2

Hoe word je weer authentiek en congruent?

Hoe wordt je weer authentiek en congruent (1a)

Waarom authenticiteit en congruentie essentieel zijn voor maximaal ZZP-succes, heb ik in een vorig blog al beschreven. Daar heb je ook gelezen dat het eigenschappen zijn waar je mee bent geboren. En toch ben je nu hier om er meer over te lezen.

Begrijpelijk, want in de loop van de tijd, door opvoeding en ervaring, is ons kind verstopt geraakt achter een volwassene. En met ons kind ook onze authenticiteit en congruentie.

Maar alles is er nog en kan dus weer gevonden worden.

Mijn ‘zoektocht’ is op nogal onprettige wijze aangezwengeld. Geen vrolijk verhaal en ook geen manier die ik iemand toewens. Mijn ervaringen bieden wel mooie leermogelijkheden, dus daarom deel ik er – in 2 artikelen – toch een stukje van met jou.

In één klap authentiek …

1998 Was het jaar dat de wereld zoals ik ‘m kende, op slag veranderde. Het gebeurde op klaarlichte dag, ik was niet alleen, ik was lichamelijk ongedeerd. En toch ben ik nooit meer dezelfde geworden en heb ik er tot op de dag van vandaag ‘plezier’ van.

Iedereen heeft wel een paar zwakkere eigenschappen, ik dus ook. Tijdens mijn op aanpassing gerichte opvoeding was er hard gewerkt om ze onder het tapijt te schoffelen.

Hoe word je weer authentiek en congruent (2)Maar wat bleek: het trauma had op alles een vergrootglas gelegd. Ook op mijn kamerbrede tapijt. Dat tapijt was niet bestand tegen het brandende oog van het vergrootglas.

Dus daar waren ze weer, nog ‘ns extra uitvergroot door het vergrootglas en al met al behoorlijk verstorend voor m’n leven. Schoffelen was geen optie meer, ik moest met ze aan de slag. In ieder geval tot ze weer hanteerbare proporties hadden gekregen.

Wat kun jij hiervan leren?

Jij bent jij, met je sterke én je zwakke punten. Met je mooie én je minder mooie kanten. Stop je zwakke punten niet weg, ze zijn onderdeel van je en maken je compleet. Als je niet compleet bent, kun je nooit authentiek zijn.

Liggen ze al onder het tapijt? Graaf ze dan op, stof ze af en geef ze een plek in het volle licht. Alleen als je goed zicht op ze hebt, kun je met ze aan de slag.
Maak ze vervolgens sterker als dat mogelijk is en onschadelijk als het nodig is.

Oefen, experimenteer en vind uit wat voor jou het best werkt.

Dit is niet iets wat je in een weekje voorelkaar krijgt. En dat hoeft ook niet. ‘Ontschoffelen’ is een levenslang proces.
Zolang jij je er maar van bewust bent dat ook jij een tapijt hebt. En je er af een toe een dingetje onder vandaan pulkt. Zolang jij maar werkt aan je authenticiteit en blijft groeien.

Met jouw persoonlijke groei groeit namelijk ook het succes van je ZZP-bedrijf.

Ben jij je al bewust van een aantal minder sterke eigenschappen? Ben je er al mee aan de slag? Heb je er al een aantal onschadelijk gemaakt en zo ja, hoe?
Als je je ervaringen hieronder kunt en wilt delen, kunnen ze dienen als inspiratie voor ons allemaal!

 

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments