4

Wie of wat geeft jou inspiratie voor je ZZP-bedrijf?

Wie of wat geeft jou inspiratie (1)

Ik geloof niet in toeval, maar de laatste tijd zag ik toevallig een aantal artikelen – zoals deze van De Kloplossing – en Facebookupdates langskomen waarin gevraagd werd welke boeken en films je inspireren. En wat gebeurt er als iemand je een vraag stelt? Dan kun je niet anders dan antwoorden, al is het maar voor jezelf.

Dus daar zat ik dan, me af te vragen welke schrijver of welk boek een grote inspirator is of is geweest. Welke films mijn leven op een goede manier hebben beïnvloed. Ik las al die mooie voorbeelden van anderen, maar in mijn hoofd bleef het angstvallig stil. Althans, wat specifieke voorbeelden betrof.

Inspiratiebronnen of zeeën van inspiratie?

Ik haal mijn inspiratie uit zo ongeveer alles wat ik lees en zo ongeveer alles wat ik zie en hoor. Van een paar specifieke dingen onthoud ik waarvandaan of van wie ik ze heb, maar dat is bij uitzondering. Over het algemeen combineer ik nieuwe inzichten met dingen die ik al heb gezien, gelezen, gehoord en geleerd.

Wie of wat geeft jou inspiratie (2)Door mijn brede interesse heb ik niet een paar bronnen, maar onuitputtelijke zeeën van inspiratie. Alles en iedereen heeft wel een verhaal waar ik iets uit kan leren of waar ik een voorbeeld aan kan nemen. Dat kan in positieve zin zijn – je gebruikt het verhaal als voorbeeld van hoe iets kan – maar ook in negatieve zin: het verhaal is een voorbeeld van hoe je iets beter níet kunt doen.

Al die stukjes informatie plak ik aan mijn al verzamelde info; soms gelijk, soms valt het kwartje pas na verloop van tijd. Doe ik het op die manier omdat ik een typisch ‘vrouwenbrein’ (18:09) of een specifieke leerstijl heb? Komt het ergens anders door?
Wat de reden ook is, het werkt zoals het werkt en voor mij werkt dat prima. Niemand heeft De Waarheid in pacht, maar overal zijn stukjes te vinden van Mijn Waarheid.

Via mijn blogs en mijn workshops deel ik Mijn Waarheid graag met jou. Als jij er al maar één stukje in vindt dat bijdraagt aan Jouw Waarheid, is mijn doel bereikt.

It’s hard to beat a man who never gives up

Ik kan je dus niet helpen met een handig lijstje van mijn inspiratiebronnen, maar heb er toch eentje kunnen vinden die ik graag met je deel.
Wees gewaarschuwd: ik vind inspiratie in de meest vreemde of in ieder geval minder voor de hand liggende dingen.

De inspirerende quote in de kop van dit onderdeel is van Babe Ruth en beschrijft uitstekend waar een serie van 5 actiefilms om draait. Een serie waar bijna iedereen er wel minstens één van heeft gezien: de Die Hard-films, met Bruce Willis als eeuwige underdog John McClane.

Elke film neemt ‘ie het in z’n eentje op tegen een op het eerste gezicht onoverkomelijke hoeveelheid tegenstanders en middelen (wapens). En toch redt ‘ie het – en af en toe zelfs de hele wereld – iedere keer weer. Bloedend uit onnoemelijke aantallen grotere en kleinere wonden verbaast ‘ie altijd z’n tegenstander: wat ze ook proberen, hij geeft niet op.

John McClane is daardoor een goede inspiratie voor ZZP’ers: laat je niet tegenhouden, ook al ben je maar in je eentje en heb je met tegenslagen te maken.
De ‘strijd’ lijkt soms ongelijk en onderweg raak je misschien tijdelijk wat gebutst en gehavend – door jouw unieke kwaliteiten en je doorzettingsvermogen bereik je uiteindelijk je doel.

Een wijs mens leert nog van een gek – François Rabelais

Wie of wat geeft jou inspiratie (3)Een autobiografie van een succesvol ondernemer is een goeie bron van inspiratie. Van wijsheden en lessen die jou een succesvollere ZZP’er maken. Zo ook een film waarin je bijvoorbeeld de worsteling en persoonlijke groei van iemand meebeleeft. Of een seminar waarin je je ondernemerskennis aanvult of opfrist.

Zeker lezen, kijken en doen, dus!

Maar vergeet niet dat inspiratie ook vlak voor je neus te vinden is, in hele gewone dingen. Je favoriete serie, een vermakelijke actiefilm, een fantasyboek. En tijdens hele gewone activiteiten, zoals boodschappen doen, je hond uitlaten, zaterdagochtend langs de lijn bij de sportwedstrijd van je kind.

Hou je ogen en oren gewoon open, zodat ook jij je voordeel kunt doen met alle inspiratie die voor het oprapen ligt. Daar word je een beter mens en een betere ondernemer van en daar kunnen er nooit genoeg van zijn.

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Heb jij specifieke voorbeelden/bronnen? Of ben je – net als ik – meer van het ‘eclectische type’? Laat het me weten in een reactie hieronder en wees op jouw beurt een bron van inspiratie voor iedereen die dit leest.

Ken jij ZZP’ers voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments