Met enige regelmaat zie ik de discussie over het verschil tussen deze termen weer opduiken. Ze blijven dus verwarrend en verwarring zaaien.
Zeker als ze gebruikt worden in samenhang met nog zo’n verwarrend fenomeen: de VAR.

Een mooi praktijkstaaltje uit de boeken van het UWV in relatie tot een WW-uitkering:
“Als u een VAR-row heeft bent u een freelancer; de gewerkte uren worden in mindering gebracht op uw uitkering. Heeft u een VAR-wuo, dan bent u een ZZP’er; uw uitkering wordt stopgezet voor het aantal uren dat u als ZZP’er werkt.”

Het aantal fouten dat in deze uitspraak zit is … teveel. Veel teveel – en extra ernstig omdat met deze informatie mensen (verkeerd) worden voorgelicht. Mensen in een uitkeringssituatie die op een goede manier aan een nieuwe carrière willen beginnen.

Definitie

Het UWV is niet de enige instantie die ‘stoeit’ met de definitie en dat is het probleem: er bestaat geen eenduidige definitie.

De meest ruime definitie van een ZZP’er is “iemand die als zelfstandige werkt en geen personeel in dienst heeft”. Een meer beperkende is “iemand die geen eigen bedrijfsruimte heeft en geen goederen verkoopt, maar enkel de eigen diensten aanbiedt”. Die definitie doet míj juist eerder aan ‘freelancer’ denken. Hoezo verwarrend??

Ook de zogeheten belangenorganisaties zijn er niet uit welke definitie ze moeten aanhouden en zelfs de regering heeft ’t er moeilijk mee. Helaas, doordat ze allemaal uitgaan van het verkeerde beeld én vasthouden aan het idee dat de groep ZZP’ers homogeen is, scheren ze ons allemaal over één kam met o.a. de inderdaad uitgebuite alphahulpen.

Zien ze alle ZZP’ers als verkapte werknemers die bescherming nodig hebben, in plaats van voor eigen rekening en risico werkende ondernemers. Voor je het weet zitten we weer vast aan een gedrocht van een regeling zoals de WAZ!
Maar da’s weer een andere discussie.

De doelgroep van De ZZP-School bestaat uit zelfstandige ondernemers met een Eenmanszaak, die geen personeel in dienst hebben. Omdat die omschrijving véél te lang is om steeds te gebruiken, heb ik gekozen voor ‘IB-ZZP’ers’. Ook deze term heeft geen enkele juridische betekenis en draagt vast ook weer bij aan de verwarring, maar je moet toch wat.

Waar ‘t echt om draait

De rechtsvorm waaronder je werkt bepaalt (in principe) hoe je inkomsten fiscaal worden behandeld en welke belastingsoort met alle bijbehorende ‘regeltjes’ daarop van toepassing is: Inkomstenbelasting over de winst uit onderneming uit onder andere een Eenmanszaak of Loonheffing en Vennootschapsbelasting over de inkomsten uit onder andere een BV.

Aangezien geen enkele term juridische waarde heeft, maakt het fiscaal gezien dus niet uit of je jezelf freelancer, ZZP’er of zelfs OZP’er (Onafhankelijke Zelfstandige Professional) noemt.

Zolang je in situaties die daarom vragen een passende en geldige VAR-wuo (of VAR-dga) kunt overleggen, kun je het ‘label’ kiezen dat in de branche waarin je werkt gebruikelijk en daardoor duidelijk is of gewoon degene waar jij jezelf het prettigst bij voelt.

(Update: de VAR is inmiddels vervangen door de Wet DBA. Maar wie weet is die op het moment dat jij dit leest ook alweer ter ziele? Dan is er vast wel weer een monsterlijke vervanger verzonnen. 😉 )

Foto van: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>