De comfort zone: je hoort er veel over, zeker als je je een beetje interesseert voor persoonlijke en zakelijke groei. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom maakt iedereen zich er zo druk over?

Heel in het kort bestaat je comfort zone uit situaties, mensen en dingen waar je bekend mee bent. Dat is niet noodzakelijk positief, maar net zo goed niet noodzakelijk negatief. Bekend, vertrouwd en comfortabel zijn de sleutelwoorden.

De eigenschappen van je comfort zone

Zoals ik hierboven al schreef: alles en iedereen binnen je comfort zone is bekend en vertrouwd. Je komt niet voor verrassingen te staan, niet in negatieve, maar ook niet in positieve zin.

Je weet wat er gaat gebeuren, dingen zijn voorspelbaar. Daardoor kun je je ontspannen in je comfort zone.

De grote valkuil van je comfort zone

Het is makkelijk om binnen je comfort zone te blijven. Veel makkelijker dan om er ook maar één stap buiten te zetten. Vergelijk het maar met een lekker warm huis, terwijl het buiten stormt en hoost: waar ben je liever?

Alleen … als je altijd maar binnen blijft, letterlijk of figuurlijk, verandert er niks.
Van dingen die vertrouwd, maar leuk zijn, zul je nooit weten of ze misschien nóg leuker, nóg beter kunnen worden. En dingen die vertrouwd, maar onprettig zijn, verbeteren niet.

Door nooit buiten je comfort zone te komen, ontneem jezelf kansen en mogelijkheden.

Wat gebeurt er buiten je comfort zone?

Je voelt ‘m al aankomen: buiten je comfort zone – in je stretch zone – kom je in aanraking met geheel of gedeeltelijk onbekende situaties, mensen en dingen.
Je acties hebben resultaten die je niet kunt voorspellen, mensen reageren anders dan je had verwacht, je komt dingen tegen die je nog moet leren.

Al dat onbekende maakt je onzeker en geeft je stress. Een beetje (net uit je comfort zone) of heel veel (ver uit je comfort zone).

Voor de meesten van ons is stress een gevoel dat verre van prettig is. En wij zijn voorgeprogrammeerd om onprettige gevoelens waar mogelijk te vermijden.
In bepaalde situaties is dat handig, bijvoorbeeld als het om iets levensbedreigends gaat.

Gelukkig komen die situaties niet vaak voor, maar het verklaart wel waarom het niet makkelijk is om je comfort zone te verlaten.

De grote valkuil van je stretch zone

In je stretch zone sta je onder druk. Je voelt je niet op je gemak, je ervaart stress. Verblijf je langdurig in je stretch zone, dan ervaar je chronische stress. En als er iets niet goed is voor je, is het dat wel. Je wordt overspannen of krijgt zelfs een burn-out.

Wat ook niet goed voor je is, is je te ver in je stretch zone bevinden. Tegen je grenzen botsen of er zelfs overheen gaan. Dat levert je iets op dat ook wel ‘trauma’ heet.

Ga de uitdaging aan, maar zoek de balans

Comfort zone, yin-and-yang
Zoek de balans tussen comfort en stretch

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle stress te vermijden en lekker veilig in je comfort zone te blijven. Alles blijft dan bij het oude.
Of beter gezegd: JIJ blijft hetzelfde. De kans is namelijk groot dat dit niet geldt voor de wereld om je heen.
“Stilstand is achteruitgang” is daarvan het voor de hand liggende resultaat.

Gelukkig is er naast vermijden nog een andere manier om met stress om te gaan: aanpassen.
Dat is hoe sporters steeds hun prestaties verbeteren.
Tijdens de trainingen – in de stretch zone – ondervindt het lichaam van de sporter stress. Tijdens de hersteltijd – in de comfort zone – kiest het lichaam eieren voor z’n geld: het past zich aan.

Dezelfde hoeveelheid stress, dezelfde trainingsbelasting, ligt daardoor niet langer in de stretch zone, maar is in de comfort zone terecht gekomen. De prestaties van de sporter zijn toegenomen, de sporter is gegroeid. “Op naar goud!”

Zoek dus net als een sporter de balans. Maak regelmatig korte en langere uitstapjes in je stretch zone – dat levert je prikkels op om nieuwe en interessante dingen te leren en te groeien. Je comfort zone is vervolgens de perfecte plek om uit te rusten, op te laden en je groeiprikkels te verwerken.

As you move outside of your comfort zone, what was once the unknown and frightening becomes your new normalRobin S. Sharma

Zo zorg je ervoor dat jij groeit, dat je comfort zone groeit en dat je er weer klaar voor bent om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. “Op naar goud, op naar maximale impact, op naar maximaal succes!”

Daag jij jezelf regelmatig uit om te groeien als mens en als ZZP’er? Heb je een resultaat van een tripje in je stretch zone waar je hartstikke trots op bent?
Ik vind het erg leuk als je jouw ervaringen hieronder deelt!

Ken jij ZZP’ers voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>