7

Vind je jouw boekhouding een noodzakelijk kwaad?

Vind je jouw boekhouding een noodzakelijk kwaad

“Besteed je boekhouding vooral uit, zodat jij je bezig kunt houden met je core business”. Dit is een uitspraak die ik de laatste tijd weer vaker hoor en lees. Wat er met die core business bedoeld wordt, laat zich raden. Webdesign, coaching, trainingen geven. Je weet wel, datgene waarom je ZZP’er bent geworden.

Misschien heb ik een minder doorsnee mening over wat je core business is? Geen idee, voor mij is ‘ie heel normaal. Hij wijkt wel af van wat ik hierboven heb beschreven. En niet een beetje, maar zo ongeveer helemaal.
Als gevolg daarvan wijkt mijn mening over de rol van je boekhouding binnen je bedrijf net zoveel af.

Alle ZZP’ers hebben DEZELFDE core business

Wil jij geld verdienen met je passie, maar je met niks anders bezig houden? Dat kan perfect in een loondienstverband. Is geld niet belangrijk, maar gaat je passie voor alles? Je activiteiten vallen dan onder de noemer ‘hobby’ of ‘vrijwilligerswerk’.

Het klinkt misschien een beetje cru, maar het enige bestaansrecht van een ZZP- en elk ander bedrijf is: geld maken.

Als ZZP’er hou je je bezig met alle dingen die – binnen de kaders van wat in onze wetboeken staat – nodig zijn om dat doel te bereiken.

Je zorgt ervoor dat je

  • een goed product hebt (je ‘passie’),
  • een probleem van je potentiële klanten oplost (er is een markt voor je product),
  • je potentiële klanten bereikt (marketing),
  • je product daadwerkelijk en zo vaak mogelijk verkoopt (sales).

Daarnaast zorg je ervoor dat je niet meer geld uitgeeft dan strikt noodzakelijk om dit voor elkaar te krijgen. Je zorgt er dus ook voor dat je

  • alleen aanschaft wat nodig is om je doel te bereiken, tegen de best mogelijke prijs (kosten en eventuele inkoop)
  • werkprocessen goed zijn ingericht (efficiëncy)
  • je financiële risico’s hebt afgedekt (risicobeheersing)

Kortom: zodra jij ZZP’er bent, is jouw core business ‘ondernemen’.

De boekhouding van een ondernemer

Je boekhouding is de enige plek waar jij kunt zien of je ZZP-bedrijf naar verwachting presteert. Of wat je doet je dichter bij je doel brengt. Of je aanpassingen moet doen en zo ja, wanneer, waar en hoeveel.

Hij geeft je niet alleen overzicht, maar laat je zien wat de resultaten zijn van je acties. Je boekhouding laat de relatie zien tussen de voorkant van je bedrijf (grofweg de opbrengsten) en de achterkant (grofweg de kosten die je moet maken om die opbrengsten te krijgen).

Hij laat je ook zien dat die achterkant net zo belangrijk is als de voorkant. Je alleen maar focussen op verkoop is als dweilen met de kraan open. Als de achterkant van je bedrijf op orde is, dweil je met de kraan dicht – dat geeft het optimale resultaat.

Je boekhouding heeft dus de potentie om het meet- en regelcentrum van je bedrijf te zijn, maar … kan dat alleen maar zijn als jij verstaat én begrijpt wat ‘ie je vertelt.

Hoe leer jij je boekhouding begrijpen?

Niet door een cursus boekhouden te volgen. Je leert daar ook allemaal dingen die je helemaal niet nodig hebt om je boekhouding te verstaan. En je leert er dingen NIET die je daar juist wel voor nodig hebt.

En nee, niet door je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Jouw boekhouding kan dan alleen praten tegen iemand die verstand heeft van boekhoudingen. Die persoon heeft misschien een idee van hoe bedrijven als het jouwe werken – van jouw bedrijf heeft maar één iemand verstand: JIJ.

De aanpak die daarom mijn voorkeur heeft: je mouwen opstropen en zelf aan de slag met je bonnen en facturen. Op die manier leer je hoe je acties ‘in het echte leven’ vertaald worden naar je boekhouding. Als je dat weet, kun je je cijfers ook terugvertalen naar de dagelijkse praktijk.

Nu je je cijfers verstaat, kun je ze ook leren begrijpen, verbanden gaan leggen, conclusies trekken en op basis daarvan beslissingen nemen. Nu is het moment dat je – als je dat wilt – het voeren van je boekhouding aan een ander kunt overlaten.

Dat kan, omdat jij nu degene bent die je bedrijf op basis van je cijfers bewust stuurt naar je doel en naar maximaal succes.

Vind jij jouw boekhouding een noodzakelijk kwaad? Of juist een geweldig instrument voor het bereiken van je doelen? Laat het me weten via een reactie hieronder, ik ben erg benieuwd!

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Click Here to Leave a Comment Below 7 comments