10

Bonnetjes zijn geld waard

Bonnetjes zijn geld waard

Bonnetjes voor kantoorartikelen, bonnetjes voor een zakenlunch.

Veel ZZP’ers weten niet precies hoe ze met ‘dat kleine spul’ om moeten gaan. Gevolg: veel bonnetjes worden vergeten of raken kwijt.

Daardoor betaal je zowel de kosten als de niet-teruggevraagde BTW uit je privé-portemonnee.

Een bonnetje is een kleine factuur

Om zakelijke kosten op te kunnen voeren en betaalde BTW terug te kunnen vragen, heb je een aankoopbewijs nodig. Dat aankoopbewijs moet – in ieder geval om de BTW terug te kunnen vragen – aan bepaalde voorwaarden voldoen. Gelukkig vallen de meeste bonnetjes onder een uitzonderingsregel. 

Bonnetjes zijn geld waardBonnetjes vallen onder de uitzondering als het totale bedrag niet hoger is dan € 100 inclusief (!) BTW.
In dat geval moet minstens het volgende op de bon staan:
de datum van de aankoop,
de gegevens van de leverancier,
wat je hebt gekocht en
het bedrag aan betaalde BTW.
Staat één van die dingen niet op de bon? Dan kun je de betaalde BTW niet terugvragen.

Pinbonnetje

Een pinbonnetje is géén aankoopbewijs, het is een betaalbewijs.
Het bewijst alleen maar dat je een bepaald bedrag hebt betaald, niet wat je hebt gekocht.

Een pinbonnetje kun je dus rustig weggooien zodra je de kloppende betaling tussen je bankmutaties ziet staan.

Bewaar je bonnetjes goed

Bonnetjes hebben de nare gewoonte om kwijt te raken of vergeten te worden. Zonde, want dat kost je geld.

Echt nare gewoontes hebben thermobonnetjes. Ze vervagen vervagen na verloop van tijd, waardoor jij eindigt met een blanco stukje papier in je boekhouding.

Ontwikkel daarom een goede ‘bonnetjes-routine’:

  • Bonnetjes zijn geld waardhaal op een vast moment de bonnetjes uit je portemonnee (einde van de dag, 1x/week, wat voor jou het beste werkt);
  • digitaliseer je thermobonnetjes: maak er een scan of een foto van (een gewone of met een appje als CamScanner) en sla die op een goeie manier op;
  • plak je papieren bonnetje op een groter stuk papier. Ik gebruik daar zelf A5-jes voor (halve A4-tjes) of de achterkant van het bijbehorende bankafschrift.
  • stop het papieren bonnetje op de juiste plek in je administratie.

Update: van de Belastingdienst mag je inmiddels ook je bonnetjes alleen in digitale vorm bewaren. Aan welke voorwaarden je dan moet voldoen, kun je hier lezen.
Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan blijft helaas alles gelden wat hierboven staat.

Bonnetjes – laatste aandachtpuntjes

  Rij je in een auto-van-de-zaak? Reken je brandstof dan nooit contant af, maar betaal met een pinpas of creditcard – bij voorkeur eentje die op naam van je bedrijf staat. Alleen dan heb je recht op teruggave van de BTW.

  Gaat het om contant afgerekende kleine bedragen, bijvoorbeeld voor een kop koffie op het station? Het verwerken van zo’n klein bonnetje kost al gauw meer dan het aan aftrek en eventuele BTW-teruggave oplevert. Je kunt dan overwegen om het bonnetje maar gewoon weg te gooien. Wat jij wilt.

Hoe ga jij om met je bonnetjes? Heb je al een bonnetjes-routine ontwikkeld, of liggen jouw bonnetjes overal en nergens? Zitten ze misschien in een schoenendoos? Ik lees het graag in je reactie hieronder.

Click Here to Leave a Comment Below 10 comments