Ken je ze, die coaches of trainers die je beloven dat ook jij € 100.000 omzet kunt realiseren?
Zo ongeveer na afloop van het – vaak stevig geprijsde – programma ligt het geld voor jou voor het grijpen. Na afloop? Nee, je begint al goed te verdienen tijdens het programma!

Beloven ze je gouden bergen? Misschien.
Is een omzet van een ton überhaupt haalbaar voor een ZZP-bedrijf? Ja hoor, een dergelijke omzet kan prima gehaald worden.

Maar, is een omzet van € 100.000 een doel dat je moet nastreven?
Nee, wat mij betreft niet. En natuurlijk leg ik je hieronder uit waarom.

Er zijn meer manieren om € 100.000 omzet te halen

Voor sommige bedrijven is het behalen van een omzet van € 100.000 makkelijker dan voor andere.

  • Verkoop je producten? Via een winkel van steen of via een digitale winkel? Zijn je producten digitaal of ‘stoffelijk’?
  • Of verkoop jij diensten? Eén-op-één of één-op-meer? Tijdens een persoonlijke bijeenkomst of via een digitale dienst? Live of niet?

Afhankelijk van wat je verkoopt en hoe je dat verkoopt, heb je een andere weg nodig om een 100.000 omzet per jaar (2)omzet van € 100.000 te realiseren. Als je ‘m al kunt realiseren.

De meeste programma’s die worden aangeboden, gaan uit van één weg, één verdienmodel en dus ook één bedrijfsmodel. Een model dat misschien wel helemaal niet bij je past.

Wat houdt € 100.000 omzet eigenlijk in?

Een goede vriendin van mij liet me ooit juichend weten dat ze de grens van € 100.000 omzet had gehaald. Hartstikke fijn natuurlijk!
Ik wilde niet gelijk een domper zetten op haar feestvreugde, maar wist wel – tot in detail – hoe haar bedrijf in elkaar stak.

100.000 omzet per jaar (3)Ik heb dus een tijdje gewacht tot ik haar deze vraag stelde: “Ehm, hoe hoog zijn je kosten?” Die bleken nog net geen € 99.000 te zijn. De realisatie volgde nog niet gelijk, dus was een aanvullende vraag nodig: “Hoeveel heb je dus verdiend? Bruto?”

Een gezamenlijke kennis was consultant en had ook een omzet van € 100.000. Zijn kosten beperkten zich, zelfs als ze heel ruim uit zouden vallen, tot zo’n € 14.000.
Kijk, dán heb je een leuke winst. Hij moest wel een boel meer Inkomstenbelasting betalen dan m’n vriendin, dat dan weer wel.

De hoogte van je omzet zegt op zich dus niets. Veel interessanter is de hoogte van je winst.

Laat jij je verlokken door de belofte van € 100.000 omzet?

Is zo’n uitgebreid programma iets voor jou en jouw bedrijf? Dat weet ik niet, dat ligt aan jouw bedrijf en aan jou.

Bedenk je wel dat

    • € 100.000 omzet alleen interessant is als je je kosten laag genoeg kunt houden.
    • dergelijke programma’s eigenlijk altijd gebaseerd zijn op het als expert geven van trainingen, verkopen van digitale producten of een combinatie daarvan.
    • goede programma’s zich richten op het afscheid nemen van je ZZP-bedrijf!

Is jouw ZZP-bedrijf niet geschikt voor een dergelijk verdienmodel? Misschien kan het dat wel worden, al zie je nu nog niet hoe. Als het goed is, leer je dat tijdens het programma.

Vind jij jezelf niet geschikt voor een dergelijk verdienmodel? Omdat je niet voor groepen wilt staan, maar liever in je eentje werkt vanachter je bureau of hooguit één-op-één aan de slag wilt? Wie weet kun je fantastische digitale producten maken en verkopen.

100.000 omzet per jaar (4)Er bestaan wel degelijk programma’s en trainers/coaches die jou en jouw bedrijf richting hogere winsten kunnen helpen. Misschien zelfs naar onbeperkte winsten. Als jij er klaar voor bent én je bij de goede trainer/coach terecht komt, tenminste.

Staar je in ieder geval niet blind op de belofte van € 100.000 omzet. Je hebt nu kunnen lezen dat een omzet van een ton op zichzelf namelijk niks waard is.

Wat is jouw ervaring met programma’s die je een hogere omzet beloven?
Schrijf ‘m alsjeblieft hieronder op
, dan help je anderen met het maken van een goede keus.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de deelknoppen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>