• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • 2 Dingen die de goeroes je niet vertellen over passief inkomen (deel 1)

Een aantal jaar geleden was het helemaal hot: als je het echt goed wilde doen, werd je internetondernemer. Je hoefde ‘alleen maar’ je website op te zetten met de juiste geautomatiseerde processen en je werd slapend rijk. Tenminste, dat wilden de goeroes je laten geloven.

Dat slapend rijk worden deed je bij voorkeur via affiliatemarketing of dropshipping. Geen eigen producten maken, ‘alleen maar’ verkeer naar je website te trekken. Supersimpel, toch? En lekker makkelijk.

Veel mensen zijn er inmiddels achter dat het helemaal niet supersimpel en makkelijk is. Al helemaal niet als je er ook een goed inkomen mee wilt verdienen.

Is het dan niet mogelijk om met ‘passief inkomen’ veel geld te verdienen?
Ja zeker wel, er zijn genoeg mensen die dat bewezen hebben. Er zijn alleen een aantal dingen die je je goed moet realiseren vóór je eraan begint.

In dit artikel noem ik de eerste van 2 hele belangrijke.

Hoe passief is passief inkomen eigenlijk echt?

Laat ik het maar recht voor z’n raap zeggen: passief inkomen is allesbehalve passief.

Het grote verschil met ‘uurtje/factuurtje’-werken of zelf live je product zijn of leveren, heeft te maken met het tijdstip waarop je het werk doet en het tijdstip waarop je je verdiensten ontvangt.

Als je zelf aanwezig moet zijn om betaald te krijgen – of je nou tijd ruilt voor geld of je dienst in de vorm van een vast omkaderd product hebt gegoten – houdt het dus automatisch in dat je níet betaald krijgt als jij er niet bent. Omdat je ziek bent, omdat je op vakantie bent, of omdat je slaapt.

 • Bij uurtje/factuurtje lever jij je inspanning op één moment: de tijd die jij spendeert aan/bij je opdrachtgever.
 • Heb je je dienst verpakt in een product dat je hoogstpersoonlijk ‘aflevert’, dan lever jij je inspanning op minstens 2 momenten: tijdens de ontwikkeling van je product (bijvoorbeeld een training) en bij het afleveren van het product (bijvoorbeeld het geven van een training).

Hierin zit Het Grote Verschil met passief inkomen.

Bij passief inkomen zit jouw inspanning in het opzetten van de systemen om het product en de klant bij elkaar te brengen en om het product bij voldoende mensen onder de aandacht te brengen. Maar zelfs dat kun je automatiseren.

Verkoop je eigen (digitale) producten, dan ben je ook tijd kwijt aan het ontwikkelen van het product en tijd en kosten aan het opzetten van de systemen om de bijbehorende betaling te ontvangen

En daarna … kun je ervoor kiezen om een tijdje niks meer te doen.

Potentiële klanten bezoeken je website en kopen daar je product. Ze doen dat op het moment dat het hen uitkomt en dat kan dus ook zijn terwijl jij ligt te slapen of op vakantie bent.

Jij hoeft er zelf namelijk helemaal niet bij te zijn om je product te verkopen en de betaling op je rekening te ontvangen: je opgezette processen regelen dat allemaal voor jou.

Nog meer werk voor je passieve inkomen

Als jij niet (alleen) wilt vertrouwen op advertenties op internet of via sociale media om voldoende bezoekers naar je website te trekken, zul jezelf aanvullende inspanningen moeten leveren. En ook nog op regelmatige basis.

Bovendien zal je product eens in de zoveel tijd een update nodig hebben, of zelfs helemaal vervangen moeten worden door een ander product. Maar ook hiervoor geldt: het moment waarop jij je inspanning levert, staat los van het moment waarop jij betaald krijgt.

Er volgt nog een blog met het 2e punt dat belangrijk is om je te realiseren vóór je begint met het werken aan passief inkomen. Ga jij starten met de verkoop van digitale producten, of doe je dat al? Dan mag je dit artikel zeker niet missen!
(Schrijf je in voor ZZP-Info en je krijgt het artikel volautomatisch in je mailbox.)

Disclaimer: Dit artikel heb ik beperkt tot het verdienen van passief inkomen via internet. Dit is namelijk een inkomensvorm die voor trainers, adviseurs en coaches (kennisondernemers) met de nodige voorbereiding goed te realiseren is.

Heb jij al overwogen om je actieve inkomen aan te vullen met passief inkomen? Of doe je dat al? Ik lees je reactie graag hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

 • Waardeer dit nuchtere artikel. Ben het helemaal ermee eens. De meest passieve inkomen ‘goeroes’ zijn daar ook vrij open over, zoals Tim Ferriss en Pat Flynn, die doen niet voor alsof het allemaal makkelijk is. Het begint bij mij wel te jeuken als ik plaatjes zie van laptops op het strand en dergelijke…

  • Sorry voor deze héééle late reactie, Ferdinand – jouw bijdrage was onderin de spambox beland …
   Maar dat mág natuurlijk ook best wel een beetje jeuken.
   Als je het op de goede (!) manier aanpakt, zijn dat namelijk mogelijkheden die ineens een stuk dichterbij komen.
   En kunnen daarmee een uitstekende motivatie zijn, lijkt me. 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Vond je dit interessante content?

  Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

  >