Met je laptop op schoot in je hangmat, op struikelafstand van een wit, door palmbomen omzoomd zandstrand met daarachter een diepblauwe zee. En niet te vergeten: een heerlijk tropisch drankje binnen handbereik.

Als je je ZZP-bedrijf op de goeie manier opzet, is het echt mogelijk om (ook) op zo’n prachtige locatie te werken. Maarrrrr …

… net als bij alle andere onderdelen van ondernemen als ZZP’er is er bij locatie-onafhankelijk werken één factor die ALLES kan maken of breken. En die factor ben JIJ. Zeker bij werken op een inspirerende locatie.

Aan de hand van mijn meest recente ervaring laat ik je 3 potentiële valkuilen zien die je tegen kunt komen. Daarnaast geef ik je tips waarmee je kunt voorkomen dat jij er ook instapt.

Valkuil #1 – Een te strakke planning

Begin april (2018) vertrok ik met mijn oldtimer mini-sleurhut naar Ermelo. Lekker een weekje met mijn favoriete werkplek naar mijn favoriete locatie: camping “In de Rimboe”.

Met mijn ZZP-bedrijf kan ik al jaren locatie-onafhankelijk werken. Het is mijn favoriete ZZP-vrijheid. Maar in maart 2016 deed ik dat voor het eerst met de mini-sleurhut op deze zelfde, zeer inspirerende locatie. Ik had toen een fors steile leercurve en die lessen nam ik nu natuurlijk mee.

Om te beginnen hield ik er met mijn planning rekening mee dat alles op een camping meer tijd kost. ALLES. Zelfs een tripje naar het toilet. Thuis hoef ik daarvoor hooguit 2 trappen af, in de rimboe is het 100 meter lopen. Enkele reis.

Werken op een inspirerende locatie(2)M’n ochtendroutine tot en met de ontbijtafwas (ja, gewoon met de hand) zorgt er daardoor voor dat ik feitelijk nog maar een half ochtendblok over heb om te werken.
Dit leerpuntje had ik toch maar mooi overgehouden aan mijn 2016-trip. 😉

Tijdens diezelfde trip had ik meer activiteiten ontdekt die tijd afknabbelden van m’n geplande werkuren. Ik ging daarom dit keer op pad met een lekker ruim opgezette planning.

Tip bij valkuil #1: pas je planning aan op je locatie. Ga bij een inspirerende locatie uit van maximaal de helft van de werktijd die je normaal tot je beschikking heb. Hou je toch werktijd over, dan kun je lekker vooruit werken. Of niet. Wat jij wilt.

#2 – Onbekende en daardoor niet te plannen afleiders

Nog een leerpuntje van m’n 2016-kampeer-trip. Eentje die ook impact heeft op de vulling van je planning.

Je bent op een andere locatie, je zit niet in je thuiskantoor. Er zijn dus (veel meer) omstandigheden waar jij geen enkele invloed op hebt.

Van de buren die een praatje komen maken terwijl jij buiten zit te werken tot afleiding door de plaatselijke flora en fauna. Het is gebeurd voor je het door hebt.

Dit keer heb ik niet alleen genoten van de vogels, konijntjes en everzwijnen, maar ben ik ook wat tijd kwijt geraakt aan een vrolijk stelletje eekhoorntjes. En in 2016 moest ik toch echt spontaan de Lammetjesdag bezoeken. 🙂

Geniet van je inspirerende locatie! Anders had je net zo goed of misschien wel beter gewoon thuis kunnen blijven.

Tip bij valkuil #2: geef jezelf en je planning de ruimte voor ongeplande ervaringen. Het is leuk en het is inspirerend! Ik heb er zelf een aantal van mijn meest interessante zakelijke ideeën aan over gehouden.

Valkuil #3 – Je geplande werkzaamheden gaan niet samen met de locatie

Voor mijn 2018-kampeer-tripje had ik dus een lekker ruime planning gemaakt.
Maar ik had nog iets gedaan.
Ik had collega’s en vrienden uitgenodigd.

Om slim en vooral efficiënt met m’n tijd te zijn, had ik bedacht dat ze gezellig kwamen lunchen. Want lunchen moest ik zelf toch al. Had ik mooi de middag over om te werken.

De praktijk verliep nét iets anders dan gepland …

 • Zo kwam ZZP-collega Esther Vree van Your Social Eye langs voor een eerste bespreking van onze gezamenlijke plannen voor deze zomer. De ideeën bleven komen, de plannen werden steeds gaver – en voor we er erg in hadden was het 18.00 uur.
 • De vrienden bleken gelijk maar de hele middag vrij genomen te hebben om maximaal te kunnen genieten van de mooie omgeving. Voor mij een leuke verrassing, m’n planning was er wat minder blij mee.
 • Studie-buddy Marjolijn Cohen van Connect-en-co en ik hadden bij voorbaat al de hele middag gereserveerd. Maar we besloten ons harde werk te belonen met een lekker etentje op de camping. Je kunt wel raden wat er gebeurde met de paar kleine werk-klusjes die ik voor die avond gepland had.

 

Werken op een inspirerende locatie(3)

 

Ik wist al dat mijn gekozen locatie inspirerend was. Daar had ik met de planning van m’n hoeveelheid en soort werk rekening gehouden. Maar de locatie bleek ook mijn gasten te inspireren. Wat mij weer inspireerde. En een nieuw leerpuntje gaf.

Uiteindelijk heb ik deze trip namelijk vooral AAN m’n bedrijf gewerkt. En door al die inspiratie nog meer dan gepland ook.
Voor m’n werk IN m’n bedrijf heb ik in de week erna een kleine inhaalslag moeten maken.

Tip bij valkuil #3: kijk realistisch naar de combinatie van je gekozen locatie en je geplande werkzaamheden. Kun je je planning volgen en toch nog genieten van wat je locatie je te bieden heeft? Vergeet daarbij ook de invloed van het weer niet! Voorzie je ‘uitdagingen’? Plan dan bijvoorbeeld andersoortig werk in.

 

Werken op een inspirerende locatie(4)

 

Ik heb weer genoten deze trip, het was weer goed voor mijn ZZP-bedrijf en ik heb weer veel geleerd over (locatie-onafhankelijk) werken op een inspirerende locatie. De Kleine Ouwe mag dan ook weer snel uit de stalling. 🙂

En jij? Ben jij er klaar voor om op een inspirerende locatie te werken?
Ik lees je reactie graag hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

 • Leuke blog! Ik ben van plan binnenkort een weekje vrij te nemen/ op een andere locatie te werken. Wil dan een gedeelte van elke dag aan een boek werken en de andere beurt aan mijn bedrijf (of er misschien wel in… Redigeren kan overal).

  Fijne tijd nog!

 • Wat een gafe blog Renée. Zo zie je maar dat ook iemand met reiservaring nog kan leren 😉 Ik vind je tips zeer waardevol en zeker de ruimte in de planning voor variatie in de planning. Werken aan en in je bedrijf zou even leuk en inspirerend moeten zijn als je op een andere plek aan de slag gaat.

  • Dankjewel, Anita. 🙂

   Reiservaring is één ding, maar de combinatie met werken is – in mijn ervaring – een hele andere. En per persoon ook nog ‘ns verschillend.
   Klopt helemaal wat je zegt. Soms heb ik ook een plek nodig om zonder enige afleiding aan een klus te werken, bijvoorbeeld. Terwijl bijvoorbeeld op de locaties van de Zomertour de creativiteit alle ruimte opeist. Zo zijn eigenlijk alle locaties op hun eigen manier ook weer inspirerend. 🙂

 • Wat een nieuwe inzichten heb jij gekregen Renée. Mooi om te lezen. Als nomade werk ik altijd op andere plekken. De een wat meer inspirerend dan de ander. Dus heel herkenbaar je verhaal. Ik kan nog wel een toevoeging doen en dat is het weer in combinatie met WiFi. Zo kun je echt niet op een zonovergoten strand werken; je ziet niets op je scherm. Digital Nomads in Zuid Oost Azië zitten de hele dag in airconditioned Co-working plekken en maken dan een foto op het strand voor hun social media. Niets is wat het lijkt ….

  • Dank je, Mo! 🙂

   Voor veel werk (zeker als je zoveel online werkt als jij en ik) is wifi inderdaad wel een must.
   Als het een tijdelijke dip is (bijvoorbeeld door een slechte timing bij McDonald’s …), dan switch ik nog wel ‘ns naar het uitwerken van plannen. Gewoon, met pen en papier.
   Als het langdurig naadje is, ontkom je niet aan switchen van locatie.

   Om toch nog iets te kunnen zien bij enige zon, heb ik speciaal een laptop met een mat scherm gekocht.
   Maar dan nog. Je wil het strand niet in je laptop hebben. 😉 En je accu gaat ook maar zolang mee.

   Je laptop op je blote benen als je in de hangmat ligt is trouwens ook een stuk minder prettig dan de foto’s doen vermoeden, hahaha!!!
   Want inderdaad, niets is wat het lijkt. 😉

 • Planning is een dingetje of het nu op de camping is of thuis. De beloning op de camping is wel direct zichtbaar: buiten zijn en genieten van het ongewone.

  Planning aanpassen én beloningen inzetten is gelijk een mooie combi van werk en plezier.

  Op naar nog vele tripjes met je ‘sleurhut’ met of zonder planning 🙂

  • Het blijft altijd een dingetje, ja toch Michaëla? 😉

   Als het weer het maar even toelaat, werk ik op de camping eigenlijk altijd buiten. Vandaar dat valkuil #2 voor mij een spannende is …

   Momenteel zit ik samen met Esther Vree halverwege de Zomertour, dus ik heb een goed begin gemaakt met die tripjes. 🙂

 • Tijdens mijn vakantie eind april in Putten had ik mijn laptop meegenomen. Internetverbinding deed het prima maar ik ben 1,5 dag bezig geweest om mijn zakelijke mail aan de praat te krijgen 🙁 Heel frustrerend omdat het voorheen prima werkte en ‘ineens’ kreeg ik allerlei foutmeldingen waardoor ik mijn account moest verwijderen en opnieuw aanmaken. Wachtwoord kon ik niet snel vinden (en wist het ook niet uit mijn hoofd) en de helpdesk was alleen online bereikbaar. Heel jammer dat ik niet ‘gewoon’ kon bellen in plaats van heen en weer mailen (via mijn prive mailadres).

  Door het mooie weer is er niet heel veel van werken terecht gekomen maar dat heb ik de week daarna thuis gewoon weer ingehaald 😉

  • Ben je erachter gekomen wat het probleem was, Marsha? Want in zo’n geval zit je niet alleen gelijk onthand, je bent er ook kostbare tijd mee kwijt. Tijd die je ook lekker buiten had kunnen zijn.

   Met een weekje weg is het over het algemeen niet zo heel erg schadelijk als je planning in de soep loopt. Het is wél mooi ‘leermateriaal’ voor als je langere tijd vanaf een andere locatie wilt werken. Voor jezelf en – via een blog – ook voor anderen, hahaha!!

 • Leuk blog Renée, heerlijk met je mini sleurhut op pad en werken op een inspirerende locatie! Gaaf dat het dan vooral werken AAN je bedrijf wordt. Ik hou ervan!

  We gaan een mooie zomer tegemoet! 🙂

  • Ja, inderdaad héérlijk, Esther – dankjewel. 🙂

   Inmiddels zitten we middenin een op meer dan één manier prachtige zomer. 😉
   #zomertourb2b

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >