13

Werken op een inspirerende locatie: ben JIJ er wel klaar voor?

Werken op een inspirerende locatie(1)

Met je laptop op schoot in je hangmat, op struikelafstand van een wit, door palmbomen omzoomd zandstrand met daarachter een diepblauwe zee. En niet te vergeten: een heerlijk tropisch drankje binnen handbereik.

Als je je ZZP-bedrijf op de goeie manier opzet, is het echt mogelijk om (ook) op zo’n prachtige locatie te werken. Maarrrrr …

… net als bij alle andere onderdelen van ondernemen als ZZP’er is er bij locatie-onafhankelijk werken één factor die ALLES kan maken of breken. En die factor ben JIJ. Zeker bij werken op een inspirerende locatie.

Aan de hand van mijn meest recente ervaring laat ik je 3 potentiële valkuilen zien die je tegen kunt komen. Daarnaast geef ik je tips waarmee je kunt voorkomen dat jij er ook instapt.

Valkuil #1 – Een te strakke planning

Begin april (2018) vertrok ik met mijn oldtimer mini-sleurhut naar Ermelo. Lekker een weekje met mijn favoriete werkplek naar mijn favoriete locatie: camping “In de Rimboe”.

Met mijn ZZP-bedrijf kan ik al jaren locatie-onafhankelijk werken. Het is mijn favoriete ZZP-vrijheid. Maar in maart 2016 deed ik dat voor het eerst met de mini-sleurhut op deze zelfde, zeer inspirerende locatie. Ik had toen een fors steile leercurve en die lessen nam ik nu natuurlijk mee.

Om te beginnen hield ik er met mijn planning rekening mee dat alles op een camping meer tijd kost. ALLES. Zelfs een tripje naar het toilet. Thuis hoef ik daarvoor hooguit 2 trappen af, in de rimboe is het 100 meter lopen. Enkele reis.

Werken op een inspirerende locatie(2)M’n ochtendroutine tot en met de ontbijtafwas (ja, gewoon met de hand) zorgt er daardoor voor dat ik feitelijk nog maar een half ochtendblok over heb om te werken.
Dit leerpuntje had ik toch maar mooi overgehouden aan mijn 2016-trip. 😉

Tijdens diezelfde trip had ik meer activiteiten ontdekt die tijd afknabbelden van m’n geplande werkuren. Ik ging daarom dit keer op pad met een lekker ruim opgezette planning.

Tip bij valkuil #1: pas je planning aan op je locatie. Ga bij een inspirerende locatie uit van maximaal de helft van de werktijd die je normaal tot je beschikking heb. Hou je toch werktijd over, dan kun je lekker vooruit werken. Of niet. Wat jij wilt.

#2 – Onbekende en daardoor niet te plannen afleiders

Nog een leerpuntje van m’n 2016-kampeer-trip. Eentje die ook impact heeft op de vulling van je planning.

Je bent op een andere locatie, je zit niet in je thuiskantoor. Er zijn dus (veel meer) omstandigheden waar jij geen enkele invloed op hebt.

Van de buren die een praatje komen maken terwijl jij buiten zit te werken tot afleiding door de plaatselijke flora en fauna. Het is gebeurd voor je het door hebt.

Dit keer heb ik niet alleen genoten van de vogels, konijntjes en everzwijnen, maar ben ik ook wat tijd kwijt geraakt aan een vrolijk stelletje eekhoorntjes. En in 2016 moest ik toch echt spontaan de Lammetjesdag bezoeken. 🙂

Geniet van je inspirerende locatie! Anders had je net zo goed of misschien wel beter gewoon thuis kunnen blijven.

Tip bij valkuil #2: geef jezelf en je planning de ruimte voor ongeplande ervaringen. Het is leuk en het is inspirerend! Ik heb er zelf een aantal van mijn meest interessante zakelijke ideeën aan over gehouden.

Valkuil #3 – Je geplande werkzaamheden gaan niet samen met de locatie

Voor mijn 2018-kampeer-tripje had ik dus een lekker ruime planning gemaakt.
Maar ik had nog iets gedaan.
Ik had collega’s en vrienden uitgenodigd.

Om slim en vooral efficiënt met m’n tijd te zijn, had ik bedacht dat ze gezellig kwamen lunchen. Want lunchen moest ik zelf toch al. Had ik mooi de middag over om te werken.

De praktijk verliep nét iets anders dan gepland …

  • Zo kwam ZZP-collega Esther Vree van Your Social Eye langs voor een eerste bespreking van onze gezamenlijke plannen voor deze zomer. De ideeën bleven komen, de plannen werden steeds gaver – en voor we er erg in hadden was het 18.00 uur.
  • De vrienden bleken gelijk maar de hele middag vrij genomen te hebben om maximaal te kunnen genieten van de mooie omgeving. Voor mij een leuke verrassing, m’n planning was er wat minder blij mee.
  • Studie-buddy Marjolijn Cohen van Connect-en-co en ik hadden bij voorbaat al de hele middag gereserveerd. Maar we besloten ons harde werk te belonen met een lekker etentje op de camping. Je kunt wel raden wat er gebeurde met de paar kleine werk-klusjes die ik voor die avond gepland had.

 

Werken op een inspirerende locatie(3)

 

Ik wist al dat mijn gekozen locatie inspirerend was. Daar had ik met de planning van m’n hoeveelheid en soort werk rekening gehouden. Maar de locatie bleek ook mijn gasten te inspireren. Wat mij weer inspireerde. En een nieuw leerpuntje gaf.

Uiteindelijk heb ik deze trip namelijk vooral AAN m’n bedrijf gewerkt. En door al die inspiratie nog meer dan gepland ook.
Voor m’n werk IN m’n bedrijf heb ik in de week erna een kleine inhaalslag moeten maken.

Tip bij valkuil #3: kijk realistisch naar de combinatie van je gekozen locatie en je geplande werkzaamheden. Kun je je planning volgen en toch nog genieten van wat je locatie je te bieden heeft? Vergeet daarbij ook de invloed van het weer niet! Voorzie je ‘uitdagingen’? Plan dan bijvoorbeeld andersoortig werk in.

 

Werken op een inspirerende locatie(4)

 

Ik heb weer genoten deze trip, het was weer goed voor mijn ZZP-bedrijf en ik heb weer veel geleerd over (locatie-onafhankelijk) werken op een inspirerende locatie. De Kleine Ouwe mag dan ook weer snel uit de stalling. 🙂

En jij? Ben jij er klaar voor om op een inspirerende locatie te werken?
Ik lees je reactie graag hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Click Here to Leave a Comment Below 13 comments