Tijdens één van mijn eerste ondernemerstrainingen kwam het begrip ‘vrijheid’ aan bod.
In maar liefst 4 varianten.

Deze 4 vormen van vrijheid bleken voor de aanwezigen de hoofdredenen te zijn waardoor ze ervoor gekozen hadden om ZZP’er te worden. De ene was daarbij vaak belangrijker dan de andere. En sommige mensen hadden geen behoefte aan alle 4.

De reden dat ik zelf ZZP’er ben geworden zat niet bij die 4. Door mijn reden kon ik me niets voorstellen bij welke vrijheid dan ook.
Inmiddels is dat wel anders. 😉

Hieronder zet ik de 4 vormen van vrijheid voor je op een rijtje. Per vrijheid beschrijf ik mogelijke voordelen, maar ook mogelijke nadelen (valkuilen).

#1 De vrijheid om te verdienen wat je wilt

Je hebt geen baan met een vastgesteld salaris – je hebt in principe controle over het inkomen dat je verdient.

De vrijheid om te verdienen wat je wiltMet de huidige technologieën kun je veel meer mensen bereiken in minder tijd en met minder moeite. Hierdoor is je bedrijf schaalbaar en je inkomen theoretisch onbeperkt.

Voordeel

Als je weet hoe je het moet doen, kun je met je ZZP-bedrijf net zoveel winst maken als je wilt.
In combinatie met vrijheid #3 geeft dit de mogelijkheid om het leven te leiden dat je wilt.

Nadelen

• Om een goed inkomen te verdienen, zul je veel moeten bijleren over marketing en sales. Je product of dienst kan nog zo goed zijn, als je het niet (voldoende) verkoopt, verdien je niks.

Je hebt voldoende vertrouwen nodig in jezelf en in je product of dienst. Alleen dan kun je de prijs vragen die jouw hulp werkelijk waard is. Vaak is er ook op dit vlak nogal wat werk aan de winkel. 😉

#2 – De vrijheid om te werken met wie je wilt

Als ik op een feestje weer ‘ns verhalen hoor over die vervelende collega. Of die zeurende klant. Als ik hoor van trainers dat ze met wéér een team aan de slag mogen omdat de werksfeer slecht is. Dan ben ik toch ZO BLIJ dat ik ZZP’er ben!

Ik kies zelf met wie ik werk. Of dat nou klanten of partners zijn.
Klanten die niet moeilijk doen over een factuur, omdat ze blij zijn met mijn hulp. Klanten die ik zie groeien door de hulp die ik ze heb gegeven. Klanten en partners waar ik energie van krijg.

Toch heb ik deze vrijheid niet zonder slag of stoot bereikt.
Ik heb er veel voor moeten leren en het heeft me veel gekost. Ook in de vorm van geld.

De vrijheid om te werken met wie je wiltVoordelen

• Je hebt alleen maar mensen om je heen waar je energie van krijgt. De energieslurpers hou je lekker buiten de deur.

Je werkt met je ideale klant, waardoor het resultaat van jouw product of dienst maximaal kan zijn.

Nadelen

• Je hebt voldoende (zelf)vertrouwen nodig om ‘Nee’ te zeggen tegen potentiële omzet.

• Je moet ertegen kunnen (of dat leren) om mensen teleur te stellen.

#3 – De vrijheid om te werken wanneer en hoeveel je wilt

Ik ben allesbehalve een ochtendmens. Daar heb ik als werknemer altijd last van gehad. Maar als ZZP’er heb ik de volledige controle over mijn agenda.

Daardoor kan ik

 • effectiever (productiever) werken, op uren die passen bij mijn bioritme;
 • met een gerust hart midden op de dag een bakkie koffie gaan doen met mijn zus;
 • 20 uur in de week werken. Of 60. 😉
 • zo vaak op vakantie als ik wil: mijn aantal vakantiedagen is theoretisch ongelimiteerd;

Voordeel

Deze vrijheid maakt het mogelijk om je ZZP-bedrijf te laten aansluiten op je leven in plaats van andersom. En dus om je leven in te richten zoals jij dat wilt.

