10

7 Dingen die je wilt voorkomen in je boekhouding

7 dingen die je wilt voorkomen in je boekhouding

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: je boekhouding houd je bij voor jezelf. Maar soms zijn er anderen die erin willen kijken. Anderen, die ook wel Belastinginspecteur worden genoemd.

Dat hoeft geen enkel probleem te zijn als je ervoor zorgt dat er een aantal zaken zijn waar die anderen nooit tegenaan zullen lopen. Zaken waar jij misschien weinig kwaad in ziet, maar waar die anderen over vallen – of op z’n minst vraagtekens bij zetten. En wij willen niet dat anderen vraagtekens zetten bij onze boekhouding. Wij willen geen zaken in onze boekhouding die de aandacht trekken. Voor je het weet kosten die namelijk geld. Zondegeld.

“Dat is uit het leven gegrepen …”

Ik heb 7 voorkombare onzuiverheden voor je op een rijtje gezet, beginnend met wat ik  regelmatig tegenkom, oplopend tot wat ik helaas maar al te vaak zie langskomen.

1. Bonnen voor kantoormeubilair, terwijl je geen gekwalificeerde werkruimte hebt

De kosten voor de inrichting van je werkkamer zelf zijn in de meeste gevallen niet aftrekbaar. Heb je ze toch opgevoerd, dan worden ze vaak gecorrigeerd.

Let op: de BTW kun je wél terugvragen! Bewaar dergelijke bonnen dus op de goeie plek en zorg dat ze op de goeie manier in je boekhouding zijn verwerkt.

2. Brandstofbonnen, terwijl je geen motorrijtuig-van-de-zaak hebt

Rijd je zakelijke kilometers in een privé-motorrijtuig, dan mag je toch echt alleen maar € 0,19 per zakelijk gereden kilometer opvoeren. Geen parkeerbonnetjes en al helemaal geen brandstofbonnetjes.

De kostenaftrek van die bonnen zal worden teruggedraaid, de BTW-aftrek gecorrigeerd.

3. Een alleen maar oplopend saldo op ‘Kruisposten’

Als het saldo op de grootboekrekening ‘Kruisposten’ (ook wel ‘Geld onderweg’) alleen maar oploopt, dan ben jij of is je boekhouder een financiële rekening vergeten te boeken. Logischerwijs kan je boekhouding dan niet kloppen en dat is geen conclusie die vrolijk maakt.

Ik kom dit regelmatig tegen bij betaalmiddelen als creditcard, OV-Chipkaart en PayPal.

7 Dingen die je wilt voorkomen in je boekhouding

Farce Majeur – Bron: Wikipedia

4. Het (eind-)saldo van de bank in je boekhouding is niet gelijk aan het (eind-)saldo van je bankrekening

Red alert! Dit is al net zo’n grote aandachttrekker als nummer 3 en vraagt op z’n minst om nader onderzoek.

5. BTW teruggevraagd van bonnen voor eten en drinken

De BTW op bonnen voor bijvoorbeeld zakenlunches is niet terugvraagbaar. Heb je dit wel gedaan, dan ben je waarschijnlijk ook vergeten rekening te houden met de beperkte aftrek. Correctie van de kosten- en BTW-aftrek is een logisch gevolg.

6. Centen in je kasadministratie

Behalve als je zakelijke artikelen koopt bij de Aldi, kun je in Nederland alleen contante uitgaven doen ter grootte van meervouden van € 0,05.

Dit hoeft geen schadelijke onzorgvuldigheid te zijn, maar tot die conclusie zal de inspecteur pas kunnen komen nadat ‘ie je hele kas heeft gecontroleerd. En dat is op z’n minst niet goed voor z’n humeur.

7. Een negatief saldo van je kas

Ex-equo met #6 voor de titel ‘meest voorkomend’ is deze onzorgvuldigheid met je kas potentieel net iets vervelender.

Kasgeld is namelijk echt geld en kun je dus alleen maar uitgeven als het er eerst is.
Een negatief kassaldo is iets wat gewoon niet kan bestaan. Iets wat duidt op een onzorgvuldigheid – of erger.
Iets wat vraagt om een kascontrole. Jammer.

 

Geloof het of niet: ik ben ze alle 7 weleens in één en dezelfde administratie tegengekomen. Misschien is dat bij jou niet het geval, maar het kan geen kwaad er weer ‘ns even bij stil te staan.

Met een kloppende en nette boekhouding hou je het humeur van de Belastinginspecteur goed en zijn tijd beschikbaar. Beschikbaar voor vragen en tips die jou helpen. ‘Die anderen’ zijn namelijk vaak een wandelende bron van kennis. En net zo vaak aardige mensen. 🙂

Heb jij ervaring met een belastingcontrole? Herken jij bepaalde kleine onzorgvuldigheden in je eigen boekhouding? Heb je vragen over één van de 7 punten? Ik lees je reactie graag hieronder!

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

 

Click Here to Leave a Comment Below 10 comments