10

“Ik hoef niks te snappen van m’n boekhouding”

Ik hoef niks te snappen van m'n boekhouding

Afgelopen weekeinde, tijdens het interessante en leerzame event De Code Kraken, viel ’t me weer op: ZZP’ers zien hun boekhouding als rompslomp. Een vervelende klus die ze graag uitbesteden. Waar ze zo min mogelijk tijd aan willen besteden en ’t liefst zo min mogelijk van weten.

In dit artikel leg ik je uit waarom ik het op z’n minst erg zonde vind om zo over je boekhouding te denken.

“Ik wil me bezig houden met m’n core-business!”

Stel, je bent een webdesigner. Websites maken is je lust en je leven, het is het enige wat je wilt doen, ’t liefst de hele dag. Dát is je core-business, daar snap je alles van. Logisch, toch?

Werknemers kunnen zo denken, maar jij hebt ervoor gekozen om ondernemer te worden. Wat is de core-business van een ondernemer? Juist, ondernemen, geld verdienen.

Je boekhouding is een belangrijk onderdeel van je onderneming en dus een belangrijk onderdeel van je core-business.

“Maar dat Pareto-principe dan?”

Volgens het Pareto-principe haal je het meeste rendement uit 20% van je inspanningen in je bedrijf. Je zou je dus (meer) moeten richten op die 20%.

Je boekhouding zit voor jouw gevoel in de 80% waar je je vooral niet actief mee bezig moet houden. Uitbesteden aan een boekhouder ligt dan voor de hand.

Zolang/zodra je alles van je boekhouding snapt, kan dat een prima beslissing zijn. Je hebt op dat moment de kennis om een hele andere relatie met je boekhouder of accountant te hebben: die van sparringpartner of klankbord. Je boekhouder wordt iemand die je HELPT om je bedrijf succesvol te maken en te houden.

Zolang je nog niet genoeg snapt van je boekhouding, wordt je boekhouder of accountant de kapitein op jouw schip. Hij of zij BEPAALT hoe succesvol je bedrijf gaat worden en zelfs voor een deel op welke manier. Hij of zij is immers de enige die verstand heeft van je boekhouding en daarmee de enige die zicht heeft op je geld.

Maar: de boekhouder stuurt alleen op cijfers. Hij heeft in principe geen verstand van jouw branche, van jouw product of dienst. Als dat wel zo was, was ‘ie geen boekhouder geworden. 😉

Hij (of zij) kan dus ook niet goed beoordelen of het voor jouw bedrijf misschien juist wel goed is om meer dan gemiddelde marketingkosten te maken, of het toch beter is om maar even te wachten met die investering ten koste van het fiscale voordeel.

En dan nog wat: breng jij elke dag je spullen naar de boekhouder? Of elke week? Of zelfs maar elke maand? Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet.

De boekhouder stuurt jouw bedrijf dus op basis van verouderde informatie!!

De werkorders die je krijgt (“je moet dit kwartaal een investering doen”, “je moet de marketingkosten naar beneden brengen’’) zijn misschien al achterhaald en daardoor misschien wel het slechtste wat je op dat moment kunt doen!

Aangezien jij de enige bent die de consequenties – ook de negatieve – draagt, is het dus van levensbelang voor je bedrijf dat je zelf de kapitein wordt op jouw schip.

“… en ik vind er ook nog ‘ns niks aan”

Dacht je werkelijk dat het starten (of hebben) van een eigen onderneming inhoudt dat je nooit meer iets hoeft te doen dat je niet leuk vindt? Je kunt dat wel zo graag willen, maar realistisch is ‘t niet.

Troost je: het bijhouden van m’n boekhouding is mijn hobby ook niet. Gelukkig maar, want hobby’s kosten over het algemeen geld. Een onderneming levert juist geld op. Althans, dat is wel de bedoeling.

 

Kortom: als je alleen maar ‘je ding’ wilt doen, werk je in een bedrijf. Als ZZP’er in je eigen bedrijf, maar misschien kun je dan nog beter in dat van een ander gaan werken. Alleen dan heb je wel de lusten, maar niet de lasten.

Wil je ondernemer worden of zijn, dan horen daar een aantal misschien minder interessante, maar belangrijke werkzaamheden bij. Zodra je die voldoende onder de knie hebt, zodra je het vak ‘ondernemen’ beheerst, gaat je bedrijf voor jou werken.

Je kunt je onderneming, je schip, dan doelbewust en helemaal zelf sturen richting maximaal succes!

Ik ben heel benieuwd hoe jij hierover denkt en lees je reactie graag hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Click Here to Leave a Comment Below 10 comments