Een goed gebruik van time management heeft verschillende, zeer nuttige opbrengsten. Doelen worden haalbaar, toezeggingen realistisch, je werkdruk acceptabel.

Maar goed time management levert nog iets op, iets wat grote overeenkomsten heeft met de eigenschappen van crashpants.

Crashpants – die worden gedragen bij diverse ‘rollende’ sporten – zorgen ervoor dat bij bepaalde onverwachte gebeurtenissen (in dit geval valpartijen) schade voorkomen of beperkt wordt. En dat is precies wat time management ook voor ZZP’ers kan betekenen.

Time management voorkomt vervelende gevolgen van onverwachte gebeurtenissen

Als je niet al te hard (of onhandig) valt, bieden crashpants een uitstekende bescherming. Je voelt wel dat je gevallen bent, maar je hoeft niet gelijk met je EHBO-koffer aan de slag. Een kwestie van opstaan en weer doorgaan.

Met goed time management werkt het net zo.

Als je niet elke dag van begin tot eind volplant met werkzaamheden en andere activiteiten, heb je ruimte om onverwachte zaken op te vangen. Een telefoontje van een potentiële nieuwe klant, een klus die uitloopt, een ziek kind dat plotseling van school opgehaald moet worden.

Time management beperkt vervelende gevolgen van onverwachte gebeurtenissen

Bij sommige valpartijen zou de schade veel groter zijn zonder crashpants. Gebroken in plaats van gekneusde botten, ernstige kneuzingen en bloedige schaafwonden in plaats van een paar flinke blauwe plekken.
Je moet er even van bijkomen, maar het leed is te overzien.

Het werkt niet anders met goed time management.

Sommige onverwachte gebeurtenissen hebben een meer dan gemiddelde impact. In tijd, emotie, logistiek. Een forse spoedklus tussendoor, een overlijden van een geliefd familielid, een vastgelopen motor op weg naar een afspraak met een klant.

Oké, je planning moet bijgesteld worden – ’t is soms niet anders. Maar door je planning heb je een goed overzicht en zelfs ingeplande ‘speelruimte’. Je kunt dus op zo’n manier schuiven met je werkzaamheden dat je je klanten niet teleur hoeft te stellen. In ieder geval niet allemaal: het leed is te overzien.

Skiken

Time management is geen wondermiddel!

Crashpants voorkomen geen schade als je vaak en/of hard valt. De beschermende werking houdt een keertje op. Zeker weten dat je geen schade oploopt bij het sporten bereik je alleen maar door … niet te sporten. Ik denk niet dat heel veel mensen dit een goeie optie vinden.

Ook time management kent zijn beperkingen, maar niet zo definitief als crashpants.
Geven crashpants je maar twee keuzes (een gecalculeerd risico nemen – waar op zich niets mis mee is – en ‘superveilig’ niet-sporten), time management geeft je een derde optie!

Time management maakt snel inzichtelijk dat sommige onverwachte situaties grote of langdurige gevolgen hebben. Zo groot of langdurig dat de kwaliteit van je werk eronder zal lijden, zelfs met flink schuiven en verzetten.

Daardoor kun je extra snel andere maatregelen nemen. Of beter nog: de andere maatregelen die je al hebt ‘klaarstaan’ inzetten.

Kortom: time management biedt de voordelen die crashpants bieden en méér.
Zoveel meer, dat een ZZP’er gewoon niet zonder kan.

Heb je time management-tips? Zet ze dan vooral hieronder, want leren van elkaar is fijn. 🙂

Ken je andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de opties hieronder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>