• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat elke ZZP’er moet weten over pensioen

In de media blijven maar artikelen verschijnen over ZZP’ers die niets aan pensioenopbouw doen. En over dat dat in de toekomst grote maatschappelijke gevolgen zal hebben. Reden voor de politiek om maar te blijven praten over een verplicht pensioen voor ZZP’ers.

Om me heen zie ik veel ZZP’ers die last hebben van al die berichten. Die er onzeker van worden, niet meer weten wat ze nou wel of niet kunnen of moeten doen. Gelukkig is er een simpele remedie voor die onzekerheid: kennis. Kennis die ik heb en graag met je deel.

Met de info bij de 3 punten hieronder weet je al meer dan menig politicus. Als dat niet goed is voor je gemoedsrust … 😉

1- ZZP’ers kunnen geen pensioen opbouwen

Ik heb er al eerder een heel artikel over geschreven, maar ik kan ’t niet vaak genoeg zeggen: pensioen is iets tussen werkgevers en werknemers.

Er zijn een paar uitzonderingen, maar als adviseur, trainer of andere kennisondernemer heb je maar een kleine kans dat je daaronder valt.

• Bedrijfstakpensioenfondsen met verplichte deelname voor zelfstandigen: voor bedrijven in de bouw en de afwerking
• Beroepspensioenfondsen voor de zogeheten Vrije Beroepers: voor onder meer medische beroepen, notarissen en zelfstandige kunstenaars

Ook al kun je dan als ZZP’er geen pensioen volgens de Pensioenwet hebben, het is theoretisch wél mogelijk om met fiscale hulp een oudedagsvoorziening op te bouwen.
Tenzij je maken krijgt met punt 2 …

2 – Veel ZZP’ers willen wel, maar mogen helemaal niets opbouwen

Het fiscale voordeel van de Pensioenwet mis je als ZZP’er dan misschien, maar er bestaat nóg een oudedagsvoorziening die je met een fiscaal voordeel kunt opbouwen: de lijfrente.
Van dit fiscale voordeel mogen ALLE Nederlanders gebruik maken – ZZP’ers dus ook.

Er zit alleen wel een addertje onder het gras …

Inkomen, AOW-franchise en jaarruimte

Iedere Nederlander wordt geacht over (een deel van) het inkomen al een oudedagsvoorziening op te bouwen in de vorm van de AOW. En je mag het fiscale voordeel alleen gebruiken als je een aanvullende oudedagsvoorziening opbouwt over het deel van je inkomen dat daarboven ligt.

De jaarruimte is de hoogte van het fiscale opbouwvoordeel: het bedrag aan premie of inleg voor een lijfrenteproduct dat je mag aftrekken van je bruto inkomen.

Voor de liefhebbers: met de rekenhulp van de Belastingdienst kun je je eigen jaarruimte berekenen.

Voor de niet-liefhebbers: er kan pas jaarruimte ontstaan als je Inkomstenbelasting over je winst moet betalen.
Voor een startende ZZP’er die aan het urencriterium voldoet, is dat pas het geval bij een winst die groter is dan € 23.282 (2015).

Een grote groep ZZP’ers heeft moeite om structureel zo’n jaarwinst te realiseren. En dit is pas de grens: voor iedere euro die je boven die jaarwinst zit, mag je maximaal 13,8 eurocent aan premie aftrekken (2015).

3 – ZZP’ers hebben unieke mogelijkheden voor het opbouwen van een oudedagsvoorziening

Onder punt 1 en 2 noemde ik dingen waar je een beetje somber van zou kunnen worden.

Da’s nergens voor nodig, want ZZP’ers hebben veel meer mogelijkheden dan alleen maar het aanschaffen van een lijfrenteproduct. Mogelijkheden die een werknemer NIET heeft.

ZZP'ers hebben de vrijheid om met pensioen te gaan wanneer ze willen
VRIJHEID – om te doen en te laten wat je wilt, wanneer je dat wilt

Oké, je kunt geen of maar beperkt gebruik maken van fiscale voordeelregelingen. En op een bepaald moment zal de Belastingdienst zelfs een graantje mee gaan pikken.
Persoonlijk vind ik dat geen probleem. Sterker nog, ik betaal graag zoveel mogelijk belasting. 😉

Er is nog een 2e reden dat ik liever nu vast afreken met de fiscus. Zodra ik dat heb gedaan, is het geld dat over is namelijk 100% van mij.
Dat geeft mij de vrijheid om ermee te doen en laten wat ik wil op het moment dat ik dat wil.

Dus ook om te stoppen met mijn bedrijf wanneer ik dat wil. Of om niet te stoppen.

Staar je niet blind op ‘pensioen’

Natuurlijk is het verstandig om na te denken over je financiële positie in de toekomst. En om vervolgens een plan te maken om je gewenste positie te realiseren.
Maar beperk je oplossing niet tot alleen een lijfrenteproduct!

Dat is zonde, want je hebt als ZZP’er veel meer opties tot je beschikking. Zoveel, dat een lijfrenteproduct niet eens het eerste is waar ik aan zou denken. En waarschijnlijk ook niet het tweede.

Over wat mijn keuzes wel (zouden) zijn, kan ik wel een dag praten. En dat doe ik dan ook, in de 1-daagse training Pensioen & AOV voor ZZP’ers.
Tijdens die dag vertel ik je welke mogelijkheden jij allemaal hebt EN maken we samen een begin aan Het Plan voor jouw maatwerk inkomensvoorziening.

Ja, je leest het goed: het is geen Plan voor een oudedagsvoorziening, maar voor een inkomensvoorziening. Een Plan met een oplossing voor elke situatie waarin jij tijdelijk of permanent niet kunt of wilt werken voor je inkomen. Dus als jij ook vragen hebt over een AOV of Broodfonds, is de training voor jou extra interessant!

Kijk dus snel wanneer ik de eerstvolgende workshop organiseer.
En heb je een vraag over of een reactie op de inhoud van dit blog, zet je die dan hieronder neer?

Meer weten over pensioen of AOV?

Ben je benieuwd naar wat je als ZZP'er kunt regelen voor het geval je kortere of langere tijd ​niet kunt of wilt werken? Voor het geval je permanent ​​niet meer aan de slag wilt of kunt zijn?

Check dan de eerstvolgende datum van de training Pensioen en AOV voor ZZP'ers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>