Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: je boekhouding houd je bij voor jezelf. Maar soms zijn er anderen die erin willen kijken. Anderen, die ook wel Belastinginspecteur worden genoemd.

Dat hoeft geen enkel probleem te zijn als je ervoor zorgt dat er een aantal zaken zijn waar die anderen nooit tegenaan zullen lopen. Zaken waar jij misschien weinig kwaad in ziet, maar waar die anderen over vallen – of op z’n minst vraagtekens bij zetten. En wij willen niet dat anderen vraagtekens zetten bij onze boekhouding. Wij willen geen zaken in onze boekhouding die de aandacht trekken. Voor je het weet kosten die namelijk geld. Zondegeld.

“Dat is uit het leven gegrepen …”

Ik heb 7 voorkombare onzuiverheden voor je op een rijtje gezet, beginnend met wat ik  regelmatig tegenkom, oplopend tot wat ik helaas maar al te vaak zie langskomen.

1. Bonnen voor kantoormeubilair, terwijl je geen gekwalificeerde werkruimte hebt

De kosten voor de inrichting van je werkkamer zelf zijn in de meeste gevallen niet aftrekbaar. Heb je ze toch opgevoerd, dan worden ze vaak gecorrigeerd.

Let op: de BTW kun je wél terugvragen! Bewaar dergelijke bonnen dus op de goeie plek en zorg dat ze op de goeie manier in je boekhouding zijn verwerkt.

2. Brandstofbonnen, terwijl je geen motorrijtuig-van-de-zaak hebt

Rijd je zakelijke kilometers in een privé-motorrijtuig, dan mag je toch echt alleen maar € 0,19 per zakelijk gereden kilometer opvoeren. Geen parkeerbonnetjes en al helemaal geen brandstofbonnetjes.

De kostenaftrek van die bonnen zal worden teruggedraaid, de BTW-aftrek gecorrigeerd.

3. Een alleen maar oplopend saldo op ‘Kruisposten’

Als het saldo op de grootboekrekening ‘Kruisposten’ (ook wel ‘Geld onderweg’) alleen maar oploopt, dan ben jij of is je boekhouder een financiële rekening vergeten te boeken. Logischerwijs kan je boekhouding dan niet kloppen en dat is geen conclusie die vrolijk maakt.

Ik kom dit regelmatig tegen bij betaalmiddelen als creditcard, OV-Chipkaart en PayPal.

7 Dingen die je wilt voorkomen in je boekhouding
Farce Majeur – Bron: Wikipedia

4. Het (eind-)saldo van de bank in je boekhouding is niet gelijk aan het (eind-)saldo van je bankrekening

Red alert! Dit is al net zo’n grote aandachttrekker als nummer 3 en vraagt op z’n minst om nader onderzoek.

5. BTW teruggevraagd van bonnen voor eten en drinken

De BTW op bonnen voor bijvoorbeeld zakenlunches is niet terugvraagbaar. Heb je dit wel gedaan, dan ben je waarschijnlijk ook vergeten rekening te houden met de beperkte aftrek. Correctie van de kosten- en BTW-aftrek is een logisch gevolg.

6. Centen in je kasadministratie

Behalve als je zakelijke artikelen koopt bij de Aldi, kun je in Nederland alleen contante uitgaven doen ter grootte van meervouden van € 0,05.

Dit hoeft geen schadelijke onzorgvuldigheid te zijn, maar tot die conclusie zal de inspecteur pas kunnen komen nadat ‘ie je hele kas heeft gecontroleerd. En dat is op z’n minst niet goed voor z’n humeur.

7. Een negatief saldo van je kas

Ex-equo met #6 voor de titel ‘meest voorkomend’ is deze onzorgvuldigheid met je kas potentieel net iets vervelender.

Kasgeld is namelijk echt geld en kun je dus alleen maar uitgeven als het er eerst is.
Een negatief kassaldo is iets wat gewoon niet kan bestaan. Iets wat duidt op een onzorgvuldigheid – of erger.
Iets wat vraagt om een kascontrole. Jammer.

 

Geloof het of niet: ik ben ze alle 7 weleens in één en dezelfde administratie tegengekomen. Misschien is dat bij jou niet het geval, maar het kan geen kwaad er weer ‘ns even bij stil te staan.

Met een kloppende en nette boekhouding hou je het humeur van de Belastinginspecteur goed en zijn tijd beschikbaar. Beschikbaar voor vragen en tips die jou helpen. ‘Die anderen’ zijn namelijk vaak een wandelende bron van kennis. En net zo vaak aardige mensen. 🙂

Heb jij ervaring met een belastingcontrole? Herken jij bepaalde kleine onzorgvuldigheden in je eigen boekhouding? Heb je vragen over één van de 7 punten? Ik lees je reactie graag hieronder!

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

 

 • Wat een goede tips. Ik herken sommige, omdat mijn boekhouder mij hier al op gewezen had. Weet ik veel, daarom besteed ik mijn boekhouding ook uit. Hij weet dat ik blond ben, dus houdt hij mij keurig op de hoogte. Voor iedereen die het zelf doet…goed deze blog lezen! En daarna onmiddelijk implementeren!

  Groetjes,
  Petra Zoet
  http://www.b3coach.nl

 • Ik heb gelukkig geen controle gehad van een belastinginspecteur. Ik laay mijn boekhouding over aan mensen die er verstand van hebben.

  Zelf ben ik niet zo goed in het bewaren van bonnetjes. Ik mis dus nog weleens een aftrek post. Ik probeer alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Zo heb ik een MKB tankpas, hiermee mag ik op heel veel plaatsen tanken en hoef ik de bonnetjes niet te bewaren. Ik krijg een verzamelfactuur digitaal. Deze kan ik weer naar mijn boekhouder doorsturen.

  Zelf ben ik bang dat ik anders wel in aanraking zou komen met de 7 punten.

  Lizethe Keijzer
  http://www.moeiteloosleidinggeven.nl

  • Je maakt het je boekhouder én jezelf een stuk makkelijker als je een aantal dingen van tevoren in de smiezen hebt, Lizethe. Tegen de tijd dat je boekhouder sommige dingen vaststelt, is het al te laat.
   Een lunch betalen voor een goede zakenlrelatie is prima, maar het is wel handig te weten wat je daar daadwerkelijk aan kwijt bent.

   Voor m’n bonnetjes gebruik ik zelf altijd CamScanner, een gratis app voor je telefoon. Sowieso handig voor thermobonnetjes (want die vervagen) en véél sneller dan handmatig scannen. Als je die app combineert met bijvoorbeeld een speciaal mapje in je Dropbox, dat je deelt met je boekhouder, weet je zeker dat je niks vergeet of kwijtraakt. 🙂

 • Ten eerste bedankt voor je geweldige site. Ik heb er al veel info vandaan gehaald maar heb nu toch een vraagje. “Rijd je zakelijke kilometers in een privé-motorrijtuig, dan mag je toch echt alleen maar € 0,19 per zakelijk gereden kilometer opvoeren. Geen parkeerbonnetjes en al helemaal geen brandstofbonnetjes. De kosten- en BTW-aftrek van die bonnen zal worden gecorrigeerd.”

  Even in sesamstraattaal voor mij omdat mijn vriend altijd (hij is zzp-er) zijn auto zakelijk heeft gereden maar vanaf 2015 een prive auto zakelijk gaat gebruiken.
  Hij mag 19 ct per km opvoeren voor alle kosten. Maar de btw van deze bonnen (voor brandstof en onderhoud) mag hij (als hij met pin betaald heeft en de bonnen nog heeft) toch de btw wel van terugvragen? naar rato afhankelijk van zijn zakelijke / prive kms? Of zie ik het nu verkeerd?

  • Dankjewel voor je mooie compliment, Miranda. 🙂

   Je hebt helemaal gelijk met het terugvragen van de BTW naar rato van zijn zakelijke kilometers. Dat kun je ook lezen in dit artikel.
   Vandaar dat ik ook ‘gecorrigeerd’ had geschreven: 100% van de BTW-aftrek wordt gecorrigeerd naar …

   Dat was blijkbaar niet duidelijk genoeg, dus ik heb die zin gelijk even aangepast. Dankjewel dus ook voor die tip! 🙂

 • Leuk artikel. Zeker herkenbaar. Heb nog nooit alle 7 misstappen in dezelfde administratie gezien maar kom ze wel redelijk vaak tegen individueel.

 • Dankjewel Marieke, ik dacht ook al dat ik niet de enige kon zijn. 😉
  Alle 7 in dezelfde administratie was gelukkig een unicum, pfew! Het is – natuurlijk – in die administratie ook nooit meer voorgekomen. 😉

 • Beste Renee,

  Een leuke site waar je veel informatie kan vinden voor een starter. Ik ben een zzp-er en heb een Caddy aangeschaft. Klopt het dat ik de caddy niet tot mijn bedrijfsvermogen mag noemen, maar wel op privévermogen?
  Als de caddy tot mijn privévermogen behoort, mag ik dan wel de BTW op de brandstofbonnen terugvorderen voor de zakelijke gereden kilometers? of mag ik alleen 0,19 cent aan mijzelf uitkeren?

  Groetjes,

  Semin

  • Dankjewel, Semin. 🙂

   Waarom zou je je Caddy niet tot je bedrijfsvermogen mogen rekenen?
   In principe mag jij kiezen wat de voor jou gunstigste optie is.

   Als je ervoor kiest om ‘m privé te houden, mag je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer opvoeren als kosten. Of je die vervolgens aan jezelf overmaakt, of dt je die boekhoudkundig met jezelf verrekent, is ook weer iets wat je zelf mag kiezen.

   DAARNAAST mag je de BTW over je zakelijke gebruik terugvragen. Hoe je dat uitrekent, lees je in dit artikel.

   Besluit je de Caddy tóch zakelijk te gaan rijden, lees dan even de 2 artikelen over de auto van de zaak (deel 1 en deel 2).

   Succes met de zaken!

   Groeten, Renée

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >