de zakelijk gereden kilometers. Nu is het zo dat ik in totaal ca 15000 km/jaar rij, zakelijk rij ik dus slechts 10% van alle kilometers. Is het in mijn geval dan voordeliger om GEEN sluitende kilomterregistratie bij te houden zodat ik álle btw in mindering kan brengen gecorrigeerd voor 1,5% van de cataloguswaarde?

  Ik ben overigens geen ondernemer voor de belastingdienst, daarvoor maak ik te weinig uren. Maakt dat nog iets uit in dit verhaal?

  Groet,
  Remco

  • Dag Remco,

   Dankjewel voor je reactie. 🙂

   Laten we eerst even bij het begin beginnen: of je als ondernemer wordt gezien, is voor iedere belastingsoort verschillend.
   Voor alle 3 (IB, OB en MRB) gelden wel de volgende 2 voorwaarden:
   • inschrijving bij de KvK en
   • aanmelding bij de Belastingdienst.

   Je wordt blijkbaar voor de Omzetbelasting wel als ondernemer gezien, anders zou je geen BTW-aangifte hoeven doen. 🙂

   Door naar je vraag:
   Of het voor jou voordeliger is om te kiezen voor de forfaitaire BTW-verrekening, is zo niet te zeggen.
   Dat hangt namelijk niet alleen af van het aantal kilometers dat je zowel zakelijk als privé rijdt, maar ook van de kosten (en dus de BTW daarover) die je maakt voor brandstof, onderhoud en reparatie.
   Tenslotte is ook de oorspronkelijke cataloguswaarde (inclusief BTW en bpm!) van je auto een bepalende factor.

   De enige manier om zeker te weten wat voor jou de voordeligste manier van verrekenen is, is … rekenen.
   En de enige manier waarop je dat kunt doen, is met behulp van een kilometeradministratie.
   Aangezien je die toch al bijhoudt om je kosten te kunnen verrekenen, is dat geen extra moeite.

   Wat wel extra moeite is, is het bewaren van alle bonnen/bonnetjes voor brandstof, onderhoud en reparatie.

   Na afloop van het jaar vergelijk je de uitkomsten uit de 2 varianten die bepalen hoeveel BTW je mag terugvragen en je kiest degene die voor jou het gunstigst is.
   Die uitkomst bepaalt ook of je het jaar daarop weer alle bonnen bewaart of niet.

   Verandert het aantal zakelijke kilometers (aanzienlijk), dan zul je waarschijnlijk weer moeten gaan rekenen om te kijken welke verrekeningsmethode voor jou het gunstigst is.

   Tot slot nog even over het opvoeren als kosten van je zakelijke kilometers à € 0,19: je hoeft daarmee niet te wachten tot je aangifte Inkomstenbelasting.
   Je mag ze opvoeren in je boekhouding op ieder moment in het boekjaar dat jij wilt. Na iedere rit, per maand, per kwartaal of inderdaad per jaar.
   Ook voor het aan jezelf vergoeden heb je vrije keus: boekhoudkundig of daadwerkelijk overboeken naar je privé-rekening.

   Groeten, Renée

 • Hallo Renee,

  Ik heb een tijd een fiets op de zaak gehad, maar wil die op privé zetten.
  Kan dat gewoon door een factuur te maken voor (de restwaarde van) die fiets, waarna het privé vermogen is, of moet ik echt met een andere fiets die zakelijke km-ers declareren tegen € 0,19?
  En zo ja, moet dat dan een nieuwe fiets zijn, of bij een winkelier gekocht?

  Groeten, Evert-Jan

  • Leuke vraag, Evert-Jan. 🙂

   Als jij de fiets op privé wilt zetten (bijvoorbeeld omdat de afschrijvingstermijn afgelopen is) kan dat inderdaad op de manier die jij beschrijft. Vergeet de BTW niet!

   Daarna kun je gewoon je zakelijke fietsritten à € 0,19/km opvoeren als kosten. Daar hoef je geen nieuwe of andere fiets voor te kopen.

   Maar … voor de Omzetbelasting kun je een andere keus maken dan voor de Inkomstenbelasting! Je mag dan de BTW over bijvoorbeeld reparatiekosten terugvragen voor zover die gelinkt kan worden aan het zakelijke gebruik.
   Nou is het voor een fiets net wat ingewikkelder om een kilometerregistratie bij te houden. 😉 Zorg er gewoon voor dat je een goed beredeneerde verdeling zakelijk/privé kunt overleggen, die bij voorkeur aansluit bij je agenda.

   In dit artikel (van Beeldrijk) kun je nog veel meer info over ‘zakelijke fietsen’ terugvinden.

 • Renee,

  wilde je vragen hoe het is als je samen (meerijden/carpoolen) naar het werk?
  Ik rijd mee, en betaal daarvoor 19 cent de kilometer.
  Zodoende heb ik dan géén brandstof bonnetjes, hoe geef ik dat dan aan bij mijn inkomstenbelasting.

  Met vriendelijke groet van Arjen.

  • Dag Arjen,

   Daar hoef je geen bonnetjes voor te hebben.
   Of jij nou alles netjes in een Excelsheet zet, per keer op een los A4-tje noteert, of je ritten in je agenda schrijft – wat jij wilt.

   Zolang jij bij een controle je kilometers kunt verantwoorden – dus kunt laten zien welke zakelijke ritten jij hebt gemaakt en hoeveel kilometers dat waren – is het prima. 🙂

 • Net gestart als ZZP’er, en het onderwerp auto vind ik toch de meest ingewikkelde. Eindelijk een goede en duidelijke pagina gevonden waar vrijwel alle info te vinden is en serieus geantwoord wordt op vragen!

  Nu mijn vragen….

  Ik gebruik mijn privé auto voor mijn zakelijke kilometers.
  Ik heb een samenwerkingsovereenkomst met bedrijf a,hierin is een ‘flat fee’ uurtarief afgesproken.
  Bij bedrijf a factureer ik dus alleen uurtarief.
  In mijn boekhouding neem ik wel de gereden zakelijke kilometers op voor klussen gedaan voor dit bedrijf. á €0,19 per km als kosten voor mijn bedrijf.

  Andere losse opdrachten factureer ik naast uurtarief/dienst/product, ook een kilometervergoeding van €0,19 per zakelijk gereden km.
  Hiernaast heb ik ook nog eens €0,19 per zakelijk gereden km in mijn boekhouding als onkosten voor mijn bedrijf.

  Begrijp ik nu goed dat dit allemaal correct is om zo te doen?
  Moet ik beslist de €0,19 per gereden zakelijke kilometer uitbetalen aan mezelf?
  Vallen wegenbelasting/verzekering om onder onderhoudskosten en kan ik daarvan be terug vragen?

  Nog drie stellingen betreffende bovenstaande die naast mijn idee correct zijn:
  1 De kilometervergoeding die gefactureerd wordt komt 21% btw overheen voor de klant.
  2 De als onkosten geregistreerde zakelijke kilometers komt geen btw overheen.
  3 Wanneer bedrijf a zorgt voor vervoer van huis naar werkplek en terug, kan ik niet €0,19 per kilometer opvoeren als kosten voor mijn bedrijf, maar alleen de reistijd als declarabele uren invoeren.
  4 Alle onkosten voor onderhoud aan mijn privé auto kan ik btw op terugvragen indien er een btw bon van aanwezig is.

  PS: Voordat iemand de tijd van posten gaat benoemen, ik zit in een nachtdienst :p

  • Bouwe, ik vond net je eerste reactie in het spammapje. Mijn antwoord staat onder je tweede reactie.
   Succes met de nachtdienst! 🙂

 • Net gestart als ZZP’er, en het onderwerp auto vind ik toch de meest ingewikkelde. Eindelijk een goede en duidelijke pagina gevonden waar vrijwel alle info te vinden is en serieus geantwoord wordt op vragen!

  Nu mijn vragen….

  Ik gebruik mijn privé auto voor mijn zakelijke kilometers.
  Ik heb een samenwerkingsovereenkomst met bedrijf a,hierin is een ‘flat fee’ uurtarief afgesproken.
  Bij bedrijf a factureer ik dus alleen uurtarief.
  In mijn boekhouding neem ik wel de gereden zakelijke kilometers op voor klussen gedaan voor dit bedrijf. á €0,19 per km als kosten voor mijn bedrijf.

  Andere losse opdrachten factureer ik naast uurtarief/dienst/product, ook een kilometervergoeding van €0,19 per zakelijk gereden km.
  Hiernaast heb ik ook nog eens €0,19 per zakelijk gereden km in mijn boekhouding als onkosten voor mijn bedrijf.

  Begrijp ik nu goed dat dit allemaal correct is om zo te doen?
  Moet ik beslist de €0,19 per gereden zakelijke kilometer uitbetalen aan mezelf?
  Vallen wegenbelasting/verzekering om onder onderhoudskosten en kan ik daarvan be terug vragen?

  Nog drie stellingen betreffende bovenstaande die naast mijn idee correct zijn:
  1 De kilometervergoeding die gefactureerd wordt komt 21% btw overheen voor de klant.
  2 De als onkosten geregistreerde zakelijke kilometers komt geen btw overheen.
  3 Wanneer bedrijf a zorgt voor vervoer van huis naar werkplek en terug, kan ik niet €0,19 per kilometer opvoeren als kosten voor mijn bedrijf, maar alleen de reistijd als declarabele uren invoeren.
  4 Alle onkosten voor onderhoud aan mijn privé auto kan ik btw op terugvragen indien er een btw bon van aanwezig is.

  • Zo Bouwe, da’s een flinke reactie. 🙂

   • Ja, je doet het helemaal correct.
   • Nee, die uitbetaling mag je ook boekhoudkundig verwerken. De uitkomst daarvan is, dat jij boekhoudkundig geld in je bedrijf hebt gestopt.
   • Wegenbelasting en verzekeringen vallen onder de autokosten, alleen … daar zit allebei geen BTW op. Er is dus ook niks van terug te vragen.

   Jouw stellingen:
   1. Als jij BTW-plichtig bent en over de rest van je factuur ook 21% berekent: klopt.
   2. Klopt ook.
   3. Dat zou je denken, maar … daarover is in de regels niets bepaald. Ik kan me voorstellen dat het verzorgen van vervoer consequenties heeft voor je uurtarief. Oftewel: dat je een iets lager uurtarief in rekening kunt brengen. En in zo’n geval vind ik het prima te verantwoorden dat je die kilometers wél als kosten opvoert in je administratie.
   4. Ja, met de toevoeging “voor zover het zakelijk gebruik betreft” (te bepalen via de verdeelsleutel zakelijke kilometers/totaal aantal kilometers).

   Je bent goed bezig! 🙂

  • Dag Mirella,

   Yep, over alles wat je in rekening brengt aan je opdrachtgever, moet jij BTW berekenen. Mits je natuurlijk BTW-plichtig bent en/of het een BTW-klus betreft.

 • Na bovenstaande zeer nuttige en heldere gegevens en informatie (waarvoor m’n oprechte dank Renée!), heb ik nog een vraag:
  ik ga starten als ZZP-er en zal dan voor langere tijd voor een opdracht bij een bepaalde klant op locatie zijn. Bij langere tijd denk daarbij aan minimaal 6 maanden met misschien wel uitschieters naar langer dan een jaar.
  De onduidelijkheid zit ‘m in de beoordeling wanneer de belastingdienst gaat vinden dat dat geen zakelijke ritten meer zijn, maar als woon-werkverkeer moet worden aangemerkt. Moet ik t.a.v. BTW-aftrek te allen tijde uitgaan van woon-werkverkeer bij opdrachten langer dan een paar maanden?

  • Alsjeblieft, Samuel. 🙂
   Enne, goeie vraag!

   Aangezien de manier waarop de BTW omgaat met de kilometers (wel/geen woon/werk-verkeer) heb ik maar in het verlengde daarvan gezocht. En ben ik op dit artikel gestuit.
   En aangezien zij er ook niet helemaal uitkomen, hebben zij aansluiting gezocht bij hoe de Belastingdienst omgaat met de reisaftrek.

   Kort gezegd: ik kan niets anders vinden dan “minimaal éénmaal per week of minimaal 40 dagen per jaar”. En daarmee is het antwoord op je vraag dus “ja”. Mooier kan ik het helaas niet maken.

 • Hoe zit het met reiskosten die je niet kunt doorberekenen aan een klant, bv. het bijwonen van een netwerkbijeenkomst? Is het tarief voor dat soort gevallen ook € 0,19 per kilometer?

  • Inderdaad, Emmy. In ALLE gevallen dat je zakelijke kilometers maakt in je privé-auto, voer je die op als kosten voor € 0,19 per stuk. Minder per kilometer mag (maar waarom zou je dat doen??), meer mag nooit.
   Of er wel of geen opdrachtgever is aan wie je die kilometers kunt factureren, staat daar helemaal los van.

   Groeten, Renée

 • Hallo Renée,

  Als eerste dank voor de nuttige informatie die jij via dit blog deelt.

  Ik kom na het lezen van dit onderwerp tot de conclusie dat ik in 2014 een foute opgave heb gedaan mbt zakelijk en prive kilometers voor de omzetbelasting. Ik ging er vanuit dat alle ritten naar mijn opdrachtgevers (waar ik iedere keer meerdere maanden werkzaam was) zakelijke kilometers waren. Om die reden heb ik dus ook over 2014 BTW teruggevorderd van alle gemaakte autokoten naar rato van mijn zakelijk kilometers waarvan nu blijkt dat vele kilometers als prive kilometers worden gezien door de belastingdienst. Nu is mijn vraag of jij weet hoe ik dit kan corrigeren?

  • Graag gedaan, Jeroen. 🙂

   Je kunt dit corrigeren door het doen van een suppletie-aangifte.

   Je zult met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid belastingrente moeten betalen.
   Of je ook een boete zult krijgen? Dit is de regel: “Als de betaling op de suppletieaangifte minder dan € 20.000,- bedraagt of minder dan 10% van de btw die in het betreffende tijdvak is betaald of terugontvangen, wordt er geen verzuimboete opgelegd.”

   Maar nu terug naar iets waar je wél controle over hebt 😉 : het doen van de suppletie-aangifte.
   Je vindt het digitale formulier op je persoonlijke domein op de site van de BD (http://www.belastingdienst.nl + inloggen voor ondernemers).
   Na het inloggen klik je in het menu aan de linkerkant op de optie ‘overige formulieren’.
   In het overzicht dat je dan te zien krijgt, vind je de suppletie terug als optie #2 onder ‘Omzetbelasting’.

   Het invullen is op zich een fluitje van een cent. Je vult in wat je over het hele jaar had moeten aangeven (dus met de juiste BTW over je zakelijke kilometers) en besluit met wat je al hebt aangegeven (= het totaal van je kwartaalaangiftes in 2014). Het formulier rekent de rest vanzelf uit.
   Na het insturen is het een kwestie van wachten op de acceptgirokaart.

   Kom je er toch niet helemaal uit? Stuur me dan even een mailtje.

   Succes!

 • Hallo Renée,

  Nog even een andere vraag, Ik overweeg om een motor aan te schaffen en deze op mijn bedrijf (eenmanszaak) te zetten omdat dit interessant is als je kijkt naar bijtelling en natuurlijk voor het ontwijken van de files :). Nu heb ik daarover twee vragen:

  1. Kan ik in dat geval alle kosten die ik maak voor deze zakelijke motor aftrekken van mijn omzet en ook alle gerelateerde BTW terugvorderen?
  2. Stel dat ik in de winter bij hele koude dagen of bij sneeuwval besluit de motor te laten staan en in plaats daarvan mijn prive auto gebruik voor zakelijke ritten of woon-werk verkeer van en naar mijn opdrachtgever, mag ik dan voor deze gereden kilometers 0,19 als kosten aftrekken van mijn omzet en zo ja zit daar dan nog een maximaal aan qua aantal kilometers?

  groeten Jeroen

  • Je 2e vraag is gelukkig een stuk makkelijker te beantwoorden, Jeroen. 🙂

   1. Hoe het werkt als je een motor-van-de-zaak rijdt, kun je lezen in dit artikel
   2. Yep, in dat geval geldt alles wat in dit artikel staat. En er zit geen maximum aan. 🙂

   Je hoeft alleen maar in de gaten te houden dat je minstens 10% van je motorkilometers zakelijk rijdt en dan is dit een prima combi!

   Groeten, Renée

 • Hoi,

  Weer hier beland..
  Direct naar de vraag:
  Mag ik de brandstof die ik tank in mijn privé auto wel of niet opvoeren als onkosten en/of btw aftrekken? Of valt dit onder de 19 cent per kilometer?

  En is het beter om de kilometer registratie bij te houden dmv de totale kilometerstand of gewoon de gereden kilometers per rit op te schrijven?

  • Welkom terug, Bouwe. 🙂

   De brandstof die je in de tank van je privé-auto gooit mag je
   niet als kosten opvoeren; dit valt inderdaad onder de € 0,19/km;
   wel betrekken bij de BTW-aangifte, maar alleen voor zover het de zakelijke kilometers betreft. Als jij 40% van je kilometers zakelijk hebt gereden, mag je 40% van de BTW op brandstof, onderhoud en reparatie terugvragen.

   Dat onderscheid tussen zakelijke en privé-kilometers kun je alleen maar vastleggen via een kilometerregistratie, dus het vastleggen van de gereden kilometers per rit. Je staat dan ook sterker bij eventuele vragen van de Belastingdienst en het is een kleine moeite (met een leuk resultaat).

   Heb je je al ingeschreven voor ZZP-Info, Bouwe? (Even je naam en e-mailadres invullen rechts bovenaan de pagina.) Dan krijg je namelijk gratis een kilometerregistratieformulier (Excel) waar je gelijk mee aan de slag kunt.
   Ik heb zelf een kladblokje + pen in m’n dashboard liggen; naast de km-standen schrijf ik daar ook gelijk m’n vertrek- en aankomsttijd bij – handig voor m’n urenregistratie. 🙂
   Gelijk na thuiskomst werk ik m’n kilometers (en uren) dan bij op de PC. Dat bijwerken kun je natuurlijk ook eens per week doen.

   Succes!

 • bij toeval op deze site terecht gekomen.
  Heb ook even een vraagje:ik rijd voor een bedrijf de hele dag naar diverse klanten als zzp’er. ik noteer ‘s ochtends de kilometerstand, en ‘s avonds als ik weer thuis ben. is dat een voldoende sluitende kmregistratie? of moet ik per klant noteren waar ik naartoe ga?
  ik bezoek ongeveer 8 a 10 klanten per dag verspreid door diverse provincies.
  ik doe dit voornamelijk zodat ik weet hoeveel kilometervergoeding ik naar mezelf toe kan trekken, maar nu lees ik dat ik toch ook weer een gedeelte btw van reparatie en benzine terug kan krijgen, vraag ik me af of deze manier van kilometer administratie voldoende is om daar ook voor in aanmerking te komen.
  alvast bedankt voor je antwoord.

  Jerry

  • Dag Jerry,

   Aangezien je je vraag onder dit blog hebt gezet, ga ik er bij mijn antwoord vanuit dat je zakelijk rijdt met je privé-auto.

   Op zich hoef je voor je privé-auto geen sluitende kilometeradministratie bij te houden, waarbij dus elke kilometer verantwoord moet zijn. Dat zou ook wat zijn, als je maar 5 zakelijke ritten per jaar maakt. 😉

   Rijd je tussen je klantbezoeken door ook nog een aantal privé-kilometers, dan doe je er goed aan die apart te noteren. Dit zijn dan ‘omrijkilometers’: de afwijking op de normale route tussen bijvoorbeeld klant D en klant E.

   Wat je in ieder geval ergens moet noteren, is de kilometerstand op 1 januari en op 31 december van ieder jaar. Alleen zo weet je hoeveel kilometers je in totaal hebt gereden en kun je dus het aandeel van de zakelijke kilometers daarin uitrekenen. Dat aandeel/percentage van je BTW op brandstof, onderhoud en reparatie kun je dan terugvragen bij je laatste BTW-aangifte van het jaar.

   Succes!

 • Hallo,

  na alle antwoorden gelezen te hebben duizelt het een beetje.

  – ik rij in prive auto (auto voor de zaak is niet rendabel) en rij 500 km voor opdrachtgever, de anwb geeft aan dat de km kosten voor mijn auto 30ct/km zijn. breng ik dan 0,30 ct in rekening of 0,19 ct ofwel 150 euro 0f 95 euro? en als ik 150 euro opgeef betaal ik over 55 euro belasting. klopt dit?

  m.vr.gr.

  Harre

  • Dag Harre,

   Hou goed de scheiding tussen de omzet- en de kostenkant in de gaten.

   Omzetkant
   Wat jij je opdrachtgever in rekening brengt, is helemaal aan jou – en aan de afspraken die je daarover met je opdrachtgever hebt gemaakt. Dus of dat een euro per kilometer is of helemaal niks – je bent er vrij in.

   Kostenkant
   Bij het opvoeren van de kosten van je zakelijk gereden kilometers in je boekhouding heb je WEL met regels te maken.
   De kosten voor alles wat met je auto te maken heeft, zijn gelimiteerd op € 0,19/zakelijk gereden kilometer.
   Dit maximum geldt, ongeacht andere kosten die je voor je rit hebt gemaakt (bijvoorbeeld parkeerkosten) of wat de werkelijke kosten per kilometer voor jouw auto zijn (wat de ANWB opgeeft).

   Ik hoop dat het zo een beetje duidelijker voor je is. Zo niet, stel dan vooral nog een aanvullende vraag!

   Groeten, Renée

 • Beste Renee,

  complimenten met deze goede informatie bron en uw expertise in deze.

  Mijn vraag is: als beginnende zzp-er rij ik dagelijks naar een opdrachtgever. Van hier uit stap ik telkens over naar de (eigen werk bus ) van deze opdrachtgever. (zelf rij ik niet ) Is het voor mij niet het aantrekkelijkste dat ik gewoon met mijn prive auto naar deze bestemmingen rij ? (afstanden dagelijks rond de 50 km v.v.)

  M.v.g. Arno

  • Dag Arno,

   Nou, dankjewel. 🙂

   Uit jouw vraag maak ik op dat je zakelijke ritten uit twee delen bestaan:
   • dagelijks naar en vanaf je opdrachtgever. Als dit steeds dezelfde opdrachtgever is, vallen deze ritten onder woon/werk-verkeer.
   Je kunt dan wel € 0,19/kilometer opvoeren, maar de kilometers NIET meetellen voor de BTW-teruggave over brandstof, reparatie- en onderhoudskosten.
   • vervoer dat door de opdrachtgever wordt verzorgd. Met deze kilometers kun je niks, maar ze kosten je dan ook niks.

   Als jij met je eigen auto naar de bestemmingen rijdt, bestaan je ritten nog maar uit 1 deel, maar met 2 mogelijkheden:
   • Als je een (hele) lange periode op dezelfde bestemming werkt, wordt de hele rit woon/werk-verkeer.
   • Is dat niet het geval, dan gaan je kosten dus omhoog (meer kilometers), maar mag je alle kilometers meerekenen voor de BTW-teruggave over de autokosten.
   Aan de andere kant staat (misschien) tijdswinst, doordat je niet elke keer eerst naar de opdrachtgever hoeft te rijden. En aan het einde van de dag rechtstreeks naar huis kunt.

   Vandaar mijn advies: alles uitrekenen, zodat je precies weet wat je keus je kost of oplevert.

   Succes!

   Gr., Renée

 • Beste Renée,

  Ik kwam min of meer op deze site terecht en vind de antwoorden die je geeft erg duidelijk uitgelegd. Ik heb ook nog niet zo lang een eigen bedrijf en heb (na lang uitzoeken hoe eea in elkaar zit) de auto op de zaak (bedrijfsvermogen) gezet. Nu heb ik daar een vraagje over, waarmee me je misschien uit de brand kunt helpen.
  Ik rij namelijk ook km’s voor mijn vrouw, die oa voor Tupperware huisparties doet om de producten te verkopen (deed dat al voordat ik startte, dus daar hou ik alle km van bij). Maar volgens de belastingdienst zou ik voor haar niet de € 0,19/km af mogen trekken. Ik hou mijn km’s niet echt bij, maar gebruik de forfaitaire bijtelling (trek dus ook alle kosten af, alsook de aftrek btw). Bij navraag bij de belastingdienst hoe dat nou in elkaar steekt, kreeg ik te horen dat ik niet 0,19/km kon aftrekken voor haar ritten (terwijl ik toch het zgn. privé-gebruik ahw ‘terugbetaal’: haar werkzaamheden zijn resultaat uit overige inkomsten), maar ik zou dan moeten gebruikmaken van de zgn. terbeschikkingstelling. Dat is een beetje uitgelegd, maar zelf heb ik het idee, dat ik dan ‘winst’ maak terwijl het er bij haar weer afgaat, dus maakt niets uit m.i. Wat is jouw raad hierin?
  Alvast heel hartelijk bedankt,

  Vriendelijk groeten Rens

  • Dankjewel voor je compliment, Rens. 🙂

   Ik hou zelf erg van oplossingen die ook in de praktijk goed werkbaar zijn. En in dit geval is dat: stop met het schrijven van alle Tupperware-kilometers.
   Hieronder leg ik je uit waarom dat mijn suggestie is.

   Jij maakt je privé-correctie op basis van het forfait. Het aantal niet-zakelijke kilometers dat je rijdt, verandert daar niets aan. Het correctiepercententage en de oorspronkelijke cataloguswaarde van je auto blijven exact hetzelfde.
   (Met niet-zakelijke kilometers bedoel ik natuurlijk kilometers die je niet voor JOUW zaak rijdt.)

   De ritten van en naar de Tupperwareparties veroorzaken voor jou belastingtechnisch dus geen extra kosten.

   Bovendien behoort je auto tot geen enkel privé-vermogen – vandaar dat je ook nergens € 0,19/km kunt opvoeren.
   Niet in jouw administratie en niet in de administratie van je vrouw.

   Nou mag je haar wél een vergoeding vragen voor je diensten als chauffeur 😉 maar dan krijg je inderdaad een gevalletje ‘vestzak/broekzak’. Zij mag die vergoeding opvoeren als kosten, jij moet ‘m bij je omzet tellen.

   De enige situatie om voor deze aanpak te kiezen, is als jij rijdt op een Verklaring geen eigen gebruik. Met zo’n verklaring geef je aan dat je niet meer dan 500 km/jaar privé rijdt in je zakelijke auto. En met een aan je vrouw te berekenen vergoeding maak je de Tupperware-kilometers zakelijk.

   Rij je niet met zo’n verklaring, dan maakt zo’n onderlinge vergoeding dus niks uit. En als het toch niks uitmaakt, is het wel zo praktisch om er dan ook maar niks voor te doen. 🙂

   Wat mij betreft mag je Tupperware-kilometeradministratie dus in de geschiedenisboeken.

   Heb je nog aanvullende vragen, stuur me dan vooral nog even een mailtje.

   Groeten, Renée

   • Dag Renée,

    Bedankt voor je snelle reactie. Het is nu helemaal helder voor me. Ik zal maar zo denken (en dat doet de belastingdienst ongetwijfeld ook 🙂 ), dat wanneer ik voor mijn vrouw rij, er dus ook extra kosten zijn die je feitelijk bedrijfsmatif weer als autokosten opvoert in de vorm van brandstof e.d..

    Als ik weer ergens mee zit, kom ik vast nog eens bij je terug, want sommige dingen zijn een ware zoektocht en hoor je verschillende antwoorden. Maar voor nu: nogmaals bedankt en dit forum vind ik echt nuttig.

    Groeten Rens

     • Beste Renée,
      Het is alweer eventjes geleden, zoals je ziet, maar er rijst nu toch weer een andere vraag. Mijn vrouw gaat binnenkort textielproducten verkopen bij mensen thuis en moet zich daarvoor in laten schrijven bij de KvK. Ook hier geldt voor dat ik haar rij, want zij heeft geen rijbewijs. Mijn auto met grijs kenteken staat dus zakelijk op mijn bedrijf.
      Als ik haar dan een vergoeding voor de reiskosten vraag (factureer), hoe worden die km’s dan van mijn auto fiscaal gezien? Zakelijk of privé?
      Voor mij zou de vergoeding omzet zijn, voor haar kosten, maar soms kan dat zakelijk gunstiger uitvallen, denk ik (Btw-afdracht grens). Zelf rij ik niet zoveel zakelijk, voor haar is de verwachting dat ik dan wel aardig wat km’s zal maken.

      Iets anders. Ik las op dit forum van iemand die zijn auto een jaar later van privé op de zaak wilde zetten met de vraag of dat kon en jouw antwoord was dat je de auto dan aan je zaak kon verkopen. Ik dacht dat niet kon, omdat je naam hetzelfde is prive als zakelijk bij een eenmanszaak. dus de belasting trapt daar niet in, zou ik denken. Het kan nl. zijn dat het toch wat gunstiger is om de auto dan privé te houden, maar ja, dat is nu niet zo.

      Graag je advies. Bedankt zover, want je doet het toch maar kosteloos, dat mag ook gezegd worden. Veel mensen hebben hier echt steun aan, mezelf inbegrepen.
      Groet Rens

 • Ik voer 0,19 cent per kilometer op voor een zakelijke rit.
  Mag ik daarnaast ook nog (als ik alle bonnen bewaar van onderhoud en tanken) de btw hiervan verrekenen (over de zakelijke kilometers)?

  Ik hou alleen mijn zakelijke kilometers bij in een overzicht. Als ik aan het begin van het jaar beginstand weet van mijn kilometerteller van de auto eraan het eind van het jaar eindstand en overzicht van de zakelijke kilometers heb is dit dan voldoende om het zakelijke deel van de btw te verrekenen van onderhoud en tanken?

  • Je doet het helemaal goed, Sonja.
   Als je de beginstand van de eindstand aftrekt, heb je het totale aantal kilometers. Trek daar je zakelijke kilometers af en je hebt je privé-kilometers. En daarmee dus alle ingrediënten voor de verdeelsleutel om het zakelijke deel van de BTW te verrekenen. 🙂

 • leuk artikel, top!

  Gezien alle reacties begint het mij echter te duizelen.

  Sporadisch maak ik gebruik van mijn privé auto om naar een opdracht te gaan. Hiervoor breng ik 0.19 per km in rekening bij mijn werkgever.
  mijn vraag: is het verplicht om hier tankbonnen van te hebben of enige registratie? Omdat het een ritje tussendoor betreft zou een eventuele tankbon niet overeenkomen met de gereden kilometers, is dit een probleem?

  alvast hartelijk dank voor jouw reactie,

  gr Tom

  • Dankjewel, Tom. 🙂

   Ik ben een beetje in de war door jouw gebruik van ‘werkgever’. Voor de beantwoording van je vraag ga ik er maar vanuit dat je ‘opdrachtgever’ bedoelde.

   Voor alle kosten die je opvoert in je administratie, heb je een bewijs (registratie) nodig.
   Alleen … in dit geval hoeft je bewijs niet aan heel strikte voorwaarden te voldoen.

   Een simpele – desgewenst handgeschreven – notitie met daarop de datum, bestemming en aantal kilometers van de rit en het totaalbedrag aan kosten (km’s x € 0,19) is al voldoende.
   Komt de rit/afspraak terug in je agenda? Dan is dat extra mooi.

   Het is niet verplicht om je tankbonnen te bewaren, maar wél handig. En dan ook AL je tankbonnen. En AL je garagebonnen.
   Als je je kilometerstand per 1/1 en 31/12-eind-van-de-dag hebt, kun je de verdeelsleutel van je zakelijke gebruik uitrekenen (zakelijke kilometers : totaal aantal kilometers).
   Op basis van die verdeelsleutel kun je de BTW van het zakelijke gebruik van je brandstof, reparatie- en onderhoudskosten terugvragen.

   Groeten, Renée

   (P.S.: als je toch ‘werkgever’ bedoelde, dan gaat dit hele verhaal niet op. Een werkgever kan niks met BTW en als een werkgever geen bewijs verlangt, is daarmee het verhaal voor een werknemer klaar.)

 • Hallo,

  Veel gelezen, maar voor de zekerheid toch even vragen:

  Sinds april 2015 een eenmanszaak begonnen en nu naar de volgende stap.

  Ik wil binnenkort prive een auto kopen, uit 2001, op grijs kenteken waarbij meer dan 10% zakelijk zal zijn.

  1. Dan moet ik vanaf de koop van de auto de km-stand noteren en eind van het jaar opnieuw, en daartussen de zakelijke kilometers noteren om die 10% te verantwoorden, juist?

  2. Ik kan dan voor de zakelijke kilometers 0,19 cent opvoeren als het goed is?

  3. Als ik geen km’s wil bijhouden, dan betaal ik 1,5% van de nieuwprijs, maar mag ik wel alle btw terugvragen op diesel en andere autokosten? Hoe zit dit precies, want ik kan van te voren niet inschatten of ik wel zoveel factureer aan btw, en je kunt btw alleen met btw verrekenen lijkt mij..

  4. Kan ik in 2016 mijn auto van prive naar zakelijk zetten, ivm. bijtelling op dagwaarde ipv. aanschafwaarde?

  Alvast hartelijk bedankt voor een reactie!

  Vriendelijke groet,

  Wouter

  • Dag Wouter,

   Sorry, het duurde even. Maar daardoor krijg je nu wel een antwoord helemaal vanuit Sées in Frankrijk. 🙂

   Gefeliciteerd met de start van je bedrijf – en dus met je bestaan als zelfstandig ondernemer!
   Ik zal je vragen even beantwoorden met jouw nummering:

   1. Nee, die 10% hoef je niet te verantwoorden.
   De Belastingdienst (BD) vertrouwt je eigenlijk nooit op je mooie blauwe ogen, behalve in dit geval. Totdat ze door een controle reden hebben om dat niet meer te doen, natuurlijk. 😉
   Op zich kun jij dan natuurlijk prima bewijsmateriaal overleggen, omdat je om een andere reden elk jaar je begin- en eindkilometerstand hebt genoteerd (zie 3).

   2. Je kunt altijd € 0,19 per zakelijke kilometer opvoeren als kosten.

   3. Nee, als je auto niet tot je ondernemingsvermogen behoort, heb je niks te maken met forfaitaire bijtellingen en mag je nooit alle BTW op brandstof en onderhoud terugvragen. Je auto is privé-bezit, waarvoor je jezelf mag ‘compenseren’ voor het zakelijke gebruik.
   Als je kosten hoger zijn dan je omzet (wat bij starters niet heel erg ongebruikelijk is), kun je over 2015 uitkomen op een negatief bedrag aan te betalen BTW. ‘t Is dus niet zo dat je maximaal de BTW kunt terugvragen die je moet betalen.

   4. Ja, in principe wel. Jouw Eenmanszaak koopt dan (boekhoudkundig en fiscaal) van jou als privé-persoon de auto over. Dit doe je op basis van de waarde in het economische verkeer op dat moment. Je kunt die waarde het beste onderbouwen met advertenties van soortgelijke (bouwjaar, type) auto’s (bestelauto’s/bestelbussen) van sites als Marktplaats en Autotrader. Zoek er een paar op en neem de gemiddelde vraagprijs als jouw ‘onderlinge verkoopprijs’. Let even op inclusief/exclusief BTW: je koopt van jezelf als particulier, dus je rekent je EZ een prijs inclusief niet-verrekenbare BTW. Je verkoopt je bedrijf dus een marge-auto, met alle bijbehorende regels.

   Zelfs als de auto/bus op de zaak staat, adviseer ik je tenminste het eerste jaar de kilometers bij te houden. Alleen dan weet je of het forfait voor jou gunstiger is dan verrekening op basis van werkelijk gebruik.
   Die voor de privé-correctie voor de Inkomstenbelasting is dat natuurlijk al gauw wél (35% van de dagwaarde), maar die voor de BTW kan weer gunstiger uitvallen op basis van werkelijk gebruik. Dat is bij mij tenminste het geval. 😉

   Voor de ‘verkoop’ van jou aan je bedrijf hoef je trouwens niks aan je kenteken te veranderen, maar wél aan je verzekering. Zorg dus dat je dat op tijd regelt.

   Veel succes en vooral plezier met je bedrijf!

   Groeten, Renée

   • Heel erg bedankt! Nog 1 vraag, wat valt wel en niet onder zakelijke kilometers? Ik haal wel eens iets op voor mijn bedrijf met de auto, zijn dat zakelijke kilometers? En ik maak kilometers om aan mijn portfolio te werken (fotografie), kan ik deze ook opgeven als zakelijke km’s?

    • Graag gedaan, Wouter. 🙂

     Dit keer een gewoon ‘Nederlands’ antwoord: dat ligt eraan.

     De voorbeelden die jij geeft, zijn voor zowel de Inkomstenbelasting (opvoeren als kosten) als voor de Omzetbelasting (meetellen voor de terug te vragen BTW op brandstof, onderhoud en reparatie) gewoon zakelijke kilometers: kilometers die jij met je privé-auto rijdt voor je bedrijf.

     Ingewikkelder wordt het, als je voor een opdrachtgever gedurende een langere periode op één locatie werkt. Die kilometers worden namelijk gezien als woon-/werkverkeer.
     Voor de Inkomstenbelasting verandert er niets: je mag die kilometers gewoon opvoeren als kosten.
     De Omzetbelasting denkt er heel anders over: je mag diezelfde kilometers NIET meetellen om de terug te vragen BTW te berekenen.

     Groeten, Renée

 • Hallo,

  Als startend ondernemer maak ik regelmatig gebruik van zowel huurauto’s als de auto van een kennis.
  Klopt het dat ik bij een huurauto de factuur van de verhuurder en de pinbon van het aftanken beide in kan dienen, maar dan geen kilometer vergoeding van €0,19 per gereden kilometer mag declareren?

  Daarnaast maak ik dus af en toe gebruik van een auto van iemand anders. Hiervoor houd ik netjes mijn kilometers bij en boek deze als kosten á €0,19 per kilometer.
  De persoon die mij regelmatig de auto uitleent wil uiteraard ook een kilometer vergoeding en ik zou dit graag direct vanaf de zakelijke rekening willen doen. Hoe gaat dit echter in zijn werk? Ik heb vanzelfsprekend geen factuur omdat deze persoon geen bedrijf heeft. Bovendien vraagt deze persoon meer (€0,25/kilometer) dan de standaard €0,19.

  Ik ben benieuwd naar je reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Chris

  • Dag Chris,

   Je stelt twee vragen, die eigenlijk op hetzelfde neerkomen: je maakt zakelijke kilometers in een auto die niet van jou of je onderneming is.
   In deze situatie geldt, dat je de werkelijke kosten kunt opvoeren in je boekhouding. Met de beruchte € 0,19/kilometer heb je dan niks te maken.

   Voor de auto van iemand anders boek je die kosten op basis van € 0,19/km dus terug en voert op wat je hem (haar) overmaakt. Van een particulier mag je geen factuur of kwitantie verwachten, dus dat hoeft ook van de BD niet. Zorg gewoon dat je aan jouw kant de zakelijke rit goed hebt vastgelegd (in je agenda, bijvoorbeeld), zodat je iets hebt dat je overboeking verklaart.

   Aandachtspuntjes voor de kosten voor het aftanken van de huurauto:
   • zorg dat je die kosten van je zakelijke rekening betaalt (zodat er geen misverstand is over de auto waar deze brandstof ingegaan is);
   • zorg dat je meer dan alleen een pinbonnetje krijgt – je moet een bonnetje hebben waarop staat WAT je hebt gekocht, niet alleen maar hoeveel je hebt afgerekend.

   Succes én veel plezier met ondernemen!

   Groeten, Renée

   • Beste Renée,

    Geweldig hoe je zaken hier uitlegt! Heel verhelderend. Dank daarvoor.

    Ik heb nog twee vragen m.b.t. een auto die niet van mij of de onderneming is.

    1. Hoe zit het in dit geval met de BTW terugvragen (van huurkosten en brandstof en eventuele parkeerkosten (zie vraag 2))

    2. Mag je in dit ook de werkelijke parkeerkosten opvoeren?

    Alvast bedankt!

    Groet, Lodewijk

    • Beste Lodewijk,

     Renée zal hier vast ook nog een reactie opgeven, maar wellicht dat ik je ook al meer helderheid kan geven.

     1. De BTW van brandstof, onderhoud en reparatie aan een voertuig kun je voor het zakelijke deel terugvragen. Oftewel, als je (even als voorbeeld) 50% van de kilometers zakelijk rijdt, kun je 50% van de BTW die je betaald hebt voor brandstof en onderhoud terugvragen. Het bijhouden van een kilometer registratie is hierin dus wel belangrijk en zelfs verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om geen kilometer registratie bij te houden, je kunt dan een rekenformule gebruiken om te bepalen hoeveel btw je terugkrijgt. Uit ervaring blijkt dat dit je alleen meer oplevert als je echt heel veel zakelijke kilometers maakt.

     2. Gemaakte parkeerkosten kun je niet apart opvoeren. Je mag per zakelijke km € 0,19 cent van je omzet aftrekken. In deze € 0,19 cent zitten verder alle kosten verwerkt die je met je auto maakt (inclusief parkeerkosten). De BTW staat dan natuurlijk hier weer los van.

     Met vriendelijke groet,
     Michael

     • Beste Michael,

      Bedankt voor je snelle reactie.

      Ik zit in dezelfde situatie als Chris waarbij ik een auto enkel heb gehuurd voor zakelijk gebruik (100% zakelijk gebruikt dus). Deze ritten heb ik geregistreerd.

      Uit de reactie van Renée maak ik op dat ik alle kosten hiervan kan opvoeren als werkelijke kosten (inclusief autohuur / leenkosten en brandstof). Volgens Renée heb ik dan niets te maken met de 19ct/km regeling? Mijn vraag is of ik parkeerkosten ook aan deze werkelijke kosten kan toevoegen (dus zonder 19ct/km regeling).

      Uit jouw reactie maak ik op dat ik alle BTW (huurkosten en brandstof en eventueel dan de parkeerkosten) kan terugvragen aangezien het 100% zakelijk is, mits de juiste kwitanties voor handen zijn)?

      Groet, Lodewijk

     • Beste Lodewijk,

      De volledige kosten van een huurauto zijn aftrekbaar, wanneer je voldoet aan de volgende eisen:

      Als je alleen zakelijke ritten maakt
      Als je een factuur ontvangt waarop BTW vermeld is
      Als je de auto gebruikt voor BTW-belaste omzet
      Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan mag je de volledige kosten zakelijk boeken. Het is aan te raden om een rittenadministratie bij te houden, ook als je het voertuig huurt. Op die manier maak je aannemelijk dat alle ritten die je maakt met de huurauto daadwerkelijk voor zakelijk gebruik zijn.

      Parkeerkosten kun je niet afzonderlijk opvoeren, wel kun je 19ct/km aftrekken van je omzet per gereden zakelijke km. (In deze 19cent zitten verder alle kosten voor het gebruik van de auto)

      Met vriendelijke groet,
      Michael

 • Ik ben even in de war. Je stelt in het artikel het volgende:

  “Privé-auto en BTW Staat er BTW op een bonnetje voor je auto? BEWAREN!! Je mag namelijk de BTW terugvragen voor de zakelijk gereden kilometers. Let wel even op: als jij gedurende langere tijd bij een opdrachtgever op locatie werkt, zijn de kilometers van je huis naar de locatie van de opdrachtgever géén zakelijke kilometers.”

  Maar als reactie op iemand schreef je het volgende:

  “dagelijks naar en vanaf je opdrachtgever. Als dit steeds dezelfde opdrachtgever is, vallen deze ritten onder woon/werk-verkeer. Je kunt dan wel € 0,19/kilometer opvoeren, maar de kilometers NIET meetellen voor de BTW-teruggave over brandstof, reparatie- en onderhoudskosten.”

  Ik begrijp nu even niet zo goed meer wat ik nou wel en niet kan opdragen als kosten. Stel ik heb een opdracht van 6 maanden bij een opdrachtgever. De lokatie waar dat werk verricht wordt is het kantoor van de opdrachtgever. Wat kan ik in die periode nu wel en niet opdragen als kosten als het gaat om een prive-auto?

  Overigens vind ik het maar raar dat als de lokatie waarheen je als ondernemer reist voor een langere periode hetzelfde is, dat dit dan gezien wordt als woonwerk verkeer. Als je als zzp-er schilder bent uit utrecht en je hebt een aantal klussen die allemaal in dezelfde nieuwbouw wijk zijn in rotterdam, dan reis je elke dag van utrecht naar rotterdam, maar wordt dat niet gezien als woon/werk omdat het allemaal verschillende opdrachtgevers zijn. Maar als het soort vak wat je uitoefent simpelweg een vakgebied is waarbij de uitvoering van het werk niet van korte duur is, dan is het ineens woon/werk verkeer. Als dat zo is, dan vind ik dat er door de BD verschil wordt gemaakt op basis van vakgebied. Slechte zaak.

  • Dag Ron,

   Ik begrijp je frustratie. 😉 Maar eerst even over je vraag:

   Ondanks dat wij de BD als één ‘entiteit’ zien, doet de BD dat zelf niet. Iedere belastingwet heeft z’n eigen set van regels.
   En dat houdt helaas in dat jij voor de zakelijke kilometers die je met je privé-auto rijdt, te maken krijgt met de regels van zowel de Inkomstenbelasting als de Omzetbelasting.

   Woon-/werkverkeer:
   • De Omzetbelasting (BTW) ziet deze kilometers niet als zakelijk.
   Daardoor zijn deze kilometers privé-kilometers als het gaat om het terugvragen van de BTW over de kosten voor brandstof, onderhoud en reparatie voor het zakelijke gebruik.
   • Voor de Inkomstenbelasting zijn het wel gewoon zakelijke kilometers, dus mag je ze opvoeren als kosten à € 0,19.

   Dan je frustratie:
   Voor ondernemers zijn er maar weinig ‘regeltjes’ vastgelegd in het wetboek. Vaak fijn, soms onhandig.
   De ‘autoregels’ waar wij het als ondernemer mee moeten doen, zijn allemaal gebaseerd op/afgeleid van autoregels-voor-werknemers. En daardoor passen ze niet allemaal even lekker bij de realiteit van ZZP’ers …
   Met branches/vakgebied heeft het (dit) dus niets te maken.

   Overigens is de werksituatie van een schilder met losse opdrachtgevers natuurlijk wezenlijk anders dan die van een schilder met één (grote) opdrachtgever, maar da’s weer een hele andere discussie. 😉

   Ik hoop dat het zo duidelijker voor je is. Zo niet, stuur me dan nog even een mailtje.

   Groeten, Renée

   • Hi Renee,

    Dank je voor je verhelderende reactie! Met deze uitleg begrijp ik helemaal hoe het zit.

    Ben het alleen niet met je laatste stelling eens. Een schilder met losse opdrachtgevers in dezelfde wijk of een schilder met één grote opdrachtgever rijden allebei dezelfde kilometers die niet voor prive doeleinden bedoeld zijn. Beide schilders doen dit met een zakelijk doel, dus ik begrijp niet zo goed waarom de BD daar verschil in maakt. Het heeft op zich wel een verschillend effect per branche/vakgebied. Bij het ene vakgebied zijn langdurige opdrachten nu eenmaal meer regel dan uitzondering dan bij het andere vakgebied. Toch zijn beide reiskosten gemaakt met hetzelfde zakelijke doel en zouden wat mij betreft dan ook als hetzelfde behandeld moeten worden. Maar goed, that’s just me 🙂

    Nogmaals bedankt voor je uitleg!

 • Hallo Renee,
  Wederom na verwoed googlen, weer hier belandt.. Toch de meest duidelijke pagina met een berg aan nuttige informatie.
  Mijn complimenten voor je onuitputtelijke antwoorden aan ieders vraag!

  Dan natuurlijk nu mijn vraag dus:
  Situatie:
  Even ter bevestiging zoals ik het begrepen heb op deze pagina, ik rijd met mijn privé auto naar kantoor van opdrachtgever in Amsterdam, van daar stap ik in een auto van de opdrachtgever en voer ik werkzaamheden uit in die auto.
  Stelling:
  Van huis naar Amsterdam en terug mag ik als €0,19 opvoeren.
  Alle kilometers in de auto van de opdrachtgever kan ik helemaal niets mee.

  En dan nog een vraag betreffende de aanschaf van een andere auto, privé. Noteer ik eindstand van kms in oude auto op dag van verkoop, en deze dag is dan de nieuwe 31/12 voor de BD? en tevens de kmstand van de nieuwe auto op dezelfde dag noteren en die dag voor die auto behandelen als 1/1 voor de BD?
  Of denk ik nu te omslachtig en kan dit gemakkelijker?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Gr

  • Klopt helemaal, Bouwe: ook al rij je elke dag naar dezelfde locatie (Amsterdam), voor het opvoeren van € 0,19/km aan kosten is dat geen enkel probleem.
   Je hebt ook gelijk over de kilometers met de auto van de opdrachtgever – tenzij … jij je opdrachtgever daarvoor een vergoeding betaalt. Of de andere kant op: jij daardoor een lager (uur-)tarief ontvangt.
   Als jij op de één of andere manier je opdrachtgever compenseert voor het gebruik van die auto, dan zijn dat voor jou kosten.

   Koop je een andere auto, dan noteer je inderdaad de kilometerstand op het moment van verkoop. Van de nieuwe/volgende auto noteer de stand op het moment dat je er beschikking over krijgt. Die stand (op de dagteller) gebruik je om de gereden kilometers bij te houden. Aan het einde van het jaar (31/12) tel je alle gereden kilometers en alle zakelijk gereden kilometers bij elkaar op. Dus van beide auto’s.

   Dat (dus het totaal van beide auto’s) zijn de kilometers die je gebruikt voor je kosten over het hele jaar en om te bepalen hoeveel BTW je terug kunt vragen voor brandstof, onderhoud en reparaties.

   Groeten, Renée

   P.S.: dankjewel voor je complimenten, ik ga er bijna van blozen. 🙂

 • Hoi Renee, met veel belangstelling de vragen en je meer dan duidelijke antwoorden gelezen. Ik ben echter nog onzeker over wanneer ik de kilometervergoeding moet indienen. klopt het dat je de zakelijke kilometervergoeding per jaar op het IB-formulier af moet trekken en niet van de btw-aangifte, aangezien deze niet in rekening worden gebracht bij een klant? Alvast bedankt voor je antwoord.
  Vr.gr.
  Marlene

  • De kilometerKOSTEN hebben inderdaad niks met de BTW-aangifte te maken, Marlene.
   Wat je aan de klant berekent (of dat nou € 0,19/km is, € 5/km – of niks), staat daar helemaal los van. (Bereken je wel een bedrag, dan is dat bedrag onderdeel van de omzet waarover je BTW in rekening moet brengen.)

   ‘Indienen’ is niet iets wat een zelfstandig ondernemer doet. 😉 De kosten worden gewoon opgenomen/opgevoerd in je boekhouding en komen via je Winst & Verlies-rekening terecht in je aangifte Inkomstenbelasting.

   Is je nog iets niet duidelijk, stuur me dan even een berichtje.

   Groeten, Renée

   • Dank je wel voor je verhelderende en inzichtelijke antwoord, Renée. Hier kan ik wat mee 🙂 Ik ben zo blij dat ik je site heb gevonden! Vr.gr. Marlene

 • Interessant artikel, waar ik momenteel mee zit is de volgende vraag.
  Ik ben ZZP-er, heb de auto op de zaak en zit voor mijn werk de laatste tijd vaak in Maastricht. Je begrijpt wellicht dat ik in België de tank volgooi. Dit scheelt al gauw 10 euro per tankbeurt (LPG, met benzine, of diesel is de winst nog groter).
  Kan ik nu mijn Belgische tankbonnetjes ook gewoon als kosten opvoeren en de BTW terugvragen, of wordt hier moeilijk over gedaan?
  Ben erg benieuwd.

  • Dag Bruin,

   Ik geef je (op zich) geen ongelijk met de brandstofprijzen in Nederland.
   Alleen … je kunt geen BTW terugvragen van Belgische bonnetjes. BTW (Omzetbelasting) is een Nederlandse heffing; op Belgische producten zit een Belgische heffing.

   Je hebt een paar opties:

   • Als je héél veel Belgische ‘BTW’ betaalt, kan het lonend zijn om een Belgisch ‘BTW’-nummer aan te vragen. Je kunt de Belgische ‘BTW’ dan wél terugvragen, maar je zit tegelijkertijd ook vast aan alle verplichtingen die daarbij horen (waaronder een periodieke aangifte in België).

   • Heb je geen zin in de rompslomp ‘achter deur 1’, dan kun je het hele bonnetje – dus het totaalbedrag, het bedrag dat je hebt afgerekend – opvoeren als brandstofkosten. Er is dus geen terug te vragen BTW, maar wel een hoger bedrag aan kosten.

   Vooropgesteld dat je alleen maar tijdelijk (maar wel regelmatig) de kans hebt om in België te tanken:
   – de Belgische prijs is lager, maar heeft geen terug te vragen BTW;
   – De de Nederlandse prijs is hoger, maar is inclusief 21% terug te vragen BTW. Hoeveel je daarvan ‘overhoudt’, ligt weer aan de correctie voor je privé-gebruik.

   Net als met alle dingen (en zeker met alle auto-dingen) is het ook nu weer een kwestie van rekenen om te bepalen wat voor jou het gunstigste is: tanken in België of in Nederland. Succes!

   Groeten, Renée

   • Hallo Renée,

    Nog een vraag betreffende het onderhouden en rijden van een auto op de zaak.
    Overal lees ik dat btw op onderhoud aftrekbaar is en de kosten van de inkomstenbelasting kan worden afgetrokken. Maar hoe zit het als ik besluit wat onderhoud zelf te doen, stel de auto heeft een kleine deuk en ik heb een slijptol, verfspuit en compressor nodig om dit te repareren.
    Gelden hiervoor dezelfde aftrekregels? BTW van het gereedschap aftrekbaar en als kosten opvoerbaar over je inkomstenbelasting?
    Of kan dit alleen voor de gebruikte materialen, zoals plamuur en verf?

    Hoe zit dat dan met de MRB? Kunnen die kosten ergens worden afgetrokken?

 • hallo Renee,

  interessante verhalen hierboven.
  Nu heb ik ook een vraag aan je.

  Ik ben pas gestart met mijn eigen onderneming en heb een eerste opdrachtgever, waarvoor ik 2 a 3 dagen per week werkzaamheden verricht. Hiervoor kan ik gebruik maken van een auto van de opdrachtgever met tankpas en alles.
  Uiteraard voer ik hiervoor dan ook geen kilometervergoeding op.
  Nu kan ik voor verdere opdrachten ook in de andere twee dagen deze auto gebruiken voor mijn zaak en betaal dan kilometer vergoeding voor het gebruik van de auto.
  Moet ik hier nu oppassen voor bijtelling of wordt het betalen van de kilometer vergoeding nu niet gezien als prive gebruik van de auto.
  Zijn er verder nog fiscale aspecten waar ik op moet letten met deze constructie?

  Kristian

  • Dag Kristian,

   Als ik het heel even alleen tot de auto beperk:
   Met een correctie voor privé-gebruik heb je alleen te maken als je privé-kilometers rijdt in een auto die op je balans staat. Dat is hier niet het geval.

   Voor de vergoeding die jij aan je opdrachtgever betaalt voor het gebruik van de auto van ZIJN bedrijf, moet je van hem een factuur krijgen. Jij neemt een dienst (gebruik van de auto inclusief alles) van hem af. De opdrachtgever moet ook BTW in rekening brengen over die vergoeding.
   Die vergoeding kun je, voor zover het zakelijk gereden kilometers betreft, opvoeren als vervoerskosten. De BTW over diezelfde kilometers kun je aftrekken als voorbelasting.

   Tot zover de auto.

   Wat je – denk ik – wél in de gaten moet houden met deze constructie: de ‘verwevenheid’ met je opdrachtgever.
   Natuurlijk is het prima als jij ook (‘ns) wat afneemt bij een klant, maar met deze constructie krijgt jouw opdrachtgever onbedoeld wel erg veel invloed op jouw bedrijfsresultaat. Daarbij zit je in de basis al erg dicht op een ‘werknemersverhouding’.

   Nu ben je starter en dan tellen zaken nog niet zo heel erg zwaar, maar het is niet een situatie die ik al te lang zou laten voortduren en zeker niet zou uitbouwen.

   Succes met het uitbouwen van je onderneming!

   Groeten, Renée

   • Renee,

    bedankt voor je snelle antwoord.
    uiteraard is dit ook geen oplossing voor de lange termijn, maar kan me in de begin fase helpen om niet gelijk super veel investeringen te doen.
    is een oplossing voor de eerste maanden om daarna een investering te doen in een eigen auto.

    de verwevenheid houd ik zeker in de gaten maar is in de beginfase wel erg welkom

    kristian

 • Hoi Renée,

  Een beetje in het verlengde op de vragensteller hierboven, Kristian, heb ik ook een vraag over gebruik van een auto van een opdrachtgever. Voor mij is nog niet helemaal duidelijk hoe hier nu fiscaal mee omgegaan wordt. Voor de periode dat ik voor de opdrachtgever werk kan en mag ik van een auto inclusief tankpas van dat bedrijf gebruik maken. Ik gebruik de auto niet privé, alleen voor het uitvoeren van de opdracht. Ik bezoek klanten en prospects van de opdrachtgever, mijn dagen beginnen en eindigen vanuit mijn huis.

  Ik lees dat de waarde van de auto op je balans komt te staan en iets over bijtelling, maar dat laatste is volgens mij ondervangen met geen privé gebruik aan te tonen met een sluitende kilometer registratie. Wat ik nog niet helemaal begrijp is het deel van je verhaal over de waarde van de auto op de balans en de fiscale consequenties daarvan.

  Met andere woorden, is het interessant om op het voorstel van de opdrachtgever in te gaan en met zijn (lease)auto de prospects/klanten bezoeken of kan ik beter met mijn eigen (privé) auto zijn prospects/klanten gaan bezoeken en kilometers declareren?

  Ik sluit me overigens aan bij de vele complimenten aan jouw adres. Ik heb met veel interesse je blog, de vele vragen en jouw, voor mij als leek begrijpelijke, reacties gelezen. Dank voor al je uitleg.

  Met groet,
  Sytze

  • Dankjewel voor je vraag, Sytze.

   Een auto komt alleen op je balans als je ‘m zelf hebt aangeschaft en beslist dat je ‘m voor de Inkomstenbelasting als zakelijk beschouwt.
   Op het moment dat ‘ie op de balans staat, is de auto ‘bedrijfseigendom’: hij behoort tot het ondernemingsvermogen.
   Rijd jij in een auto die niet van jou is, dan heb je hier dus niets mee te maken.

   Dit stukje van je vraag begrijp ik niet helemaal: “(…) je verhaal over de waarde van de auto op de balans en de fiscale consequenties daarvan”.
   Ook niet nadat ik een heel stel reacties heb teruggelezen. Misschien kun je me hierover nog een mailtje sturen?

   Voor jou geldt hetzelfde als voor Kristian: zoals ik het zie, huur jij de auto van je opdrachtgever.
   Hij zal jou misschien geen factuur sturen, maar de kosten voor de auto zijn wel degelijk in zijn totale kostenplaatje opgenomen.
   Waarschijnlijk met daardoor een lager tarief/een lagere vergoeding voor jou.

   Of het kostentechnisch gunstiger is om de bezoeken met je eigen auto te doen, kun je dus alleen uitrekenen na overleg met je opdrachtgever.
   Krijg jij in dat geval een hogere vergoeding en zo ja, hoeveel hoger? En welk bedrag kun jij dan per kilometer in rekening brengen?

   Zelf zou ik een sterke voorkeur hebben voor m’n eigen auto. Of voor in ieder geval een duidelijke splitsing in je vergoeding en de kosten die jij weer aan je opdrachtgever betaalt voor het gebruik van de auto.
   Ik zou namelijk iedere extra schijn van een verkapt dienstverband willen vermijden.

   Ik zeg met nadruk ‘extra’, want een samenwerking zoals jij die beschrijft, is al ‘spannend’ genoeg. 😉

   Groeten, Renée

 • Beste Renee,

  Ik heb met veel interesse alle vragen en jouw antwoorden hierboven gelezen. Waarschijnlijk heb ik een vraag die (deels) al is beantwoord maar ik kom er niet helemaal uit.

  Ik heb dit jaar bij twee opdrachtgevers gewerkt waar ik voornamelijk met de auto heen ben gereden. Bij een opdrachtgever breng ik de reiskosten obv km-vergoeding in rekening en betaal daar BTW over. Bij de andere opdrachtgever doe ik dat niet. Bij beide opdrachtgevers had ik een werkplek intern.

  Kan ik nou straks alle zakelijk gereden km a 0,19ct aftrekken als kosten? Ik begrijp dat ik de benzinekosten en onderhoudskosten dan natuurlijk niet kan aftrekken maar kan ik nog wel iets met BTW-aftrek met die kosten?

  Kijk uit naar je reactie!

  Hartelijke groet Laurens

  • Helemaal goed, Laurens: alle zakelijk gereden kilometers kun je opvoeren als kosten.

   Normaliter kun je de BTW op brandstof en onderhoudskosten terugvragen over het zakelijke gebruik. Maar bij jou ligt dat waarschijnlijk nét wat anders.
   Je schrijft dat je dit jaar maar 2 opdrachtgevers hebt gehad, bij allebei heb je op locatie gewerkt.
   Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is er in dat geval sprake van woon-werkverkeer: “Met woon-werkverkeer bedoelen wij het heen en weer reizen van de woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplaats”.

   Voor de Inkomstenbelasting is dit verkeer gewoon zakelijk, dus mag je de kilometers gewoon à € 0,19 opvoeren als kosten.
   MAAR voor de Omzetbelasting (BTW) wordt dit verkeer helaas gezien als privé. En over de kosten voor privé-kilometers mag je de BTW op brandstof en onderhoudskosten niet terugvragen.

   Andere zakelijke kilometers, bijvoorbeeld naar een netwerkbijeenkomst of een afspraak met je boekhouder, zijn ook voor de BTW zakelijke kilometers.
   Er is dus vast nog een héél klein beetje BTW dat je kunt terugvragen. 🙂

   Groeten, Renée

 • Goedemiddag Renée,

  Ik volg alle reacties op deze blog trouw en heb veel aan de verstrekte informatie. Ga zo door!

  Sedert maart van dit jaar als ZZP’er werkzaam, met tot nu toe 3 opdrachtgevers.
  Deze betalen een km-vergoeding en de BTW daarover draag ik af.
  Deze zakelijke kilometers vergoed ik aan mijn privé-persoon ad € 0,19.

  Uit een eerder aangehaald artikel uit HR-kiosk citeer ik:

  de belastingplichtige reist regelmatig tussen woning en werk, d.w.z. éénmaal per week of minimaal 40 dagen per jaar;

  Mag ik de conclusie trekken dat wanneer ik minder dan één dag per week of minder dan 40 dagen voor deze afzonderlijke opdrachtgevers werkzaamheden heb uitgevoerd, ik wel de BTW van mijn private-leaseauto maandfactuur, brandstof, parkeerkosten en carwash in mindering kan brengen op de te betalen BTW? Of is dat wishfull thinking?

  Al vast bedankt voor je reactie en heel fijne feestdagen gewenst.

 • Beste René. Kzie door de bomen het bos niet meer. pff. Ik ben eigenaar van een café sinds 1 april. jl. en rij in een privé auto. ik werk 6 dagen in de week en rij van huis naar mn café en retour. Zover ik tot nu begrijp is dat 0.19 cent km vergoeding mag berekenen. Privé rij ik niet. Mag ik nu ook de BTW van Benzine bonnen en van de reparatie/onderhoud fakturen van de auto terugvragen?

  • Beste Patrick Westerveld,

   In dit geval worden de kilometers van huis naar jouw café en van café weer naar huis als “woon – werkverkeer” gezien. Deze kilometers mag je helaas NIET meerekenen als zakelijke kilometers, om deze vervolgens voor € 0,19 cent per gemaakte kilometer af te trekken van je omzet voor de inkomstenbelasting. De BTW van brandstof bonnen, en reparatie/onderhoud mag je voor het zakelijke deel terugvragen. Je moet dus aan kunnen tonen hoeveel kilometer je privé en zakelijk rijdt (kilometerstanden bijhouden), en het zakelijke deel (als je bijvoorbeeld 50% van je kilometers zakelijk rijdt, mag je 50% van deze BTW terug vragen) kun je dan terugvragen.
   Nogmaals, de kilometers die je voor woon- werkverkeer maakt zijn geen zakelijke kilometers, en mag je ook in deze BTW berekening dus niet meenemen.

   Vriendelijke groet,
   Michael

 • Beste,
  Enkele weken geleden heb ik het volgende gevraagd (en geen antwoord op gezien)
  Vraag gesteld op 30 december 2015 at 11:55:

  “Hallo Renée,

  Nog een vraag betreffende het onderhouden en rijden van een auto op de zaak.
  Overal lees ik dat btw op onderhoud aftrekbaar is en de kosten van de inkomstenbelasting kan worden afgetrokken. Maar hoe zit het als ik besluit wat onderhoud zelf te doen, stel de auto heeft een kleine deuk en ik heb een slijptol, verfspuit en compressor nodig om dit te repareren.
  Gelden hiervoor dezelfde aftrekregels? BTW van het gereedschap aftrekbaar en als kosten opvoerbaar over je inkomstenbelasting?
  Of kan dit alleen voor de gebruikte materialen, zoals plamuur en verf?”

  • Beste Bruin,

   BTW van de kosten van onderhoud voor je auto, zijn (voor het zakelijke deel) aftrekbaar. Je kunt de kosten niet ook nog eens aftrekken van je omzet voor de inkomstenbelasting. Je mag wel € 0,19 per zakelijke kilometer aftrekken van je omzet, hieronder vallen alle kosten m.b.t. het voertuig (ook parkeren en onderhoud).

   De vraag die je stelt, is iets te ver doorgedacht. Even weer terug bij de basis. “Betaalde BTW over producten die voor gebruik in of voor de onderneming gekocht worden, kunnen als voorbelasting afgetrokken worden”. Ofwel, heb je die slijptol, verfspuit en compressor nodig om je werk / functie uit te kunnen voeren? Idem voor gebruikte materialen zoals plamuur en verf. Tenzij je zelf een garagebedrijf hebt, monteur of schadehersteller bent, weet ik vrijwel zeker dat het antwoord op deze vraag nee is.
   Deze kosten zijn dan ook niet aftrekbaar, en de BTW kun je hiervan ook niet aftrekken / terugvragen.

   Vriendelijke groet,
   Michael

  • Beste Bruin,

   BTW van de kosten van onderhoud voor je auto, zijn (voor het zakelijke deel) aftrekbaar. Je kunt de kosten niet ook nog eens aftrekken van je omzet voor de inkomstenbelasting. Je mag wel € 0,19 per zakelijke kilometer aftrekken van je omzet, hieronder vallen alle kosten m.b.t. het voertuig (ook parkeren en onderhoud).

   De vraag die je stelt, is iets te ver doorgedacht. Even weer terug bij de basis. “Betaalde BTW over producten die voor gebruik in of voor de onderneming gekocht worden, kunnen als voorbelasting afgetrokken worden”. Ofwel, heb je die slijptol, verfspuit en compressor nodig om je werk / functie uit te kunnen voeren? Idem voor gebruikte materialen zoals plamuur en verf. Tenzij je zelf een garagebedrijf hebt, monteur of schadehersteller bent, weet ik vrijwel zeker dat het antwoord op deze vraag nee is.
   Deze kosten zijn dan ook niet aftrekbaar, en de BTW kun je hiervan ook niet aftrekken / terugvragen.

   Michael

 • Hoi,

  Ik heb (bijna) alle vragen en reacties gelezen. Alleen mis ik het gedeelte, het bijhouden van een kilomterregistratie als je in een priveauto zakelijke kilometers rijdt.
  Nou heb ik me laten vertellen dat je alleen het volgende moet bijhouden in een kmregistratie als je in je priveauto ook zakelijke kilomters maakt:
  – Kenteken en merk/type auto
  – Datum
  – Ritnummer (heen 1 en terug 2 etc)
  – Begin rit (woon)
  – Einde rit ( locatie of aquisitie)
  – Aantal zakelijke gereden kilometers
  – Bedrag (aantal km’s maal 0,19 ct)

  Dus geen beginstand kilometerstand,eindstand kilomterstand zakelijke rit. En ook geen tijdstippen van de gereden zakelijke ritten.

  Alle gereden zakelijke ritten komen natuurlijk overeen met een bijgehouden urenregistratie.
  Klopt het dat je het zo mag bewaren in je administratie?

  groetjes,

  Lafrindi

  • Beste Lafrindi,

   Niets mis mee om het zo in je administratie te bewaren. Alleen als je het mij vraagt maak je het jezelf best lastig. Je hoeft alleen maar je kilometerstand aan het begin van het jaar en aan het einde van het jaar op te schrijven, en je zakelijke kilometers bij te houden. Dit kan d.m.v. een basic rittenregistratie. Je hoeft alleen de datum, van – naar, en kilometers te noteren. Het is altijd verstandig om de afspraken ook in je agenda te laten staan, zo kun je deze bij een eventuele controle onderbouwen.

   Groetjes,
   Michael

 • hoi,

  Ik houd de gereden kilometers op een soortgelijke manier bij als Lafrindi. Echter wij hebben twee auto’s en ik houd niet bij per auto wat het aantal gereden kilometers is.

  Nu weet ik dat ik 0,19 per kilometer kan verrekenen. maar waar verreken je dat mee?
  ik was in de veronderstelling dat je dat verrekent met de gemaakte omzet die je opgeeft bij je btw-aangifte. of is het bij je inkomstenbelasting-aangifte? ik vind het erg verwarrend en ik kan dat op de website van de belastingdienst niet eenduidig terugvinden. (ik ben trouwens wel ondernemer maar ik verkoop op beurzen dus ik verreken geen kilometers door naar klanten)

  ik kijk erg uit naar je reactie

  groeten
  Helen

  • Beste Helen,

   Je hoeft de kilometers niet per auto bij te houden. Het gaat erom dat je zakelijke kilometers rijdt voor je onderneming, in welke auto maakt niet uit.

   Je mag per zakelijke kilometer € 0,19 euro van je omzet aftrekken. Dit doe je op het moment dat je je inkomstenbelasting gaat doen. Dit bedrag trek je dus af, zodat er een belastbare omzet overblijft waar je eventueel belasting over moet betalen.
   Ik hoor helaas best vaak dat mensen dit meenemen of denken mee te mogen nemen in de btw aangifte. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe mensen hierbij komen, want bij de btw aangifte geef je enkel je omzet op, en de btw die je daarbij af moet dragen, of als voorbelasting kunt aftrekken. Die € 0,19 euro per zakelijke kilometer heeft helemaal niets met btw te maken. Niet doen dus. Op het moment dat je valse btw aangiftes doet, kun je flinke boetes krijgen!

   Daarnaast maakt het verder niet uit of je je zakelijke kilometers wel of niet doorbelast aan klanten. Als reken je € 50,- euro per zakelijke kilometer. Let wel op, dat als je wel kilometers doorbelast, dit als omzet gezien wordt, en je hier dus ook 21% btw over moet afdragen! (de regel € 0,19 cent belastingvrij gaat niet op voor een zzp-er, dit is het belastingvrije tarief voor werkgevers naar werknemers). Dus reken vooral door wat je zelf wilt naar klanten, en reken de btw er gewoon over naar de klant toe.

   Kilometerstanden bijhouden, en zakelijke kilometers is belangrijk. Als je al je brandstof bonnen bewaard (en met een zakelijke pas of tankpas betaald), en ook facturen voor onderhoud en reparatie. Kun je hiervan (voor het zakelijke deel) de btw terugvragen. Stel dat je bijvoorbeeld 1210 euro betaald hebt aan brandstof en onderhoud, € 210,00 euro hiervan is BTW. Kijkend naar je kilometers heb je bijvoorbeeld 50% zakelijk gereden, dan mag je dus 50% van € 210,00 euro (€ 105,00 euro) aan btw terugvragen. Je kunt dit per kwartaal doen, of gewoon bij je laatste aangifte (4e kwartaal) van het jaar.

   Groetjes,
   Michael

 • Beste,

  Ik ben zzper en ik gebruik de auto die op naam staat van mijn vrouw voor mijn werk……
  Ik ga voor mijn werk regelmatig naar het buiten land, Duitsland heen en weer is 2000 km.
  Dan maak ik een rekening uit naam van mijn vrouw ( is Prive persoon zonder bedrijf) van 2000 km x €0,19= €380,– dat doe ik zonder BTW ik maak dan dat geld over van mijn zakelijke rekening naar de gezamenlijke rekening…. Ik betaal alle kosten brandstof en onderhoud van de gezamenlijke rekening en vraag dus ook geen btw terug van die kosten via mijn bedrijf.
  Die €380,– is dan toch volledige netto verdienste ? Dat hoeft mijn vrouw toch niet op te geven bij de belasting dienst?
  Ook die bonnetjes hoef ik toch niet te bewaren? En ik hoef van die auto geen km registratie bij te houden?

  Dan nu in mijn geval…… Ik ga ook regelmatig met het vliegtuig daar heen……. Dan reken ik evengoed die €380,– omdat het bedrijf waar ik voor werk de vliegticket betaald (staat bij mijn bedrijf nergens geregistreerd) en ik heb gewoon een rekening van het hotel met het bewijs dat ik daar ben geweest……

  Ik weet dat het discutabel is maar we zoeken allemaal een gaatje tussen de regels door…..
  Kan dit gewoon hoe ik nu bezig ben of ben ik echt heel strafbaar????

  Alvast bedankt voor de reactie …
  Met vriendelijke groet,
  Ben

  • Beste Ben,

   Wat jij hierboven doet, is niet discutabel, het mag niet. Ik zal het je toelichten.

   Jij bent zzp-er, en maakt zakelijke kilometers. Deze kilometers mag je dus ook als zakelijke kosten opvoeren (€ 0,19 per zakelijke kilometer). Dit bedrag mag je van je winst aftrekken (nadat je van je omzet alle gemaakte kosten hebt afgetrokken, mag je dit bedrag nog eens aftrekken). Dus stel dat je 10.000 km zakelijk hebt gereisd, dan mag je dus aan het einde van het jaar 10.000 x € 0,19 = € 1900,- euro aftrekken van je winst. Tot zover het deel wat jij mag belastingtechnisch mag doen met jouw zakelijke kilometers.

   Dan geef je aan, dat jouw vrouw (of jij in naam van haar) jou een rekening stuurt van € 380,- euro. Waarom? Wat berekent jouw vrouw aan jou door? Is zij jouw chauffeur? Ze rekent gewoon gebakken lucht. (zo zal de belastingdienst het ook zien). Ze verleent geen diensten namelijk. Als particulier mag ze een factuur maken zonder btw, maar hier moet je dan denken aan een keer het gras maaien voor 20 euro, of een keer een week op de kat gepast voor 60 euro. Als zij regelmatig een bedrag factureert (ongeacht wat ze precies factureert) wordt ze door de belastingdienst als ondernemer gezien, en zal ze zich moeten inschrijven, en is ze tevens btw plichtig. Daarnaast dient zij deze inkomsten wel degelijk op te geven bij de belastingdienst. “Inkomsten uit overige”.

   Het derde stuk, ik zou je toch willen vragen zelf nog eens goed te lezen wat je hier zelf zegt. “Dan reken ik evengoed die €380,– omdat het bedrijf waar ik voor werk de vliegticket betaald”. Jij betaald dus niet voor het vliegticket, en je maakt hier dus ook geen zakelijke kosten. Dus dat is zeker strafbaar, want je licht de belastingdienst gewoon op met kosten die niet gemaakt zijn. Vergelijkbaar met btw van een factuur terugvragen die je nooit betaald hebt.

   Ten slot, dit is mijn persoonlijke mening, ik ben zeker geen voorstander van het “zoeken naar een gaatje tussen de regels door”. Dit klinkt als “hoe kunnen we het beste de boel in de zeik nemen”. Ik denk dat je voor jezelf gewoon heel goed moet bedenken wat je precies doet met je onderneming, en welke inkomsten en uitgaven hier bij komen kijken. In overleg met een financieel adviseur kun je dan kijken hoe je belastingtechnisch het beste te werk kunt gaan. De regels zijn er nou eenmaal, en er is geen reden om te proberen deze te “omzeilen”. Wel kunnen sommige regels en bijvoorbeeld aftrekposten in jouw voor- of nadeel werken. Hier kun je soms wat meer invloed op hebben. Nogmaals, dit zou ik ten alle tijden doen met iemand die hier verstand van heeft.

   Mijn tip, per direct stoppen met deze werkwijze, de zakelijke kilometers zelf opgeven. Kilometer registratie van de auto zelf is niet nodig, wel als je (een deel) van de btw van brandstof en onderhoud wilt terugvragen.

   Ik hoop dat je er iets mee kunt, succes!

   Met vriendelijke groet,
   Michael

   • Als eerste: sorry voor de late reactie, Ben!!
    Gelukkig heeft Michael al in grote lijnen geantwoord wat ik ook zou hebben gedaan. 😉 Dankjewel daarvoor!

    Voor ieder voertuig dat ‘behoort tot je privé-vermogen’ mag jij € 0,19/km opvoeren als kosten EN de BTW terugvragen over reparatie, onderhoud en brandstof voor het zakelijke deel van de gereden kilometers.
    Als jij en je vrouw getrouwd zijn op andere voorwaarden dan huwelijkse-met-koude-uitsluiting, is de kans groot dat wat ik hierboven beschreef, voor deze auto geldt. Ook al staat het kenteken op naam van je vrouw.
    Facturen van je vrouw naar jou zijn dus helemaal niet nodig.

    Blijkbaar werk jij in loondienst, of ga je in opdracht van iemand anders regelmatig met het vliegtuig naar Duitsland.
    Zoals Michael al aangeeft: jij maakt daarvoor zakelijk geen kosten, dus zijn er geen kosten om op te voeren in je administratie.
    Betaal je jouw eigen verblijf zelf (je hebt een bon van het hotel), dan hangt het af van de relatie met degene voor wie jij naar Duitsland gaat: ben je daar als werknemer of als opdrachtnemer (zelfstandige)?
    In het laatste geval heb je voor het verblijf WEL zakelijke kosten gemaakt en kun je die factuur – op de correcte manier – in je boekhouding opnemen.

    Over jouw laatste punt ben ik het ook eens met Michael.
    Natuurlijk betalen we allemaal graag zo min mogelijk belasting.
    Maar we hebben er zelf voor gekozen om aan ‘het spel’ (zelfstandig ondernemen) mee te doen en bij dat spel horen spelregels.
    We hoeven niet roomser te zijn dan de Paus (of het beste jongetje van de klas), de regels volgen is echt genoeg.
    De ‘truc’ is, om ze goed genoeg te kennen. Of iemand in te huren die dat doet.

    Alleen zo kom je tot de ideale situatie: belasting betalen hoort erbij, maar “geen cent teveel, hoor!” 🙂

 • Beste Renee/Michael,

  Op 21 januari j.l. heb ik een vraag gesteld, die in het verlengde ligt van die van aug. vorig jaar, nl over het gebruik van mijn zakelijke auto voor een ander bedrijf (van mijn vrouw). Ik heb daar geen antwoord op gekregen; misschien is ie in de spam beland? Zou je er naar willen kijken?
  Bedankt alvast.

  • Hi Rens,

   Hier gebeurt iets héél raars: dit bericht (dus van 13/2) zat inderdaad tussen een hele berg spam.
   Maar je bericht van 21/1 heb ik nergens terug kunnen vinden.
   Niet tussen de (vele) reacties, maar ook niet in de spambox.

   Om je toch iets te kunnen ‘geven’, waag ik een poging op basis van de summiere info in je laatste bericht:

   Als jouw zakelijke auto door een ander bedrijf wordt gebruikt, praat je feitelijk over verhuur van je auto.
   Er zal dus onderling iets van een verrekening (met een ‘papertrail’) moeten plaatsvinden.

   Daarnaast is het altijd verstandig om even bij je verzekeraar/tussenpersoon na te gaan of je auto in die gevallen wel verzekerd is.
   Je hebt die verzekering niet voor niets. 😉

   Groeten, Renée

 • Beste,

  Ik als startende ondernemer met een boekhouder heb zelf bar weinig verstand van dit soort zaken.
  Nou heb ik een wat niet veel voorkomende situatie betreft vervoer waarvan ik niet weet hoe ik dit zakelijk het beste kan aanpakken.

  Als volgt, ik heb samen met mijn broer een stuk grond gekocht waarop 2 huizen staan. (wij doen dus alles samen (financiel). Zodoende betaal ik de motoren en boot, hij ons wagenpark etc etc, alles een beetje door elkaar op goed vertrouwen zeg maar.

  We hebben 4 auto’s waarvan 1 op mijn naam en grijs kenteken ( die ik niet veel gebruik).
  En 1 lease auto die op zijn naam staat, die ik nagenoeg altijd gebruik voor het bekijken van een klus, klanten opzoeken etc, dus daar word behoorlijk wat km’s mee gemaakt.

  Nu mijn vragen:
  1. Hoe zit dit met het schrijven van zakelijke km’s geldt de 0,19 cm p km regeling hier ook op aangezien de auto niet daadwerkelijk op mijn naam staat?
  2. ( mits antwoord 1 mogelijk is)
  Hoe houd ik dit juist bij ?
  3. Tips en advies hoe of wat betreft auto km’s vergoeding etc van harte welkom

  Bij voorbaat dank voor u tijd.

  Goeds en groeten,

 • Beste,

  Mijn partner is ZZP’er en werkt samen met een andere ZZP’er die altijd met hem meerijdt.

  Ik zou graag willen weten hoe zij verrekening van de benzine kosten het beste kunnen aanpakken? Kan zijn collega hem gewoon een bedrag betalen? Hoe zit dit met de belasting?

  Alvast bedankt.

  Groet,

 • Beste Renée,

  Vooraf bedankt voor deze blog! Ik heb hem bijna compleet gelezen op zoek na antwoord op mijn vragen. Ik denk nu een helder beeld te hebben hoe ik het moet doen maar wil je toch even vragen om dit te checken.

  Mijn vrouw heeft een eenmanzaak. Ik heb een privé auto op mijn naam. Aangezien zij geen rijbewijs heeft gebruiken wij de auto soms voor zakelijk doeleinden. B.v. bezoek van klanten, een beurs of inkoop bij een leverancier.

  Ik doe de administratie en mijn doel is om de zaken omtrent gebruik van de prive auto wel volgens de regels van de belastingdienst te doen, maar wel efficient. Dus geen papieren tijger om ieder enkele cent mee te kunnen nemen.

  De zakelijke km´s zijn dit jaar vermoedelijk rond 3.000km, prive rond 12.000km.

  Mijn plan is

  1. Kosten, Inkomstenbelasting (IB)
  Ik houdt een niet-sluitende km-registratie bij: km stand op begin/eind kwartal, en alle zakelijke ritten noteren. Per kwartal betaal ik de zakelijke km´s met een vergoeding van 0,19€ aan privé uit. Zo komen deze kosten op de balans ivm de inkomstenbelasting. Maar er wordt geen btw over gerekend en het heeft dus geen impact op de omzetbelasting. Alle daadwerkelijke kosten worden prive betaald (bv prive bankpas).

  2. Omzetbelasting (OB)
  Ik bewaar alle bonnetjes voor de auto waarop de btw is vermeld (benzine, wasstraat, parkeren, reparatiekosten, verzekering, enz.). Per kwartaal reken ik de percentage zakelijke km´s uit (bv 20%) en vraag deze percentage van de totale btw van alle bonnen via de omzetbelasting terug.

  Is dat correct of zit er ergens een denkfout?
  Bedankt voor jouw reactie!

  Stefan

  • Beste Michael,

   Ik zie net dat Renée hier blijkbaar minder actief is de laatste tijd 😉
   Mag ik dus jou vragen om mijn post 54. van 9-maart te bekijken of er een denkfout in zit?
   Alvast bedankt voor de moeite!
   Groet, Stefan

   • Beste Stefan,

    Volgens mij is Renée helemaal niet meer actief hier, en heb ik inmiddels al best wat vragen beantwoord en met mensen meegedacht hier ;). Het hele reiskosten verhaal was voor mij een grote wolk met alleen maar vragen, maar inmiddels weet ik (na veel onderzoek en overleg) aardig hoe alles in elkaar steekt.
    Ik zal dan ook proberen jouw situatie zo duidelijk mogelijk toe te lichten.

    1. Een niet-sluitende km-registratie zoals jij deze bijhoudt is voldoende. Het is belangrijk dat je kunt aantonen hoeveel kilometer je privé en hoeveel kilometer je zakelijk rijdt. Als je je kilometerstand een keer per kwartaal bijhoudt, en daarnaast je zakelijke kilometers bijhoudt / registreert, is deze verhouding heel makkelijk te berekenen door het totaal aantal kilometers met het aantal zakelijke kilometers te verminderen. Het aantal kilometers dat overblijft zijn je privé kilometers. Het uitbetalen van je kilometers is niet gebruikelijk, maar in principe niet fout. Volgens de Belastingdienst mag je per zakelijke km € 0,19 van je omzet aftrekken, waarover je dus geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Meeste mensen doen dit dus aan het einde (of begin van het jaar) als ze aangifte doen. Zo is het wel in een keer overzichtelijk.
    Je geeft aan dat alle daadwerkelijke kosten prive worden betaald, hier haak ik even op in bij punt 2.

    2. Het bewaren van de bonnen en facturen is goed, en verplicht voor je administratie (als je hier belastingtechnisch iets mee wilt doen tenminste, in dit geval als zakelijke kosten opgeven en het zakelijke deel aan btw wilt terugvragen). De berekening die je maakt voor het deel van de btw die je terug mag vragen is ook goed. Let er alleen wel op, dat alleen de bonnen en facturen niet voldoende zijn, de daadwerkelijke betaling moet ook herleidbaar zijn. Je bent dus verplicht om ook de bankafschriften (of afschriften / overzichten van een tankpas) waarop deze betalingen staan te bewaren, en deze rekening (of tankpas) dient op naam van de ondernemer of onderneming te staan. Contante betalingen, of betalingen met de pas van iemand anders, kun je dus niet meenemen (dit om te voorkomen dat je tankbonnen kunt opvoeren voor de hele familie bijvoorbeeld). Het is dan ook aan te raden om eens te kijken voor een tankpas, zo worden de betalingen en btw netjes voor je bijgehouden.

    Hopelijk heb je wat aan deze informatie!

    Met vriendelijke groet,
    Michael

    • Beste Michael,

     Dank je wel voor de uitgebreide informatie!
     Hier heb ik zeker wat aan! Echt bedankt dat je je eigen tijd hier investeerd. Is echt een top site.

     Groet, Stefan

 • Beste Renee,

  Ik heb zojuist alle info op deze site gelezen, ik moet zeggen dat je erg je best doet om alles netjes te beantwoorden!
  Om het nog voor mijzelf duidelijk te maken:

  Ik woon zelf in Den Bosch en heb een winkel in Uden, deze rit rij ik dus ongeveer 6 keer per week. Deze winkel heb ik overgenomen van de vorige eigenaar, van hem heb ik geleerd (althans dat deed hij ook) dat alle brandstof bonnen ingeleverd werden van de prive-auto. We hebben ook een aantal brommers waar bestellingen mee gereden worden, deze brandstofbonnetjes worden ook opgegeven.
  Nu hoorde ik laatst op de reclame van de mkb brandstofpas (en lees ik het hier ook) dat brandstofbonnetjes niet zomaar opgegeven mogen worden bij de Belastingdienst, klopt dat?
  En over deze kilometers mag ik mij dus geen 0,19 euro geven, ook al zou ik stoppen met het invoeren van bonnetjes?

  Met vriendelijke groet,

  Reinoud

 • @Reinoud,

  De brandstofbonnen bewaren heeft alleen nut als de betalingen ook zakelijk verricht worden. Je dient deze betalingen dus met een zakelijke bankpas of tankpas te betalen. Je moet kunnen aantonen dat je deze betalingen gedaan hebt. Alleen een tankbon is niet genoeg.

  De kilometers van Den Bosch naar de winkel in Uden vallen onder “woon – werk”, voor deze kilometers mag je inderdaad geen € 0,19 cent per kilometer van je omzet aftrekken. Alle overige kilometers die je zakelijk maakt (waaronder bestellingen afleveren etc) weer wel.

  Met vriendelijke groet,

  Michael R

 • Hallo allemaal,

  Ik zit ook even met een situatie.
  Stel ik wil een kilometervergoeding vragen aan mijn klant. Ik mag 30 cent per kilometer rekenen.
  Zet ik dan op de factuur tot 0,19 cent geen btw en dan de overige 11 cent met btw? Of is dit alleen voor werknemers?
  Of reken ik gewoon 30 cent excl. btw? Normaal zit ik in de 21%-regeling, valt daar de km-vergoeding ook onder?

  Hoor het graag en alvast bedankt,

  • Beste Regina,

   Ik hoor nog steeds heel vaak dat het stukje “reiskosten” niet helemaal duidelijk is voor veel zzp ers.
   De hoogte van de kilometervergoeding die je aan je klant belast / vraagt, mag je zelf bepalen. Of je nu 5 cent of 50 euro per kilometer rekent.

   Let wel op, deze kosten die je doorbelast vallen gewoon onder “omzet” en hierover moet je dus 21% btw afdragen. Ook over 0,19 cent moet je gewoon btw afdragen. (deze kun je dan ook het beste gewoon doorbelasten aan de klant / opdrachtgever, tenzij je de btw graag uit eigen zak wil betalen…)

   Als zzp er moet je de “0,19 cent belastingvrije regel” gewoon vergeten, dit geld voor de reiskosten die een werkgever aan een werknemer vergoed. Alles wat je aan je klant doorbelast moet je 21% btw over afdragen. Je mag daarnaast wel je zakelijke kilometers opvoeren, en € 0,19 cent per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je omzet (hierover hoef je dan dus geen inkomstenbelasting te betalen).

   Hopelijk heb je wat aan deze info!

   Met vriendelijke groet,
   Michael

 • Beste Renée,

  Mijn vraag gaat niet over de auto maar een scooter. Mijn opdrachtgever heeft voor mij een scooter geregeld, staat op zijn privé naam. Hij verwacht dat ik de kosten van verzekering en benzine betaal.

  Hoe kan ik dit het beste boekhoudkundig oplossen? Bonnetjes bewaren en volledig berekenen in mijn boekhouding? En wat betreft de verzekering, factuur opvragen of hem dit aan mij laten factureren?

  Ik kijk uit naar je antwoord!

  Met vriendelijke groet,

  Niek Groot Bleumink

  • Sorry voor de late reactie, Niek!
   Ik ben benieuwd hoe je opdrachtgever en jij het in de tussentijd hebben geregeld. Want dit is wel een beetje een ingewikkelde situatie …

   • Jij kunt de benzinebonnetjes niet verrekenen in je administratie, omdat de scooter niet van jouw bedrijf is.
   • Hetzelfde geldt voor de kosten van de verzekering. Je hebt dus niks aan de factuur van de verzekeraar.

   Dat de scooter niet van het bedrijf van je opdrachtgever is, maar van hem privé, compliceert de boel alleen nog maar.
   Eigenlijk verhuurt hij (als privé-persoon) zijn scooter aan jou.

   De volgende informatie staat op de site van de Belastingdienst:
   “Ook als u de auto huurt, mag u € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van uw opbrengst aftrekken.”

   Vervang ‘auto’ door ‘scooter’ en je hebt jouw situatie. Als jouw opdrachtgever jou een factuur stuurt/geeft, tenminste.

   Je hebt dan ook gelijk de oplossing voor de boekhoudkundige verwerking van je benzine: die verwerk je NIET.
   De riante (…) kilometerprijs van € 0,19 wordt door de Belastingdienst namelijk geacht alle kosten te dekken.

   (Het feit dat de scooter privé-bezit is van je opdrachtgever, kan trouwens ook nog ‘ns problemen opleveren met de verzekeringsdekking. Iets om even na te gaan!)

 • Louw 23juni 2016

  Hallo Renee,

  Mag je als ZZP’er wel kiezen voor 0,19/zakelijk gereisde kilometers als de werkelijke kosten met het openbaar vervoer zijn gemaakt?
  Is deze keuze niet alleen voorbehouden in de relatie werkgever/ werknemer?

  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/werken/niet_in_loondienst_werken/opbrengsten_en_kosten/zakelijke_kosten

  In bovenstaande tekst van de belastingdienst staat de keuze niet vermeld
  met vriendelijke groet, louw

  • Dag Marcel,

   In principe mag je die kosten inderdaad alleen opvoeren als je de kilometers hebt gemaakt met een vervoermiddel dat tot je privé-vermogen behoort.
   Op de pagina waar jij naar linkt (de link die de reden was dat je vraag helaas in de spammap terecht was gekomen) wordt alleen de auto en de fiets genoemd.
   Maar voor een brommer, scooter en motor geldt het net zo goed.
   Er staan dus wel meer opties niet genoemd. 😉

   Maar inderdaad: voor het OV geldt de prijs van het vervoersbewijs.
   En waarom zou je in dat geval ook je kosten op willen voeren tegen € 0,19/km?
   Dat is eigenlijk altijd minder dan dat het kaartje heeft gekost.

   Tegenwoordig schijn je met je OV-chipkaart allemaal mooie overzichten te kunnen produceren waarmee je die kosten kunt bewijzen.
   Dus ik zou zeggen: vooral doen. 🙂

   Groeten, Renée

   De kosten

 • Geachte heer, mevrouw,

  Bij privé-auto en BTW schrijft u: “….als jij gedurende langere tijd bij een opdrachtgever op locatie werkt, zijn de kilometers van je huis naar de locatie van de opdrachtgever géén zakelijke kilometers..”
  Als zzp-er zijnde mag ik volgens mij van de belastingdienst de kilometers die ik met mijn privé-auto maak tussen mijn woning/zaak en de locatie waar ik moet timmeren(zakelijk=opdrachtgever) 19 cent per kilometer aftrekken. Als dit niet klopt licht ik kennelijk reeds decennia de fiscus op en dat wil ik niet. Wat nu te doen?

 • Dag Loet,

  Nee hoor, jij hebt met het opvoeren van € 0,19/km op geen enkele manier de fiscus opgelicht.

  Dit heeft namelijk te maken met de Inkomstenbelasting: met de kosten die jij in mindering mag brengen op je omzet om te komen tot de winst waar jij Inkomstenbelasting over moet betalen.

  De Omzetbelasting heeft z’n hele eigen definitie van woon-werkverkeer. En daarvoor is de BTW niet terugvraagbaar.

  In de € 0,19/km zit helemaal geen BTW, dus wat dat bedrag betreft hebt je niks met deze definitie te maken.

  MAAR: bij het terugvragen van de BTW over het zakelijke deel van je brandstof en onderhoud- en reparatiekosten wél.

  Rijd jij woon-werkverkeer volgens de definitie van de Omzetbelasting, dan zul je dus in je kilometeradministratie onderscheid moeten maken tussen deze kilometers en je ‘gewone’ zakelijke kilometers.

  Groeten, Renée

 • Hallo,

  Ik ben een ‘newbie’ in het ondernemen, zoals ze dat zeggen, dus ik heb een specifieke vraag over reiskosten aftrekken bij de BTW afdracht en inkomstenbelasting (ik haal nog wel eens wat door elkaar, dus corrigeer me a.u.b. als ik wat verkeerd heb!).

  Ik krijg voor mijn diensten als tolk reiskostenvergoeding van 0,69 cent per kilometer; dit staat voor elke tolk vastgesteld als een vast bedrag. Dit is uiteraard meer dan dat ik uitgeef voor mijn reis. Mijn reiskostenvergoeding telt echter wel mee als omzet voor de Belastingdienst, aangezien ik het betaald krijg (als ik dit goed begrijp), dus ik draag BTW af over mijn gewerkte uren én de reiskostenvergoeding. Nu heb ik de volgende vragen m.b.t. deze situatie:

  – Ik houd mijn werkelijk gemaakte kosten voor mijn reis altijd bij, maar ik reis met OV. Hoe moet ik BTW over dat bedrag berekenen, dat ik mag terugvragen (of aftrekken van het totaal BTW dat ik moet betalen over een kwartaal)?

  – Mag ik het totaal van werkelijk gemaakte reiskosten uiteindelijk in hun geheel aftrekken van mijn winst als het aankomt op inkomstenbelasting?

  Kortom, het is voor mij nog een ware jungle met berekeningen maken en het verschil tussen omzet- en inkomstenbelasting. Ik lees graag zo snel mogelijk een reactie, want ik zou dit graag duidelijk krijgen! Bedankt!

  • Welkom bij de club, Luca! 🙂

   Eerst je ontvangen reiskostenvergoeding:
   Klopt helemaal! Alles wat je factureert aan je klant is omzet. En over al je omzet breng je BTW in rekening.

   Dan je 2 vragen over de werkelijk gemaakte reiskosten:

   – Het OV hoeft de BTW NIET te vermelden op bonnen, kaartjes etc. Maar er zit wel degelijk BTW in de bedragen die jij betaalt.
   En wel 6%.

   Met een treinkaartje van € 14 als voorbeeld reken je die er als volgt uit:
   • € 14 is inclusief BTW, de BTW is 6%. De € 14 bestaat dus uit 100% kosten + 6% BTW
   • Je deelt de € 14 door 106 = € 0,1321
   • Aangezien je wilt weten hoeveel de BTW is, vermenigvuldig je dit bedrag weer met 6 = € 0,79
   De BTW in een treinkaartje is dus 6/106 * de prijs van een treinkaartje.

   – Jazeker! Je telt de ontvangen reiskostenvergoeding bij je omzet.
   Winst = omzet -/- kosten en dat geldt dus ook voor je reiskosten.
   In het geval van het OV zijn die werkelijke kosten dus 100/106 * de prijs van je kaartjes.

   Als je je administratie laat doen door een boekhouder, weet die – als het goed is 😉 – hoe het werkt.
   Boek je zelf je administratie in, dan helpen de meeste boekhoudprogramma’s je: je hoeft alleen maar het betaalde bedrag in te voeren en aan te geven dat het BTW-percentage 6 is.
   Maar in allebei de gevallen is het goed dat je weet hoe de boel in elkaar steekt, dus hartstikke goed dat je het gevraagd hebt!

   Kom je er met deze uitleg toch niet helemaal uit, stuur me dan even een aanvullend berichtje.

 • Beste Renée,

  In het antwoord aan Remco schreef je het volgende:

  Tot slot nog even over het opvoeren als kosten van je zakelijke kilometers à € 0,19: je hoeft daarmee niet te wachten tot je aangifte Inkomstenbelasting.
  Je mag ze opvoeren in je boekhouding op ieder moment in het boekjaar dat jij wilt. Na iedere rit, per maand, per kwartaal of inderdaad per jaar.
  Ook voor het aan jezelf vergoeden heb je vrije keus: boekhoudkundig of daadwerkelijk overboeken naar je privé-rekening.

  Mijn vraag is, moet je voor jezelf een bonnetje of factuur maken. Nadat het bedrag van de bank afgeschreven is, boeken als bankuitgave met als kostenpost Reisvergoeding prive (autokosten)?
  Maar kun je jezelf wel een factuur sturen?

  Groeten,

  Bob

  • Beste Bob,

   Dankjewel voor je goeie vraag. 🙂

   Nee, je hoeft geen bonnetje of factuur te maken. Allesbehalve, zelfs!
   Het bedrag dat je aan jezelf vergoedt, is namelijk géén omzet.

   Je kunt volstaan met een notitie in de vorm van jouw keus, zo simpel is het.

   Nou ja, bijna. Er moeten namelijk (per rit) wel een paar dingen opstaan:

    • de datum van de rit
    • je vertrek- en eindadres van de heenreis + het aantal kilometers van de heenreis
    • je vertrek- en eindadres van de terugreis + het aantal kilometers van de terugreis
    het doel van de rit
    • en natuurlijk het bedrag waar het om gaat (totaal aantal kilometers x € 0,19)

   Als je een andere dan ‘de gebruikelijke route’ hebt gereden, moet je ook noteren waarom je anders hebt gereden.
   Voor ‘de gebruikelijke route’ ga ik zelf altijd uit van de standaard route die Google Navigatie voor me uitrekent.

   Hoe verwerk je deze vergoeding in je boekhouding?

   Ik heb zelf, onder ‘autokosten’, een grootboekrekening die ik ‘Overige vervoerskosten’ noem.

   Daar boek ik kilometervergoedingen op, maar ook kosten die ik zou maken als ik met het OV zou reizen.
   Stel dat ik dat zou doen. 😉

   Als je de vergoeding daadwerkelijk aan jezelf overmaakt, boek je het inderdaad ‘aan de andere kant’ als een bankuitgave.
   Regel je het boekhoudkundig, dan gebruik je als tegenrekening een privé-rekening (die op je Balans staat).

   Ik hoop dat ik je vragen hiermee heb beantwoord.
   Als je toch nog een aanvullende vraag hebt, kun je me altijd nog even een berichtje sturen.

   Groeten, Renée

 • Hoi Renee,

  Wat fantastisch zoveel informatie! Echt heel fijn dat je dit deelt en de tijd neemt om iedereen te antwoorden. Aansluitend op je laatste bericht: als je die .19 ct pkm hanteerd, dan zit daar toch al alle kosten in? Dus dan zou je die benzine en garage kosten toch niet meer kunnen aftrekken? Of bedoel je dan alleen de kosten voor onderhoud, belasting & premie?

  Voor mijn eigen duidelijkheid:
  Ik rijd nu met mijn prive auto zakelijk (maar aangezien ik meer zakelijke km lijk te maken dan prive, ga ik dit wellicht omzetten, geen idee alleen hoe dat dan werkt 🙂

  Ik hou een kilometerregistratie bij van de auto.

  Kosten: ik kan straks de gemaakte kms voor ,19ct pkm aftrekken. Maar dus niet percentage zakelijk gebruik auto voor de premie & de belasting?

  Brandstof bonnen heb ik nooit bewaard, is dat wel handig?

  Omzet: brandstof & onderhoudskosten zijn btw aftrekbaar voor het percentage dat ik de auto zakelijk gebruik (premie en belasting niet toch)? Onderhoudskosten zijn nul (mijn vader is monteur) & brandstof, hoe bereken ik dat?

  Ik fiets ook regelmatig naar opdrachten, kan ik hier nog iets mee kwa kosten?

  Dank Dank Dank!

  • Fijn dat je er blij mee bent, Shelly. 🙂

   Als je een auto-van-de-zaak rijdt, zijn alle kosten voor de auto zakelijk.
   Voor het deel dat je privé rijdt, maak je een correctie – zowel op de kosten als op de teruggevraagde BTW.

   Rijd je zakelijke kilometers in je privé-auto, dan zijn alle kosten privé.
   Als compensatie voor de kosten van het zakelijke gebruik mag je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer opvoeren als kosten. Dat is een ‘lump sum’-bedrag.

   Je mag ook de BTW compenseren over het zakelijke gebruik. Alleen … in die € 0,19/km-verrekening voor de kosten zit geen BTW. Dus die moet je op een andere manier berekenen.
   Dat doe je, door alle bonnen voor brandstof, onderhoud en reparatie te bewaren EN het totaal aantal kilometers en je zakelijke kilometers te bepalen.
   Vervolgens mag je de BTW in de juiste verhouding (zakelijke kilomters : totaal aantal kilometers x BTW) terugvragen.

   In premie voor de autoverzekering en in de Wegenbelasting (MRB) zit geen BTW. Daar valt dus niks over terug te vragen.

   Voor het zakelijke gebruik van je privé-fiets mag je – óók als je een auto-van-de-zaak rijdt – gewoon € 0,19/km opvoeren.
   En ja, als je regelmatig bij de fietsenmaker komt, mag je op dezelfde als ik hierboven heb beschreven, BTW-terugvragen. 🙂

   Ik hoop dat het zo weer een stukje duidelijker voor je is geworden. Heb je nog aanvullende vragen, stuur me dan even een berichtje.

  • Zoals je ook in mijn antwoord aan Lisa kunt lezen: alle kleine beetjes helpen, Shelly. 🙂

   Vraag dus vooral de BTW terug van iedere brandstof- en onderhoudsbon die je nog kunt vinden.
   Met behulp van de verdeelsleutel, natuurlijk. 😉

 • Beste Renee,

  Super dat je zo de tijd neemt om iedereen zijn vragen te beantwoorden! Ik heb nu bijna alle reacties hier gelezen maar blijf toch met een paar vragen zitten.

  Ik ben een zelfstandige dansdocente waarbij ik voor 2 dansscholen elke week lesgeef en daarna losse opdrachten heb. Nu doe ik dit sinds 1 september allemaal officieel via de belastingdienst. Eind augustus heb ik ook een nieuwe (tweedehands) prive auto gekocht.
  De losse opdrachten kom ik voornamelijk aan door het promoten van mezelf binnen de danswereld waar ik in zit. Dit doe ik door naar evenementen en feesten te gaan en daar te netwerken. Kan ik de kilometers die ik hiervoor rijdt ook opgeven als zakelijke km en dus als kosten? En zo ja, qua administratie voldoet het dan dus om deze km in een excel bestandje op te nemen, ook al heb ik geen ‘bewijs’ op papier dat ik op die evenementen ben geweest? (Zoals een factuur of entree kaartje oid)

  Daarnaast staat de auto dus pas sinds augustus op mijn naam, dus voor dit jaar neem ik aan dat ik de km stand gebruik van het moment dat ik de auto aanschafte? Of vanaf het moment dat ik me heb inschreven bij de KvK? En ik heb mijn km wel geregistereerd vanaf het begin voor de inkomstenbelasting, maar ik wist toen nog niet dat ik ook, met een verdeelsleutel, de BTW terug kon vragen. Heeft het zin om dan vanaf nu alsnog bonnetjes te gaan bewaren om zo dan in ieder geval een deel van de BTW af te kunnen trekken of moet dat helemaal sluitend zijn?
  Ook weet ik nu al dat ik in een jaar tijd nooit zoveel omzet maak om uberhaubt BTW af te moeten dragen, maar de BTW die ik niet hoef af te dragen komen wel weer als winst bij voor de inkomstenbelasting als ik het goed begrijp. Dus puur daarvoor heeft het wel nut om toch die BTW van mijn auto terug te vragen lijkt mij?

  Alvast heel erg bedankt!

  • Dankjewel, Lisa. 🙂

   Ieder netwerkevenement (in jouw geval dus ook bepaalde evenementen en feesten) waar je heen gaat, is zakelijk.
   De kilometers die je rijdt om daar te komen daarmee ook.
   Als jij die evenementen en feesten in je agenda hebt staan, is dat voldoende bewijs.

   In principe neem je, voor de totaaltelling van de kilometers, de stand op bij de datum van ingebruikname/aankoop. Daarna doe je dat elk jaar op 1 januari.
   Heb jij vóór 1 september al zakelijke kilometers gereden, dan mag je die óók opschrijven (aanloopkosten).

   Over het terugvragen van de BTW: met bonnen die je niet hebt, kun je niks.
   Maar alle kleine beetjes helpen, dus als je nu je bonnen bewaart, kun je daarvan in ieder geval wél een deel van de BTW van terugvragen.

   Als jij in aanmerking komt voor de KOR (hopelijk niet te lang!), gaat het inderdaad om het saldo van te betalen en terug te vragen BTW.
   Als dat saldo onnodig hoog is – omdat jij vergeten bent bepaalde BTW terug te vragen – tel je inderdaad een onnodig hoog bedrag op bij je winst.
   Belasting betalen is prima, maar “geen cent te veel, hoor!” 😉
   Dus ja, ook daarvoor is het zinvol om de BTW over je zakelijke gebruik terug te vragen.

   Al met al had je eigenlijk alle antwoorden op je eigen vragen al, hartstikke goed! 🙂
   Heb je nog een aanvullende vraag, dan kun je me ook altijd even een berichtje sturen.

 • Hoi Renee,

  Dankjewel!

  Nog een vraag nav van Lisa, hoe zit het nou met btw/ winst? Wat ik bedoel (ik hoop dat ik mezelf begrijp/kan uitleggen), is dat ik wel vaker hoor dat je soms beter niet te veel kan aftrekken of opgeven of.. omdat het weer effect heeft op je winst en dus in je inkomstenbelasting. Ik ben even in de war, en er lijkt geen analytische verbinding in mijn hoofd hierover te ontstaan!

  Ik heb namelijk heel weinig btw aan te geven. (en heb nu voor dit (3e) kwartaal de KOR gebruikt, eerste wist ik niet dat dat kon! Maar dat kan ik alsnog gebruiken toch? Weet je ook hoe?)

  Wederom DANK DANK DANK!

  • Het wordt een beetje verwarrend om onder dit topic deze vraag van je te beantwoorden Shelly, maar dat is nou eenmaal waar ‘ie staat. 🙂

   Dat er geen analytische verbinding in je hoofd tegenover staat, ligt – wat mij betreft – niet aan jou. Bij mij bestaat ‘ie ook niet. 😉 Althans: ik kijk zo niet tegen het ondernemen aan. Natuurlijk betaal ik ook liever geen cent teveel belasting, maar het is niet mijn doel om zo min mogelijk belasting te betalen. In tegendeel zelfs!

   Maar goed, los daarvan zorgt het opvoeren van kosten ervoor dat je juist minder winst maakt. En dus minder IB hoeft te betalen.

   Een voorbeeldje, op basis van een belastingvoordeel/-druk van 50% (want dat rekent zo lekker makkelijk 😉 ):

   Uitgangspunten: omzet € 100 en uitgave € 20, je hebt dus nog € 80 over in je portemonnee.

   Niet opvoeren van de uitgave:
   Omzet -/- kosten = € 100 /- € 0 = € 100 = winst
   50% IB te betalen over € 100 = € 50
   Van de overgebleven € 80 houd je dus € 30 over in je portemonnee.

   Wel opvoeren van de uitgave:
   Omzet -/- kosten = € 100 -/- € 20 = € 80 = winst
   50% IB te betalen over € 80 = € 40
   Van de overgebleven € 80 houd je dus € 40 over in je portemonnee.

   Het enige waar iets dergelijks zou kúnnen meetellen, is bij … de KOR. Alleen zit het dan juist aan de omzetkant. Als je op het randje van het KOR-bedrag zit, dan kan het factureren van een klein bedrag aan omzet ervoor zorgen dat je alsnog veel aan BTW moet afdragen (of niet terugkrijgt).

   Je gebruikt de KOR in principe achteraf, op je laatste BTW-aangifte van het jaar.
   Je MAG inderdaad op eerdere aangiftes een voorschot nemen.

   In allebei de gevallen doe je dat als volgt:
   • Eerst vul je je aangifte in zoals gewoonlijk.
   • Bij het subtotaal volgt dan een te betalen bedrag .
   • Ditzelfde bedrag vul je in bij “vermindering volgens de kleineondernemingsregeling” (5d).
   • Het totaal te betalen bedrag komt daardoor uit op € 0.

   Ik hoop dat het zo duidelijk is. Als je nog aanvullende vragen hebt, stuur me dan even een berichtje.

 • Beste Renée,

  Wat ben ik blij met alle heldere informatie die je geeft in je blog en je antwoorden! Toch heb ik het nog niet helemaal op een rijtje of ik het in mijn situatie juist doe.

  Ik ben al een aantal jaar ondernemer. Ik heb een privé auto en trek 0,19 cent per kilometer aan onkosten af voor de kilometers die ik afleg van mijn woonhuis naar mijn praktijkruimte(s}. Ik huur deze ruimtes zelf, er is dus geen sprake van een ‘opdrachtgever’ waar ik langere tijd werkzaam voor ben. Het klopt toch dat deze kilometers niet als woon-werk verkeer worden gezien?

  Volgens mijn boekhouder waar ik aanvankelijk mee begonnen ben heb ik me laten adviseren dat het in dit geval niet nodig is om de benzine bonnen te bewaren.
  Ik begrijp nu dat ik in al die jaren wel BTW had kunnen opvoeren, over de benzine bonnen mits ze dan per pin betaald zouden zijn. Ook had ik dus BTW kunnen terug vragen over de reparatie en onderhoudskosten voor mijn auto. Ik begrijp dat dit dan alles naar rato zou zijn in verhouding met mijn privégebruik (volgens de verdeel sleutel). De onderhoudsbonnen van de garage heb ik nog wel. Kan ik deze nog berekenen en een BTW suppletie indienen? Tot hoeveel jaar kan dit met terugwerkende kracht? Kan zo’n suppletie alleen over het tijdvak van een boekjaar, of kan ik dit in één keer voor een aantal jaar berekenen en nog opvoeren bij de belastingdienst?

  Daarnaast twijfel ik of ik mijn kilometer registratie wel goed bijhoud.
  Per rit naar mijn praktijkruimte(s) tel ik de kilometers op (volgens route planning berekening tools van ANWB e.d.). Dit komt duidelijk overeen met de afspraken in mijn agenda, het is dus te verifiëren door de belastingdienst wanneer ik naar mijn praktijk(en) ben gereden. Ik houd dus mijn prive ritten niet bij. Zijn er specifieke eisen voor kilometer registratie waar ik niet aan voldoe? Of voldoet een dergelijke ‘losse ritten’ administratie. Ik rijd in verhouding veel meer privé, het lijkt me erg tijdrovend om elke rit bij te gaan houden en dacht dat een dergelijke sluitende registratie alleen nodig is als je een zakelijke auto rijdt zonder prive kilometers om aan te kunnen tonen dat je niet meer den 500 km per jaar prive rijdt.

  Wat de verdeelsleutel van de kilometer standen betreft. Deze kan ik niet goed herleiden. Ik heb de kilometer stand van mijn auto niet per begin en einde van een boekjaar bijgehouden. Ik kan de kilometer standen wel herleiden omdat de garage deze tijdens de APKs en onderhoudsbeurten heeft geregistreerd. Zodoende zou ik nog redelijk kunnen uitrekenen hoeveel kilometer ik naar rato zakelijk heb gereden, over een aantal jaren heen en vervolgens uitrekenen hoeveel BTW ik nog terug kan vragen. Als de suppletie alleen over een boekjaar berekend kan worden, wordt het wel lastig om exact uit te rekenen (APKs en beurten zijn niet exact om de 12 maanden gedaan en meestal in voor of najaar. . . )

  Alvast erg bedankt voor je geweldige service en het delen van je expertise :).

  Alvast weer bedankt voor het delen van je kennis.

  • Als inleiding op mijn reactie eerst even de aandachtspunten bij woon-werkverkeer:

    • de belastingdienst schrijft er dit over op de website: “Met woon-werkverkeer bedoelen wij het heen en weer reizen van de woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplaats.
    • de Inkomstenbelasting en de Omzetbelasting hebben verschillende regels, zeker als het gaat om woon-werkverkeer.

   Antwoord op je eerste vraag: ja, dit is woon-werkverkeer, maar voor de Inkomstenbelasting geldt dit als zakelijk. Waardoor je voor die ritten inderdaad € 0,19/km mag opvoeren als kosten.

   Je volgende vraag, over de suppletie-aangifte:
   De kilometers naar je vaste praktijkruimte(s) zijn woon-werkverkeer (zie hierboven). En voor de Omzetbelasting zijn dit GEEN zakelijke kilometers.
   Om de verhouding met je privé-kilometers uit te rekenen, moet je dus (helaas) een splitsing maken …
   Ik kan me voorstellen dat je nog andere zakelijke kilometers hebt gemaakt. Bijvoorbeeld naar de kantoorboekhandel. Of naar een training. Of …
   Het kan dus nog steeds de moeite lonen om die BTW terug te vragen.

   Die suppletie kun je doen tot 5 jaar terug (dit jaar niet meegerekend).
   Theoretisch kun je dat ook doen over een los tijdvak. Zelf zou ik het over een heel jaar doen, maar dan wel PER JAAR.
   Wil je dus over 5 jaren een suppletie-aangifte doen, dan zijn dat 5 losse aangiftes.

   Klopt helemaal, Heidi: als je met je privé-auto rijdt, luistert de vorm van een kilometerregistratie niet zo nauw (voor de Belastingdienst).
   Je mag zelfs per rit je kilometers op een notitieblaadje schrijven. Datum erop, reden van de rit erbij: klaar.
   En logisch dat je je privé-ritten niet bijhoudt: daar heeft de BD niks mee te maken!

   Dan het laatste deel van je vraag.
   Hierboven schreef ik al dat je een suppletie-aangifte per boekjaar invult en indient.
   Dus ja, dan heb je toch wel een begin- en eindstand van je kilometers nodig om de verdeelsleutel te berekenen …
   Mijn suggestie: bereken – met alle info die ik je heb gegeven – eerst of het de moeite waard is om überhaupt één of meer suppletie-aangiften in te dienen.
   Is dat het geval? Bekijk dan of je in al die jaren (grofweg) eenzelfde aantal kilometers hebt gereden.
   Schat op basis daarvan je beginstand(en) in. En neem dan het risico dat je aangifte wordt afgewezen. 😉

   Succes!

 • Beste Renee,

  Ik heb een eigen zakelijke auto die ik gebruik om naar het adres van vaste opdrachtgevers te gaan.
  Sinds afgelopen jaar gebruik ik deze zakelijke auto niet meer privé (minder dan 500km), dus volledig zakelijk (waarvoor ik een sluitende km. registratie bijhoud).

  1. V.w.b. de opgave voor de inkomstenbelasting: De werkelijk gemaakte autokosten zijn lager (door stoppen van de afschrijving) dan wanneer ik € 0,19 per gereden km. zou opvoeren. Kan/mag ik er voor kiezen om € 0,19 per km. als kostenpost op te voeren i.p.v. de werkelijk gemaakte kosten?

  2. V.w.b. de omzetbelasting: Ik heb begrepen dat het vervoer naar steeds dezelfde opdrachtgever/locatie gezien wordt als woon-werkverkeer. De btw op de autokosten zijn dan (voor die km.) niet verrekenbaar. Geldt dat ook voor een zakelijke auto?
  Ik gebruik de auto verder niet privé, omdat ik dan ook geen bijtelling meer heb. Maar in dit geval zou het dan betekenen dat ik voor de IB geen bijtelling heb, maar voor de OB nog wel?

  3. Je kunt je eigen privé auto “kopen” en als zakelijke auto gaan gebruiken. Kan dat ook andersom? Kan de auto van de zaak aan jezelf verkocht worden (btw moet dan terugbetaald worden) zodat je hem als privé auto gaat gebruiken voor zakelijke doeleinden?

  Ik worstel hier al een tijdje mee en kijk uit naar jouw reactie.
  Bij voorbaat dank!

  • Beste Yvonne,

   Dankjewel voor je uitgebreide vraag. 🙂

   1. Bij een auto van de zaak voer je altijd de werkelijke kosten op in je boekhouding. De bekende € 0,19/km is alleen van toepassing als je zakelijke kilometers rijdt met een privé-vervoermiddel.

   2. Ja, dat klopt. De IB en de OB hebben hun eigen regels – niet alleen voor de auto. 😉
   De verklaring Geen Privé-gebruik is alleen van belang voor de (privé-correctie van de) Inkomstenbelasting.

   3. Yep, dat kan. Je zult dan wel op een bepaalde manier de (verkoop-)waarde moeten vaststellen.
   Gelukkig kan dat al door op bijvoorbeeld Marktplaats of Autotrader advertenties te zoeken voor een auto van gelijk merk/type/bouwjaar/aantal kilometers.
   Vanuit je bedrijf maak je dan gewoon een BTW-factuur voor jou privé.

   Stuur gerust nog even een berichtje (of plaats een aanvullende reactie) als je nog vragen hebt.

   Groeten, Renée

 • Hallo Renee,

  Je schrijft het volgende: als jij gedurende langere tijd bij een opdrachtgever op locatie werkt, zijn de kilometers van je huis naar de locatie van de opdrachtgever géén zakelijke kilometers.

  Hiervan heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Kun je aangeven waarop dit is gebaseerd? De vraag is natuurlijk ook wat is een langere tijd. In mijn werkzaamheden komt het regelmatig voor dat een opdracht een looptijd van 6 tot 12 maanden heeft namelijk.

  Groet Eric

  • Beste Eric,

   Het vervelende bij zo ongeveer alles wat met zakelijk autorijden te maken heeft, is dat de situatie met werknemers het uitgangspunt is.
   Zowel voor de Inkomstenbelasting, als voor de Omzetbelasting.
   Om het er nog wat makkelijker op te maken, hebben IB en OB ook over de auto hele eigen (van elkaar afwijkende) ideeën.

   Dat gezegd hebbende: het gaat om het al dan niet hebben van een vaste werkplek. Een locatie waar je regelmatig naartoe rijdt om te werken.
   En alléén de OB maakt voor dergelijke ritten onderscheid tussen privé (woon-werkverkeer) en zakelijk.

   Dit onderscheid is (vooral) gaan spelen vanaf 2012.
   Tot die tijd mocht je namelijk, als je géén kilometerregistratie had waar dit uit bleek, je 75% van de BTW op brandstof, onderhoud en reparatie als zakelijk mocht beschouwen en dus terugvragen. Makkelijk, dus er werd door veel ZZP’ers gebruik van gemaakt.

   Inmiddels is het dus behoorlijk anders, maar staat dit helaas nergens duidelijk vermeld op de site van de Belastingdienst.
   Na enig speurwerk heb ik toch iets gevonden, wel één heel zinnetje:
   “Hierbij geldt ook woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik.”

   Dit is de laatste zin van de 1e alinea op deze pagina.

   Als jij bij je opdrachtgever op locatie werkt, je doet dit gedurende 6 tot 12 maanden en rijdt daar 5 dagen in de week naartoe, dan kun je gevoegelijk aannemen dat dit beoordeeld wordt als woon-werkverkeer. En dus als privé-gebruik. Door en voor de Omzetbelasting.

   Voor de Inkomstenbelasting zijn dit wél gewoon zakelijke kilometers.

