10

Ook al ben je ZZP’er – je hoeft er niet alleen voor te staan

Als ZZP'er niet alleen (1)

Als ZZP’er loop je regelmatig tegen een ondernemersuitdaging op. Daar ontkom je niet aan. Sterker nog: da’s één van de dingen die ondernemen als ZZP’er juist leuk maakt. 🙂

Totdat al je energie en tijd opgaat aan die ene grote uitdaging. Of aan die verzameling kleine uitdagingen. Je ziet maar geen oplossing, je vindt maar geen alternatief. Je groei valt stil en daarmee ook de groei van je ZZP-bedrijf.

  • Soms ligt de oplossing recht onder je neus. En daarmee is ‘ie voor jou niet (goed) zichtbaar. Tenminste: mij lukt het niet om onder m’n neus te kijken. 😉 Voor een ander is een oplossing die recht onder je neus ligt juist overduidelijk.
  • Soms is er iets meer nodig om tot een oplossing te komen.

Je komt er hoe dan ook niet meer in je eentje uit.
Er is eigenlijk nog maar één oplossing: zoek hulp!

Mastermind en/of Buddy

Een Buddy en/of de leden van een Mastermindgroep zitten in principe op ongeveer hetzelfde niveau met hun onderneming als jij. Op sommige punten zijn ze iets verder dan jij, op andere punten ben jij iets verder dan zij.

Hierdoor kun je elkaar helpen, kun je zowel ‘halen’ als ‘brengen’.

Een puntje van aandacht bij het samenstellen van een Mastermindgroep en/of het kiezen van een Buddy: streef ernaar dat niemand eenzelfde soort bedrijf heeft. Of werkt in dezelfde branche.

Als ZZP'er niet alleen (2)Dat heeft 2 redenen:

  • Zo’n Mastermind Maatje of Buddy kijkt met andere ogen naar jouw bedrijf.
    En dus met andere ogen naar de uitdagingen waar jij mee te maken hebt. Daardoor kan hij of zij met suggesties komen waar jij misschien niet eens aan gedacht hebt.
  • Zo’n Mastermind Maatje of Buddy heeft in principe NIET aan een half woord genoeg.
    Jij zult in je hulpvraag je uitdaging dus duidelijk moeten formuleren. Door dat te doen, kom je in bepaalde gevallen misschien zelf al tot een goede oplossing.

Als je goeie afspraken maakt over wat je van elkaar verwacht, kun je een mooie denktank voor elkaar zijn.

Betaalde hulp

Soms is de hulp van je Mastermindgroep of Buddy niet voldoende. Soms heb je behoefte aan de hulp van iemand met (nog) meer ondernemerskennis en -ervaring.

In zo’n geval kom je uit bij een coach of een mentor. En ja, tegenover zulke hulp staat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een factuur. 😉

Als ZZP'er niet alleen (3)Sommige uitdagingen heb je in één gesprek opgelost, andere vragen om wat meer tijd en aandacht. En wie weet vind jij het gewoon prettig om regelmatig contact te hebben met je coach of mentor.

Omdat jij ZZP’er bent, heeft iedere uitdaging z’n uitwerking in je bedrijf.

Dus niet alleen uitdagingen op het gebied van ondernemerschap, maar ook op het gebied van relaties, huisvesting, financiën, gezondheid.
ALLES in je leven heeft invloed op jou – en daarmee ook invloed op je ZZP-bedrijf.

Het is dus belangrijk dat je een coach of mentor zoekt die past bij de uitdaging(en) waar jij tegenaan loopt. Misschien heb je er op een bepaald moment wel meer dan eentje nodig. Dat is dan maar zo.

Hoe sneller en effectiever jij je uitdaging(en) oplost, des te sneller je weer door kunt.
Doorgaan met groeien, als mens en als ZZP’er.
En doorgaan met het uitbouwen van je succes.

Wat doe jij als je ergens niet (meer) in je eentje uitkomt? Heb jij al een MasterMind, Buddy of mentor/coach? Ik lees jouw tips graag in een reactie hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Heb je interesse in Mentoring?

Op deze pagina kun je zien welke mogelijkheden er zijn bij De ZZP-School.

Ben je niet helemaal zeker welke vorm van Mentoring het beste past? Bij jou, bij de specifieke ZZP-uitdaging waar jij mee te maken hebt?

Stuur me even een berichtje, dan bespreken we het samen.

Click Here to Leave a Comment Below 10 comments