Je bent tot de conclusie gekomen dat een auto of bestelbus nodig is voor je onderneming. Je hebt alles goed uitgezocht en uitgerekend en bent tot nog een conclusie gekomen. In jouw geval en voor jouw onderneming loont het om te gaan rijden met een gekochte ‘auto van de zaak’.

Is daarmee de kous af? Nou nee, er zijn een paar dingen die jouw aandacht vragen bij de aankoop en tijdens het gebruik van de auto of bestelbus. Ik zet ze in 2 artikelen voor je op een rijtje.

1 – De financiering van je auto van de zaak

Een auto van de zaak komt op de balans van je onderneming terecht: hij wordt bedrijfsbezit. Dit houdt trouwens niet in dat het kenteken op naam van je bedrijf komt te staan: als je een Eenmanszaak hebt, zijn jij en je bedrijf één en dezelfde persoon.

Aangezien je auto boekhoudkundig en fiscaal van je bedrijf wordt, is het logisch de financiering ook vanuit het bedrijf te doen:

Aandachtspunten auto van de zaak (2)  Je betaalt de aanschafprijs van je zakelijke spaar-/betaalrekening.

Of dit kan, hangt af van de hoogte van de aanschafprijs en de hoeveelheid gereserveerd geld.

•  Je hebt een financiering nodig voor de aanschaf.

De hele schuld komt in je boekhouding terecht, de betalingen voor rente en aflossing doe je vanaf je zakelijke betaalrekening.

Als je een Eenmanszaak hebt, hoeft je financiering niet per se een zakelijke lening te zijn! Kun jij betere voorwaarden bedingen als privé-persoon, doe dat dan vooral.

Zolang je maar zorgt dat het een lening voor alleen de bedrijfsauto is (geen lening waarmee je ook privé-spullen koopt!) en alle betalingen via je zakelijke betaalrekening lopen, is er niks aan de hand.

•  Je betaalt de aanschafprijs van je privé-spaargeld.

Op zich ook geen probleem. Zorg er wel voor dat de transactie in je bedrijfsboekhouding terecht komt. Dit is namelijk een storting van privé-geld in je bedrijf en dat zorgt voor vergroting van je Eigen Vermogen.

2 – Verzekering van je zakelijke auto of bestelbus

Een verzekering van een zakelijke auto verschilt op een belangrijk punt van een ‘gewone’ autoverzekering. Aangezien jij als ondernemer BTW-plichtig bent (je hebt een BTW-nummer, moet BTW innen en kunt BTW terugvragen), hoeft de verzekeraar jou bij een schade de BTW niet te vergoeden.

Dit heeft zowel een voordeel als een nadeel:

  • Je hoeft de BTW in de cataloguswaarde niet te verzekeren. Dit voordeel is helaas niet zo groot als het lijkt: de premie van bedrijfsautoverzekeringen is per € 1.000 waarde van je auto vaak weer iets hoger.
  • Bij schadeherstel moet je de BTW voorschieten. De verzekeraar keert ‘m niet uit, de schadehersteller rekent ‘m wel. Je mag die BTW weer terugvragen, maar moet ‘m wel eerst betalen.

Aandachtspunten auto van de zaak (3)Een ander groot – en nog veel belangrijker – verschil: een ‘gewone’ autoverzekering dekt in principe geen zakelijk gebruik. Als jij een schade veroorzaakt terwijl je op weg bent naar een zakelijke afspraak, is die schade in principe niet verzekerd.

Let er dus op dat je de juiste verzekering afsluit. Vraag het voor de zekerheid speciaal na en voorkom dat je er pas bij een schade achter komt dat je het beter had moeten regelen.

 

De andere 2 aandachtspunten vind je in het volgende artikel van deze mini-reeks.

Heb je vragen over de eerste 2 aandachtspunten? Zet ze dan in een reactie hieronder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>