   Leuker kunnen ze het niet maken, eenvoudiger ook niet. 😉

   Groeten, Renée

 • Beste Renée,
  Als zzp-er maak ik af en toe gebruik van de lease-auto van mijn partner, waarvoor hij bijtelling betaalt. Of eigenlijk wij, want we voeren een gedeeld huishouden met gemeenschappelijke belastingaangifte.
  Mag ik deze auto voor mijn bedrijf nu zien als privé auto en 19 cent per gereden km als gemaakte kosten rekenen? De auto staat immers niet bij mij op de balans. Of ziet de belastingdienst dit als (gedeelde) auto van de zaak en moet ik dit naar rato doen?
  Excuses als deze vraag al is gesteld.
  Veel dank voor de reactie alvast.
  Groeten Sandra

  • Dag Sandra,

   Wees gerust: deze vraag is nog NIET gesteld. 🙂

   Als eerste even voor de duidelijkheid: ik ben géén fiscalist!
   De regels stellen dat je voor een vervoermiddel dat tot je privé-vermogen behoort, € 0,19/km aan kosten mag opvoeren.

   De vraag blijft dan dus: behoort de lease-auto van je partner – door zijn bijtelling – tot je privé-vermogen?
   Iets wat op het antwoord daarop zeker van invloed zal zijn is het feit of jullie fiscaal partners zijn.

   Dus laat ik het voor de zekerheid even omdraaien en uitgaan van mijn eigen situatie:
   Ik ben in gemeenschap van goederen getrouwd, dus alles wat van mijn man is, is net zo goed van mij.
   Dat is het toch wel, maar juridisch gezien dus ook. 😉
   Als ik een zakelijke rit rij in zijn auto, boek ik € 0,19/km aan kosten in.

   Weet je wat? Ik vraag fiscaliste Barbara Rijskamp even of ze ook een blik op je vraag wil werpen.

   Groeten, Renée

 • Hi Rene, dank voor alle auto wijsheden, toch zit ik nog steeds in dubio wat voor mij beter zou zijn
  Ik heb een privé auto waar ik veel in Amsterdam dan zakelijk rij, altijd verschillende locaties . Aantal Km’s is niet veel, variërend van 6 tot 30km dus qua km vergoeding van 19ct is het niks. De parkeerkosten zijn torenhoog per dag ben ik zo 30€ kwijt , wat de klant vergoed dus omzet voor de belasting.
  Voor 6km mag ik dus 1,14€ als kosten berekenen bij inkomstenbelasting
  terwijl ik 30€ kosten maak als ik in centrum parkeer. Mijn boekhouder zei dat ik beter met de taxi kan gaan want dat is wel aftrekbaar(?)
  Dus als ik het zo zie zou het beter zijn als ik een auto van de zaak neem in mijn geval toch? Ik rij buiten Amsterdam ook wel maar niet meer dan 7000km per jaar….Prive ook zoiets trouwens
  hoe zie jij dit? En wie heeft ooit verzonnen dat 19ct je autokosten vergoed dat is toch absurd is er nog geen actie hier tegen uit van zzpland, ?
  Alvast bedankt voor je reactie

  • Dag Carmen,

   Die € 0,19/km stamt nog uit de gulden-tijd. Werkelijk.
   Het bedrag dat toen gold (en toen al te laag was om ook maar een deel van de werkelijke kosten te dekken), is ‘vereurood’ en NOOIT meer aangepast.
   Daar lopen al jaren ‘acties’ tegen en die hebben al net zo lang geen resultaat opgeleverd.
   We hebben het er dus maar mee te doen …

   De kosten voor de taxi (die inclusief 6% BTW zijn), kun je inderdaad gewoon opvoeren als kosten.
   Wat voor jou de gunstigste regeling is – je eigen auto met vergoede parkeerkosten, een taxi nemen of een auto op de zaak nemen – is helaas nog steeds een kwestie van rekenen.

   Je moet daarvoor namelijk naar het hele plaatje kijken, zowel aan de omzetkant als aan de kostenkant.
   Ze zijn allebei van belang voor het bepalen van de hoogte van de winst waar je belasting over moet betalen.

   Als jij een auto-van-de-zaak gaat rijden, krijg je te maken met de correctie voor je privé-gebruik, waardoor je uiteindelijk misschien minder overhoudt onderaan de streep.

   Het advies van je boekhouder klinkt zo gek nog niet, maar nogmaals: dat weet je pas zeker als je het allemaal uitrekent.
   Of door hem aan je laat voorrekenen. 😉

   Succes!

 • Goedemiddag,

  Bedankt voor alle informatie, die ik al heb gelezen.
  Maar toch nog een vraag. Ik rij met een prive auto en ben ZZP-er. De kilometers voor de zakelijke ritten worden bijgehouden. De benzinebonnen doe ik ook in de boekhouding. Kan ik zowel de benzinebonnen als autokosten opvoeren en ook nog de totaal gereden zakelijke kilometers als autokosten opvoeren in mijn jaarrekening?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Dag Cre,

   Als jij met je privé-auto zakelijke kilometers maakt, gelden ALLEEN de zakelijk gereden kilometers x € 0,19 als reiskosten.

   Je benzinebonnen kun je dus NIET als kosten opvoeren, maar …
   Je kunt wel een deel van de BTW op die bonnen terugvragen (en op de facturen voor reparatie en onderhoud).

   Het deel wat van de BTW dat je kunt terugvragen, is dat voor de zakelijk gereden kilometers.
   Om dat te kunnen uitrekenen, is het dus van belang dat je het totaal aantal gereden kilometers in dat jaar ook ergens hebt vastgelegd (via de stand op 1 januari en op 31 december van dat jaar).

   Groeten, Renée

   • sorry, in mij laatste bericht zijn foutjes (zie grote letters):

    Goedenavond,
    in dit geval dus, mag ik en btw van de bonnen terugvragen EN 0,19e/p km in IB AANGIFTE declareren?
    Voorbeeld:
    *op factuur klant XX staat reiskosten 100e exc btw (tien dagen woon-klant riet, 56km per dag)
    *ik vraag 21 e terug (op btw aangifte die kwartaal); ik heb 2x60e bonnen
    *eind van het jaar (IB AANGIFTE)declareer ik nog kosten 0,19 x 560km ? of mag niet want kosten woon-werkeer tellen niet mee?

    En wat als op factuur van XX staat geen reiskosten maar heb ik wel bonnetjes bewaard? mag ik btw dan ook terugvragen?

    • Bedankt voor je reactie, Peiter. Allebei je reacties waren in de spambox beland, sorry!
     Maar je eerdere heb ik dus maar gewoon weggegooid. 😉

     In antwoord op je vraag: ja, mits … en ja.

     Eerst maar het makkelijke: ja, je mag voor AL je met je privé-voertuig gereden zakelijk gereden kilometers € 0,19/km aan kosten opvoeren.

     Dan de volgende: je mag de BTW op brandstof, onderhoud en reparatie terugvragen, over je zakelijke gebruik.
     Hier komt de ‘mits …’ om de hoek kijken.
     Het is namelijk nodig dat je dat zakelijke gebruiken kunt vaststellen.
     Dat doe je door zowel je zakelijke kilometers bij te houden, als het totaal aantal kilometers dat je in het boekjaar rijdt. Op basis daarvan kun je dan het zakelijke deel van je kilometers (de verdeelsleutel) uitrekenen.

     Het als kosten mogen opvoeren van € 0,19/zakelijk gereden kilometer heeft niks met de BTW te maken. Dus ook niet met de vraag of het wel of geen woon-werkverkeer is.

     Tot slot: wat jij al dan niet aan de opdrachtgever in rekening brengt voor je reiskosten, mag je helemaal zelf weten. 🙂
     Dat staat compleet los van de € 0,19/km die je als kosten mag opvoeren.

     Groeten, Renée

 • Hi Renée,
  wat een schat aan informatie valt hier te vinden!
  Ik heb na het lezen van de hele blog nog een paar vragen:

  – soms leen ik de auto van mijn broer om naar een opdrachtgever te gaan. Hij rekent hiervoor niks aan. Mag ik dan ook 19ct per km in onkosten brengen voor de inkomstenbelasting (ik heb immers geen eigen wagen)?

  – en hoe zit het dan met een tankbon die ik maak voor die opdracht (terwijl ik dus de wagen van iemand anders gebruik). Mag ik die opvoeren als kost en bovendien de btw terugvorderen?

  – als ik een auto huur voor een zakelijke opdracht, mag ik dan het huurbedrag + tankbon + parkeergeld volledig opnemen als kosten en tevens de btw aftrekken (indien er btw op de factuur/bon staat)? In dat geval vervalt de 19ct- regeling vermoed ik?

  – ik reis regelmatig met de trein naar een klant tegen daltarief. De afstand heen en terug bedraagt 140km. Klopt het dat ik dit aan 19ct mag invoeren als onkosten, hoewel ik met de trein naar deze klant ben gereisd? Dit bedrag is immers bijna dubbel zo hoog als het treinkaartje tegen daltarief.

  – ik denk eraan om 1 excel te maken waar ik alle zakelijke kilometers in bijhoud die ik dagelijks maak (per fiets of met de auto van m’n broer of met de trein). Uiteraard verklaart mijn agenda deze kilometers. Mag ik dan vb 1x per maand het totaal opmaken van de kilometers en dit dan samentellen x 19ct en dit bedrag verwerken als kost in mijn boekhouding?

  Ik kijk nu al uit naar je verhelderende antwoord!
  Hartelijk dank,

  Sofie

  • Dag Sofie,

   Dankjewel voor je compliment!!

   Je hebt een mooi rijtje vragen neergezet. 🙂
   Voor ik begin begin met mijn antwoorden, zet ik eerst even de (hoofd-)regels neer.
   Mijn antwoorden zijn namelijk in feite de toepassing van diezelfde regels.

   1 – Je mag zakelijke uitgaven opvoeren als kosten (en daardoor je te betalen Inkomstenbelasting verminderen).

   2 – Voor het zakelijk gebruik van een vervoermiddel dat behoort tot je privé-vermogen (dat op jouw naam staat) is het totaal aan op te voeren kosten beperkt tot € 0,19/km.

   3 – Bij zakelijke reizen met het openbaar vervoer mag je de werkelijke kosten opvoeren (dus de prijs van een kaartje, exclusief 6% BTW die in de prijs is inbegrepen).

   Dan nu je vragen:

   • Auto van je broer
   Dit is een samenloop van regel 1 en 2: je hebt EN geen kosten EN het vervoermiddel is niet van jou.
   In dit geval is er dus niks om op te voeren als zakelijke kosten.

   • tankbon bij het rijden in de auto van iemand anders
   Als dit diezelfde auto is van je broer en hij vraagt niet eens om een vergoeding voor de brandstof, dan geldt hetzelfde als ik hierboven heb neergezet.
   Wil hij graag dat je z’n auto met een volle tank terugbrengt, dan wordt het een ander verhaal. In dat geval vraagt hij wél om een vergoeding van de brandstof.

   Aangezien hij een particulier is en dus geen (BTW-)factuur aan jou uitschrijft, kun je niks met de BTW in die tankbon. Met de bon zelf ook niet, trouwens.
   Wat je in dit geval doet, is een simpele notitie maken met daarop de datum, de reden van je zakelijke rit, bij voorkeur de kilometers die je hebt gereden, iets als “vergoeding, betaald aan [naam van je broer] voor het gebruik van zijn auto” en het totaalbedrag van de tankbon (dus inclusief BTW).
   Dat is de onderbouwing voor het totaalbedrag dat je opvoert als kosten.

   • auto huren
   Dit is een normale zakelijke uitgave, waar je een BTW-factuur voor krijgt.
   De volle tank bij inlevering maakt (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) deel uit van de huurovereenkomst.
   Als het verhuurbedrijf ‘m zelf aftankt, komt het bedrag namelijk gewoon op je factuur te staan.
   Allebei dus exclusief BTW opvoeren en de BTW terugvragen.

   Over het parkeergeld durf ik geen gegarandeerde uitspraak te doen, maar in deze situatie zou ik zelf ook die gewoon als kosten opvoeren.

   • Zakelijke reis met de trein
   Tenzij jij de trotse eigenaar bent van een mooie trein 😉 voldoet deze situatie niet aan regel 2.
   Maar wel volledig aan regel 3.

   • Maandelijks opvoeren van Excel-totaal
   Als jij je Excel zo opzet dat je rekening houdt met mijn antwoorden hierboven, dan is het geen enkel probleem om maandelijks het (juiste) totaalbedrag aan reiskosten (en eventueel BTW) te verwerken in je boekhouding.
   Je hebt dan namelijk een goeie onderbouwing. En het houdt je boekhouding lekker overzichtelijk. 🙂

   Volgens mij heb ik zo al je vragen beantwoord.
   Heb je toch nog een aanvullende vraag, stel ‘m dan gerust – hier onder het blog, of via een berichtje of mailtje.

   Groeten, Renée

 • Hoi ik ben zzper maar officieel geen ondernemer.
  Ik rijd per kwartaal ong 10.000 km voor mijn werk.
  ik mag dit x 0,19 cent aftrekken van de belasting. Hoe verwerk ik dit in mijn btw overzicht?

 • Hoi ik ben zzper maar officieel voorde belastingdienst geen ondernemer.
  Ik rijd per kwartaal ong 10.000 km voor mijn werk.
  ik mag dit x 0,19 cent aftrekken van de belasting. Hoe verwerk ik dit in mijn btw overzicht?

  • Dag José,

   Ik ga er even vanuit dat je bedoelt dat de BD je (nog) niet als ondernemer voor de Inkomstenbelasting ziet.
   Voor de Omzetbelasting blijkbaar wel, anders heb je daar geen vraag over. 😉

   Los daarvan: de € 0,19/km die jij mag opvoeren als kosten voor zakelijke reizen die jij maakt met je privé-auto zijn precies dat: kosten.
   Er zit geen BTW in en er komt geen BTW bij.
   Er is hiervoor dus NIKS te verwerken voor je aangifte Omzetbelasting.

   Als je nog een aanvullende vraag hebt, stel ‘m gerust!

   Groeten, Renée

 • als ik de kilometervergoeding aan mijzelf uitbetaal moet ik dan er BTW over reken.

  uitkeren aan mijnzelf 0.19 x KM x 0.21 is dat juist

  • Sorry Frank, je reactie was in de spambox belandt!

   Maar bij deze dan alsnog antwoord daarop: nee, over de kilometervergoeding reken je geen BTW.
   Je keert dus gewoon het aantal kilometers x € 0,19 aan jezelf uit.
   Of je dit in ‘echt geld’ doet, of boekhoudkundig regelt, maakt daarvoor geen verschil.

   Groeten, Renée

 • Hoi Renée,

  Misschien een goed idee om ook te vermelden wat de voordelen van het rijden in een youngtimer zijn. Zakelijk rijden in een auto (youngtimer) van 15 jaar of ouder heeft grote voordelen in de bijtelling. Ik citeer “Is de auto van de werkgever ouder dan 15 jaar? Dan is de bijtelling 35% van de waarde van de auto in het economisch verkeer (dat is de huidige waarde van de auto) en niet van de catalogusprijs van de auto.”

  Dit scheelt mij enorm veel geld in de bijtelling, terwijl ik wel profiteer van al de voordelen van rijden op de zaak.

 • Beste René,

  Bedankt voor de goede info en de tijd die je neemt om al deze vragen te beatwoorden.

  Ik heb een auto op de zaak aangeschaft en reken de klant 0,35c/km in rekening.
  Vraagjes:
  * Op de factuur moet ik dus gewoon over het volledige bedrag BTW in rekening brengen?
  * Alle benzine bonnen die ik heb (of ze nu voor acquisitie of naar een bestaande klant toerijden zijn) kan ik de BTW aftrekken. En het restant bedrag (dus de werkelijke benzine kosten) worden eerst van mijn winst afgetrokken als zijnde kosten voor de zaak?

  Sorry als je deze vraag al hebt beantwoord. Heb het meeste maar niet alle commentaren gelezen.

  Alvast hartelijk bedankt.

  M.vr.gr.
  Michael

  • Dag Michael,

   Dankjewel voor je vragen. 🙂

   Op je factuur reken je inderdaad over alle onderdelen BTW.
   Ook over de eventueel los op de factuur vermelde reiskosten.

   Over alle bonnen voor brandstof, reparatie en onderhoud mag je de BTW terugvragen.
   En de kosten opvoeren. Die gaan dan eerst van je omzet af om de winst te bepalen.

   In dit geval maakt het niet uit waar je je kilometers voor gemaakt hebt. Of het nou zakelijk of privé was.
   Bij een auto-van-de-zaak voer je namelijk eerst ALLES op, waarna je een correctie maakt voor je privé-gebruik.
   Zowel voor de kosten (Inkomstenbelasting) als voor de teruggevraagde BTW.
   Lees in dit verband ook even dit blog.

   Bij deze graag gedaan. 🙂

   Groeten, Renée

 • Beste Renée,

  Wat een informatie valt hier te vinden, geweldig !

  Toch heb ik nog een vraag..ik heb ‘m niet zo precies voorbij zien komen.

  Mijn partner is zzp’er en op naam van het bedrijf hebben wij 2 auto’s aangeschaft.
  De één wordt door mijn partner uitsluitend zakelijk gebruikt (zo ook opgegeven aan de BD) en de ander gebruik ik om mee naar m’n werk te gaan en rijden we voor de rest prive mee.
  Ik krijg van mijn werk maandelijks kilometervergoeding.
  Voor de BD zijn we geen fiscaal partner.
  We houden geen kilometer registratie bij maar geven het prive gebruik op bij de laatste btw aangifte.

  Hoe zit het nu met de btw op de brandstof van de auto waar prive mee gereden wordt ?
  Kan deze opgegeven worden bij de btw aangifte of is dit dubbelop omdat ik al kilometervergoeding krijg ?

  Ik ben heel benieuwd naar je antwoord, alvast bedankt !

  Met vriendelijke groet,

  N. Klein

  • Dag N.,

   Er ‘wringt’ natuurlijk het één en ander in de constructie die jullie hebben opgezet.
   Afhankelijk van de voorwaarden die gelden voor de kilometervergoeding van je werkgever, ook nog aan die kant.

   Maar als ik dat allemaal even buiten beschouwing laat: jullie houden geen kilometerregistratie bij voor de auto waarmee jullie (alleen) privé rijden.
   Dat heeft 2 consequenties:

    • Voor verrekening van het privé-gebruik zal voor zowel de BTW als de IB het forfait gebruikt moeten worden.
    • Er is geen BTW te verrekenen op de brandstof en het onderhoud. Dat kan namelijk alleen voor het zakelijke gebruik en dat is er – volgens jouw eigen opgave – niet. Is er toch (ook) zakelijk gebruik, dan is zonder kilometerregistratie niet aan te tonen hoe groot dat aandeel is.

   Ik hoop dat ik je vraag hiermee heb beantwoord. Heb je nog een aanvullende vraag, reageer dan nog even of stuur me een berichtje.

   Groeten, Renée

 • Ik heb nog niet kunnen achterhalen welk BTW% ik op mijn factuur aan mijn Duitse klant moet berekenen bovenop de KM-vergoeding van 30 cent /KM. Alvast bedankt voor je reactie.
  Mvg Ellen

  • Dag Ellen,

   Of je nou een factuur uitschrijft voor een Nederlandse of voor een Duitse klant: over je kilometers reken je in principe het hoge BTW-tarief.

   Eigenlijk zijn er hierop maar 2 uitzonderingen:
   • Je Duitse klant is een ondernemer – je zet helemaal geen BTW op je factuur;
   • De levering aan je klant is niet mogelijk zonder de kilometers die je maakt EN over wat je levert bereken je het lage BTW-tarief. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een bezorgdienst. In dit geval volgt je BTW-tarief voor je kilometers het BTW-tarief van ‘de hoofddienst’.

   Heb je nog een aanvullende vraag, reageer dan vooral nog even of stuur me een berichtje.

   Groeten, Renée

 • Beste Renée,

  Misschien dat het al voorbij kwam. Hoe zit het met BTW over je reiskosten als je in de Kunst en Cultuur factor zit. Want bij sommige opdrachtgevers wordt het goed gekeurd dat we 6% BTW op doen en andere opdrachtgevers keuren dat niet goed. Ik ben een dans docent en geef vaste lessen als workshops door heel NL.

  Met vriendelijk groet,

  Johannes

  • Dag Johannes,

   In jouw geval heb je met een combinatie van uitzonderingsregels te maken. Kunst en cultuur is inderdaad een branche waar je vaak/alleen maar het lage BTW-tarief tegenkomt. Bij het geven van lessen (in deze sector) komen er nog allerlei uitzonderingen om de hoek kijken op basis van leeftijd van je leerlingen/cursisten. En daar komt de BTW over je kilometers dan ook nog ‘ns bij …

   Het al dan niet mogen (!) rekenen van BTW heeft ook gevolgen voor de BTW die je zelf mag terugvragen.
   In mijn ogen loont het daarom de moeite om alles een keertje héél goed uit te laten zoeken.
   Zodanig, dat je bij wijze van spreken een lijstje/factuuropstelling krijgt per situatie die je in de praktijk tegenkomt.

   Dus nee, deze vraag is nog niet voorbij gekomen. Omdat ‘ie heel erg specifiek en behoorlijk gecompliceerd is. 😉

   Succes!

   Groeten, Renée

 • Goedendag,

  Wij zijn een onderneming begonnen dus nog geheel nieuw. Graag zou ik zelf de boekhouding wil gaan doen. Nou hebben wij voor de zaak een bestel bus gekocht waarmee mijn partner naar zijn klussen toe rijd, echter zal hij met deze auto ook privé gaan rijden, denk aan kind van de opvang halen en naar de winkel. Mijn partner wil liever geen gerommel met blaadjes om zo elke dag de kilometers bij te houden omdat hij meerdere keren per dag naar klussen zal rijden.

  Nou is mijn idee, omdat de auto toch al een marge auto is, de auto als privé auto te rijden en zo alleen de zakelijke kilometers te gaan noteren. Is dit rendabel, de auto is een beginners auto en heeft ons €1500,- euro gekost en zal dus echt voor het eerste jaar zijn. Mijn zwager is automonteur en neemt de auto onderhanden, kwa kosten zitten we daarom ook niet hoog omdat hij alles in zijn eigen tijd zal maken.

  Is het nu evengoed mogelijk om benzine kosten te declareren?
  Welke kosten kan ik wel/niet aftrekken?
  Is het slim om de auto als prive te zetten en alleen de zakelijke kosten te declareren.

  Groetjes

  • Dag Bonny,

   Gezien de prijs van de bestelbus is het er óf eentje die inderdaad maar een jaartje meegaat. Of ééntje die 15 jaar of ouder is.
   In het eerste geval is het waarschijnlijk financieel handiger om de bus privé te rijden.
   In het tweede geval kan het zomaar zijn dat de Youngtimer-regeling heel gunstig voor je uitpakt. Dat doet ‘ie voor mij in ieder geval wél. 😉

   Welke situatie het ook is, je ontkomt eigenlijk nooit aan een berekening – pas dan WEET je welke keus financieel het gunstigste uitvalt.

   Dat allemaal gezegd hebbende:
   Als je kiest voor de bestelbus vanuit privé te rijden, kun je de kosten van de benzine NIET opvoeren.
   Die kosten zijn namelijk gemaximeerd op € 0,19 per zakelijk gereden kilometer.
   Je mag wel de BTW van die bezninebonnen terugvragen, maar alleen over het zakelijke gebruik.
   Hoe je dat doet, heb ik in het blog uitgelegd.

   veel succes en plezier met jullie onderneming!

   Groeten, Renée

 • Beste Renee,

  Bedankt voor je eerdere antwoord. Mijn man zit op dit moment op een klus van ongeveer 2 maanden die nogal ver rijden is, samen met een collega hebben ze afgesproken dat hij mee mag rijden. Nou heb ik gelezen dat je deze mee rij kosten ook 0.19 cent per kilometer mag doorberekenen, maar hoe verantwoord ik dit in mijn rittenadministratie want hierdoor klopt natuurlijk mijn kilometer teller niet meer….

  • Sorry voor het late antwoord (zat een paar weken in het buitenland).
   Wat je in dit geval in je administratie opneemt, is wat de collega aan je man doorberekent.

   Is die collega ook een ZZP’er, dan schrijft hij daarvoor een factuur uit (mét BTW): omzet voor de collega, kosten voor je man, BTW alleen maar een onhandig administratief klusje voor beiden. 😉

   Is de collega een werknemer met een privé-auto, dan is een handgeschreven notitie (bij voorkeur samen met de bijbehorende bankmutatie) voldoende om de kosten in je administratie ver verwerken.

   Overigens ben je in allebei de situaties niet gebonden aan de € 0,19/kilometer.
   Die beperking van de kosten geldt alleen als je de kilometers rijdt met een voertuig dat – zoals dat heet – tot je privé-vermogen behoort.

   Groeten, Renée

 • Beste Renée,

  Je geeft aan dat je voor zakelijke autokosten een kilometervergoeding van € 0,19 kunt rekenen. Hoe dien je deze zakelijke kilometers aan te tonen? Is dit ook door middel van een kilometerregistratie, of kan dit gewoon door een link te maken met de dagen die je aan je opdrachtgever factureert?

  Nog een andere vraag, vanaf wanneer wordt reizen naar de opdrachtgever gezien als woon-werkverkeer? Ik heb een opdracht van 3-4 maanden.

  Alvast bedankt!
  Loes

  • Het wordt een beetje een uitgebreide reactie, Loes – dat je het maar vast weet. 😉

   Je zakelijke kilometers kun je aantonen met een kilometerregistratie. In principe hoeft die registratie alleen je zakelijke kilometers te laten zien. En daarnaast de kilomerstand op 1/1 en 31/12 van dat jaar.

   Als je alleen de kilometers voor je opdrachtgever aanhoudt, doe je jezelf volgens mij tekort. Je maakt over het algemeen namelijk meer zakelijke kilometers dan dat.
   Bijvoorbeeld als je naar een netwerkbijeenkomst gaat. Of naar de kantoorboekhandel. Of als je een nieuwe laptop gaat kopen. Of …

   Dan je vraag over woon-werkverkeer.
   Dat is nogal een ingewikkelde, althans – het antwoord. Wat er aan regelgeving is, allemaal gebaseerd is op een werknemer/werkgever-situatie.
   Voor een 100% sluitend antwoord zul je waarschijnlijk bij een fiscaal jurist moeten zijn. Ik ben geen fiscaal jurist. 😉

   Ik heb in ieder geval informatie voor je gevonden op deze website: http://www.rijksbegroting.nl/2013/voorbereiding/begroting,kst173963.html

   Onder 2.3 Uitwerking woon-werkverkeer staat in de 2e alinea van onderen info die van toepassing is op ondernemers.
   Die lijkt alsof er bij een contractsduur van minder dan één jaar eigenlijk nooit sprake is van woon-werkverkeer.

   MAAR vlak boven die alinea staat dit: “Indien de duur van die werkzaamheden op die specifieke plek gelijk is aan de duur van de dienstbetrekking, is te allen tijde sprake van woon-werkverkeer, zelfs als de duur van die werkzaamheden korter is dan een jaar.”

   Omdat de info voor ondernemers gebaseerd is/gelijk is aan die van ambulante werknemers, zou je hier zomaar uit kunnen concluderen dat, als je gedurende de hele duur van de opdracht op locatie werkt bij de opdrachtgever, ALLE ritten van je huis naar die locatie woon-werkverkeer zijn.
   Maar nogmaals: ik ben géén fiscaal jurist.

   Ik heb je dus geen 100% zekerheid/duidelijkheid kunnen geven, maar hoop wel dat je met deze informatie vooruit kunt.

   Groeten, Renée

 • Beste Renee,

  Hoe werkt het als je de fiets en/of de trein gebruikt om zakelijk te reizen kan je hier ook 0,19 cent als zakelijke kosten rekenen bij je belasting aangifte.

  Groetjes,
  Sara

  • Dag Sara,

   Goeie vraag!
   Met je eigen fiets kun je inderdaad € 0,19/km voor je zakelijke reizen opvoeren als kosten.

   Reis je met het OV, dan gelden de werkelijke kosten. Dus gewoon de kosten voor je ‘kaartje’.
   In dit bedrag zit wel 6% BTW (t/m 2018, vanaf 01-01-2019 9%) aan BTW. Die mag je apart opgeven. Dus nadat je zelf even het bedrag voor je treinreis hebt opgesplitst in kosten en BTW.

   Groeten, Renée

 • Beste,

  IK heb voor mijn bedrijf drie medewerkers (niet in loondienst) motorreizen voor mij begeleiden. Zij rijden daarvoor met hun eigen motorfietsen 4 dagen in het buitenland. Welke kilometer vergoeding kan ik heb geven en wat mag ik van de winst aftrekken?

  En welke kosten voor het verblijf tijdens die 4 dagen mag ik aan hen geven c.q. aftrekken van de winst?
  Zijn daar vaste bedragen voor wellicht?

  Kan ik de Duitse BTW op b.v. de brandstofbonnen ook opvoeren als kosten? En welke kosten mag ik voor mij zelf opvoeren, rijdt op een zakelijke motorfiets mee in die weekeinden.

  Ben benieuwd naar je antwoord, alvast bedankt.

  Grt Eric

  • Beste Eric,

   Je schrijft dat de medewerkers niet bij jou in loondienst zijn.
   Dan zijn er diverse vormen over waarin jullie kunnen samenwerken.
   Maar je stelt je vraag op de site van De ZZP-School. 😉

   Voor mijn antwoord ga ik er daarom van uit dat zij ook zelfstandigen zijn, die door jou worden ingehuurd.

   En op die basis is het antwoord heel makkelijk:
   Jij mag ze zoveel of zo weinig vergoeden als jij redelijk vindt en met ze overeenkomt.

   Zodra ze geen werknemer, maar zelfstandig ondernemer zijn, hebben jullie onderling niks te maken met maximale bedragen. Die gelden namelijk alleen in een werknemer/werkgever-relatie.
   Voor de verblijfskosten is het dus ook ‘wat jullie overeenkomen’.

   Sterker nog: jullie hoeven helemaal geen opsplitsing te maken op de factuur.
   Althans, níet voor de Belastingdienst.

   Wat jij als kosten kunt opvoeren in je boekhouding, is het totaalbedrag van hun factuur.
   Exclusief BTW natuurlijk, want die kun je gewoon helemaal terugvragen.

   Het werkt met hun facturen dus op dezelfde manier als iedere andere inkoopfactuur.
   Je hebt daardoor niks te maken met (hun) brandstofbonnen en dus ook niet met de Duitse BTW daarop.

   Voor je eigen ritten op je eigen (zakelijke) motor ligt dat anders.
   In dit blog kun je lezen welke kosten je op kunt voeren en hoe je eventueel privé-gebruik verrekent.

   Afhankelijk van het bedrag aan Duitse BTW waar het om gaat, kun je ervoor kiezen om het NIET terug te vragen, maar de brandstofkosten inclusief Duitse BTW op te voeren als kosten.

   Volgens mij heb ik zo al je vragen beantwoord.
   Heb je toch nog een aanvullende vraag, zet ‘m dan vooral hieronder.

   Groeten, Renée

 • Als iemand 19 cent per km rekent. Maar de persoon huurt een aanhanger om spullen te vervoeren. Mag de huur van die aanhanger als extra kosten opgevoerd worden, of zit dat ook in de 19 cent per km?

  • Mooie vraag, Francisco!

   De beruchte € 0,19/km is alleen van toepassing op zakelijke kilometers die jij aflegt met ‘een vervoermiddel dat tot je vermogen behoort’.
   Kort gezegd: een vervoermiddel dat van jou is.

   Andere kosten die jij zakelijk maakt, kun je gewoon (en in dit geval dus daarnaast) opvoeren in je boekhouding.

   Op het moment dat jij voor zakelijke activiteiten een aanhanger huurt, kun je daarvoor dus gewoon de huurkosten opvoeren en de BTW terugvragen.

 • Hoi Renee, het ging al even over btw terugvragen van Duitse brandstof. Ik rijd zakelijke km’s met de auto van mijn vader naar een klant in Duitsland. Ik betaal mijn vader daar een compensatie vergoeding voor. De benzine betaal ik zelf met mijn zakelijke rekening.
  Ik voer 19 cent p/km op als zakelijke kosten. Mag ik de BTW van de Duitse benzinebonnen ook als kosten opvoeren of moet ik op een andere wijze die BTW zien terug te vorderen hetgeen meer administratieve gedoe oplevert lijkt mij? Het betreft dus geen zakelijke auto.

  Nog een vraagje, ik geef 1 x per week een uur sportles in een sportschool en factureer de eigenaar van de sportschool hiervoor. Valt dit onder woon- werkverkeer?
  Bedankt sowieso voor de vele heldere antwoorden.

  • Dag Koen,

   Voor zakelijke kilometers die je reist met een voertuig dat NIET van jou is, voer je de werkelijk gemaakte kosten op. Dus de vergoeding die je betaalt aan je vader.
   Je hoeft alleen maar een zelfgemaakte kwitantie als ‘bewijs’ in je boekhouding op te nemen. Die mag zelfs gewoon de vorm hebben van een handgeschreven aantekening op een blanco papier.
   De opgevoerde € 0,19/km is dus NIET correct (want die geldt alleen voor zakelijke kilometers met een privé-voertuig dat van jezelf is). Die boekingen moet je dus even corrigeren.

   Het bedrag aan werkelijke kosten kan natuurlijk uit 2 delen bestaan: de vergoeding die je aan je vader betaalt EN de benzinekosten.
   Toch hebben de betalingen voor de benzine géén plek in je boekhouding. Maar hoe voer je dat dan wel op?

   Mijn voorstel: je bepaalt het verbruik van je auto (of zoekt dat op). Het aantal kilometers dat je hebt gereden is bekend. En de literprijs voor de benzine ook (neem het gemiddelde als je voor een bezoek vaker en tegen verschillende prijzen hebt getankt). Maak weer een notitie voor jezelf met de berekening van de kosten voor de brandstof (incl. Duitse en/of Nederlandse BTW). Voorbeeldje: 632 km, verbruik 1 op 10, gemiddelde literprijs € 1,57 => brandstofkosten € 1,57 x 63,2 = € 99,22.
   Bewaar een paar benzinebonnetjes bij die rekening, puur en alleen als onderliggende bewijs voor de gemiddelde benzineprijs die je hebt gebruikt voor je berekening.

   Als je het nog niet zo had gedaan: de betalingen van de benzine boek je als een privé-uitgave (of een privé-opname of iets wat in jouw boekhoudprogramma een soortgelijke omschrijving heeft).

   BTW terugvragen over brandstofkosten kan alleen voor zakelijke kilometers met je privé-auto. Je zet namelijk eigenlijk alléén voor de BTW je auto op de zaak. Dat is dus niet iets wat je met de auto van een ander kunt doen. 😉

   Dan je laatste vraagje: dit is gewoon een reis naar een klant, hoor – sowieso 100% zakelijk voor de kosten, maar dus ook 100% zakelijk voor de BTW.

   Woon-werkverkeer blijft in sommige gevallen ingewikkeld om naar de praktijk te vertalen.
   De omschrijving van de BD zelf geeft ook niet veel uitsluitsel …

   Maar neem even de 2 uitersten in het zelfstandigenbestaan:
   1 – je maakt je omzet volledig vanuit huis
   2 – je maakt je omzet volledig vanuit de locatie van een klant (3 maanden lang 5 dagen per week voor 8 declarabele uren per dag – thuis maak je alleen 1x/maand een factuur).

   Bij #1 is duidelijk geen sprake van woon-werkverkeer, bij #2 duidelijk wél.
   Van belang (in volgorde van ‘invloed’) is
   • dat het over een langere periode is
   • het aantal dagen per week waarop je in die periode de ritten maakt
   • het aantal uren

   Hoe dichter jouw situatie bij #2 komt, hoe groter de kans is dat het om woon-werkverkeer gaat.
   In jouw geval zit je héél veel dichter bij #1.

   Enne … dankjewel en heel graag gedaan 🙂👍

 • Beste Renée,

  Dank en complimenten voor je blog en inhoudelijke reacties op berichten. En dat al een paar jaar lang!

  Wellicht dat ik de vraag een fiscalist of rechtstreeks aan de belastingdienst moet stellen, maar ik gooi het hier toch maar even in de groep.

  Zelf ben ik ZZP-er. We hebben 2 auto’s die beide privé-bezit zijn. De ene is een gezinsauto (die gebruik ik voor bijna alle zakelijke ritten en keer onszelf ‘onbelast’ 19ct/km uit) en de ander een oud, klein boodschappenautootje (gebruik ik af en toe voor zakelijke km’s). Deze kleine auto komt eind van het jaar niet meer door de keuring heen en we zoeken dus wat anders.

  Nu ben ik voornemens om een youngtimer zakelijk aan te schaffen en daarmee in ieder geval een deel (min. 50%) van de zakelijke ritten mee te gaan maken. Daarnaast zal deze ook privé gebruikt gaan worden (dus 35% van de dagwaarde als bijtelling)

  De concrete vraag is: kan ik voor de zakelijke km’s die ik met de huidige privé-auto maak, nog steeds 19ct/km als zakelijke kosten opvoeren?

  • Dank Sam, ik ga er bijna van blozen 😊

   De verandering lijkt ingewikkeld, maar is het (gelukkig) niet: de Youngtimer behoort straks, net als de kleine auto nu, tot je privé-vermogen.
   En voor iedere auto die (ieder voertuig dat) tot je privé-vermogen behoort, kun je kiezen hoe je die behandelt voor zakelijke ritten.
   Die keus mag je ook nog ‘ns per belastingsoort maken. Waarbij in principe wel geldt: eens gekozen blijft gekozen voor de gebruiksduur van die specifieke auto.

   Momenteel heb je voor de IB (de kosten) allebei de auto’s privé gehouden.
   Voor de OB (BTW) mag je er voor allebei de auto’s voor kiezen om ze zakelijk te rijden, op basis van het werkelijke gebruik. In dat geval houd je een kilometerregistratie bij, bewaar je de bonnen voor onderhoud, reparatie en brandstof en vraag je voor het zakelijke gebruik de BTW terug.
   Voor de MRB (wegenbelasting) mag je die keus ook maken – dat levert alleen met een grijs kenteken-auto financieel voordeel op.

   Voor de aan te schaffen Youngtimer mag je dus een andere keus maken. Voor die auto.
   Voor de gezinsauto verandert er niks, dus om een lang verhaal samen te vatten: het antwoord is ‘ja’. 😁😎

 • Beste renee,
  Momenteel heb ik een prive auto die ik soms zakelijk gebruik, zodra ik reiskosten maak vraag ik aan de klant 0,19 per k/m (omdat ik denk dat ik niet meer kan vragen).

  Mijn vraag voor u is, kan ik meer aan de klant vragen voor reiskosten?
  volgens de ANWB zijn de kosten per k/m voor een gemiddeld auto 0,35 cent, in andere worden ik verlies geld zodra ik zakelijk moet reizen.

  Mvg. Jules

  (Ik vind het geweldig dat u uw tijd neemt om mensen zoals mij te helpen!)
  🙂

  • Je mag aan je klant vragen wat je wilt, Jules. Of je dat ook betaald krijgt, is natuurlijk een ander verhaal. 😉

   Maar serieus:
   • de Belastingdienst (IB) hanteert alleen een beperking voor de kosten die je voor dergelijke ritten mag opvoeren in je boekhouding.
   • jij mag aan je klant in rekening brengen wat jullie overeenkomen. Dat kan € 0 zijn (omdat je die kosten op een andere manier in je tarief verrekent) of € 1/km.
   • hoe meer jij aan de klant in rekening kan brengen, hoe blijer de BD is: meer omzet is meer BTW (Omzetbelasting) én meer winst (Inkomstenbelasting).

   Ga dus vooral met je klant in overleg.
   Hetzij over de hoogte van het bedrag dat je in rekening brengt voor je reiskosten (en hoe zit het met je reistijd?)
   Hetzij over de hoogte van je gewone tarief, zodat je de kosten voor je reizen daarin kunt verwerken.

   Succes!

   Groeten, Renée

   (Ik doe het graag, maar vind het heel leuk dat je me dat laat weten – dankjewel! 😊)

 • Dag Renée,

  Sinds een aantal maanden ben ik zzper. En ik breek mijn nek over die reiskosten en belasting dus ben hier terecht gekomen.. Geen idee of deze vraag al is gesteld maar bij deze nog een keer….

  Ik heb zojuist mijn kwartaalaangifte gedaan. Hierbij heb ik mijn omzet ingevoerd en dit is inclusief reiskosten.
  Dus stel: 1000 ex btw omzet + 76 reiskosten= 1076 ex btw en inclusief 1301,96. Ik geef dus 226,- aan btw op.

  Maar voor die reiskosten heb ik natuurlijk al benzine betaald. Mag ik de btw hierover dan ook nog eens opgeven als voorbelasting? Of werkt dat niet zo? :’)

  En als ik nu deze omzet opgeef bij de omzetbelasting, mag ik dan volgend jaar hier nog eens btw van aftrekken tijdens mijn inkomstenbelasting aangifte?

  Dan nog een vraag… Als ik niet declarabele km kosten maak die wel zakelijk zijn. Bijvoorbeeld voor een oriëntatiegesprek met een nieuwe klant. Mag ik de btw van deze benzinekosten dan de volgende keer opgeven als voorbelasting bij mijn kwartaalaangifte? Of moet je dit opgeven bij je jaarlijkste inkomstenbelasting?

  Pff… zoals ik zei loop ik hier stuk op dus hoop dat jij me wat duidelijkheid kan bieden 😀
  Dank alvast!

  Groet,
  Marijn

  • Dag Marijn,

   Ik ben zó laat met mijn reactie, dat je je antwoord inmiddels misschien al ergens anders heb gevonden.
   Maar voor het geval dat niet zo is, geef ik ‘m alsnog.

   En wees gerust: niet alleen is dat nog ruim op tijd voor de aangifte IB over 2019.
   Ook gedane BTW-aangiftes over 2019 kun je nog rustig corrigeren via een suppletie-aangifte.

   Over ALLE zakelijke kilometers voer je € 0,19/kilometer op als kosten.
   Het maakt dus niet uit of je die kilometers al doorberekend hebt aan een opdrachtgever, of dat je ze hebt gemaakt voor een oriëntatiegesprek met een klant of een bezoekje aan de kantoorboekhandel om nieuwe cartridges voor je printer te halen.

   Voor de volledigheid: het maakt óók niet uit voor hoeveel je die kilometers hebt doorberekend aan je klant.
   Hoe meer hoe beter, voor jou én voor de Belastingdienst. 😉

   Naast het opvoeren van de kosten mag je de BTW terugvragen op de kosten voor brandstof, reparatie en onderhoud voor het zakelijke gebruik.

   Wat dat zakelijke gebruik is – dus hoeveel van de BTW je mag terugvragen – reken je als volgt uit:
   [aantal zakelijke kilometers] : [totaal aantal kilometers] x [het totaal aan BTW van de kosten die ik hierboven noem]

   Om het totaal aantal kilometers te bepalen, heb je dus ook de kilometerstand per 1/1 en per 31/12 nodig.

   Ik hoop dat je er helemaal uitkomt met deze info.
   Zo niet, dan hoor ik het graag van je.

   Groeten, Renée

 • Hallo Rene,

  Ik kom niet helemaal uit de kilometervergoeding. Per zakelijke kilometer kun je als zzp-er € 0,19 aftrekken van de winstbelasting. Ontvang je dan bij een schijf van 38,10% feitelijk netto slechts € 0,07 per kilometer?

  Groet,
  Alex

  • De beruchte € 0,19/zakelijk gereden kilometer ‘trek je niet af’ van je winstbelasting, Alex.
   Je mag ‘m (ze) opvoeren als kosten. Met de zakelijke kosten verminder je de omzet, waardoor je uitkomt op het resultaat.
   Is dat resultaat positief, dan is het winst.

   Vervolgens kijk je voor welke ondernemersaftrekken je eventueel in aanmerking komt en daarna pas je de MKB-winstvrijstelling toe.

   Wat je dan over houdt, is je belastbare winst uit onderneming.
   Samen met eventueel ander inkomen in box 1 vormt dit je belastbaar inkomen.
   De hoogte van je belastbare inkomen, dus het totaal van je box 1-inkomen, bepaalt welk belastingtarief van toepassing is.

   Ik hoop dat ik je vraag zo (voldoende) heb beantwoord.
   Zo niet, dan weet je me te vinden. 😎

   Groeten, Renée

 • Hoi Renée,
  Met belangstelling heb ik je blog gelezen, maar nog niet gevonden wat ik zocht.
  Ik heb als zzp-er een zakelijke auto met een ingebouwde kilometerregistratie van RouteVision.

  Perfect ding, kan niet aan gerommeld worden en registreert prima alle zakelijke – en een paar privé-kilometers, waardoor ik geen bijtelling meer heb. De kit van RouteVision wordt ondersteund door De Belastingdienst, dus daarnaar heb ik geen omkijken meer. Prima!

  Mijn vrouw heeft een privé-auto en rijdt soms ook zakelijk, namelijk voor het wegbrengen van bestellingen die afgeleverd kunnen worden. Maandelijks maakt zij een kilometerdeclaratie voor de gereden kilometers @ 0,19 per km. Natuurlijk te weinig, was autorijden nog maar zo goedkoop.

  Nu heb ik eens gehoord dat mijn onderneming haar wel meer mag betalen voor gereden kilometers. De werkelijke kilometerprijs bijvoorbeeld.

  Dát antwoord kan ik nergens vinden, kun jij mij daar mee helpen?
  Waarvoor dank!

  • Excuus voor de late reactie, Rob!

   Of jij je vrouw een hoger bedrag (de werkelijke kosten) mag vergoeden, ligt aan de voorwaarden van jullie huwelijk.
   Dat klinkt misschien raar, maar dat heeft te maken met het volgende:

   Het kilometerbedrag van € 0,19 geldt voor vervoersmiddelen “die deel uitmaken van uw privé-vermogen”.
   Oftewel: het gaat om vervoersmiddelen die je eigendom zijn.
   Reis je zakelijk met andere vervoermiddelen, dan gelden de werkelijke kosten.

   Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan is de auto van je vrouw net zo goed van jou.
   Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan ligt het aan wat er geregeld is over gemeenschappelijk bezit.

   De tegenhanger van gemeenschap van goederen is huwelijkse voorwaarden met ‘koude uitsluiting’. Dat houdt in dat er NIETS gemeenschappelijk is. (“Elke huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap is uitgesloten”)
   Alle andere huwelijkse voorwaarden zitten tussen ‘alles’ en ‘niks’, dus is het echt nodig om de specifieke voorwaarden na te kijken.

   Ik hoop dat ik hiermee je vraag hebt beantwoord. Zo niet, dan hoor ik het graag. 🤓

 • Ter verificatie. Klopt de volgende benadering. Ik moet voor een opdracht incidenteel reizen maken, waarbij soms gebruik gemaakt wordt van mijn privé auto. Ik heb via de ANWB berekend dat de kilometerkosten van die auto € 0,51 bedragen. Ik wil die kosten van mijn opdrachtgever vergoed krijgen. Ik zal dus € 0,51 per in het kader van de opdracht gereden kilometer declareren, plus 21% BTW. Die kilometervergoeding zal voor de Belastingdienst deel uitmaken van mijn omzet. Aan de andere kant zal ik € 0,19 per gereden kilometer mogen aftrekken van mijn omzet.
  Is bovenstaande redenering tot nu toe juist? Mag ik ook nog een deel van de BTW verrekenen, als ik BTW facturen heb van de gemaakte benzinekosten? Zijn er nog andere BTW posten die in het kader van deze zakelijk gereden kilometers verrekend mogen worden.

  Mvg, Peter.

  • Je redenering is helemaal goed, Peter. Zowel over de op te voeren kosten als het toevoegen aan je omzet van de doorberekende werkelijke kilometerkosten.
   Enne, als je meer dan € 0,51 per kilometer kunt doorberekenen aan je opdrachtgever, mag dat natuurlijk ook. 😉

   Daarnaast mag je inderdaad de BTW terugvragen voor brandstof én reparatie- en onderhoudskosten voor het zakelijke gebruik.

   De terug te vragen BTW reken je als volgt uit: [aantal zakelijke kilometers] : [totaal aantal kilometers] x [het totaal aan BTW zoals ik hierboven noem]

   Om het totaal aantal kilometers te bepalen, heb je dus wél de kilometerstand per 1/1 en per 31/12 nodig.

   Heb je nog aanvullende vragen, laat me dat dan vooral even weten.

   Groeten, Renée

 • In het artikel staat nu de volgende tekst: “Zodra je reiskosten in rekening brengt aan je opdrachtnemer, is het omzet.” Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat hier “opdrachtGEVER” moet staan in plaats van “opdrachtnemer”…..

 • Goedemiddag Renée,

  Ik ben ZZP´er sinds 1 juli. Kan ik alleen de zakelijke kilometers bijhouden en die per kwartaal of zo opvoeren als kosten x km à 19 cent, of moet ik ook de privé-km bijhouden zodat het per saldo klopt met de km-teller van de auto?

  Als ik 19 cent/km als kosten mag opvoeren, welke van de onderstaande kosten aan de auto gerelateerd mag ik dan nog opvoeren als kosten?
  – benzine
  – wegenbelasting
  – onderhoud
  – reparaties

  Hartelijk dank!

  • Goeie vraag, René. 👍

   Het is even belangrijk dat je het opvoeren van de kosten en het terugvragen van de BTW gescheiden houdt.

   Als je het hebt over de kosten voor het gebruik van een auto die NIET op de zaak staat, dan is € 0,19/zakelijk gereden kilometer het ENIGE dat je aan kosten mag opvoeren.
   Als dat alles is wat je wilt, dan hoef je alleen je zakelijke ritten bij te houden.

   Maar: als je het zakelijke deel van de BTW over de kosten die je noemt (behalve de MRB, want daar zit geen BTW op/in) wilt kunnen terugvragen, is het WEL belangrijk dat je ook je privé-kilometers bijhoudt.
   Die BTW mag je namelijk terugvragen in de verhouding waarin je zakelijke kilometers ‘verantwoordelijk’ zijn voor deze BTW.

   Voorbeeldje:
   Je hebt in totaal 10.000 km gereden, waarvan 8.000 km zakelijk en 2.000 km privé.
   Van de BTW op brandstof, onderhoud en reparaties mag je nu 8.000/10.000 = 8/10 = 4/5 = 80% terugvragen.

   In principe doe je dat bij je BTW-aangifte over het 4e kwartaal, omdat dan pas het totaal aantal gereden kilometers bekend is.
   Bewaar je bonnetjes dus goed en – omdat thermobonnetjes in de loop van de tijd vervagen – scan ze bij voorkeur zo snel mogelijk even in.

   Groeten, Renée

   • Beste Renée,

    Dank voor al je heldere uitleg. Nog even voor de zekerheid; ik ben zzp’er en maak gebruik van mijn privé auto. Ik rijd hiervoor soms naar potentiële klanten of naar andere zzp’ers waarmee ik samen werk aan een project wat we met elkaar gaan lanceren. Ik houd de gereden kilometers bij, maar kan deze niet direct aan een opdrachtgever doorberekenen. Kan ik deze per kwartaal wel opvoeren bij de btw aangifte (aantal kilometers x €0,19 in 2022) als voorbelasting?

    Alvast bedankt,

    Tess

 • Ik rijd met mijn prive-auto voor opdrachtgevers, maar ook voor de VOF waar ik deel van uit maak. De kilometers voor de VOF declareer ik a 0,19 bij de VOF. Mijn vraag: zijn de kilometers die ik voor de VOF maak zakelijke kilometers? Kan ik deze kilometers in mijn administratie als ‘zakelijk’ noteren en tellen ze dus mee voor het terugvragen van btw?

  • Als ik je reactie lees, dan maak ik daaruit op dat je naast de VOF ook een EZ hebt, Marcel.
   Vanuit die aanname reageer ik:

   Ja, die kilometers zijn zakelijk.

   Ze zorgen er – als het goed is en volledig terecht – binnen de VOF voor dat jouw winstaandeel kleiner wordt.
   Je kunt ze dus niet nog een keertje in de boekhouding van je EZ als kosten opvoeren.

   En daar zit het enige ‘probleem’: je zult je zakelijke kilometers (ook) even buiten je boekhouding(en) moeten bijhouden om overzicht te hebben en de verdeelsleutel te berekenen.

   Da’s alles. 😎

   Groeten, Renée

 • Hi renee,

  Ik heb sinds kort een eigen bus voor mijn bedrijf (zzp). Waar ik zakelijk en privé mee rij.
  Uit de rekenmodule komt naar voren dat privé rijden en 0.19 berekenen voordeliger is.

  De Verzekering / Lease / WB / Diesel / overige kosten worden van de zakelijke rekening betaald. Kan ik nu de auto wel privé rijden of ben ik verplicht hem zakelijk te rijden met bijtelling.

  De betaalde btw voor de auto is nog niet in een kwartaal verwerkt

  Groet,

  Sander

  • Je kunt ‘m voor de Inkomstenbelasting gewoon privé rijden hoor, Sander.
   Wat wel nodig is, is om dit boekhoudkundig op de goeie manier te verwerken.

   De simpelste manier:
   • je (boekhouder) boekt alle uitgaven voor het rijden van de bus als privé-uitgaven,
   • periodiek boek je de kosten à € 0,19/zakelijk gereden kilometer,
   • je houdt al je ritten (dus ook de privé-kilometers) bij en vraagt bij je BTW-aangifte over het 4e kwartaal de BTW terug voor het zakelijke deel van de BTW over de kosten van de bus.

   Groeten, Renée

 • Beste Renée,
  Ik lees steeds met veel interesse jouw posts! Nu kom ik bij je met een vraag waar ik heel graag jouw visie op zou horen.

  Ik ben ZZP’er en heb geen eigen wagen. Regelmatig gebruik/huur/leen ik een auto van vrienden, buren of familie (dus van andere privé personen) voor een zakelijke rit.

  Soms spreken we een vast bedrag af voor de huur, soms betaal ik een afgesproken prijs per gereden km, soms allebei. Het kan zijn dat de brandstof mee inbegrepen is in de afgesproken prijs, soms betaal ik de brandstof zelf en geef ik de wagen volgetankt terug af.

  Mijn vraag is of ik in al deze scenario’s de bedragen (voor huur auto en/of tankbeurt) mag zien als zakelijke kost en bijgevolg kan opvoeren als kosten voor de inkomstenbelasting?

  Ik ben benieuwd naar jouw visie! En heel veel dank alvast!

  • Dag Sofie,
   Mijn 1e antwoord aan jou blijkt spoorloos verdwenen op het www …
   Hierbij een nieuwe poging, die dus helaas héél laat is:

   De hoofdregel is, dat je met een zakelijk doel gemaakte kosten kun opvoeren mag aftrekken van je omzet om te komen tot de belastbare winst.

   Op die hoofdregel zijn meerdere uitzonderingen, beperkingen en voorwaarden, waaronder die voor de zakelijke inzet van een auto.
   En helaas zijn die voor de auto nogal … uitgebreid.

   De twee voornaamste redenen daarvoor zijn:
   • de bestaande belastingregels zijn gebaseerd op gebruik door werknemers;
   • in het verleden is stevig gefraudeerd met – vooral – brandstofbonnen.

   Als je alles wat ik hierboven heb geschreven, bij elkaar ‘optelt’, kom ik tot het volgende:
   De vergoeding die je aan de verschillende privé-personen betaalt, kun je opvoeren, MITS …

   Van alle opgevoerde kosten heb je bewijsstukken nodig, een verantwoording van de betaling die je hebt gedaan.
   Nou kan een privé-persoon geen factuur voor je uitschrijven, dus heb je iets anders als bewijs nodig.
   Maar omdat je alleen met de Inkomstenbelasting te maken hebt, is dat makkelijk op te lossen: een kwitantie is voldoende. Of een handgeschreven notitie.
   Zorg dan wel dat daar voldoende informatie op staat, zoals de datum, je reisdoel en je reisreden.

   De keer/keren dat je de gebruikte auto afgetankt terug geeft, is wat ingewikkelder.
   Je kunt namelijk niet zonder meer de tankbon in je boekhouding stoppen.
   Ik zou het ook in dit geval via een kwitantie/notitie regelen.
   Je geeft dan naast de hoogte van de vergoeding (het totaalbedrag van de tankbon) ook de ‘vorm’ ervan aan: in natura, namelijk de benzine. De benzinebon niet je dan aan die notitie/kwitantie als verantwoording voor de gedane betaling.

   In je boekhouding zou ik voor alle transacties telkens dezelfde omschrijving gebruiken (iets als “vergoeding voor gebruik auto – [naam]”).
   Dat houdt het lekker overzichtelijk en voorkomt onnodige vragen bij een eventuele controle.
   Daarnaast boek je ze natuurlijk ook allemaal op hetzelfde grootboeknummer. Bij mij heet de “Diverse auto-/vervoerskosten”.

   Tot slot nog voor de overbodige volledigheid: omdat het gaat om aan privé-personen betaalde/gedane vergoedingen, zijn al deze uitgaven zonder BTW.

 • Moet ik een kilometerregistratie bijhouden als ik met mijn privéauto voor mijn werkgever rijd? Of kan ik registreren wat ik in de week rijd en wat in het weekend? ik krijg 19ct p/km

  • Dag Dré,

   Hoe jij die gereden kilometers bijhoudt, wordt in dit geval bepaald door je werkgever.

   Als je naast je werk in loondienst ook ZZP’er bent, tellen de kilometers voor je werkgever in je eigen administratie als privé-kilometers.

   Groeten, Renée

 • Beste Renee,

  Ik heb een EZ en rijd met mijn prive auto naar mijn optredens. ik vergoed 0,19/km. en schrijf een factuur uit aan mijn manager die mij dan weer betaald vanuit de gezamenlijke pot. Op mijn factuur moet ik 9% of 21% VAT aangeven benzine valt toch gewoon onder de 21%?
  Vriendelijke groet Quinten (een leek)

  • Dag Quinten,

   Poeh, je gooit wel gelijk een – zelfs voor een niet-leek – ingewikkelde op, zeg! 😆

   Wat bedoel je met ‘de gezamenlijke pot’? Is dat de pot waar via verloning je gage uit betaald wordt?

   Ik ga er maar even van uit dat dat zo is, dus er zitten de nodige aannames en voorbehouden in mijn antwoord.

   Maar eerst even wat context:

   Als artiest heb je te maken met De Gruwelijke Artiestenregeling. Op grond van die regeling ben je voor de tijd van het optreden (en een beetje tijd daar omheen) in loondienst van degene die de verloning verzorgt.

   Ik noem de regeling Gruwelijk, omdat ‘ie eigenlijk onwerkbaar is. Want je bént natuurlijk helemaal niet in loondienst. En daardoor komen er nóg meer kromme zaken bij kijken:

   Als je gebruik maakt van de Kleine Vergoedingsregeling (KVR), wordt per optreden een deel van je gage vrijgelaten van loonheffing. Dat deel wordt namelijk geacht te zijn gebruikt voor kosten om dat optreden te kunnen doen.
   Je moet die kosten wél kunnen verantwoorden.

   ► Voor je kilometers heb je dus twee keuzes:

   • Je dient niks in, maar registreert ze om te gebruiken als verantwoording voor het KVR-bedrag.

   • Je regelt het via je manager, waardoor je een lager gagebedrag krijgt. (Je manager zal dat wel regelen door zelf een hogere vergoeding op te voeren, waardoor de totale gage lager uitvalt of zo?)
   Op factuur aan je manager zou ik vooral niet beschrijven dat het om kilometers gaat, maar dat het gaat om iets als “afgesproken fee”.

   ALS je ZZP’er bent (en alleen dan!) breng je inderdaad BTW in rekening over het totaalbedrag, het hoge tarief.

   Ben je géén ZZP’er, dan zou ik kiezen voor de 1e optie.

   Kleine aanvulling: het BTW-percentage dat op brandstof zit (inderdaad 21%) heeft niks te maken met het percentage dat je een ander factureert.
   Als ondernemer breng je gewoon altijd 21% BTW in rekening, tenzij …
   Een factuur aan je manager valt niet onder de uitzonderingen.

   Nog een kleine aanvulling: VAT is de buitenlandse equivalent van BTW – soortgelijk, maar niet hetzelfde. In Nederland brengen we gewoon BTW in rekening.

   Een laatste kleine aanvulling, voor het geval je inderdaad ZZP’er bent: je mag je klant in rekening brengen wat je wilt (wat je hebt kunnen afspreken).
   Je hoeft je dus niet aan die € 0,19/km te houden.

   Ik hoop dat je hier (alsnog) mee uit de voeten kunt – succes!

   Groeten, Renée

 • Reiskosten als kosten, zakelijke rit in privéauto: Mag ik bij het afsluiten van het jaar in de boekhouding de 0,19 cent X aantal gereden km de btw verrekenen, dus tergvragen van de belastingdienst?

  Groeten, Inga

  • Ja klopt, Inga: je mag de BTW terugvragen voor het zakelijke gebruik van je privé-auto.

   Hoeveel BTW je terugvraagt, bepaal je via de verdeelsleutel: het aandeel van de zakelijke kilometers in je totaal aantal kilometers.

   Je hebt bijvoorbeeld in totaal 10.000 kilometer gereden, waarvan 6.000 privé en 4.000 zakelijk.
   De verdeelsleutel is dan 4.000 : 10.000 = 0,4.

   De BTW die je betaald hebt voor het onderhoud, de reparatie en de brandstof voor je auto vermenigvuldig je met 0,4: de uitkomst is het bedrag aan BTW dat je terug mag vragen op je aangifte over het 4e kwartaal.

   (Je berekening bewaar je, als onderbouwing van het teruggevraagde BTW-bedrag.)

   Groeten, Renée

   • Wel even in de gaten houden dat btw-aangifte ieder kwartaal gedaan dient te worden door ondernemers.

    Algemeen advies voor twijfel-ondernemers :
    Steek voor ieder nieuw onderwerp qua Belastingtechnische zaken VEEL tijd in onderzoek, maak VEEL theoretische Excel-sheets, en houdt alles ZEER nauwkeurig bij. Ook als dat op zich al 40 uur per week vergt naast het voeren van je onderneming.

 • Goedendag Rénee

  “Let wel even op: als jij gedurende langere tijd bij een opdrachtgever op locatie werkt, zijn de kilometers van je huis naar de locatie van de opdrachtgever géén zakelijke kilometers.”

  Hoe lang is een langere tijd?
  Als ik 200km naar de opdrachtgever rijd, drie nachten in de buurt verblijf en dan weer 200km terug rijdt.
  Zijn deze 400 kilometers zakelijke kilometers?

  Ik hoor het graag.

 • Ik ben zzp-er en heb even geen eigen auto, ik leen tijdelijk de auto van mijn vriendin (we wonen niet samen). Ik kan het aantal kilometers dat ik zakelijk rij voor 0,19ct opvoeren en aan haar betalen maar de vraag is: moet zij dit voor de inkomstenbelasting opgeven als extra inkomsten?

  • In principe wel, dat wil zeggen : zolang je voor de Belastingdienst gezien wordt als ondernemer. Kosten voor bijscholing zijn aftrekbaar voor zover deze betrekking hebben op jouw onderneming en dus zakelijk zijn, dat geldt ook voor jouw reiskosten daaromtrent.
   Er zijn verschillende manieren waarop je verrekening van zakelijke kilometers met privé vervoermiddel kunt aanvliegen. In feite bestaat er enige ruimte aangaande toepassing. Dat wil zeggen : hoe nauwkeuriger je de boel administratief bijhoudt, hoe meer je omzet-technisch en btw-technisch zakelijk kunt afwentelen.
   Wanneer je minder wenst bij te houden aangaande zakelijke km’s in privé-voertuig hoe meer je te maken krijgt met “aannames” vanuit de Belastingdienst, hetgeen meestal ongunstig uitvalt.
   Ik zou eerst beginnen met het bestuderen van de informatie die de Belastingdienst zelf geeft, zoals bijv. hier :

   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/auto_en_vervoer/auto_van_de_onderneming/autokosten/u_rijdt_in_uw_eigen_auto

   Maar dat is nog maar een beginnetje.
   De uitleggen (hieronder) op de andere vragen in deze kunnen je een stuk op weg helpen, maaarr, ik raad je van harte aan om zelf grondig onderzoek te doen naar de verdere informatie die de Belastingdienst zelf ter beschikking stelt.

   Slotsom :
   In het begin kan de learning-curve best wel steil zijn, maar uiteindelijk brengt grondig onderzoek vanuit jezelf en het daarbij maken van (voor jouw onderneming potentieel van toepassing zijnde scenario’s) Excell-overzichten, het beste inzicht.
   Dat geeft aan jou de meeste duidelijkheid, afterkbaarheid en rust EN zorgt ervoor dat je geen dingen doet die de Belastingdienst zou kunnen afkeuren.

   Hoe meer je onderzoekt, hoe meer je er voordeel van hebt.

   Voor ieder nieuw belasting-technisch onderwerp dat je op je pad komt geldt : neem RUIM genoeg de tijd om het te begrijpen voordat je jezelf in de vingers snijdt.
   Dat kan per onderwerp zomaar 10 tot 50 uur zijn, soms zelfs 100 uur. Maak veel Excell-sheets voordat je ergens in duikt dat je niet kunt overzien.

   Succes !

 • Ik ben zzper in de zorg en vrijgesteld van btw plicht geld dat dan ook voor de 0,19 cent per km die ik aan mijn klanten declareer?

 • “Let wel even op: als jij gedurende langere tijd bij een opdrachtgever op locatie werkt, zijn de kilometers van je huis naar de locatie van de opdrachtgever géén zakelijke kilometers”.

  Ik ben informele zorgverlener die betaald wordt uit het PGB-WMO van mijn moeder. Er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst maar een opdrachtovereenkomst, en die wordt bruto uitbetaald door SVB en moet ik opgeven als inkomsten uit overig werk en mag bepaalde kosten aftrekken.

  Ik reis 4 tot 5 dagen per week vanuit mijn woonplaats Amsterdam naar Utrecht (en terug) voor die werk, met eigen vervoermiddel (elektrische fiets, scooter en soms auto) Ik ging ervan uit dat ik gewoon 0,19/km mag aftrekken van mijn vergoeding…

  ik doe dit werk nu zo’n 6 maanden betaald (daarvoor als onbetaalde mantelzorger) en in 2023 waarschijnlijk het hele jaar was de bedoeling, maar gezien de ‘let wel even op’ lijkt er een valkuil te zijn, hoe zit dat?

 • ik ben zzp’er, naast m’n aow & pensioen. ik maak reiskosten in mijn privéauto naar/van m’n klanten en zet die voor 0,19/km op de factuur; Kan en mag ik aan de uitgavenkant de werkelijke kosten, b.v. 0,42/km als kosten aftrekken, of alleen die 0,19 (nu 0,21)?

  • Hoi Hans, je mag naar je klanten de werkelijke kosten of een willekeurig bedrag rekenen (excl.btw) per km. Er zijn eigenlijk nog maar weinig zzp-ers die € 0,19/km rekenen. Ik reken zelf € 0,35/km en verhoog dat dit jaar naar € 0,45/km. Naar de Belastingdienst mag je maximaal € 0,19/km opvoeren (per 1 januari 2023 is dit € 0,21/km)

 • Nog een vraag: wat is mijn bruto omzet, alle gefactureerde uren EN de in rekening gebracht 0,19/km, of valt die buiten de bruto omzet?

  • Hoi Hans, alles wat je aan je klanten factureert is bruto omzet, en dien je btw over te rekenen en af te dragen. (Mijn advies zou zijn om minimaal € 0,35/km naar je klanten te rekenen, dit mag je ten slotte zelf vrij invullen wat je hiervoor rekent naar je klanten)

 • Er wordt hier nog gereageerd, dus ik probeer mijn vraag hier even. Mijn zoon is student en ZZP-er en heeft bedacht dat hij met zijn studenten-OV gratis zakelijke reizen kan maken en dan vervolgens de kilometers á 0,19 kan aftrekken. Je moet namelijk wel kunnen bewijzen dat je de reis gemaakt hebt maar niet hoe je de reis gemaakt hebt.
  Klopt deze redenatie?

  • Hi Robin,

   Ritten met het openbaar vervoer of de taxi zijn volledig aftrekbaar als zakelijke kosten. De € 0,19/km (€ 0,21/km per 1 januari 2023) mag je alleen opvoeren als je gebruik maakt van eigen vervoer. Hiervoor dien je dan wel een sluitende km-registratie bij te houden. De km vergoeding is namelijk bedoelt voor de kosten die je maakt en hebt aan een eigen vervoersmiddel. Als je gebruik maakt van het OV heb je deze kosten niet, en als je gebruik kunt maken van het OV, valt er natuurlijk ook niets af te trekken 🙂

 • Hoi, ik werk bij mijn vader in de zaak en maak voor woon-werkverkeer 10km, ik ga echter regelmatig naar klanten, en dan hou ik mijn vertrektijd vanuit huis aan als begin werktijd. Ik vraag me vooral af of ik een kilometerregistratie bij moet houden om in ieder geval 20km woon-werkverkeer elke werkdag te ontvangen, of dat ik met mijn vader het zou kunnen afspraken dat ik dat belastingvrij krijg zonder dat hij daarvoor in de problemen komt.

 • Dank voor het artikel! Ik ben al weer iets dichterbij duidelijkheid, maar een ding ben ik nog niet uit.

  Ik werk sinds deze week als zzp’er voor een omroep. Als ik daar werk, ga ik meestal met het ov. Soms pak ik de auto. Er zijn twee verschillende plekken waar ik voor dit werk heen moet. Als ik het zo begrijp zijn de kilometers die ik rijd dan dus geen zakelijke kilometers? Dan zou ik die 19 ct die vastgelegd is door de belastingdienst dus niet mogen beschouwen als zakelijke kosten?

  Ik krijg van deze opdrachtgever een vergoeding van 19 ct per uur. Telt dat dan wel als inkomsten?

  Alvast bedankt!

  • Overigens rijd ik die enkele keer dat ik de auto pak in de auto van mijn vriend. Die auto is op papier volledig van hem, niet van mij.

   • In het kader van ‘beter laat dan nooit’:

    Je hebt, als en zodra je BTW-plichtig bent (je draagt BTW af over je omzet en vraagt BTW terug over je kosten) bij zakelijk reizen te maken met twee belastingsoorten: de inkomstenbelasting (IB) en de omzetbelasting (OB).

    Reizen naar een vaste locatie zijn voor de IB wel degelijk zakelijke kilometers, maar voor de OB níet. Je mag de kosten voor die zakelijke kilometers dus gewoon opvoeren, maar eventuele BTW níet terugvragen. De ‘schade’ valt mee: de niet terug te vragen BTW wordt gewoon onderdeel van de wél op te voeren kosten.

    Reis je met het OV, dan voer je dus de hele ritprijs, dus inclusief de BTW (kun je als het goed is achterhalen via een overzicht van je OV-kaart, op als kosten.

    Reis je met de auto van je vriend, dan wordt het een ander verhaal dan ik in dit blog heb beschreven. In dit geval heb je gewoon te maken met het ‘huren’ van een auto van een derde partij en gaat het om de werkelijke kosten van het gebruik. Jouw vriend kan dus gewoon een vergoeding met jou afspreken voor het gebruik van zijn auto, jij kunt die vergoeding aan hem betalen en opvoeren als kosten in je boekhouding.

 • Dank voor dit artikel!
  Ik zit zelf met de volgende kwestie. Ik ben naast mijn werkzaamheden als ZZP-er ook docent. De werkzaamheden als docent zijn vrijgesteld van BTW en worden dus zodoende gefactureerd. Hoe zit dit nu met de vergoeding van de reiskosten die ik maak naar de opleidingslocatie, zijn deze dan ook vrijgesteld van BTW?

 • Hallo!

  Ik ben ZZP’er en factureer de gemaakt reiskosten eigenlijk altijd door naar mijn opdrachtgever. Hierover draag ik dus 21% btw af. Daar staat tegenover dat ik de reiskosten ook opvoer als bedrijfskosten.

  Zojuist las ik elders het volgende: “de meeste zelfstandigen rekenen een kilometervergoeding van €0,20 tot €0,30 per afgelegde kilometer. Houd er rekening mee dat alles boven €0,21 per kilometer belast wordt. Als u dus €0,30 per kilometer rekent, moet u over €0,09 inkomstenbelasting betalen.”

  Wat moet ik me voorstellen bij dit laatste gedeelte? Wat wordt er bedoeld met: ‘moet u over €0,09 inkomstenbelasting betalen’?

  Alvast bedankt!

  • De km’s maal tarief die je factureert neem je op als omzet. De km’s maal € 0,21 (is opgehoogd van 19 naar 21 cent) neem je op als kosten. Het verschil is belastbare winst.

 • Stel ik factureer €0,35 per km naar mijn klant, en alles boven €0,19 is belastbaar, hoe split ik dit dan in mijn administratie en weet ik hoeveel belasting ik iedere keer dus voor die extra €0,16 moet afdragen? Voor bijv. een factuur met reiskosten van 100km bereken ik dus €35 maar is eigenlijk maar €19 belastingvrij, dus zou ik dan over die €16 belasting moeten betalen?

  • Wat je factureert neem je op als omzet. De km’s maal € 0,21 (is opgehoogd van 19 naar 21 cent) neem je op als kosten. Het verschil is belastbare winst.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk