“Besteed je boekhouding vooral uit, zodat jij je bezig kunt houden met je core business”. Dit is een uitspraak die ik de laatste tijd weer vaker hoor en lees. Wat er met die core business bedoeld wordt, laat zich raden. Webdesign, coaching, trainingen geven. Je weet wel, datgene waarom je ZZP’er bent geworden.

Misschien heb ik een minder doorsnee mening over wat je core business is? Geen idee, voor mij is ‘ie heel normaal. Hij wijkt wel af van wat ik hierboven heb beschreven. En niet een beetje, maar zo ongeveer helemaal.
Als gevolg daarvan wijkt mijn mening over de rol van je boekhouding binnen je bedrijf net zoveel af.

Alle ZZP’ers hebben DEZELFDE core business

Wil jij geld verdienen met je passie, maar je met niks anders bezig houden? Dat kan perfect in een loondienstverband. Is geld niet belangrijk, maar gaat je passie voor alles? Je activiteiten vallen dan onder de noemer ‘hobby’ of ‘vrijwilligerswerk’.

Het klinkt misschien een beetje cru, maar het enige bestaansrecht van een ZZP- en elk ander bedrijf is: geld maken.

Als ZZP’er hou je je bezig met alle dingen die – binnen de kaders van wat in onze wetboeken staat – nodig zijn om dat doel te bereiken.

Je zorgt ervoor dat je

  • een goed product hebt (je ‘passie’),
  • een probleem van je potentiële klanten oplost (er is een markt voor je product),
  • je potentiële klanten bereikt (marketing),
  • je product daadwerkelijk en zo vaak mogelijk verkoopt (sales).

Daarnaast zorg je ervoor dat je niet meer geld uitgeeft dan strikt noodzakelijk om dit voor elkaar te krijgen. Je zorgt er dus ook voor dat je

  • alleen aanschaft wat nodig is om je doel te bereiken, tegen de best mogelijke prijs (kosten en eventuele inkoop)
  • werkprocessen goed zijn ingericht (efficiëncy)
  • je financiële risico’s hebt afgedekt (risicobeheersing)

Kortom: zodra jij ZZP’er bent, is jouw core business ‘ondernemen’.

De boekhouding van een ondernemer

Je boekhouding is de enige plek waar jij kunt zien of je ZZP-bedrijf naar verwachting presteert. Of wat je doet je dichter bij je doel brengt. Of je aanpassingen moet doen en zo ja, wanneer, waar en hoeveel.

Hij geeft je niet alleen overzicht, maar laat je zien wat de resultaten zijn van je acties. Je boekhouding laat de relatie zien tussen de voorkant van je bedrijf (grofweg de opbrengsten) en de achterkant (grofweg de kosten die je moet maken om die opbrengsten te krijgen).

Hij laat je ook zien dat die achterkant net zo belangrijk is als de voorkant. Je alleen maar focussen op verkoop is als dweilen met de kraan open. Als de achterkant van je bedrijf op orde is, dweil je met de kraan dicht – dat geeft het optimale resultaat.

Je boekhouding heeft dus de potentie om het meet- en regelcentrum van je bedrijf te zijn, maar … kan dat alleen maar zijn als jij verstaat én begrijpt wat ‘ie je vertelt.

Hoe leer jij je boekhouding begrijpen?

Niet door een cursus boekhouden te volgen. Je leert daar ook allemaal dingen die je helemaal niet nodig hebt om je boekhouding te verstaan. En je leert er dingen NIET die je daar juist wel voor nodig hebt.

En nee, niet door je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Jouw boekhouding kan dan alleen praten tegen iemand die verstand heeft van boekhoudingen. Die persoon heeft misschien een idee van hoe bedrijven als het jouwe werken – van jouw bedrijf heeft maar één iemand verstand: JIJ.

De aanpak die daarom mijn voorkeur heeft: je mouwen opstropen en zelf aan de slag met je bonnen en facturen. Op die manier leer je hoe je acties ‘in het echte leven’ vertaald worden naar je boekhouding. Als je dat weet, kun je je cijfers ook terugvertalen naar de dagelijkse praktijk.

Nu je je cijfers verstaat, kun je ze ook leren begrijpen, verbanden gaan leggen, conclusies trekken en op basis daarvan beslissingen nemen. Nu is het moment dat je – als je dat wilt – het voeren van je boekhouding aan een ander kunt overlaten.

Dat kan, omdat jij nu degene bent die je bedrijf op basis van je cijfers bewust stuurt naar je doel en naar maximaal succes.

Vind jij jouw boekhouding een noodzakelijk kwaad? Of juist een geweldig instrument voor het bereiken van je doelen? Laat het me weten via een reactie hieronder, ik ben erg benieuwd!

Ken jij andere ZZP’ers voor wie dit artikel interessant is? Deel het dan met ze via één van de knoppen hieronder.

  • Hai Renée, confronterend? Ach, eigenlijk niet zo’n 3-4 jaar geleden wel. Hoera, ik ben gegroeid!
    De administratie stel ik nog wel uit maar ik doe hem in grote lijnen eerst zelf en draag het dan over (netjes geordend) aan mijn boekhoudster die er kritische vragen over stelt en me weer het eea leert en er mooie overzichten van maakt.
    Dus voor het rest van het jaar ga ik wekelijk mijn cijfers bijhouden waardoor ik nog sneller door die uitstelfase heen ben!
    Ben ik op de wat jou betreft op de goede manier bezig?

    • Gefeliciteerd met je groei, Alie! 🙂

      Jazeker, je bent goed bezig. Zeker met een boekhoudster die je dingen leert. Het doel is, om te leren wat je cijfers je vertellen.
      Daardoor ga je begrijpen hoe je bedrijf in elkaar steekt, hoe alle onderdelen van je bedrijf invloed op elkaar hebben. Hoe ze elkaar kunnen tegenwerken, maar ook hoe ze elkaar kunnen versterken! Die kennis en dat begrip maken dat je betere keuzes maakt en een succesvollere onderneemster wordt.

      Hup Alie! 🙂

  • Hoi Renée, grappig, net nu ik allerlei online programma’s zag die facturen voor je maken, en de boekhouding voor je doen, lees ik dit. Ik ben het helemaal met je eens, maar goeie software is wel handig, heb je tips van handige websites?

    • Wat fijn om te lezen, Titia! 🙂

      Een goed programma is altijd fijn. Als ‘ie je helpt, dan.
      Als je er een halve boekhouder voor moet zijn, vind ik het zelf een minder goeie keus …

      Mijn persoonlijke favoriet is (nog steeds) e-Boekhouden.nl: alle benodigde faciliteiten, makkelijk zelf te gebruiken, zéér goed bruikbare output (wordt vaak vergeten!) en een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.

      De laatste tijd hoor ik veel goede ervaringen met (de huidige, ‘volwassen’ versie van) Moneybird. Het grote voordeel van dit programma is (vind ik), dat je een iDEAL-betaallink op je facturen kunt vermelden.

      In dit blog heb ik een aantal tips en een links gegeven die je helpen om een keus te maken. En op welke zaken je kunt (moet) letten bij het maken van die keus.

      Natuurlijk moet je altijd kunnen wisselen van programma! Dat is alleen niet iets wat je té snel wilt doen.
      Neem voor het maken van je keus dus genoeg tijd en aandacht.

      Heel veel succes EN heel veel plezier met het maken van je keus!

  • Hoi Renée,
    Dank je wel, ik ga eens kijken.
    Ik zit eigenlijk met nog veel meer vragen, zoals wie kan me helpen met een goede model overeenkomst van opdracht, en nog wat fiscaal-juridische vragen, het afsluiten van verzekeringen enz voor ZZP-ers. Ik denk t beste bij de KvK of belastingdienst eens gaan neuzen, of heb jij nog tips, is er een soort van vraagbaak voor ZZP -ers? Dat ben jij, zeker?

  • Ik doe mijn boekhouding zelf en de aangifte van het 1e t/m 3e kwartaal doe ik ook zelf. Mijn boekhouder laat ik de aangifte voor het 4e kwartaal en de Inkomstenbelasting doen dat durf ik zelf (nog) niet. Gelukkig heb ik de afgelopen twee jaar heel veel geleerd over mijn eigen boekhouding en is het inderdaad verstandig om zelf het grootste deel te doen zodat je ook weet hoe je eigen bedrijf ervoor staat 😀

    • “(…) zodat je ook weet hoe je eigen bedrijf ervoor staat.” Precies, Marsha!
      In overleg met je boekhouder (en voor de zekerheid misschien een kleine checklist) kun je op termijn misschien ook het 4e kwartaal zelf doen.

      Ja, het is vanwege de nodige verrekeningen de meest ingewikkelde BTW-aangifte.
      Maar:
      • je kunt vóór de uiterste aangiftedatum altijd een gecorrigeerde versie indienen – de laatste aangifte is de enige die telt.
      • je kunt altijd nog een suppletie-aangifte (laten) indienen.

      Dus wie weet, ergens in de toekomst? 😉

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Vond je dit interessante content?

    Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

    >