Angst voor spinnen schijnt een universele angst te zijn. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb er onder bepaalde omstandigheden behoorlijk last van. Waar ik nou precies zo bang voor ben? Geen idee.

Zijn het al die poten? Is het dat (soms) grote lijf? Nee – alhoewel ik moet zeggen dat mijn angst beduidend groter is als ik voetjes kan onderscheiden. 😉

Voetjes of niet, irreële angst of niet: ik zie een spin niet als een verzameling losse onderdelen, maar als één zeer efficiënt werkend geheel.

En zo zie ik jouw en mijn ZZP-bedrijf ook.

De samenstelling van een spin

De onderdelen die je eigenlijk bij ieder formaat spin wel kunt onderscheiden, zijn de poten – 8 stuks maar liefst – en het lijf.

De poten

Alle poten dragen bij aan de bewegingen van de spin. Niet altijd allemaal op dezelfde manier, niet altijd allemaal in dezelfde mate, maar ze zijn altijd allemaal even belangrijk.

Via de draden van het web hebben de poten onderling contact en oefenen ze dus ook invloed op elkaar uit.

Het lijf

De hersenen, het waarnemende, aansturende, controlerende en informatieverwerkende orgaan, nemen het grootste deel van het lijf in – en soms zelfs meer.

Hier is het doel van het bestaan van de spin is te vinden, hier worden de acties om dit doel te bereiken bepaald: de hersenen sturen de poten aan.
Via de poten staan de hersenen in contact met de buitenwereld. Op basis van de info die de hersenen van de poten krijgen, kunnen ze de acties aanpassen en de poten bijsturen.

Jouw ZZP-bedrijf is ook een spin

Zo ziet jouw ‘bedrijfsspin’ er in grote lijnen uit:

Ik ben bang voor spinnen (2)

 • Aanbod – productontwikkeling, verkoopprijs, …
 • Belasting – Inkomstenbelasting (aftrekbaarheid van kosten, …), Omzetbelasting
 • Hulp – partners, affiliates, …
 • Inkoop – trainingsruimte, productonderdelen, …
 • Logistiek – automatisering, manier waarop jij je aanbod levert, …
 • Marketing – website, social media, …
 • Risico’s – algemene voorwaarden, verzekeringen, …
 • Sales – adverteren, franchising, …

Een spin heeft ‘maar’ acht poten. Je zou meer dan 8 onderdelen kunnen onderscheiden, maar ook minder. Het principe blijft hetzelfde: alle onderdelen zijn even belangrijk voor het eindresultaat.

Het commandocentrum

Waar de hersenen het commandocentrum van de spin zijn, is de administratie – met jou aan de knoppen – die van jouw bedrijf. Hier komen de signalen van de poten van je bedrijf binnen, wordt de informatie waargenomen. Na verwerking en analyse van die info bepaal jij of er bijgestuurd moet worden om je doelen te bereiken, waar en hoeveel, of dat alles volgens plan verloopt.

Het commandocentrum is waar je alle informatie omzet in acties, waar je onderneemt.

Een gezond onderstel zorgt voor het bereiken van je doel

Heb jij wel ‘ns een spin zien struikelen? Heb jij wel ‘ns een manke spin gezien? Ik niet. Het ziet er vast heel erg grappig uit, maar tegelijkertijd ook behoorlijk triest. Waarschijnlijk omdat, als het gebeurt, de overlevingskansen van de spin flink kleiner zijn of worden.

Daarom zul je ook zelden of nooit een spin met een over- of onderontwikkelde poot zien.

Wat voor een echte spin geldt, gaat ook op voor jouw ZZP-bedrijf.
Als jij teveel focust op één van je poten of, omgekeerd, te weinig aandacht hebt voor één van je poten, gaat je spin mank lopen.

In het beste geval beweeg je nog steeds richting je doelen, alleen minder snel en minder efficiënt. Misschien bereik je je doelen zelfs nog wel.

De kans is ook aanwezig dat je spin niet verder komt dan ‘overleven’ of – in het ergste geval – een vroegtijdige dood sterft.

Gelukkig is het helemaal niet nodig om zo pessimistisch te denken. Zowel voorkomen als genezen is heel simpel!
Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat alle poten goed ontwikkeld zijn of worden en gezond blijven.

De informatie in m’n blogs helpt je al een eind op weg.
Wil je meer hulp? Neem dan even contact met me op.

En, hoe is het met de poten van jouw spin? Zijn ze allemaal goed ontwikkeld, of loopt je spin een beetje mank?

 • Hoi Renee,

  Weer een geweldig artikel met een prachtige metafoor: de spin. Zo leuk dat jij de natuur weet te verbinden met het bedrijf en de administratie. Ga zo door!

  Ik wens je veel succes met het project in Frankrijk. Ik ben blij met mijn eigen project ‘accountants verdienen meer’. Blij ook met mijn samenwerkingspartner die, net als ik, energie krijgt van het project!

  Vol goede moed gaan wij verder op het ingeslagen pad. Soms zou je de tijd willen versnellen of even een kijkje in de toekomst willen nemen om te bekijken hoe alles uitpakt.

  Ga zo door!

  Groet,
  Barbara Rijskamp

  • Dankjewel, Barbara!
   Zeker in deze tijd van het jaar zijn spinnen erg aanwezig in mijn (belevings-)wereld. 🙂 Oftewel: ik zie ze overal, dus ook in een schemaatje dat ik van m’n bedrijf maakte, hahaha!!

   Onze Operatie Frankrijk is in een leuk-spannende fase, dankjewel ook daarvoor.
   Fijn dat jij helemaal je draai hebt gevonden! Ik herken je ongeduld, maar op zulke momenten hou ik mezelf altijd het volgende voor: de reis is, ongeacht de uitkomst, op zich al 100% de moeite waard. 🙂 Dus voor jou geldt ook: ga zo door!

   Groeten, Renée

 • Hai Renée,

  Doodbenauwds ben ik voor spinnen dus het duurde even voordat ik je mail durfde te openen 😉
  Nu het de blog eindelijk gelezen hebt denk ik zie nou wel niets aan de hand en had ikhet maar eerder gelezen!
  Te weinig poten heeft geen zin, te veel ook niet en een stuurman/vrouw die bang weg loopt al helemaal niet. Dus vandaag een spinnepootje wegwerken: administratie!

  Bedankt voor je leuke blog!
  Alie

  • Mooie beeldspraak, Alie: “… een stuurman/vrouw die bang weg loopt …”
   Veel sprekender dan kikkers wegwerken, dus die ga ik er – in ieder geval voor mezelf, zeker inhouden. 🙂

   Graag gedaan en groeten!
   Renée

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >