In deel 1 van deze serie artikelen kon je lezen wat authenticiteit en congruentie zijn en waarom ze onmisbaar zijn als je maximaal succesvol wilt zijn als ZZP’er.

Allemaal leuk en aardig, maar de maatschappij heeft hard gewerkt om je allesbehalve authentiek en congruent te laten zijn, dus wat nu??

In deel 2 heb ik een begin gemaakt met het beantwoorden van die vraag. Aan de hand van mijn ervaringen heb ik je laten zien hoe je weer authentiek kunt worden. In dit artikel laat ik je op dezelfde manier zien hoe je weer congruent wordt.

… en in dezelfde moeite door nog congruent ook

Een mooie uitspraak van een psychiater, die bij mij veel herkenning opriep, was “Een trauma schudt het rugzakje van je ziel”. Het gevolg: alles ligt door elkaar, sommige dingen zijn beschadigd (van licht tot onherstelbaar), sommige zaken zijn eruit gevallen en ben je voorgoed kwijt.

Mijn geheugen bleek in de categorie ‘forse blijvende schade’ te vallen. Confronterend, onhandig en meer van dat soort dingen. Maar het heeft tegelijkertijd ook z’n voordelen, onder andere op het gebied van eerlijkheid.

JIJ - altijd en overal, congruentie (2)Voor liegen, ook in de vorm van kleine smoesjes, leugentjes-om-bestwil en dingen juist niet vertellen, moet je namelijk een heel goed geheugen hebben.

  • Een verfraaiinkje aan je verhaal hier, vermijden om over bepaalde dingen te praten daar, zeggen dat die broek echt hartstikke leuk staat – je moet onthouden wat je gezegd hebt.
  • Samen met je vrienden naar de sportclub gaan ‘om fit te worden’, maar bij thuiskomst de Pizzaboer bellen? Je moet onthouden wat je niet kunt vertellen.

Dat onthouden is onbegonnen werk voor mij, letterlijk. Ik zeg wat ik meen, of ik zeg – als dat lukt – niks. Omstandigheden of aanwezigen hebben geen invloed op de inhoud, hooguit op de vorm waarin het naar buiten komt.

Ik doe niet aardig tegen een potentiële klant en duw vervolgens een oud vrouwtje ruw opzij bij de bakker.
Ik ben gewoon aardig. Of op z’n minst beleefd. 😉

Wat kun jij hiervan leren?

Zeg je wel ‘ns iets om eindelijk van dat gezeur af te zijn, om de lieve vrede te bewaren, of om toch die deal rond te krijgen? Iets wat je niet echt meent? Iets waar je niet 100% achter staat?

Gedraag je je wel ‘ns anders, bijvoorbeeld om indruk op iemand te maken? Anders dan je je normaal gedraagt?

Probeer ze ‘ns bij jezelf op te sporen, die tekenen van incongruentie. Die situaties waarin jij je gedrag, je gedachten, je gevoelens af laat hangen van of aanpast op anderen of een andere situatie.

Wees eerlijk, je kunt vast wel één dingetje bij jezelf vinden.

Ga vervolgens bij jezelf na wat daar de oorzaak van is. Minderwaardigheidsgevoelens, angst, zelfoverschatting, jaloezie … Zoek en gij zult vinden.

Het zijn over het algemeen niet de mooiste emoties die voor een gebrek aan congruentie zorgen. Hiermee aan de slag gaan kan dus meer of minder confronterend zijn. En daar is niks mis mee.
Want er is niks mis met jou.
Je hebt hooguit één of meer extra kansen op persoonlijke groei. 🙂

Jouw ideale klant en je Echte Jij passen bij elkaar

JIJ - altijd en overal, congruentie (3)Op ieder potje past een dekseltje, maar als je de ene keer een jampotje en de andere keer een suikerpot bent, wordt maatwerk bijna onmogelijk. Wees wie je bent, altijd en overal. Het is misschien niet allemaal altijd even fraai en schitterend, maar het is wel echt en het is wel duidelijk.

Als jij duidelijk bent in wie je bent en wat je te bieden hebt, zullen er ook maatwerkdekseltjes voor jou zijn. Maatwerkdekseltjes die ‘ideale klant’ heten, om precies te zijn.

En, ben jij al helemaal authentiek en congruent? Of zijn er toch nog situaties waarin je verbeterpuntjes ziet?

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vond je dit interessante content?

Dan vind je deze blogs misschien ook leuk

>