• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Met 4 I’s naar een passend verzekeringspakket

Een tijdje terug heeft iemand bedacht dat ZZP’ers ondernemers zijn die een aparte behandeling nodig hebben. Onzin natuurlijk, maar het kunstmatige onderscheid houdt hardnekkig stand.

Verzekeraars zijn niet dom, dus maken zij reclame met producten die ‘speciaal voor ZZP’ers’ zijn. Net zo goed onzin, maar net zo goed hardnekkig.

Daarmee zeg ik niet dat het verzekeren van risico’s onzin is!

Een bepaalde mate van financiële bescherming is positief voor je onderneming, geeft rust en continuïteit. Maar hoeveel verzekeringen zijn voor jouw bedrijf te weinig, te veel, precies goed?

Met behulp van de 4 I’s kom je vanzelf uit op een verzekeringspakket dat helemaal aansluit bij jouw situatie. Maatwerk, dus.

1 – Inventariseren

Maak een lijst van alle risico’s die je (bedrijf) loopt. Het gaat hier om risico’s die financiële gevolgen hebben voor je bedrijf.

Zo zal een regenbui voor een evenementenplanner die een outdoor popfestival organiseert een ander risico opleveren dan voor een webdesigner.

2 – Inperken

Loop je lijst door en bedenk bij ieder punt wat jij kunt doen om het risico te verkleinen of zelfs op te heffen.

Het risico op wanbetalers kun je bijvoorbeeld verkleinen door goede Algemene Voorwaarden en een strak debiteurenbeleid. Het risico op het kapot vallen van je laptop door de investering in een goede laptoptas.

3 – Inschatten

Je hebt nu een lijst over met de werkelijke risico’s. Zet achter die risico’s een bedrag: wat schat je in dat het je kost als het risico zich voordoet?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om een bedrag in te schatten. Dat kan 2 oorzaken hebben:

De financiële gevolgen zijn zo groot en/of uitgebreid, dat het bedrag ‘oneindig’ op kan lopen.

Bijvoorbeeld: in de lift naar je gesprek met een potentiële opdrachtgever wil je je mobiele telefoon uit je jaszak halen. Helaas raakt jouw elleboog daarbij de mond van de dame die achter je staat, waardoor je haar voortanden eruit slaat – maar niet nadat één ervan een behoorlijke jaap in haar bovenlip heeft achtergelaten.

Deze dame heeft zojuist een meerjarig contract getekend bij een groot cosmeticaconcern, als Het Gezicht voor de nieuw te lanceren lipsticklijn. Tel uit je …

De financiële gevolgen zijn te klein.

Bijvoorbeeld: je bent alleenstaand en je wordt langdurig ziek. Da’s allemaal heel vervelend, maar aangezien je nog geen enkele winst in je bedrijf hebt gerealiseerd, heeft je arbeidsongeschiktheid geen (verzekerbare) financiële consequenties voor je.

4 – Indiceren

Loop je lijst 3 keer door, elke keer met een andere vraag.

1 – Mag ik dit risico zelf dragen?
Is het wettelijk toegestaan om dit risico niet te verzekeren?

2 – Kan ik dit risico zelf dragen?
Heb ik voldoende geld beschikbaar om de financiële gevolgen van dit risico direct op te vangen?

3 – Wil ik dit risico zelf dragen?
Kan ik ertegen om dit risico onverzekerd te laten, mijn nachtrust is er prima onder?

Op de 3 vragen zijn alleen maar de antwoorden ‘Ja’ of ‘Nee’ mogelijk.
Heb je op vraag 1 ‘Ja’ geantwoord, dan stel je vraag 2. Is je antwoord ‘Nee’, dan hoef je vraag 2 en 3 niet meer te stellen. Is antwoord op vraag 2 ook ‘Ja’, dan ga je door naar vraag 3.

Elk risico waarvan het antwoord op een vraag ‘Nee’ is, ga je verzekeren.

Afsluitende tips

Loep - verzekeringspakket• Of je zelf je verzekeringen afsluit via internet of ondersteuning krijgt van een tussenpersoon, lees altijd de kleine lettertjes! In het geval van verzekeringen hebben die kleine lettertje een speciale naam gekregen: de polisvoorwaarden.

Alleen in de polisvoorwaarden kun je terugvinden of de dekking van de verzekering overeenkomt met wat jij verzekerd wilt hebben. Best handig om te weten, toch? 😉

Het doorlopen van de 4 I’s is geen eenmalige actie!

De wetgeving verandert, je bedrijf verandert, je financiële mogelijkheden veranderen, je persoonlijke omstandigheden veranderen …

Loop daarom minimaal iedere 3 jaar – en in ieder geval bij grote wijzigingen – de 4 I’s nog eens door. Aan de hand van de uitslag bekijk je of je verzekeringspakket moet worden aangepast.

Heb jij al een verzekeringspakket? Is het maatwerk, of vind je met de 4 I’s gaten of juist onnodige verzekeringen? Ik lees jouw reactie graag hieronder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>