4

3 Gratis tools om je acties te plannen, uit te voeren en vast te leggen

3 Gratis tools voor je acties (1)

In m’n vorige blog schreef ik over de belangrijkste succesgewoonte voor ZZP’ers: het hebben van een Plan. Een Plan waarin je al je mooie Doelen hebt opgenomen.
Maar je wilt natuurlijk wel dat de wereld het resultaat van je gestelde Doelen te zien krijgt.

Dat gaat alleen maar als je acties onderneemt.
Acties die je, stap voor stap, naar je Doel(en) brengen.

Om je te helpen ook die acties in je Plan op te nemen, ze vervolgens daadwerkelijk uit te voeren en ook nog vast te leggen voor het Urencriterium, heb ik hieronder 3 handige GRATIS tools voor je neergezet.

En voor je het vraagt: ja, ze zijn allemaal te gebruiken in de webversie EN als app op je Android smartphone (ik heb geen iPhone, dus daar weet ik het niet van). Wel zo handig.

Wunderlist

3 Gratis tools voor je acties - WunderlistZoals ik al in de inleiding schreef, zijn acties stappen op de weg naar je Doel. Net zoals je tijdens het lopen de ene voet voor de andere zet, volgen je acties ook op elkaar.

Je wilt je acties dus kunnen uitzetten in de tijd.
Met een simpele to do-lijst lukt dat niet, maar met een tool als Wunderlist wel.

Je kunt je actie niet alleen op een specifieke datum inplannen, maar zelfs op een specifieke tijd. Met of zonder seintje vooraf.

Je kunt er ook terugkerende acties mee inplannen. Bijvoorbeeld het schrijven van je wekelijkse of tweewekelijkse blog.

Op de website vind je alle andere gebruiksopties van Wunderlist.

Focus Timer Reborn

3 Gratis tools voor je acties - Focus TimerMet focus je geplande acties uitvoeren is niet altijd even makkelijk. Voor je het weet, heeft de waan van de dag je alweer te pakken.

Het kan dan helpen om in tijdsblokken te werken. Periodes waarin je alle mogelijke afleiders buitensluit. Onnodig vensters op je PC/laptop dicht, je telefoon (of op z’n minst de pushberichten) uit – dat soort dingen.

De tijdsblokken waarin je met 100% focus je acties uitvoert, wissel je af met korte pauzes.

Een bekend schema voor de afwisseling focustijdsblok/pauze is de pomodoro-techniek.
Past dat schema bij je? Dan heb je in principe een ruime keus uit apps en/of cross-platform tools.

Werk je net als ik liever met een ander schema, dan is Focus Timer Reborn misschien ook iets voor jou. Op de app stel je het door jou gewenste schema in. De webversie neemt dat dan netjes over.

De webversie van de Focus Timer Reborn vind je hier.

Toggl

3 Gratis tools voor je acties - TogglAls de tijd die je besteedt aan je acties op jaarbasis 1.225 uur of meer is, kun je gebruik maken van minstens één interessant belastingvoordeel.

Voor dit belastingvoordeel gaat het om de tijd die je aan AL je acties besteedt. Dus niet alleen de acties die je naar je Doel(en) brengen. Ook de acties die je tijdens die reis ondersteunen. Alle acties die je onderneemt met een zakelijk doel.

Sinds de start van mijn ZZP-bedrijf in 2007 heb ik de nodige manieren gebruikt om mijn uren vast te leggen. Maar een aantal jaar geleden vond ik Toggl en sindsdien wil ik niks anders meer.

Even handig inrichten (zie mijn tip verderop) en je kunt altijd en overal je tijd registreren. Dat niet alleen: Toggl produceert handige rapporten, voor het geval je al je uren ooit moet bewijzen aan de Belastingdienst.

Ken je Toggl nog niet? Hier vind je alle informatie.

Nog even een tip tot besluit

De 3 gratis tools die ik in dit artikel heb genoemd, zijn de tools die ik gebruik. Dat houdt niet in dat soortgelijke tools minder goed zijn. Of minder goed werken. Het houdt in dat ze minder goed werken voor MIJ.

Maar hoe kom je er nou achter welke tool goed werkt voor JOU?
Door te testen.

Ga daarbij uit van de output die je wilt: “begin with the end in mind”.
Zo heb ik bijvoorbeeld de inrichting van Toggl een beetje aangepast. Daardoor kan ik de output van de gratis versie nu toch gebruiken als basis voor de facturen voor mijn uurtje/factuurtje-klanten.

Staat jouw favoriete tool in dit blog? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Ken je andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de social media buttons.

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments