Als je zelf (een deel van) je boekhouding bijhoudt, is het belangrijk dat je de mutaties voorziet van de juiste BTW-codes. Ze vormen de basis van je BTW-aangifte en bepalen of er nog eventuele verplichtingen (zoals bijvoorbeeld de opgaaf ICP) volgen.

Ik ben er bij het schrijven van dit artikel van uitgegaan dat je gebruik maakt van een boekhoudprogramma en je BTW-aangifte ook uit dit programma kunt doen of dat je op z’n minst een overzicht van de aan te geven bedragen uit je programma kunt halen.

Hou je je boekhouding bij in Excel, maak dan zelf de genoemde BTW-codes aan. Je kunt er dan in ieder geval op sorteren en vervolgens Excel het rekenwerk voor je laten doen.

Als leidraad gebruik ik het artikel over de BTW-aangifte en de nummering van de vragen in de BTW-aangifte zelf. De exacte omschrijving van de BTW-codes hangt af van het programma dat je gebruikt, de strekking zal altijd gelijk (moeten) zijn met wat ik hieronder neerzet.

1  BTW over binnenlandse prestaties en privé-gebruik

In deze categorie vragen geef je informatie over alle omzet die je hebt gemaakt bij Nederlandse klanten. Vraag 1e ziet er misschien apart uit: privé-gebruik is in jouw ogen waarschijnlijk geen omzet, maar in de ogen van de fiscus wél.

1a  Leveringen/diensten belast met 19% (21%)

De allereerste vraag is er één die in 2012, als gevolg van de BTW-verhoging per 1 oktober, voor het 3e en 4e kwartaal verschillend is (of, bij maandaangiften, voor september en in ieder geval oktober).

Voor het 3e kwartaal (of september) komt hier de BTW terecht voor de facturen waarop je 19% BTW in rekening hebt gebracht. Voor het 4e kwartaal (of oktober e.v.) die waarop 21% is berekend.

Dit bedrag komt tot stand door het gebruik van de BTW-code ‘BTW Hoog’.

In 2012 zal je software in principe een onderscheid moeten maken tussen ‘BTW Hoog tot 1 oktober’ (19%) en ‘BTW Hoog vanaf 1 oktober’ (21%).

1b  Leveringen/diensten belast met 6%

Het totale BTW-bedrag komt tot stand door het gebruik van de BTW-code ‘BTW laag’.

Voldoet jouw omzet niet aan de met name genoemde uitzonderingen op het hoge tarief, dan zal deze vraag op jouw aangifte(s) dus altijd leeg horen te zijn.

1c  Leveringen/diensten belast met overige tarieven behalve 0%

Deze vraag is voor uitzonderingssituaties (voor sport- en bedrijfskantines) en zal voor ZZP’ers dus altijd leeg blijven. Natuurlijk is hiervoor toch een BTW-code: ‘BTW afwijkend’.

Laat 2012 nou een uitzondering op de uitzonderingssituaties zijn!
In het 3e kwartaal (of september) is dit de plek voor de 21% BTW in die je in rekening hebt gebracht vóór 1 oktober en in het 4e kwartaal (of in ieder geval oktober) de 19% BTW die je in rekening hebt gebracht op of na 1 oktober. Hiervoor zijn dus 2 nieuwe BTW-codes nodig: ‘BTW 19% vanaf 1 oktober’ en ‘BTW 21% tot 1 oktober’.

1d  Privé-gebruik

Als jouw programma geen code ‘BTW privé-gebruik’ heeft, is het ondoenlijk om deze BTW uitgesplitst te krijgen voor invulling op de aangifte. Het gaat namelijk om de BTW die je volledig hebt afgetrokken voor goederen of diensten, terwijl je die goederen of diensten helemaal of voor een deel privé hebt gebruikt.

Voorbeeld: nieuwe computer, BTW volledig afgetrokken, zakelijk gebruik 60%.

  • Bij vraag 1d zou dus – in principe op de laatste aangifte van het jaar – 40% van de BTW opgevoerd moeten worden (je hebt 40% van de computer aan jezelf verkocht).
  • Alleen: in je boekhoudprogramma zul je waarschijnlijk voor je privé-gebruik 40% van de aankoopnota en de BTW terugboeken (tegenrekening ‘privé-gebruik’), met gebruik van de BTW-code ‘BTW Hoog’. Daardoor zal het totaal bij vraag 5b lager worden; het totaal aan te betalen/terug te vragen BTW (vraag 5g) blijft per saldo hetzelfde.

1e  Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast

De 0%-BTW in deze vraag is er weer eentje voor uitzonderingen, bijvoorbeeld tabaksproducten of goederen en diensten die te maken hebben met im- en export. ‘Geen BTW’ is niet hetzelfde als 0% BTW, dus let goed op dat je de goede BTW-code kiest! De juist is ‘BTW 0%’ (of BTW verlegd/0%, zie hieronder).

‘Niet bij u belast’ houdt in dat de BTW wordt opgegeven door een andere partij: de BTW is verlegd. Dit kom je (als ZZP’er) voornamelijk tegen in de bouw. In dit geval gebruik je bij de invoer van je verkoopfactuur de BTW-code ‘BTW verlegd’ (of BTW verlegd/0%, zie hierboven).

Verleggingsregelingen binnenland

2a Leveringen/diensten waarbij de heffing van omzetbelasting naar u is verlegd

Dit is de tegenhanger van vraag 1e. Ook hier gebruik je de BTW-code ‘BTW-verlegd’. De omschrijving kan (bijna) hetzelfde zijn als hierboven beschreven, het is wel degelijk een andere BTW-code. Deze code zorgt ervoor dat je programma de BTW ook opvoert als voorbelasting bij vraag 5b.

Reken je de totalen voor de aangiften zelf uit, vergeet die 2e stap dan niet! Die zorgt er namelijk voor dat je per saldo géén BTW over dit soort leveringen betaalt.
In het 2e artikel komen de BTW-codes aan de beurt die je moet gebruiken als je zaken doet met het buitenland.
Heb je vragen? Stel ze dan hieronder: nuttig voor alle lezers!

Ken je andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>