Tijdens een pauze van een meerdaagse cursus aan het einde van een jaar vroeg één van mijn mede-cursisten – laten we haar Anja noemen – om een suggestie voor een nuttige investering. “Wat bedoel je?” was het eerste wat in mij opkwam. Daarop vertelde Anja me dat ze van haar boekhouder dat kwartaal een investering van € 800 moest doen. Maar ja, ze wist niet wat ze voor dat bedrag moest kopen.

“Maar waarom geef je dat geld dan uit?”, vroeg ik. “Geen idee’, zei Anja. “Als m’n boekhouder zegt dat het nodig is, dan doe ik dat gewoon altijd”.

Aangezien ik dat weekeinde kwam als cursist – en de pauze om was – heb ik het daar bij gelaten. Maar als je verder leest, leg ik je uit waarom Anja’s opstelling niet … heel handig is.

Investeringen bezien vanuit de boekhouder

Je boekhouder kijkt naar de cijfertjes. En zo hoort dat ook. Maar als jij ‘m niet aanstuurt, kijkt ‘ie alléén naar de cijfertjes. In het geval van Anja hield haar boekhouder keurig netjes de Investeringsaftrek in de gaten. Anja zelf had (en heeft) van die aftrekmogelijkheid nog nooit gehoord.

Plan je investeringen - 2KIA: de kleinschaligheidsinvesteringaftrek

Heel in het kort houdt deze regeling het volgende in: als het totaal van je investeringen in een boekjaar boven een bepaalde drempel (2014: € 2.300) uitkomt, ‘verdien’ je een extra aftrek. De grootte van die aftrek hangt af van het totale investeringsbedrag.

Anja had blijkbaar al voor € 1.501 aan investeringen in de boeken staan voor dat boekjaar. Een extra investering van € 800 zorgde voor het bereiken van de drempel. Daardoor kon de boekhouder 28% van € 2.301 aan aftrek opvoeren: een extra aftrek van € 645. Da’s niet verkeerd!

Investeringen bezien vanuit de ondernemer

Een ondernemer heeft een bredere blik nodig dan die van een boekhouder. En daardoor ook een ander begrip van de term ‘investeringen’. Je kunt investeren in spullen (zie hierboven), maar ook in je bedrijf of in jezelf.

Investeren in je bedrijf

Stel je voor: je kunt een plekje veroveren op een beurs die je bedrijf in één klap jaren dichter bij je doel kan brengen. Tja, dat kost wel geld: standhuur, standbouw, promotie, medewerkers … Maar toch, als een dergelijke investering al met één goede klant is terugverdiend, de moeite zeker waard!

Investeren in jezelf

Je wilt een bepaalde werkzaamheid (nog) niet uitbesteden, maar zelf heb je het nog niet goed genoeg onder de knie. Je bent uren bezig met iets dat maar een fractie van de tijd hoeft te kosten. Elke week weer. Kostbare tijd, die je veel productiever zou kunnen besteden. En dan is het resultaat ook nog ‘ns verre van ideaal.

Een investering in jezelf – in de vorm van bijvoorbeeld een training of cursus – kan je over deze hobbel heen helpen. Zodat je weer op volle snelheid vooruit kunt richting maximaal succes.

Plan als ondernemer

Plan je investeringen - 3Investeren is niets anders dan je geld zo inzetten dat het maximaal rendement oplevert. En er zijn meer manieren om te investeren dan alleen de boekhoudkundige variant. Een slecht getimede uitgave met geen ander doel dan een extra fiscale aftrek kan je op langere termijn handenvol geld kosten!

Maak een slimme planning, zodat je op het juiste moment de juiste investering doet. Zo creëer je misschien een extra aftrek. Of zie je dat je het snelle geld beter laat liggen, hoe moeilijk ook.

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Doe dat dus bewust en op een manier die bijdraagt aan maximaal succes.

Geef jij je geld uit op basis van de omstandigheden, of plan jij je investeringen al? Ik lees je reactie graag hieronder.

Ken jij ZZP’ers voor wie dit artikel ook waardevol is? Deel het dan met hen via één van de deel-opties hieronder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>