Met al dat gepraat over ZZP’ers de laatste maanden vond ik het persoonlijk best spannend wat er over ons in het regeerakkoord zou staan.

Heel kort door de bocht viel het me mee. En tegelijkertijd ook weer niet.
Wat wel, wat niet en waarom beschrijf ik hieronder.

Ik beperk me alleen tot de ZZP-punten en alleen op wat er nu bekend is. Hou de volgende punten tijdens het lezen dus in je achterhoofd:

 • Naast ZZP’er ben je ook mens. Andere zaken in het regeerakkoord kunnen jou dus ook raken. Een meer of mindere impact hebben op je financiële situatie.
 • Een regeerakkoord regelt de politieke uitgangspunten voor de komende kabinetsperiode. Het is waar het kabinet heen wil. Of alle punten ook realiteit worden, ligt aan wat er in de Tweede en Eerste Kamer gebeurt.

De Wet DBA definitief in de prullenbak

Goed om je te beseffen voordat je verder leest: de Wet DBA en zijn voorlopers de VAR en de zelfstandigenverklaring waren alleen interessant in bepaalde situaties. Situaties waar jij misschien helemaal niet mee te maken hebt. Hetzelfde geldt voor wat er nu op stapel staat.

Regeerakkoord en ZZP (2)Of jij gezien wordt als zelfstandig ondernemer hangt namelijk van veel meer dingen af dan alleen het uurtarief. Als jij niet langdurig op locatie bij een opdrachtgever werkt, kom je niet eens in de buurt van ‘het grijze gebied’.

Dat gezegd hebbend, even in het kort de voorgestelde indeling op basis van het uurtarief in 3 groepen. In welke groep je uurtarief valt,  heeft – als je in het grijze gebied valt – invloed op of je als zelfstandige wordt gezien of niet:

1 – Werknemer: uurtarief < € 15-18/uur + opdrachtduur > 3 maanden

2 – Opdrachtgeversverklaring: € 18/uur < uurtarief < € 75/uur

3 – Opt-out: uurtarief > € 75/uur + opdrachtduur < 1 jaar en/of er worden specifieke bedrijfsactiviteiten verricht.

Ik heb de uitleg hier met opzet kort en bondig gehouden. De info is voor veel ZZP’ers waarschijnlijk wel belangrijk, maar voor jou met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet.
Wil je hier toch meer over weten? Neem dan even contact met me op.

Zelfstandigenaftrek

Een blijvend punt van discussie … De ingreep van niet eens zo heel lang geleden (verlaging van het bedrag naar € 7.280, geen indexatie meer en geen relatie meer met de hoogte van de winst) was niet voldoende.

Nu staat er dus weer iets te gebeuren. Wat precies? Ik begrijp het niet zo goed.

Lees zelf het stukje tekst maar dat ik, verstopt in paragraaf 2.5, in het regeerakkoord tegenkwam: “(…) door aftrekposten, waaronder de hypotheekrenteaftrek en de zelfstandigenaftrek, vanaf 2020 in vier jaarlijkse stappen van 3%-punt te verlagen naar het basistarief.”

Aangezien ik van allebei de aftrekken niet weet wat in dit verband wordt gezien als ‘het basistarief’, heb ik ook geen idee van de uitwerking in de praktijk. Vreemd genoeg heb ik er ook nog niks over gelezen of gehoord …
Zodra dat wel het geval is, update ik dit blog met die info.

Verplichting tot het regelen van pensioen

De algehele afwezigheid in het regeerakkoord van dit punt was voor mij nogal opvallend. Er is zoveel over gesproken, er waren zulke sterke meningen over. En dan ineens niks meer.

Misschien omdat er in dit regeerakkoord een duidelijk voornemen is om het bestaande pensioenstelsel helemaal op de schop te nemen? Geen idee. Ik ben er in ieder geval erg blij mee. Een zelfstandige kan namelijk helemaal geen pensioen opbouwen.

Er is genoeg wat een ZZP’er kan regelen voor tijden dat ‘ie niet meer (zoveel) wil of kan werken. Het opbouwen van een pensioen hoort daar NIET bij.

Regeerakkoord en ZZP - Pensioen-en-AOV

Verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Hè gelukkig, de verplichting is – in ieder geval in het regeerakkoord – van de baan!

