Iedereen klaagt over het urencriterium, want oh, wat is het een last om je zakelijk bestede uren bij te moeten houden. En waarom zou je ’t eigenlijk doen? ’t Is toch duidelijk dat jij makkelijk meer dan 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt? Dat het – misschien alleen voor jou – duidelijk is, is één; je moet ’t ook kunnen aantonen.

Helaas is dat voor sommige IB-ZZP’ers nou net niet zo makkelijk, bijvoorbeeld omdat ze vanuit huis werken aan losse opdrachten. Maar ook de op locatie werkende urendeclarerende IB-ZZP’er doet er goed aan een goede urenregistratie achter de hand te hebben. Want je opdracht loopt niet eeuwig door en wie weet zit je wel een tijdje zonder. Of – liever niet, maar ’t kan – word je wel flink ziek.

Misschien valt ’t je voortaan wat makkelijker om je uren bij te houden als je weet wat er nou eigenlijk precies allemaal tegenover staat.

Het urencriterium, wat is het en waar dient het voor?

Het urencriterium is een voorwaarde om gebruik te mogen maken van de verschillende onderdelen van de ondernemersaftrek: de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en stakingsaftrek. De MKB-winstvrijstelling is géén onderdeel van de ondernemersaftrek; het urencriterium is (sinds 2010) voor de toepassing ervan dan ook geen voorwaarde.

Om te voldoen aan het urencriterium moet je in een kalenderjaar minstens 1225 uur besteden aan het ‘drijven van je onderneming’.

In een ander artikel geef ik aan welke werkzaamheden je mag meetellen voor het urencriterium. Ook geef ik tips om zo makkelijk en efficiënt mogelijk een goede urenregistratie bij te houden.

In dit artikel bespreek ik het onderdeel van de ondernemersaftrek dat voor ‘t merendeel van de IB-ZZP’ers het meest interessant is: de zelfstandigenaftrek. Voor starters komt daar natuurlijk de startersaftrek bij.

Zelfstandigenaftrek

Deze aftrek staat toe dat je, voor het vaststellen van de over je winst af te dragen Inkomstenbelasting, je winst met een bepaald bedrag mag verlagen. Je winst kan door toepassing van de zelfstandigenaftrek nooit lager worden dan € 0. Een eventueel ongebruikt deel van de zelfstandigenaftrek mag je in de volgende 9 jaren (onder dezelfde voorwaarden) verrekenen.

Tot 2012 was de hoogte van dit bedrag afhankelijk van de hoogte van je winst: hoe lager je winst, hoe hoger de zelfstandigenaftrek (2011: € 9.484). Vanaf 2012 is de zelfstandigenaftrek één bedrag, dat onafhankelijk is van de hoogte van je winst.
Sinds 2012 is dit bedrag onveranderd € 7.280.
Ben je aan het begin van het jaar 65 jaar of ouder? Dan geldt voor jou de helft van dit bedrag.

Naast het urencriterium geldt voor toepassing van de zelfstandigenaftrek nóg een voorwaarde: je moet meer dan 50% van je totale arbeidstijd besteden aan je onderneming(en).
Als je naast je bedrijf nog 24 uur per week in loondienst werkt (ca. 1566 uur op jaarbasis), zul je aantoonbaar minimaal 1567 uur in je eigen bedrijf moeten hebben gewerkt om de zelfstandigenaftrek te mogen toepassen.
Deze extra voorwaarde geldt niet als je in één van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer (dus starter) was.

Let op: het urencriterium wordt bekeken per kalenderjaar! Als je bedrijf op een latere datum dan 1 januari is gestart, mag je niet tijdsevenredig rekenen.

De startersaftrek

De startersaftrek is geen aparte aftrek, maar een tijdelijke verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je mag ‘m toepassen als je in één van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was en dat mag je in die periode maximaal 3 keer doen.

Naast het niet van toepassing zijn van de 50%-eis (zie boven) komt er in de jaren dat je de startersaftrek toepast nóg een voordeel bij: je mag het restant van je zelfstandigen- en startersaftrek wél verrekenen met ander box 1-inkomen (loon, uitkering, enz.).

De startersaftrek bedraagt € 2.123.

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Een vreemde eend in de bijt is de startersaftrek, die je mag toepassen als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt. Op deze aftrek is namelijk het verlaagde urencriterium van toepassing van 800 uur.
Anders dan de gewone startersaftrek is dit geen verhoging van de zelfstandigenaftrek – waarvoor je immers aan het gewone urencriterium moet voldoen – maar een volledig op zichzelf staande aftrek.

Als je voldoet aan het verlaagde urencriterium mag je gedurende maximaal 3 jaren een afnemende aftrek loslaten op je winst:
–   in het eerste jaar € 12.000
–   in het tweede jaar € 8.000 en
–   in het derde jaar € 4.000.
Net als de zelfstandigenaftrek kan deze aftrek nooit hoger zijn dan je winst.

