231

€ 0,19 Per kilometer – verreken je niet rijk!

0,19 Per kilometer - 1

“Je mag maar € 0,19 per gereden kilometer bij je opdrachtgever in rekening brengen.” “Je hoeft over je kilometervergoeding geen BTW te rekenen.” Het doorberekenen van reiskosten is voor veel ZZP’ers nog niet altijd even duidelijk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit deze 2 foutieve beweringen, die ik helaas te vaak zie langskomen.

Zo heel vreemd zijn de bij veel ZZP’ers levende misverstanden over de kilometervergoeding ook weer niet. Google er zelf maar eens op: je zult zien dat veel zoekresultaten betrekking hebben op werknemers. Maar wij zijn geen werknemers, we zijn ondernemers!

In dit artikel leg ik je niet alleen uit hoe het écht zit. Ik leg je ook uit dat € 0,19 weinig te maken heeft met je werkelijke kosten per gereisde kilometer.

Reiskosten als omzet

Alles wat jij in rekening brengt aan je opdrachtgever is omzet. Hoe jij het noemt, zal de Belastingdienst worst wezen. Da’s helemaal aan jou – en wat je met je opdrachtgever bent overeengekomen, natuurlijk.

Weet je wat de Belastingdienst ook niet uitmaakt? Hoe hoog het bedrag is dat je voor je reiskosten op je factuur zet. Zoals ik al schreef: jij bent ondernemer, geen werknemer. Je hoeft je dus niet te beperken tot € 0,19 per kilometer.

Zodra je reiskosten in rekening brengt aan je opdrachtgever, is het omzet. En als jij een BTW-plichtig ondernemer bent, moet je BTW in rekening brengen over al je omzet. Dus ook over de reiskostenvergoeding.

Reiskosten als kosten

Uitgaven die jij doet om omzet te realiseren, kun je opvoeren als zakelijke kosten. Je omzet wordt verminderd met die kosten, de uitkomst is het resultaat: je winst of – als het tegenzit – je verlies.

Als jij zakelijke kilometers maakt, maak je zakelijke kosten. Die voer je dus op, ongeacht of je die kosten doorberekent aan een opdrachtgever.

0,19 Per kilometer - 2Rijd je met een ‘auto van de zaak’, dan voer je die reiskosten niet op per gereden kilometer. Je voert gewoon alle kosten op die je voor je auto maakt voor brandstof, reparatie en onderhoud, afschrijving, verzekeringspremies en wegenbelasting. Jouw omzet wordt dus verminderd met de werkelijke reiskosten.

Rijd je met je privé-auto zakelijke kilometers, dan ligt het helaas anders. In al zijn (of haar?) wijsheid heeft de wetgever ooit besloten dat alle zakelijke autokosten gefinancierd kunnen worden uit de riante kilometervergoeding van € 0,19. En dan bedoel ik ook echt ALLE. Parkeerbonnetje? Als daar geen BTW op staat, kun je het rustig weggooien. Bonnetje van de veerpont? Idem. Je kunt niets met die kosten!

Privé-auto en BTW

Staat er BTW op een bonnetje voor je auto? BEWAREN!! Je mag namelijk de BTW terugvragen voor de zakelijk gereden kilometers. Let wel even op: als jij gedurende langere tijd bij een opdrachtgever op locatie werkt, zijn de kilometers van je huis naar de locatie van de opdrachtgever géén zakelijke kilometers.

Hoe hoog zijn je reiskosten werkelijk?

Of je je zakelijke kilometers wel of niet doorberekent aan je opdrachtgever, of je rijdt met een auto van de zaak of een privé-auto: het is altijd handig om te weten hoe hoog je werkelijke kosten per kilometer zijn.

Ik vind de berekenaar van de ANWB een goeie. Er wordt namelijk uitgelegd hoe de berekening in elkaar zit, welke kosten daarvoor allemaal van belang zijn. Zo kun je zelf de kosten berekenen van een auto op grijs kenteken, of van eentje die al wat op leeftijd is.

Je kunt nu berekenen wat je werkelijk overhoudt aan een klus aan de andere kant van het land. Of tot de conclusie komen dat je beter ‘nee’ kunt zeggen tegen bepaalde klussen. Of dat je voor dergelijke klussen een hoger tarief moet rekenen.

0,19 Per kilometer - 3Je kunt ook uitrekenen of het lonend is om een ‘auto van de zaak’ aan te schaffen en zo ja, wat voor eentje. Of dat je voorlopig beter in je eigen auto kunt blijven rijden, of …

Kortom: als je weet wat je zakelijke vervoer je werkelijk kost, kun je bewust keuzes maken voor je bedrijf. Keuzes die op dat moment het beste passen en bijdragen aan je zakelijke succes.

Weet jij wat je zakelijke kilometers je werkelijk kosten? Rijd jij in een ‘auto van de zaak’ of niet? Waarom heb je die beslissing genomen? Ik lees je reactie graag hieronder!

Click Here to Leave a Comment Below 231 comments