De vrijheid om te werken wanneer je wiltNadelen

Dit is een vrijheid waar je héél makkelijk teveel aan toegeeft. Zeker als je een brede interesse hebt. En er is ALTIJD nog wat te doen voor je ZZP-bedrijf …
Voor je het weet zit je ’s nachts te werken. Mis je feestjes. Ben je 24 uur per dag met je ZZP-bedrijf bezig.
Voor je het weet heb je nooit weekeinde of vakantie.
Voor je het weet, is je vrijheid veranderd in een gevangenis.

• Deze vrijheid vraagt – véél meer dan de andere vrijheden – om

 • zelfkennis – waar liggen jouw valkuilen, wat zijn de dingen/activiteiten die voor jou wel héél verleidelijk zijn om tijd aan te besteden;
 • een langetermijnvisie – als je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken, is het makkelijker om prioriteiten te stellen;
 • zelfdiscipline – prioriteiten stellen is één. Je daaraan houden kan alsnog een behoorlijke uitdaging zijn. 😉

#4 – De vrijheid om te werken waar je wilt

Veel ZZP’ers denken niet eens aan deze vrijheid. Want wie kan er nou het hele jaar aan een parelwit strand, begrensd door palmbomen en een blauwe zee, liggen? De kinderen moeten naar school, er moet geld verdiend worden.

De vrijheid om te werken waar je wilt

Ze denken dat locatie-onafhankelijk werken, het zijn van een digitale nomade, het hebben van een laptop lifestyle, alleen maar weggelegd is voor een select groepje.
Dat komt – mede – door het imago dat eromheen hangt. Exotische oorden, ‘snelle jongens’ en meer van dat soort clichés.

Maar dit beeld klopt helemaal niet!

Of je nou wilt reizen naar verre landen, of alleen maar naar je keukentafel of je bank: de basisbenodigdheden zijn exact hetzelfde.

Voordeel

Als je ZZP-bedrijf er klaar voor is om locatie-onafhankelijk te werken, ligt de wereld voor je open. Hoe je die vrijheid in de praktijk gebruikt, is helemaal aan jou.

[thrive_custom_box title=”Een paar voorbeelden van hoe ik deze vrijheid gebruik” style=”dark” type=”color” color=”#f3e8d4″ border=”#f3e8d4″]• Bij een afspraak buiten de deur ben ik er vaak eerder of blijf ik langer, om eventuele files te vermijden. Laptop mee, bakkie koffie erbij en lekker aan de slag: een betere besteding van mijn tijd dan in de file staan.

• Ik werk vanuit huis en aan sommige dingen kom ik soms niet helemaal toe. Daarom ga ik er af en toe een paar dagen tussenuit. Laptop mee, een rustige en inspirerende omgeving: bij thuiskomst is m’n to do-lijst lekker opgeruimd en m’n hoofd ook.

• In principe ga ik iedere zomer wekenlang op vakantie in Frankrijk. Laptop mee, ’s ochtends maximaal een uurtje aan de slag en daarna heerlijk ontspannen genieten van al het moois dat Frankrijk te bieden heeft. Mijn bedrijf en mijn vakantie gaan zo prima samen.[/thrive_custom_box]

Nadelen

De manier waarop je werkt moet (misschien) aangepast worden. Afhankelijk van hoe ver en/of hoe lang je reizen zijn, de manier waarop je contact hebt met je klanten ook. En zo zijn er meer dingen die nét even anders gaan dan als je werkt vanaf één vaste locatie. Reizen buiten Nederland en/of buiten Europa en/of buiten onze tijdzone vragen nog wat meer aanpassingen.

Het kost een investering van tijd, moeite en waarschijnlijk geld om het voor je ZZP-bedrijf (en voor jezelf!) mogelijk te maken om locatie-onafhankelijk te werken.
Gelukkig hoef je dat maar één keer te doen.

Ben jij geïnteresseerd in locatie-onafhankelijk werken? Wil je weten wat ervoor nodig is om dat ook voor jouw ZZP-bedrijf mogelijk te maken? Als je lid wordt van de speciale Facebookgroep die ik hiervoor heb opgezet, krijg je vanzelf allerlei tips hierover in je tijdlijn. 🙂

En dan nu mijn vraag aan jou: welke van de 4 vormen van vrijheid is belangrijk voor jou en waarom? Geeft jouw ZZP-bedrijf jou die vrijheid?
Ik lees je reactie graag hieronder (even scrollen naar de comments).

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

 • Als freelancer had ik de bovengenoemde vrijheden meer in de hand, nu met een fysieke winkel en atelier is dat lastiger en soms onmogelijk .
  Daarom ben ik met de sinkel 3 á 4 dagen open en doe ook nog wat opdrachten buiten de deur.

  • Begrijpelijk, Romaike.
   Maar zo te lezen heb je op dit moment voldoende aan een deel van een aantal vrijheden. En heb je dat voor jezelf een goeie manier gevonden om dat voor elkaar te krijgen. 🙂

 • Voor mij is de vrijheid om te werken waar en wanneer ik wil de belangrijkste. Op die manier kan ik datgene doen op de momenten die mij het beste uitkomen en wanneer ik het meest gefocusseerd ben en kan ik dit combineren met mijn privé activiteiten.

  Bij een vast contract wordt je geacht te vlammen tijdens de uren die in je contract zijn vastgelegd, en dat hoeven niet perse de meest geschikte momenten te zijn.

  Over het algemeen maak ik ook meer uren als het “normale” aantal (40 uur). Ik doe het met plezier!!!

  • Mooi is dat hè, Gerard? Als je optimaal gebruik kunt maken van je vrijheid, voelt werken ineens een stuk minder (tot helemaal niet) als werken. 🙂

 • Hoi Renée,

  Ja ik vind het werken waar, wanneer en met wie ik wil echt VRIJHEID!

  Dit is voor mij een keuze waar ik echt blij van word! Mijn belbelangrijkste kernwaarde!

  Jij ook toch!? We gaan elkaar ontmoeten op een prachtige ‘werkplek’🖒🚙

  • Helemaal, Esther!
   Alhoewel de vrijheid ‘wanneer’ mij met regelmaat nog wel een uitdaginkje toewerpt. Daar heb ik dus een soort haat/liefde-verhouding mee.

   Dat moeten we inderdaad maar ‘ns regelen. Ik heb gezien dat jij binnenkort weer een paar interessante locaties gaat scouten. 😉

 • Hoi
  Kennelijk doen docenten iets heel erg verkeerd. Ons uurtarief wordt bepaald door de opdrachtgevers. En dat tarief is natuurlijk altijd veel te laag en onafhankelijk van opleiding of ervaring. Lekker makkelijk, iedereen krijgt hetzelfde. De voorwaarden worden ook door de opdrachtgever bepaald. De contracten staan vaak vol boetebedingen. Er is altijd gezeur over facturen. Ik ben er zooo zat van. Voor mij hoeft het ZZP werken niet meer. Vrijheid? Minder dan dat van een werknemer, hoor. Ik ga voor een arbeidscontract.

  • Hi Margriet,

   Wat vervelend dat je in die situatie terecht bent gekomen …

   Het nare van het onderwijs, net als de zorg, is dat de personen waar je mee wilt werken, NIET je klanten – degenen die je rekening betalen – zijn.

   Wil je in die specifieke setting (‘voor de klas’) blijven werken, dan is een arbeidscontract waarschijnlijk inderdaad een betere optie.

   Succes!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >