• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Weten en begrijpen: same same, but totally different

Tussen weten en begrijpen ligt een wereld van verschil.

Je kunt alles weten zonder ook maar iets te begrijpen. Niet alle mensen die veel weten, hebben er behoefte aan om iets te begrijpen – ze weten het toch al allemaal?

Je kunt veel begrijpen zonder ook maar iets te weten. Veel mensen die iets begrijpen, hebben behoefte aan meer kennis. Ze zijn nieuwsgierig, willen meer weten. Ik zie begrijpen daarom als de sterkste van de twee, maar begrijpen en weten samen is een killer combinatie.

 

De 4 stadia van leren volgens Maslow

Maslow was een psycholoog, geen ondernemer. Deze theorie heeft hij in principe ontwikkeld om de bewustzijnsstadia in de ontwikkeling van kind naar volwassene te beschrijven. De theorie is ook uitstekend toepasbaar op ieder onderdeel van het ondernemen. Op hoe je leert als ondernemer en daardoor ook op hoe je groeit als ondernemer.

1 – onbewust onbekwaam

Je begint met je onderneming, zonder dat je eigenlijk precies weet wat je allemaal te wachten staat – en dat maakt je helemaal niks uit. Je voelt je vrij in alles wat je doet. Later blijkt misschien dat dit niet de beste beslissingen waren, of zelfs hele verkeerde, maar nu nog niet. Nu voelt alles nog goed. Er zijn dingen die ook écht goed gaan (beginnersgeluk). ‘The sky is the limit’ is een gevoel: je loopt op wolkjes.

Weten en begrijpen - vraagtekens2 – bewust onbekwaam

Je loopt tegen een paar dingen aan, je komt erachter dat sommige van je eerdere beslissingen misschien niet helemaal handig waren.

Je realiseert je wat je allemaal nog niet weet en dat je daardoor niet begrijpt hoe dingen in elkaar steken en grijpen.
Dat maakt je onzeker, je laat je leiden door angst. De angst om fouten te maken.

3 – bewust bekwaam

Je volgt cursussen en trainingen. Je leest boeken. Je leert van de ervaringen van andere ondernemers, bijvoorbeeld via Facebook of door deelname aan een Mastermind-groepje. Je leert door vallen en opstaan.

Je krijgt dingen door oefening onder de knie, je kennisniveau gaat omhoog en je begint te begrijpen waarom dingen werken zoals ze werken.

De kwaliteit van je beslissingen gaat omhoog, net als je gemoedsrust.

4 – onbewust bekwaam

Ongemerkt ben je van stadium 3 overgegaan naar stadium 4. Je hebt niet eens meer door hoe goed je bezig bent, zo natuurlijk is het geworden, zo authentiek ben je aan het ondernemen.

‘The sky is the limit’ is geen gevoel, het is een realiteit: er zit geen limiet aan wat je kunt bereiken!

Als je weet hoe iets werkt, kun je het repliceren onder exact dezelfde omstandigheden.
Als je begrijpt hoe iets werkt kun je het repliceren onder iedere omstandigheid.

 

Je bent nooit uitgeleerd

De wereld verandert, jij verandert, je bedrijf verandert. Je krijgt dus steeeds met nieuwe dingen te maken, dingen die je nog niet kent en begrijpt. Je zult de 4 stadia dus ook steeds opnieuw doorlopen.
Als je weet dat dit gebeurt, begrijpt wat er gebeurt én begrijpt waarom dit gebeurt, kun je het proces bewust beïnvloeden.

Zodra je met nieuwe dingen aan de slag gaat, schiet je – nog voordat je minder handige beslissingen hebt genomen – door naar het 2e stadium: de bewustwording dat je eigenlijk nog niet genoeg weet.

Die bewustwording zet je gelijk aan tot actie, tot het vergaren van meer kennis, vaardigheden en begrip. Met enige oefening doe je dat zelfs zo snel, dat je kunt voorkomen dat je beslissingen op basis van onzekerheid en angst gaat nemen.

Voor stadium 3 zul je altijd wat tijd nodig hebben – oefenen en het ontstaan van begrip kosten nou eenmaal wat tijd. Maar omdat je al een basis van kennis en begrip hebt, steeds minder. En voor je het weet ben je in stadium 4 beland.

Je blijft dus nieuwe dingen leren, maar op een steeds efficiëntere manier. Daardoor lijkt het alsof je permanent in het 4e stadium onderneemt: the sky is the limit, je bent maximaal succesvol!!

Herken jij de diverse stadia in je ZZP-bedrijf? Heb jij met bepaalde aspecten al stadium 4 bereikt? Ik lees je reactie graag hieronder.

 

In stadium 3 is de ZZP-School een hele goede ondersteuning. Niet alleen met alle blogs en artikelen, maar ook en vooral met de workshops.

Op de workshoppagina zie je het huidige aanbod en wanneer ik de eerstvolgende organiseer. Neem dus snel een kijkje!

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>