Voor vanuit huis werkende ZZP’ers of ZZP’ers die geen vaste werkplek hebben is het met de privacy slecht gesteld in Nederland.
Privé-adressen en BSN-nummers liggen letterlijk op straat, maar je kunt er niks aan doen. Dat dat gebeurt en hoe is namelijk van overheidswege bepaald.

Over de BSN-nummers (die de basis vormen voor o.a. het BTW-nummer van IB-ZZP’ers) is al een uitspraak gedaan: “Nee hoor, veranderen we niet, want zo erg is ’t allemaal niet”.
Huh? Waren er geen Postbus 51-spotjes over veilig internetten waarin werd afgeraden je BSN-nummer op internet te gebruiken??

ZZP’ers en de Kamer van Koophandel

Privé-adressen zijn een andere kwestie: die worden vrijelijk verspreid door de Kamer van Koophandel.

Hoe ze dat doen kun je terugzien in de uitzending van VARA Ombudsman  van 3 februari 2012. Daarin maakt publicist Pieter Hilhorst (@Pieterhilhorst) met behulp van een paar ZZP’ers het probleem op een hele praktische manier overduidelijk.
Heb je de uitzending gemist? Dan kun je ‘m via uitzendinggemist.nl terugkijken (ik ben benieuwd hoe lang deze link ‘geldig’ blijft).

Misschien heb je er zelf nog niet bij stil gestaan, misschien ben je er zelf op een vervelende manier achter gekomen: als je je (verplicht) inschrijft bij de KvK moet je een vestigingsadres opgeven. Als je vanuit huis werkt is dat dus … je privé-adres.
Even je naam intypen in de zoekbalk die op de startpagina van de KvK-website staat en je adresgegevens staan er.

Maar toch: een oplossing!

In de uitzending blijkt dat het nogal omslachtig is om te voorkomen dat ‘onwelwillenden’ via je inschrijving bij de KvK bij jou op de stoep kunnen belanden:

  1. je moet eerst bij je gemeente aangeven dat je je adresgegevens wilt afschermen;
  2. vervolgens moet je iemand/een bedrijf dat aan jou gelieerd is (bijvoorbeeld zoals in de uitzending een impressariaat) bereid vinden om toe te staan dat jij voor je bedrijf domicilie kiest op hun adres;
  3. dan kun je je bij de KvK inschrijven (of je inschrijving aanpassen).

’t Kost even wat moeite, maar het kan dus wél!

Nog een manier …

Natuurlijk heb ik met mezelf even de proef op de som genomen en ben op een andere manier uitgekomen. Hij is in eerste instantie ‘makkelijker’, maar vervolgens misschien wel nóg omslachtiger en/of bewerkelijker: je schrijft je in met een bedrijfsnaam waar je eigen naam niet in voorkomt.Als je nu je eigen naam in de zoekbalk intypt, komen je inschrijfgegevens – en dus je privé-adres – niet tevoorschijn.
Tenzij …

  • in je inschrijving toch nog stiekem ergens je eigen naam voorkomt omdat
    • schoonmaakbedrijf ‘Altijd Fris’ eigenlijk de v.o.f. Daniëls en Van Leeuwen is, iets wat zeker vermeld moet worden;
    • je meerdere domeinnamen – waaronder eentje met je eigen naam – vastgelegd en bij de KvK aangemeld hebt;
  • je hebt gereageerd in het KvK-forum Hallo! en zelf je eigen bedrijfsnaam in je reactie hebt vermeld;
  • iemand anders in een reactie op Hallo! zowel je eigen naam als je bedrijfsnaam vermeld heeft.

Echt, de zoekfunctie op de site van de KvK werkt vermeldenswaardig goed!

(Opmerking: het Hallo-forum bestaat inmiddels niet meer, maar wat ik hieronder heb geschreven, geldt ook hiervoor – wat eenmaal op internet staat, staat VOOR ALTIJD op internet …)

… of is privacy voor een ZZP’er gewoon onhaalbaar?

Zoals gezegd: manier 2 is uiteindelijk nóg moeilijker te ‘handhaven’, al was het maar omdat die twee (eigen naam en bedrijfsnaam) ergens op internet wel een keertje aan elkaar gekoppeld worden, door jezelf of door een ander. En wat eenmaal op internet staat, staat er voor altijd.

Alleen daardoor al is methode 1 ook niet 100% sluitend: misschien zet een vriend of kennis wel een keertje (zonder enige slechte bedoeling) ergens jouw adres op internet.

Eigenlijk geeft het hebben van een vaste externe werkplek nog de meeste zekerheid over het privé houden van je privé-adres.
Of dat praktisch en/of financieel haalbaar is, kun je alleen zelf uitmaken. En zelfs dan: je moet het ook nog willen, ja toch?

Wil je toch vanuit huis blijven werken, neem dan voldoende veiligheidsmaatregelen, zoals goed hang- en sluitwerk, een alarminstallatie, oplettende buren. Of neem een waakhond. 🙂

Hoe denk jij hierover? Hoe ga je ermee om, ook bijvoorbeeld bij vakanties? Ik lees je reactie graag hieronder!

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Foto: Hacker – Foto van: chanpipat / FreeDigitalPhotos.net

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>