Als en zodra je voldoet aan het ‘gewone’ urencriterium, komen alle daaraan verbonden onderdelen van de ondernemersaftrek binnen je bereik, waaronder de zelfstandigenaftrek en dus ook de startersaftrek!

Nog een reden om je tijdsbesteding bij te houden

Ik denk dat iedereen wiens bedrijf een minder strakke relatie kent tussen de zakelijk bestede uren en de omzet (of winst), er goed aan doet de uren bij te houden. Ontwikkeltijd van een product of dienst, studie-uren van bijvoorbeeld webdesigners die oefenen met een nieuw programma, dat zijn zaken waar meer tijd in gaat zitten dan je zelf vaak door hebt. Zo ongeveer alle starters zijn al helemaal meer tijd kwijt dan ze beseffen aan zaken die je ‘niet terug ziet’.

Conclusie

Ook voor ‘t eigen inzicht is ‘t dus heel belangrijk om je uren goed bij te houden.Als je bijvoorbeeld een product ontwikkelt, is de ontwikkeltijd een onderdeel van je kostprijs. Best handig om te weten hoe groot die ontwikkeltijd dan daadwerkelijk is.

Daarbij kunnen de fiscale voordelen van het aantonen van het behalen het urencriterium door middel van een urenregistratie variëren van € 7.230 tot € 12.000.

Zeg nou zelf: dat zijn toch bedragen die interessant genoeg zijn om er een beetje moeite voor te doen. 😉

Hou jij de door jou zakelijk bestede uren bij? Ik lees je reactie graag hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de social media buttons.

 

 • Mij hoor je niet klagen over het urencriterium hoor. Ik vind het een duidelijke regel en hij is ook heel makkelijk aan te tonen. Overigens heb ik hem in 15 jaar pas één keer hoeven aantonen van mijn vrienden van de BD.

 • Hallo,
  Ik heb vergevorderde plannen om een eigen bedrijf te starten. Vorige week (dus eind september 2014) heb ik mijn eerste kosten gemaakt: registratie van een ip-adres en voor ca 10 euro per maand ruimte op een server. Ik ben nu bezig de website te bouwen via wordpress. Een gratis programma wat ik mezelf eigen wil maken dus het enige wat het mij kost is tijd. Die tijd heb ik en ik schrijf netjes op hoeveel uur ik besteed aan de website en het vooronderzoek.
  Nu was ik van plan om mijn bedrijf nog dit jaar te registreren bij de KvK. Totdat ik las over het urencriterium. Als ik het goed heb begrepen geldt de drempel van 1225 uur per kalenderjaar en dat is voor 2014 dus onmogelijk te realiseren.
  Kan ik mijn bedrijf in 2014 registreren en in 2015 aanspraak maken op startersaftrek (ervan uitgaande dat ik minimaal 1225 uur werk)?
  Groeten
  Miranda

  • Ja, dat kan prima, Miranda. Je kunt de startersaftrek toepassen vanaf het 1e jaar dat je het urencriterium haalt.
   Wat in dat geval niet kan, is de uren die je in 2014 hebt gemaakt daarvoor meetellen.

   Als je je bedrijf in 2015 registreert, kun je zowel de uren, als de kosten en BTW van alles wat je in 2014 (zakelijk) gedaan en aangeschaft hebt, opnemen in je administratie.

   Succes met je bedrijf!

   • Hallo Renée,
    Volgens mij is je bericht niet juist of ik lees het verkeerd. Je zegt eerst dat het niet kan om de gemaakte uren uit 2014 mee te tellen, en daaropvolgend geef je aan dat je alles wat je in 2014 hebt gedaan, zowel de uren, opnemen in de administratie ?

    Gr,
    Martin

    • Misschien heb ik het gewoon niet duidelijk genoeg opgeschreven, Martin.
     Fijn dus dat je deze aanvullende vraag hebt gesteld!

     Als Miranda haar bedrijf zou inschrijven in 2014, komen de uren die zij besteed heeft aan haar bedrijf vóór haar inschrijving bij de uren voor 2014.
     Ze gaf zelf al aan dat ze daarmee voor 2014 niet aan het urencriterium voldoet. Maar, omdat ze haar bedrijf dan al heeft ingeschreven, mag ze de uren uit 2014 niet alsnog bij de uren van 2015 optellen.

     Zou ze met inschrijven wachten tot 2015, dan horen de uren die zij in 2014 heeft gemaakt – voor de voorbereiding op het starten van een bedrijf – bij de ‘aanlooptijd’. En die mogen wél bij het ‘startjaar’ (in dit geval 2015) geteld worden.

     Ik hoop dat ik het zo iets voor je heb verduidelijkt. Zo niet, laat het dan vooral nog even weten!

     • Een heel late reactie van mij, maar ik kwam deze discussie net pas tegen. Zou iemand mij kunnen vertellen waar ik dit (wat Renée zegt) terug kan vinden (op een website van een officiele instantie)?
      Ik heb inderdaad gelezen dat de uren die je in de aanloopfase besteedt aan je onderneming wel mee mogen tellen voor het urencriterium, maar ik had begrepen dat dit alleen was als die uren in hetzelfde kalenderjaar vielen als je officiele start van je onderneming. Dus: je start in april met je onderneming, en je uren van januari tot en met maart mag je meetellen.
      Ik ben van plan me later dit jaar in te schrijven bij de KvK, maar ik kan het urencriterium in die korte tijd nooit meer halen dan. Is het voor mij handiger als ik mijn inschrijving uitstel tot begin volgend jaar?
      Er zijn nu een hoop dingen die ik moet doen om mij voor te bereiden, waarvoor ik nog niet ingeschreven hoef te zijn (sterker nog, ik denk dat een inschrijving nu nutteloos zal zijn, want pas als ik met de voorbereidingen klaar ben, kan ik geld gaan verdienen/klanten gaan werven). Ik zou het enorm zonde vinden als ik al die uren straks nergens bij mag rekenen.
      Kortom: is ik me begin 2016 inschrijf, en dan de gemaakte uren in de laatste maanden van 2015 (voorbereidend werk in de aanloopfase) mee zou mogen rekenen voor het urencriterium, dan zou mij dat enorm helpen. Dus als dat mogelijk is, zou ik daar heel graag meer over weten.

      Bedankt voor het aanhoren van mijn dilemma 😉

     • Het maakt mij niet uit op welk moment je reageert, Lisette – ik vind een reactie hoe dan ook fijn. 🙂

      Wat jj het liefste wilt, is helaas niet mogelijk. Voor het urencriterium tellen alleen de uren die je in dat specifieke boekjaar hebt besteed aan je bedrijf.

      Of het dan slim is om te wachten met inschrijven? Dat hangt van meer zaken af.
      Sommige voorbereidende zaken, zoals het aanvragen van een zakelijke bankrekening, kun je juist pas weer mét een inschrijving regelen. Klanten werven (netwerken, via social media, …) is ook iets waar je nu al mee kunt beginnen. Net als met het bouwen van je website, blogs schrijven en nog meer van dat soort dingen.

      Bovendien: we zitten pas in mei, dus er zijn nog ruim 7 maanden te gaan. Zonder de dit jaar al gemaakte uren mee te rekenen, houdt dat gemiddeld 40 uur per week in.

      Maar het belangrijkste is eigenlijk: laat je vooral niet tegenhouden door regeltjes!
      Iets later starten levert je (misschien) fiscaal voordeel op, maar wie weet wat voor een mooie opdrachten je daardoor misloopt.

      Ik kan je dus helaas niet helpen met het oplossen van je dilemma. Ik hoop alleen wel dat ik je een paar punten heb gegeven, waarmee je er uiteindelijk toch op de voor jou beste beslissing uitkomt. Succes!

 • Nog zo’n late reactie. Ik heb mij op 1 juli ingeschreven bij de KvK, maar ik ben dit hele jaar al bezig geweest met het schrijven van een boek, het opzetten van een website e.d. Mijn vraag is: tot hoever terug kun je de aanloopfase laten duren, zodat je die uren nog mee kunt tellen?

  • Als je je op 1 juli hebt ingeschreven, valt dat toch reuze mee Carmen? 😉

   Ik zie dat ik de vraag van Lisette ongelooflijk tegenstrijdig aan die van Miranda heb beantwoord. En dat het daarmee voor jou allemaal niet duidelijker wordt …

   Dit is wat de Belastingdienst zegt over ‘aanloopuren’:

   “Houd een registratie bij van de uren die u aan de onderneming besteedt. U kunt het aantal uren dat u al vóór uw aanmelding als ondernemer aan uw onderneming besteedt, meetellen voor het minimumaantal benodigde uren voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.”

   Je ziet het: er is geen specifieke periode genoemd.
   De eis dat de uren in één kalenderjaar gemaakt moeten zijn, wordt voor ‘aanlooptijd’ dus niet genoemd.

   Wat uit jurisprudentie (= ‘verduidelijking van wetgeving via rechtspraak’) wel blijkt, is dat
   • het starten van je bedrijf op het moment van de activiteiten al een doel moet zijn. Dus het mag niet gaan om activiteiten waarvan je achteraf besluit dat ze bijdragen aan je bedrijf.
   • de activiteiten moeten aansluiten bij het bedrijf dat je start.
   • je een goede urenregistratie moet hebben van die uren.

   Ik hoop dat ik hiermee je vraag helemaal duidelijk heb beantwoord. Heb je nog aanvullende vragen, stuur me dan even een berichtje.

   (Zo, ga ik nu even snel Lisette ook een verduidelijking mailen!)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >