4

Boekhouding zelf doen – (2) Twijfel je? Maak gebruik van Vraagposten

Boekhouding zelf doen - Vraagposten

In het eerste artikel van de reeks ‘Boekhouding zelf doen’ heb ik aangegeven dat het belangrijk is om je boekhouding regelmatig bij te werken. Daarmee profiteer je van één van de voordelen van het zelf bijhouden van je boekhouding: een continu inzicht in de geldstromen en financiële positie van je bedrijf.

Het andere voordeel – besparing van kosten voor een boekhouder of accountant – bereik je vooral door zo min mogelijk fouten in je boekhouding te maken of te laten zitten.

De allereerste check die je doet, is controleren of het saldo van je financiële grootboekrekeningen (kas, bank/betaalrekening, bank/spaarrekening, enz.) overeenkomt met de werkelijke saldi. Oftewel: of je saldi kloppen. Als dit het geval is, komen een aantal fouten in ieder geval niet (meer) voor in je boekhouding.

Vraagposten voor twijfelgevallen

Om je saldi kloppend te kunnen krijgen is het belangrijk dat je alle mutaties op je bankafschrift/uit je bankimport verwerkt. Je mag er geen één overslaan!
Maar wat als je niet weet welke grootboekrekening je als tegenrekening voor deze mutatie moet kiezen?

Veel grootboekrekeningschema’s (het totaal aan voor jouw administratie in gebruik zijnde grootboekrekeningen) bevatten een rekening Vraagposten.
In principe is die rekening door boekhouders/accountants in het leven geroepen om bepaalde mutaties op te kunnen boeken waarover nog overleg met de klant nodig is.
Als je zelf je boekhouding bijhoudt, kan een dergelijke rekening natuurlijk ook prima andersom werken.

Voor klanten van De Paarse Olifant is die rekening terug te vinden onder nummer 2999 en heet ‘ie ‘Nog uit te zoeken posten’. Ik hou van duidelijkheid. 🙂
Kent jouw schema een dergelijke rekening niet? Maak ‘m dan zelf aan – hij kan jou en je eventuele boekhouder/accountant een hoop tijd en moeite, geld en niet-correcte aangiftes besparen.

Vraagposten in de praktijk

Stel, je bent een bankafschrift aan het inboeken. En dan ineens staat er een bedrag dat wordt afgeschreven voor een door jou aangeschaft geschenk voor een relatie. Natuurlijk heb je de aankoopbon nog, maar “Mmmm, daar was toch iets mee? Mocht je dat nou helemaal aftrekken (volledig opvoeren als kosten) of maar voor een gedeelte? Mocht je de BTW nou aftrekken of niet?”

Zulke mutaties kun je beter niet boeken zoals jij grofweg denkt dat het wel zal kloppen. Ze verdwijnen dan tussen een heleboel andere mutaties. Afhankelijk van de omschrijving die jij wel of niet aan de mutatie hebt meegegeven komen ze ook niet zondermeer weer boven water.

Beter boek je het volledig uitgegeven bedrag, met BTW-code ‘geen BTW’ en – heel belangrijk!! – een duidelijke omschrijving met een toelichting als daar plaats voor is, op de rekening Vraagposten.
Of je nou gebruik maakt van een boekhouder/accountant die je boekingen controleert, of dat je dit eens in de zoveel tijd zelf gaat uitzoeken: alle mutaties waar iets mee is, staan keurig netjes bij elkaar enorm op te vallen op één en dezelfde grootboekrekening.

Minstens zo belangrijk: omdat je de mutatie hebt geboekt, kun je controleren of je banksaldo klopt. Niet alleen nu, maar ook die van alle afschriften/imports in de toekomst.

Maak jij gebruik van een rekening Vraagposten? Zo nee, hoe los je ‘twijfelboekingen’ dan op? Ik ben benieuwd naar je antwoord, dus laat alsjeblieft een reactie achter.

Ken jij ZZP’ers voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments