7

BTW-nummer en ZZP’ers: een risicovolle combinatie

BTW-nummer en ZZP'ers (1)

Inschrijving van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel zorgt volautomatisch voor een BTW-nummer van de Belastingdienst. Een nummer dat voor ZZP’ers is opgebouwd uit je BSN-nummer, met NL ervoor en B01 (of een hoger nummer) erachter.

Jouw privacy wordt (is) op hetzelfde moment behoorlijk geweld aangedaan, zowel door de Kamer van Koophandel als door De Belastingdienst. Over de Kamer van Koophandel schreef ik al eerder. In dit artikel laat ik de consequenties voor je privacy zien van je BTW-nummer.

Je bent verplicht je BTW-nummer te vermelden op je website

Dat je dat op je factuur moest doen, wisten we al. Maar het gaat nog verder. Hij moet ook vermeld worden op je website. Tenminste, als je er eentje hebt. Maar welke ZZP’er heeft dat tegenwoordig niet?

Voorheen hoefde je je BTW-nummer alleen te vermelden als je daadwerkelijk verkocht via je website. En dat was toen eigenlijk alleen als je een webwinkel had. Door een ‘onzuiverheid’ in de berichtgeving van de Belastingdienst leek het alsof dat nog steeds zo was. Maar helaas, de werkelijkheid is anders. En vooral vervelender.

De meldplicht geldt nu voor iedereen “die een dienst van de informatiemaatschappij verleent”.
Als jij op je website meer dan alleen je visitekaartje hebt staan, dus ook voor jou.

BTW-nummer en ZZP'ers (2)De dienstenrichtlijn

Volgens de dienstenrichtlijn moeten al je (potentiële) kopers toegang hebben tot je BTW-nummer voordat de koop gesloten is. Daar zou je verschillende mogelijkheden voor kunnen bedenken en dat heeft de dienstenrichtlijn dan ook gedaan.

Alleen … er bestaat nóg een Europese richtlijn.

De Richtlijn inzake elektronische handel

Deze Richtlijn, die ook is opgenomen in ons Burgerlijk Wetboek, is niet zo moeilijk. Hij bepaalt gewoon dat je BTW-nummer gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk moet zijn. Voordat de koop gesloten wordt. Deze bepaling heeft voorrang op die in de dienstenrichtlijn.

Helaas is de informatie op de website van de Belastingdienst nog steeds niet correct. Wil je zelf nalezen hoe het zit, lees dan liever het artikel van Mathieu Paapst.

Nou kun je niks op hebben met de EU en gewoon je BTW-nummer niet op je website vermelden. Da’s jouw keus. Besef je alleen wel dat je daarmee een economisch delict begaat. Ik heb even voor je opgezocht wat de sanctie is (die natuurlijk alleen wordt opgelegd als je ‘gepakt’ wordt): in het beste geval een boete van maximaal € 20.250.

Zo, nu kun je tenminste écht een bewuste keus maken. 😉

BTW-nummer en ZZP'ers (3)BTW-nummer en identiteitsfraude

De overheid adviseert nog steeds iedere Nederlander om voorzichtig om te gaan met z’n BSN-nummer. En terecht. Zo voorkom je dat het in verkeerde handen valt en er bijvoorbeeld valse persoonsbewijzen mee worden gemaakt. Of – voor jou persoonlijk veel vervelender – bankpasjes, creditcards of leningen mee worden aangevraagd op jouw naam.

Maar voor onder andere ZZP’ers kan het ineens blijkbaar allemaal geen kwaad. Voor ZZP’ers gaan Europese richtlijnen boven het recht op privacy en het risico op identiteitsfraude. Jij moet je BSN-nummer voor iedereen 24/7/365 vermelden op je website, samen met je naam en je adresgegevens. En oh ja, je KvK-nummer. Want je moet natuurlijk wel goed te vinden zijn, voor iedereen.

Het is niet anders: in Nederland zijn ZZP’ers zijn momenteel vogelvrij. Gelukkig is er nu eindelijk een motie aangenomen ‘om te komen tot ontkoppeling van BSN en BTW-nummer’. Wat daarvan de uitslag is en wanneer we die mogen verwachten? Geen idee.

UPDATE: Op 9 juli 2014 heeft staatssecretaris Wiebes laten weten dat de situatie definitief bij het oude blijft. Blijkbaar is het véél te moeilijk om dit voor iedereen met een Eenmanszaak zó belangrijke punt foutloos voor elkaar te krijgen. Best triestig …
Link met dank aan Mich: http://dehoogewaerder.nl/geen-ontkoppeling-btw-nummer-en-bsn/

Hoe los jij het in de tussentijd op en waarom heb je voor die oplossing gekozen? Ik lees het graag in je reactie hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Auteursrecht foto 1: ankudi / 123RF Stockfoto
Auteursrecht foto 3: anthonycz / 123RF Stockfoto
Click Here to Leave a Comment Below 7 comments