“Het is van belang dat zelfstandigen een bewuste keuze kunnen maken om zich wel of niet te verzekeren en dat zelfstandigen die daarvoor kiezen in beginsel toegang hebben tot de verzekeringsmarkt.”

Natuurlijk is het belangrijk om in bepaalde situaties een alternatieve inkomstenbron te hebben. Maar aangezien er – zoals je hierboven kunt lezen – een heleboel alternatieven zijn voor jou als ZZP’er, is dat niet noodzakelijk (alleen) een AOV en/of een Broodfonds.

Even kort samenvattend

Voor de bewust ondernemende ZZP’er, die graag zijn of haar eigen keuzes maakt, verandert er (in ieder geval voorlopig) NIKS:

 • Als je niks te maken had met de Wet DBA, heb je ook geen last van de opvolger daarvan.
 • Wat er precies met de zelfstandigenaftrek gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Maar ‘het’ gebeurt op z’n vroegst pas in 2020.
 • Over de mogelijke verplichting tot het regelen van een pensioenverzekering wordt in het regeerakkoord niks vermeld.
 • Het hebben van een AOV is in dit regeerakkoord niet verplicht.

Dat de regering van allerlei verplichtstellingen afziet (pfew!) is fijn.
Maar het blijft slim en belangrijk om voor jezelf iets te regelen in geval van calamiteiten.

Heb jij al een alternatieve inkomstenbron ‘voor het geval dat …’? En/of voor later? Welke voorzieningen heb jij voor jezelf geregeld?
Ik lees het graag in je reactie hieronder.

Ken jij nog andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met zie via één van de knoppen hieronder.

Meer weten over pensioen of AOV?

Ben je benieuwd naar wat je als ZZP'er kunt regelen voor het geval je kortere of langere tijd ​niet kunt of wilt werken? Voor het geval je permanent ​​niet meer aan de slag wilt of kunt zijn?

Check dan de eerstvolgende datum van de training Pensioen en AOV voor ZZP'ers.

 • Voor het geval dat…
  Een appeltje voor de dorst…

  Mijn recalcitrante ik zegt: Wie dan leeft die dan zorgt.
  Maar ja, ik heb dan ook moeite met lange termijn denken. Dat gaat bij mij helaas niet verder dan 2/3 maanden vooruit. 😉

  Op dit moment ben ik bezig met het opzetten van een passieve inkomstenbron via websites en blogs die vooral werken met affiliate marketing. Hoe dat gaat uitpakken, weet ik pas op lange termijn. 😉
  Nu verdien ik er wel iets mee, maar dat is zeker geen vette boterham als ik wil stoppen met werken. Misschien is het wel een goed idee om de inkomsten die ik daar nu uit heb gewoon in een oude sok te stoppen.

  Voor mij is het nu belangrijk om vooral nu de juiste stappen te zetten die mij nu en ook later geld gaan opleveren. Dat zijn online activiteiten, maar ook onroerend goed (verhuur ed.).

  Ik probeer me zo min mogelijk aan te trekken wat de heren dames in Den haag iedere 4 jaar bekokstoven. Ik kan me er druk over maken, maar uiteindelijk weet ik ook dat het toch wel gebeurt. Klinkt misschien negatief, toch ervaar ik het wel op die manier.
  Voor mij dus zaak om daar met mijn bedrijf en activiteiten op te reageren en in te spelen. Want het is ook nog maar de vraag of er AOW is wanneer ik die pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt, die voor mij al ver boven de 67 ligt. Mijn streven is om voor die tijd al van alles te hebben geregeld.

  En als dat niet lukt, dan ga ik mij mijn kinderen wonen….:-)

  • Je zegt nou wel dat je niet ver vooruit kunt kijken Esther, maar ik vind dat je heel goed bezig bent!

   Goed dat je weinig rekening houdt met wat de politiek nu weer verzint.
   Vroeger kon je daar nog wel wat mee, maar tegenwoordig hebben wetten en besluiten soms maar een levensduur van 2 jaar.
   Wij als ondernemer moeten (!) een bestendige gedragslijn aanhouden, maar voor regeringen geldt dat duidelijk niet. 😉

   Je investeringsplannen klinken ook goed, inclusief die voor je toekomstige woonsituatie.
   Je kunt nu al beginnen om je kinderen te laten wennen aan dat idee. 🙂

   Groeten, Renée

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >