Het was weer in het nieuws: ZZP’ers hebben veel te veel voordelen ten opzichte van werknemers. “En dat is niet eerlijk, oh nee!” Journalisten die niet snappen waar ’t eigenlijk om gaat interviewen experts op basis van verkeerde uitgangspunten. Daar is als ZZP’er toch geen touw meer aan vast te knopen??

Als ZZP’er onderneem je voor eigen rekening en risico. Dit valt duidelijk onder de categorie ‘risico’. Best handig om dan wél te weten waar iedereen het eigenlijk over heeft.
Tijd voor wat onderzoek, dus ik ben even het internet opgedoken.

ZZP’ers zijn eigenlijk heel asociaal

Eerder dit jaar (2013) kwam de commissie Van Dijkhuizen tot de conclusie dat ZZP’ers best met wat minder toe konden. In hun benadering van versimpelde Belastingwetgeving sneuvelden alle ondernemersfaciliteiten. Daar zou dan wel ‘wat’ voor terugkomen, maar er werd geen duidelijkheid gegeven over wat precies. En laten we nou eerlijk zijn: versimpeling klinkt leuk, maar het gaat er natuurlijk om dat er meer geld in De Schatkist terecht komt.

ZZP'ers zijn eigenlijk heel asociaalIn de berichtgeving van gisteren werd nog een tandje bijgezet. ZZP’ers kunnen niet alleen met minder toe, we worden neergezet als profiteurs. Als nare mensen die hun medelanders tekort doen door alleen maar aan hun eigen hachje te denken. Die met opzet uit loondienst gaan, omdat voor jezelf werken véél meer oplevert.

En dan als klap op de vuurpijl ook nog ‘ns weinig belasting betalen en onterecht toeslagen ontvangen.

De leugens weerlegd

Het is wel duidelijk dat de huidige regering last heeft van bezuinigingsdrift en korte termijnvisie. Daar is zowel links, rechts, als alles daartussenin het inmiddels over eens. Tenminste, die conclusie trek ik uit de commentaren op het nieuws van gisteren.

Over de zelfstandigenaftrek – die al bestaat sinds 1975! – wordt al heel lang gesproken (ik zie zelf trouwens wel wat in 9.2 als uitgangspunt voor een gezonde discussie).  Op zich niks mis mee. Maar momenteel komen er wel héél veel oneigenlijke argumenten langs!

• Werknemers verruilen loondienst voor ZZP-schap omdat dat financieel aantrekkelijker is.
Dit wekt de indruk dat de meeste ex-werknemers vrijwillig hun baan hebben opgezegd. Moet ik over dit punt nog meer zeggen? 😉

• Werkgevers verleiden werknemers met behulp van de zelfstandigenaftrek om ZZP’er te worden. Zo kunnen ze hetzelfde werk laten uitvoeren, maar hoeven ze geen loonkosten af te dragen.
Hier gaat het natuurlijk weer over schijnzelfstandigheid. Een slechte zaak, inderdaad! Maar oh zo makkelijk te tackelen. Er zijn branches waarvan bekend is dat er grootschalig sprake is van de inzet van schijnzelfstandigen (thuiszorg, bouw, post). Een paar gerichte controles van de Belastingdienst bij een paar grote bedrijven, vanzelfsprekend gevolgd door forse sancties en het zal je verbazen hoe snel dit is opgelost.

• ZZP’ers met een laag inkomen maken teveel gebruik van toeslagen.
Weer zo’n makkie. We hebben het hier in principe over de Zorg- en Huurtoeslag – heel veel meer zijn er niet over. Bereken de toeslagen gewoon over het inkomen vóór toepassing van de ondernemersaftrekken – dus over het inkomen dat werkelijk door jou is verdiend – en het probleem is opgelost. De Belastingdienst heeft de benodigde gegevens al, het UWV rekent ook zo, dus ik zie het probleem niet.

• ZZP’ers dragen niet bij aan de verzorgingsstaat, omdat ze geen sociale premies betalen.
Wat? Hoezo niet bijdragen? ZZP’ers hebben géén WW-uitkering. ZZP’ers hebben géén bijstandsuitkering. ZZP’ers betalen eerder belasting over hun vermogen – ze hebben namelijk geen belastingvriendelijke manier om voor hun oudedag te sparen, zoals werknemers. ZZP’ers dragen dus meer bij aan De Schatkist dan een werknemer, maar maken van geen enkele ‘gemeenschappelijke’ voorziening gebruik.

Eerlijk duurt ’t langst – of juist niet

De discussie over toenemende (van overheidswege gestimuleerde) individualisering laat ik even voor wat het is. Die komt, zoals wel vaker bij ‘inventieve’ regeringsplannen, neer op “Be careful what you wish for”. Of in goed Nederlands: “wie z’n billen brandt, moet op de blaren zitten”.

Of we echt (zo hard) moeten bezuinigen, of dat er ook andere manieren zijn om de economie weer vlot te trekken: ook niet. Daar heb ik mijn mening al eerder over gegeven.

Dus stel, je staat er helemaal achter dat er keihard en rücksichtlos bezuinigd moet worden: kom er dan eerlijk voor uit! Wees een Minister (= vent m/v) en doe wat er gedaan moet worden. Maar ga niet lopen liegen en bedriegen om aardig gevonden te worden door Tweede Kamerleden en je kiezers.
Krijg je je plannen er op een eerlijke manier niet door? Dan zijn het gewoon slechte plannen.

Natuurlijk streef ik naar meer winst en werk ik daar hard aan en voor! Ik ben tenslotte – letterlijk en figuurlijk – niet voor niets onderneemster. Daar hoef ik geen ‘staatssteun’ bij, maar zeker geen ‘staatstegenwerking’!

Maar moet ík nu gaan liegen en bedriegen en Manlief op een 0-urencontract op de loonlijst zetten? Zodat ik ineens geen ZZP’ster meer ben, maar MKB-ster en onderdeel van de ‘banenmotor’? Zijn jullie het er eigenlijk al over eens wat een ZZP’er nou eigenlijk is? En waarom jullie zo graag dat onderscheid maken??

 

’t Moge duidelijk zijn: de laatste paragraaf is duidelijk mijn mening. Een mening die niet vrij is van de nodige frustraties. Naast onderneemster ben ik namelijk ook nog gewoon mens. 😉

Vorm vooral je eigen mening en deel die mening vervolgens, bij voorkeur ook hieronder. Zo krijgen we tenminste een écht interessante discussie!

Ken jij ZZP’ers voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het dan met ze via één van de opties hieronder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>