Al jaren ben ik fan van ‘The Big Bang Theory’. De humor in die serie is wat mij betreft ongeëvenaard. En dat komt niet in de laatste plaats door de goed uitgewerkte personages.

Ik heb al ‘ns eerder in een blog geschreven dat ik mijn inspiratie op minder voor de hand liggende plekken vind.  De inspiratie die ik uit ‘TBBT’ heb gehaald, gebruik ik bijna dagelijks, zowel privé als zakelijk.

En omdat ‘ie voor mij zo waardevol is, deel ik ‘m graag met je in de hoop dat ‘ie jou ook helpt bij het ondernemen als ZZP’er.

De kat

Mijn inspiratie is het denkexperiment “Schrödinger’s Cat”.
Ondanks dat ik algeheel niet thuis ben in de kwantummechanica, had ik hier al ‘ns eerder van gehoord. Maar een link leggen met mijn leven of het ondernemen als ZZP’er? Nee, allesbehalve dat.

Totdat ik de aflevering van TBBT zag waarin Sheldon het op zijn specifieke wijze uitlegde aan Penny:

[responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’1′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=pNTMYNj2Ulk[/responsive_video]

De beren

Heel in het kort zijn dit de conclusies die Schrödinger zelf heeft getrokken uit zijn denkexperiment:

  1. Zolang er geen observatie mogelijk is, is er niets over de situatie te zeggen. Onzekerheid zit dus alleen in de waarnemer.
  2. Totdat de doos open gemaakt wordt, is het niet zeker wat er gebeurd is. Zolang de doos dicht is, kan de kat tegelijkertijd zowel in leven als dood zijn.

Maar wat heeft dat nou te maken met beren??

Beperkende overtuigingen (3)
… en hij komt ook nog van links!

Misschien heb je het al opgemaakt uit de afbeelding hiernaast, maar in dit geval gaat het om het spreekwoord “beren op de weg zien”: irreële zaken als excuus gebruiken om af te zien van een bepaalde actie, bang zijn voor ingebeelde gevaren.

Of het nou door onze opvoeding komt of door iets anders, we zijn er allemaal in meer of mindere mate vatbaar voor. In het beste geval zorgen beren voor een hoop stress, in het ergste geval voor het uitkomen van onze bangste vermoedens.

Maar nog vaker zorgt het ervoor dat we de geplande actie bij voorbaat al afblazen. En dus niets doen.

Hoe kun je succesvol worden met je ZZP-bedrijf als beren ervoor zorgen dat je niks doet? Dat je bepaalde acties, die potentieel voor groei en succes van je bedrijf zorgen, compleet achterwege laat?

Maak je beren onschadelijk met behulp van Schrödingers kat

Zoals je aan de conclusies hierboven kunt zien, heb je twee soorten beren:

  • irreële angsten
  • beperkende gedachten en overtuigingen

De overeenkomst tussen beiden is, dat ze (vaak) symptomen zijn van dezelfde oorzaak: een (onbewust) gebrek aan vertrouwen in jezelf, in je eigen kwaliteiten.
Dat draagt niet positief bij aan het maximaal succesvol worden als ZZP’er! En is dus iets om serieus mee aan de slag te gaan.

Ik ben geen voorstander van symptoombestrijding, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering voor de conclusies uit het denkexperiment. Zij helpen mij namelijk om in actie te komen of te blijven, terwijl ik structureel werk aan het oplossen van de oorzaak.

Conclusie #1 – Je weet het pas als je het weet

Gedachten als “Ja maar, wat als …” of “Het zal vast …” hebben niets te maken met de realiteit. Ze zitten in je hoofd, nergens anders.

Totdat het experiment volledig is uitgevoerd, is de uitkomst onbekend. Totdat jij een actie hebt uitgevoerd en ziet wat het resultaat is, is de uitkomst onbekend.

Je kunt 100 mogelijke (negatieve) uitkomsten bedenken: ze veranderen niks aan die uitkomst EN je weet pas wat die uitkomst is nadat je de actie hebt uitgevoerd.

Het is dus om maar liefst 2 redenen zinloos om je van tevoren zorgen te maken en nog zinlozer om je door die zinloze zorgen van je actie te laten weerhouden!

Conclusie #2 – Het is zo tot het niet zo is

Gedurende het experiment kan de kat zowel dood als levend zijn. Zolang het resultaat van jouw uitgevoerde actie nog niet zichtbaar is, kan dat zowel positief als negatief zijn. Je hebt dus de keuze om uit te gaan van het één of van het ander.

Waarom zou je dan kiezen voor uitgaan van het ergste geval? Je kunt er ook voor kiezen om uit te gaan van de meest positieve uitkomst. Het experiment laat zien dat dit namelijk net zo realistisch is.

Bovendien geeft het uitgaan van een positieve uitkomst nog een ander mooi bijverschijnsel: de ‘law of attraction’.

Beperkende overtuigingen (4)
Kom in actie, ga ervoor!

Hoe kun jij dit gebruiken om een maximaal succesvol ZZP-bedrijf op te bouwen?

Succes komt niemand aanwaaien. Je moet er iets voor doen, je moet er actie voor ondernemen. Niet pas als je zelf helemaal ‘af’ bent (spoiler alert: je bent nooit helemaal ‘af’), maar NU al.

Dingen doen die nu nog een beetje eng of moeilijk zijn, die buiten je comfort zône liggen. Acties die je vooruit helpen als ZZP’er.

Schrödinger’s Cat kan ook jou helpen om je beren vakkundig om zeep te helpen. En je daardoor helpen de stappen te zetten om te groeien naar een maximaal succesvol ZZP-bedrijf.

Hoe je het ook doet: doe het, daar wordt de wereld mooier van. 🙂

Denk je dat Schrödinger’s Cat jou kan helpen met je beren? Of heb jij een andere manier om ze onschadelijk te maken? Ik lees het graag van je in een reactie hieronder.

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

  • Momenteel zit ik in een situatie met heel veel beren. Bedankt voor het aandragen van Schrödinger’s Cat deze heeft voor mij weer het een en ander in perspectief gezet.

    • Fijn dat Schrödinger’s Cat je hierbij kan helpen, Anita!
      Veel mee oefenen, dan maak je uiteindelijk niet eens meer beren aan. 😉

  • Niets doen… mmm.. duidelijk. Ik zat al die tijd te wachten tot die beren voorbij waren zodat ik kon oversteken. Tijd om de doos open te maken: ben benieuwd wat erin zit en of het nog leeft!
    Bedankt Renée!

  • Mooi verhaal Renée, prachtig verhelderd door de uitleg van Sheldon! Ik deel je passie voor TBBT, briljante serie 🙂 Een muntje kan altijd twee kanten opvallen: als je er altijd maar van uitgaat dat het toch wel de verkeerde kant opvalt, begin je nergens meer aan.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Vond je dit interessante content?

    Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

    >