Twee maanden geleden schreef ik een blog over werken op een inspirerende locatie. En dat ik op die geweldige locatie (ook) een afspraak had met Esther Vree over onze plannen voor deze zomer.

Die plannen hebben we inmiddels concreet gemaakt: onze Zomertour is een feit!
Sterker nog: we hebben de 1e week ervan inmiddels al achter de rug.

Ondanks dat ik al de nodige ervaring heb met het werken op een inspirerende locatie, leer ik elke keer nog bij. Maar de Zomertour is different cook! En die heeft – in ieder geval mij – daardoor een flink steile leercurve opgeleverd. Geweldig!

In dit blog deel ik 3 van mijn leerpuntjes waar jij in de praktijk ook veel aan kunt hebben.

Leerpuntje #1: “Een slimme meid is … voorbereid”

Tijdens de Zomertour doen Esther en ik iets wat we allebei nog niet eerder hebben gedaan. We geven workshops op campings. En dat niet alleen: we geven er ook webinars. Tja, als je toch bezig bent, kun je het net zo goed maar gelijk goed doen.

3 Tips waarmee je op eigenlijk iedere situatie bent voorbereid (2)
De wc-rol onder haar arm bewijst het: Mariëlle is een ervaren kampeerder. 🙂

Allebei hebben we ruime ervaring met zowel kamperen als met werken op een andere locatie en het geven van workshops en webinars.
De combinatie van die elementen hebben we uitvoerig doorgesproken.

We hebben checklists gemaakt van wat we vooral bij ons moesten hebben en ruime planningen van wanneer we wat zouden doen vanaf het moment dat we op de locatie waren.

We waren zó goed voorbereid, dat we zelfs gedacht hadden aan toiletpapier voor de deelnemers. 🙂

Leerpuntje #2: Accepteer dat 100% controle onmogelijk is

Als we ons niet zo goed hadden voorbereid, was er echt van alles misgelopen. Maar er bleken nog genoeg dingen te zijn waar we ons simpelweg niet op hadden KUNNEN voorbereiden.

3 Tips waarmee je op eigenlijk iedere situatie bent voorbereid (3)Zo liep er op de camping een allerschattigst jong katje rond. Die het hartstikke gezellig vond om ons gezelschap te houden. Waardoor we allebei ongelooflijk afgeleid werden. En we ondanks de ruime opzet alsnog uit onze planning liepen.
Maar zeg nou zelf: zou jij hieraan weerstand kunnen bieden?

Onze workshop ‘back to basic’ met je marketing is ook letterlijk back to basic: zonder andere technische hulpmiddelen dan pen en papier. Tijdens de workshop hadden we dus geen wifi nodig. Maar (zeker) op donderdag, de dag van onze twee webinars, wel.

Ruim vóór 10:00 uur hadden we ons geïnstalleerd op de plek waar het wifisignaal mooi sterk was en toen … liep het hele webinar in de soep. Waren de andere campinggasten massaal online om hun fietsroute van die dag te checken? Wij weten het niet. En al wisten we het wel, dan nog hadden we er niks aan/tegen kunnen doen.

Leerpuntje #3: Wees creatief met wat je hebt

Oké, één webinar was in de soep gelopen. Dat hebben we geaccepteerd (en alsnog netjes opgelost met de deelnemers). Voor de avondeditie konden we over een ander wifi-middel beschikken: de databundel van Esther bleek nog voldoende ruimte te hebben. Zo hadden we voor ons avondwebinar een mobiele hotspot – super!

3 Tips waarmee je op eigenlijk iedere situatie bent voorbereid (4)Het weer was prachtig, ook op de dag van de workshop! Zo prachtig, dat we blij waren met de tot workshopruimte gepromoveerde partytent. En het briesje dat aan het einde van de ochtend opstak.

Onze flipover reageerde ook op het briesje. Op een manier waar we van tevoren niet aan hadden gedacht. Dit euvel hebben we IKEA-style opgelost met 2 kleine onderdeeltjes van mijn kampeeruitrusting. 🙂

Met deze tips vergroot je ook nog ‘ns je comfort zone!

Misschien herken je jezelf (jouw situatie) niet in de voorbeelden hierboven? Toch kun ook jij baat hebben bij mijn 3 leerpuntjes. Of je nou een workshop in de buitenlucht geeft of je klanten helpt vanuit je thuiskantoor.

• Zorg dat je zo goed mogelijk bent voorbereid op je activiteit/klus. Loop in gedachten stap-voor-stap door wat je gaat doen. Alsof je het al aan het doen bent. Zeker bij een nieuwe activiteit kom je zo vaak op dingen waar je in eerste instantie niet aan had gedacht.

• Accepteer dat je, ondanks je goede voorbereiding, nooit alles 100% onder controle kunt hebben. Ook niet als je werkt op een locatie waarvan je denkt dat die ‘beheersbaar’ is.
Er zijn altijd dingen die je pas ontdekt als je in de praktijk/letterlijk/daadwerkelijk aan de slag gaat. Die leerpunten neem je mee in je voorbereiding voor een volgende keer.

• Als je goed bent voorbereid, ook op het feit dat je nooit 100% voorbereid kunt zijn, schrik je niet van een ‘verrassing’. Het is alleen maar iets om op te lossen. Doordat je ontspannen en vol zelfvertrouwen blijft, kun en doe je dat ook – op een creatieve manier met wat je op dat moment voor handen hebt.

Elke keer dat je een verrassing oplost, heb je weer iets geleerd. En is je zelfvertrouwen gegroeid. Als mooie bonus wordt je comfort zone dus elke keer ongemerkt weer een stukje groter. 🙂

Wat denk je? Kunnen één of meer van mijn leerpuntjes jou in de praktijk helpen?

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de opties hiernaast.

 • Ja Renée, wat was het een geweldig leuke en leerzame 1e week van onze #zomertourb2b. Genoten EN geleerd van alles wat we doen! Ik hou van deze manier van ‘leren’. Zoals je weet, ik ben op ‘ontdekkingsreis’ en deze week paste daar perfect in! Bedankt voor je goede blog met tips!

  Hartelijke groeten,
  Esther

 • Het inspelen op onverwachte situaties maakt dat het juist nog leuker en inspirerender is om een workshop te geven. Het zet je op het scherpst van de snede. En met humor kan je dan ook weer goed de ‘foutjes’ een draai geven.

  Zo’n afleidende kat….tja, dat is dus focus houden. Een extra uitdaging buiten, daar heb je ook vogels, wind, spinnetjes en buurtende campinggasten 🙂 En ja, wie heeft er geen last van focus houden en laat zich niet afleiden door zo’n schatje?

 • Hoi Renée,
  Dàt heb ik intussen ook wel geleerd: dat er altijd nog wel dingen zijn die je anders of beter had kunnen doen. En het onverwachte accepteren. Hoe ga je daarmee om? Mooie voorbeelden geef je hier!
  ~Hilde

 • Hi Renée. Gelukkig ben in niet snel afgeleid 😉 meer het zijn zeker goede tips. En het feit dat je sommige dingen Ikea style oplost. Girlpower!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >