• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tips voor een ZZP-bedrijf dat schokbestendig én flexibel is

Bij het lezen van de titel dacht je misschien “ja hoor, dat kan helemaal niet”. En inderdaad, het lijkt alsof die twee eigenschappen niet samen gaan. Bij schokbestendig krijg je toch makkelijk een beeld van iets dat star en massief is. Flexibel geeft beelden van iets dat beweeglijk of buigbaar is.

Toch kom je een combinatie van die eigenschappen heel vaak tegen – in de schokdempers van je auto, bijvoorbeeld. Ze verbeteren de wegligging van je auto, helpen je op de weg te blijven bij onverwachte gebeurtenissen en maken het mogelijk dat je ook veilig van richting kunt veranderen.

Om diezelfde redenen is het belangrijk dat jouw ZZP-bedrijf zowel schokbestendig als flexibel is. Dat het zelfs een voorwaarde is voor maximaal succes.

Financieel

Niets maakt je bedrijf kwetsbaarder dan een liquiditeitsprobleem, een tekort aan ‘geld om uit te geven’.
En niets maakt een bedrijf flexibeler dan dat je op ieder moment weet hoeveel geld je te besteden (investeren) hebt.
Het is dus belangrijk dat je grip hebt op je financiën.

Liquiditeitsprognose

Zorg dat je weet wanneer welke bedragen betaald moeten worden en wanneer welke ontvangsten binnen zullen komen. Zet dit in een duidelijk overzicht.

Je kunt de kosten en ontvangsten dan beter op elkaar afstemmen door bijvoorbeeld de betaaltermijnen op je facturen te verkorten. Of bepaalde vaste lasten per maand te betalen in plaats van per jaar.

Met zo’n overzicht kun je ook zien welke periodes je moet overbruggen met een reserve en hoe groot die reserve moet zijn.

Debiteurenbeheer

Als jij je product of je dienst hebt geleverd, heb je in principe omzet gemaakt. Maar jij kunt je rekeningen pas betalen als en zodra je klanten jou hebben betaald. Zorg dus voor een goed debiteurenbeheer.

Jouw ZZP-bedrijf schokbestendigEen andere optie is, om je klanten vooruit te laten betalen. Alleen daarmee heb je (bijna altijd) 100% garantie dat je omzet ook daadwerkelijk wordt afgerekend.

Privé

Om de financiën van je bedrijf op orde te houden, is het belangrijk dat ook je privé-financiën kloppen. Als je iedere maand privé-gaten moet dichten met overboekingen vanaf je zakelijke bankrekening, komt je bedrijf alsnog in de liquiditeitsproblemen!

Logistiek

Heb jij je werkprocessen op orde? Misschien zelfs overzichtelijk op papier gezet?
Hoe beter jij dit geregeld hebt, hoe meer schokbestendig én flexibel je bedrijf is:

  • Schokbestendig – bij calamiteiten, zakelijk of privé, kun je makkelijk(er) iemand inschakelen om een deel van of al je werkzaamheden over te nemen. Voor kortere of langere tijd. Zo draait je bedrijf door en blijven je klanten tevreden.
  • Flexibel – als jij (een deel van) je werkzaamheden snel kunt uitbesteden of op een andere manier kunt inrichten (bijvoorbeeld afspraken via Skype in plaats van via bezoeken), ben je in staat om snel in te springen op nieuwe kansen.

Privé

Ja, ook privé is het belangrijk dat je je ‘logistiek’ op orde hebt. Het leven zorgt nou eenmaal voor leuke en minder prettige verrassingen die altijd onverwacht komen.
En aangezien jij ZZP’er bent, heeft alles in je privé-leven rechtstreeks of indirect invloed op je bedrijf.

Jouw ZZP-bedrijf schokbestendigEen voorbeeld van dicht bij huis, letterlijk en figuurlijk: een fors gebroken enkel waar 17 weken (!) lang geen enkel gewicht op geplaatst mag worden.

Je partner heeft het gebroken been (mijn situatie) – Komt alles, inclusief alle doktersbezoekjes, alle huishoudelijke werkzaamheden en de nodige verzorging van de patiënt, op jouw schouders neer? Komt je bedrijf door de mantelzorg aandacht tekort? Of heb jij mensen in je omgeving om je met de mantelzorg te helpen?

Jij hebt zelf dat gebroken been – Heb je hulp? Of moet je alles zelf doen, waardoor alles héél lang duurt en je bedrijf aandacht te kort komt?

Kennis en vaardigheden

Als je niet genoeg basiskennis en basisvaardigheden hebt, loop je bij alles wat je doet tegen vertraging, kosten, verlies aan inkomsten of kansen of allemaal aan.

De keerzijde van de medaille: je kunt snel schakelen, omdat je de (belangrijkste) gevolgen van je beslissingen en acties overziet en begrijpt.

Investeer in jezelf om je kennis en vaardigheden op peil te krijgen én te houden.
De maatschappij verandert, de wensen van je klanten veranderen, jij verandert, je bedrijf verandert.
Je bent dus nooit klaar. 😉

De blogs op deze website zijn een mooi uitgangspunt. Maar ik kan je ook helpen via één van mijn trainingen of met mentoring.
Wil je meer hulp, maar weet je niet wat voor jou de beste keus is? Neem dan even contact met me op, dan kijken we daar samen naar.

Is jouw ZZP-bedrijf al schokbestendig en daardoor flexibel? Of mis je nog een paar schokbrekers? Ik lees je reactie graag!

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het dan met ze via één van de onderstaande knoppen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>