• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ook al ben je ZZP’er – je hoeft er niet alleen voor te staan

Als ZZP’er loop je regelmatig tegen een ondernemersuitdaging op. Daar ontkom je niet aan. Sterker nog: da’s één van de dingen die ondernemen als ZZP’er juist leuk maakt. 🙂

Totdat al je energie en tijd opgaat aan die ene grote uitdaging. Of aan die verzameling kleine uitdagingen. Je ziet maar geen oplossing, je vindt maar geen alternatief. Je groei valt stil en daarmee ook de groei van je ZZP-bedrijf.

 • Soms ligt de oplossing recht onder je neus. En daarmee is ‘ie voor jou niet (goed) zichtbaar. Tenminste: mij lukt het niet om onder m’n neus te kijken. 😉 Voor een ander is een oplossing die recht onder je neus ligt juist overduidelijk.
 • Soms is er iets meer nodig om tot een oplossing te komen.

Je komt er hoe dan ook niet meer in je eentje uit.
Er is eigenlijk nog maar één oplossing: zoek hulp!

Mastermind en/of Buddy

Een Buddy en/of de leden van een Mastermindgroep zitten in principe op ongeveer hetzelfde niveau met hun onderneming als jij. Op sommige punten zijn ze iets verder dan jij, op andere punten ben jij iets verder dan zij.

Hierdoor kun je elkaar helpen, kun je zowel ‘halen’ als ‘brengen’.

Een puntje van aandacht bij het samenstellen van een Mastermindgroep en/of het kiezen van een Buddy: streef ernaar dat niemand eenzelfde soort bedrijf heeft. Of werkt in dezelfde branche.

Als ZZP'er niet alleen (2)Dat heeft 2 redenen:

 • Zo’n Mastermind Maatje of Buddy kijkt met andere ogen naar jouw bedrijf.
  En dus met andere ogen naar de uitdagingen waar jij mee te maken hebt. Daardoor kan hij of zij met suggesties komen waar jij misschien niet eens aan gedacht hebt.
 • Zo’n Mastermind Maatje of Buddy heeft in principe NIET aan een half woord genoeg.
  Jij zult in je hulpvraag je uitdaging dus duidelijk moeten formuleren. Door dat te doen, kom je in bepaalde gevallen misschien zelf al tot een goede oplossing.

Als je goeie afspraken maakt over wat je van elkaar verwacht, kun je een mooie denktank voor elkaar zijn.

Betaalde hulp

Soms is de hulp van je Mastermindgroep of Buddy niet voldoende. Soms heb je behoefte aan de hulp van iemand met (nog) meer ondernemerskennis en -ervaring.

In zo’n geval kom je uit bij een coach of een mentor. En ja, tegenover zulke hulp staat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een factuur. 😉

Als ZZP'er niet alleen (3)Sommige uitdagingen heb je in één gesprek opgelost, andere vragen om wat meer tijd en aandacht. En wie weet vind jij het gewoon prettig om regelmatig contact te hebben met je coach of mentor.

Omdat jij ZZP’er bent, heeft iedere uitdaging z’n uitwerking in je bedrijf.

Dus niet alleen uitdagingen op het gebied van ondernemerschap, maar ook op het gebied van relaties, huisvesting, financiën, gezondheid.
ALLES in je leven heeft invloed op jou – en daarmee ook invloed op je ZZP-bedrijf.

Het is dus belangrijk dat je een coach of mentor zoekt die past bij de uitdaging(en) waar jij tegenaan loopt. Misschien heb je er op een bepaald moment wel meer dan eentje nodig. Dat is dan maar zo.

Hoe sneller en effectiever jij je uitdaging(en) oplost, des te sneller je weer door kunt.
Doorgaan met groeien, als mens en als ZZP’er.
En doorgaan met het uitbouwen van je succes.

Wat doe jij als je ergens niet (meer) in je eentje uitkomt? Heb jij al een MasterMind, Buddy of mentor/coach? Ik lees jouw tips graag in een reactie hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Heb je interesse in Mentoring?

Op deze pagina kun je zien welke mogelijkheden er zijn bij De ZZP-School.

Ben je niet helemaal zeker welke vorm van Mentoring het beste past? Bij jou, bij de specifieke ZZP-uitdaging waar jij mee te maken hebt?

Stuur me even een berichtje, dan bespreken we het samen.

 • Een buddy heeft mij inderdaad veel gebracht. Het mooie is ook dat het je veel voldoening geeft als je iets terug kan doen. Mensen zijn sociale dieren en niets is zo frustrerend als zelf telkens het wiel uitvinden. Hulp vragen is in het begin lastig, maar het went snel. Dus een buddy, mastermindgroep, coach of mentor heeft veel toegevoegde waarde. Je staart je niet meer blind op een tunnelvisie, want je gaat meer ‘out of the box’ denken. Dank je wel, Renée om me hier weer alert op te maken.

  • Graag gedaan, Marjolijn. 🙂

   Dat is ook mijn ervaring: de vragen van een ‘buitenstaander’ helpen je om op een andere manier tegen een situatie aan te kijken.
   Of het nou een hulpvraag van een Buddy of Mastermind Maatje is, of van een coach of mentor.

 • Ik heb in het verleden verschillende Master Mind groepen gehad. De één werkte niet, de ander werkte wel. Daarin is het ook heel belangrijk om de juist mensen om je heen te verzamelen.
  Nog niet zo lang geleden zat ik in een groep waarin een ondernemer al heel ver was met haar bedrijf. En al bezig was met afbouwen naar haar pensioen als het ware. Op heel veel kwestie zei ze: “Ja, daar heb ik geen zin meer in hoor”. De context begreep ik wel, maar het haalde compleet de energie uit de groep.

  Met een nieuwe Master Mind groep is het altijd zoeken wat je aan elkaar hebt, zeker als je elkaar nog niet goed kent.

  Ik vind het altijd weer een aangename uitdaging om mee bezig te zijn.
  Een paar tips als je op zoek gaat naar mensen om mee te Master Minden:
  1: zoek ondernemers die ongeveer in dezelfde fase zitten als jij. Sommigen mogen best een stap verder zijn, want daar kun je van leren.
  2: zoek ondernemers met vakgebieden waar jij ook affiniteit mee hebt en zij met jouw vakgebied. Dan kun je elkaar ook echt helpen.

  Na een aantal Master Mind groepen te hebben gehad, ben ik van mening dat je het beste met een buddy kunt beginnen. Een duo. Op het moment dat je meer wilt, kun je samen op zoek gaan naar een derde persoon. En na verloop van tijd kun je met z’n drieën op zoek gaan naar een vierde. Enzovoorts. Zo bouw je langzamerhand een gedegen Master Mind groep op.

  • Goeie tips, Esther!

   Als je té ver uit elkaar zit, wordt het een onevenwichtige groep.
   De onderneemster uit jouw voorbeeld bracht niks meer, bij mij was het juist omgekeerd: op een gegeven moment bracht ik alleen nog maar.
   Allebei niet de bedoeling.

 • Ik ben altijd een groot voorstander van een mentor zoeken. Ja het kost je geld, maar met een goede mentor verdient zich dat in het vijfvoudige terug. Je kan dan enorme stappen zetten en zo groei in je bedrijf realiseren.

  Let er natuurlijk wel op welke mentor je kiest. Ik geef altijd de voorkeur aan iemand die echt tot actie overgaat en jou ook tot actie kan aanzetten. Anders betaal je leuk de factuur en is het wel gezellig en fijn, maar concrete stappen worden niet gerealiseerd.

  Mijn advies is dan ook blijf niet te lang bij iemand hangen als je niet concrete stappen maakt.

  • Bedankt voor je toevoeging, Corinne. 🙂
   Een mentor of coach is inderdaad een investering – in jezelf en je bedrijf.
   En het doel is inderdaad om in beweging te komen, die stappen te maken en te groeien.

 • Ik ben helemaal voor niet alles alleen te doen. Ik ben superblij met mijn compagnon; soms zit ik even helemaal vast, trekt zij mij er uit en andersom.
  Maar ik zit ook in een Mastermind. Dat hoeft van mij niet dezelfde branche te zijn. Ik wil juist een klik hebben met de persoon zelf. Juist een andere branche kan weer nieuwe ideeen hebben.

  Ik heb ook al wel heel veel tijd besteed aan gesprekken met andere ondernemers waarbij ik meer hen coachte. Soms leuk, maar dat is wel een valkuil. Dat ik teveel met anderen bezig ga.

  Vorig jaar had ik ook een ondernemerscoach, heel fijn, omdat hij mij meer zelfverzekerdheid gaf en andere ideeen in bracht.

  Al met al, kijkt wat voor jou werkt, maar doe het vooral niet alleen.

  • Jij boft met je compagnon, Monica – en dat geldt voor Doreen net zo. 😉
   Ik herken je valkuil – dat is er inderdaad eentje om goed attent op te blijven!

 • Gelukkig heb ik sinds afgelopen jaar zowel een buddy als een mastermind groep. Ik hoop daar nog heel lang mee door te gaan, want we leren zoveel van elkaar!
  Daarnaast ben ik ook wel heel erg van het “zelf doen” en de controle loslaten is zo moeilijk. Toch ben ik blij dat ik nu de stap naar uitbesteden heb durven zetten, ipv weken tijd te verliezen. 😉

  • Uitbesteden is nóg een stapje verder, Hilde.
   Hulp vragen is al uitdagend genoeg voor velen van ons. 😉
   Maar dat gaat gaandeweg steeds makkelijker, zeker als je merkt hoeveel voordelen het je oplevert.

   Ik heb gisteren nog van mijn mede-Masterminders héél waardevolle input gekregen naar aanleiding van mijn hulpvraag, super!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >